Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας αποφασίστηκε για τη γέφυρα των Σερβίων στην Κοζάνη, πιθανότατα μετά και τις προειδοποιήσεις του επιβλέποντος μηχανικού αλλά και στον απόηχο του δυστυχήματος στα Τέμπη.

    Καθώς όπως λέει ο σοφός λαός «ο φόβος φυλάει τα έρμα», φαίνεται πως η Περιφερειακή Αρχή αποφάσισε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των ειδικών και ενώ αρχικά αποφασίστηκε η κυκλοφορία των οχημάτων κάτω των 3,5 τόνων, τελικά να απαγορεύσει την κυκλοφορία των οχημάτων στη γέφυρα, στην οποία εντοπίστηκαν φθορές.

    «Η Περιφερειακή Αρχή, με μόνο μέλημα πάντοτε την ασφάλεια των πολιτών της, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αρμοδιότητάς της, ακολουθώντας τις υποδείξεις ειδικών επιστημόνων και των Υπηρεσιών της. Με αυτά τα κριτήρια, αποφασίστηκε και η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, από το βράδυ της 16ης Μαρτίου. Όλοι εργαζόμαστε ασταμάτητα για την όσο το δυνατόν μικρότερη ταλαιπωρία των συμπολιτών μας και την ελαχιστοποίηση των οικονομικών συνεπειών για την περιοχή» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

    Προειδοποίηση Βούρα: «Εγώ ως επιβλέπων του έργου λέω ότι οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε μεγάλο κίνδυνο»

    Κληθείς να σχολιάσει την αρχική απόφαση για την κυκλοφορία των οχημάτων κάτω των 3,5 τόνων στη γέφυρα Σερβίων, ο Αθανάσιος Βούρας, προϊστάμενος Συγκοινωνιακών Έργων – Επιβλέπων Μηχανικός της Γέφυρας, τονίζει σε υψηλούς τόνους ότι δεν είναι καθόλου σύμφωνος και μάλιστα προειδοποιεί: «Εγώ ως επιβλέπων του έργου λέω ότι οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε μεγάλο κίνδυνο».

    «Οι νομικά υπεύθυνοι θεωρούν ότι θα είναι καλό να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι που δεν θέλουν να βάλουν πλάτη στο να γίνει αυτό το μεγάλο άλμα. Δεν θέλουν να βάλουν πλάνη ένα μήνα, θεωρούν ότι θα καταστραφούν αν αυξηθεί το κόστος λειτουργίας, και ως εκ τούτου κάποιοι πρέπει να χάσουν τον ύπνο τους. Εγώ θα προτιμούσα για να κοιμάμαι ήσυχος και για να κοιμούνται ήσυχοι και οι υπόλοιποι, να την κλείσουμε. Οι περισσότεροι από αυτούς που περνούν από τη γέφυρα δεν σέβονται τους όρους κυκλοφορίας. Εγώ ως επιβλέπων του έργου λέω ότι οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε μεγάλο κίνδυνο» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βούρας.

    Η καταγγελία που έφερε την εισαγγελική παρέμβαση

    Ο Αθανάσιος Βούρας ήταν αυτός που αποκάλυψε ότι εδώ και 50 χρόνια που λειτουργεί η Γέφυρα δεν έχουν γίνει έργα συντήρησης.

    «Η μόνη συντήρηση αν μπορούμε να το πούμε έτσι, ήταν η αλλαγή ασφαλτοτάπητα που έγινε πριν από μερικά χρόνια και το κλείσιμο των αρμών που υπήρχαν ανάμεσα στα τμήματα της γέφυρας» διευκρίνισε ο Αθανάσιος Βούρας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

    Επειδή κάθε έργο είναι διαφορετική περίπτωση, δεν υπάρχει ένας ενιαίος κανονισμός που ορίζει τα διαστήματα στα οποία πρέπει να γίνεται έλεγχος, εξήγησε ο κ. Βούρας, τόνισε ωστόσο ότι έλεγχοι και συντηρήσεις πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία μπορεί να είναι και διετίες, τριετίες. «Δηλαδή, μπορεί να υπάρχουν και μικρής έκτασης φθορές, οι οποίες μπορούν να επιδιορθωθούν άμεσα και γρήγορα και χωρίς να το καταλάβει και κανένας», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «50 χρόνια είναι πολλά».

    Χρήζει συντήρησης λόγω πολυκαιρίας

    Σχετικά με την συγκεκριμένη γέφυρα, ο κ. Βούρας διευκρίνισε ότι γενικώς χρήζει συντήρησης λόγω της πολυκαιρίας.

    «Αυτή η μελέτη αλλά και το έργο είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση, η οποία ήδη έχει δρομολογηθεί και περιμένουμε αυτή τη στιγμή χρηματοδότηση από το υπουργείο για να ξεκινήσει η μελέτη της συντήρησης» επισήμανε ο κ. Βούρας.

    Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «μέχρι να γίνει όλη αυτή η διαδικασία, προχωρήσαμε σε κάποιους μακροσκοπικούς ελέγχους, δηλαδή κοιτάξαμε με το μάτι αν βλέπουμε κάτι και διαπιστώθηκε πριν από δύο χρόνια ότι υπήρχε μια ρωγμή την οποία θεωρήσαμε καταρχήν ότι έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης, πέρα από τη γενικότερη συντήρηση της γέφυρας. Κάναμε λοιπόν πέρυσι δύο μελέτες γρήγορες, fast track, για να εντοπίσουμε ακριβώς το πρόβλημα. Έγινε το σενάριο της επισκευής. Φέτος ξεκινήσαμε την επισκευή αυτού του τμήματος, στο οποίο διαπιστώθηκε η ρωγμή που κατά τη διαδικασία και με βάση αυτό που έπρεπε να κάνουμε, διαπιστώσαμε ότι υπήρχε πρόβλημα με δύο τένοντες από τη γέφυρα».

    «Άρα αυτό σημαίνει αναθεωρούμε την αντιμετώπιση, δηλαδή θα τροποποιήσουμε τον τρόπο επιδιόρθωσης σε αυτό το σημείο πιστεύω γρήγορα, θα είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα, τα οποία είναι ένα 1-2 μήνες να τελειώσουμε, καιρού επιτρέποντος και μέχρι τότε, επειδή ακριβώς θέλουμε να είμαστε υπέρ της ασφαλείας, πήραμε την απόφαση να διώξουμε την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από άλλες οδούς. Ξέρω ότι δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα του κόσμου, αλλά είναι πιο ασφαλές», ανέφερε ο κ. Βούρας.

    Εισαγγελική παρέμβαση για τη γέφυρα των Σερβίων
    Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την ασφάλεια χρήσης της γέφυρας των Σερβίων και για μια σειρά άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με τα προβλήματα που δημιουργούνται, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης.

    Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης ζητάει να διερευνηθούν:

    Εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μετά την πρόσφατη διαπίστωση ρωγμών στους τένοντες της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων διασφαλίζουν συνθήκες ασφαλούς χρήσης της γέφυρας ακόμα και για οχήματα μικρότερα των 3,5 τόνων.

    Εάν, λόγω των περιορισμών στη χρήση της γέφυρας διασφαλίζεται η ασφαλής κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων (άνω των 3,5 τόνων) από εναλλακτικές διαδρομές, ιδίως στις περιπτώσεις που τα οχήματα αυτά διέρχονται από κατοικημένες περιοχές και ποιες ενέργειες έχουν γίνει έως σήμερα για την επίλυση του προβλήματος ασφαλούς κυκλοφορίας στην Γέφυρα Σερβίων και ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης επίλυσης του προβλήματος.

    Σε περίπτωση που διαπιστωθεί και η παραμικρή πιθανότητα κινδύνου κατάρρευσης της γέφυρας η Εισαγγελία ζητά την ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, μέχρι να εξασφαλιστεί ότι η χρήση της δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο.


    Πηγή: https://www.in.gr/2023/03/17/greece/gefyra-servion-oliki-apagoreysi-kykloforias/


    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    SergiosPavlos

    Δημοσιεύτηκε

    Πάλι καλά έκαναν και κάτι σωστό για την ασφάλεια των πολιτών. Μετά από όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και εν γένει 2023 δεν γίνεται να μην υπάρχουν ασφαλιστικά μέτρα σε όλους τους τομείς.

    Gousgounis

    Δημοσιεύτηκε

    Η γέφυρα χτίστηκε περίπου το 1975 και για αρκετά χρόνια ήταν η μεγαλύτερη γέφυρα της Ελλάδας. Υποτίθεται πως ελέγχθηκε το 1995 μετά τον σεισμό της Κοζάνης χωρίς να βρεθεί κάτι τι ανησυχητικό. Το 20 κρίθηκε ακατάλληλη μετά από έλεγχο ενός Έλληνα καθηγητή από Αγγλία.

    Κατ' αρχάς, όταν γίνονται έργα τέτοιου μεγέθους, δεν επιτρέπεται να έχουν χρόνο ζωής μόνο 50 χρόνια.

    Απο την άλλη γιατί το υπουργείο δε βρήκε τίποτα μετά τον σεισμό; Όταν πρόσφατα έγινε νεότερη προσπάθεια σύνταξης μελέτης αποκατάστασης, δε βρέθηκε καν ο φάκελος μελέτης του έργου. Οι προηγούμενοι πως έλεγξαν χωρίς σχέδια, τότε που δεν ήταν αργά για επεμβάσεις; Μάλλον απλά ήρθε κλιμάκιο από Αθήνα για τσίπουρο στην Νεραϊδα.

    Ευτυχώς δεν έγινε τίποτα χειρότερο (δες πχ Καβάλα ευτυχώς χωρίς θύματα) γιατί οι γέφυρες δεν έχουν σταθμάρχη να του φορτώσουμε το φταίξιμο.

    bilya63

    Δημοσιεύτηκε

    Θα βάλουν τους έξυπνους σενσορες που σχεδιάζει το ΤΕΕ κ όλα καλά. /S

    ΙΑΣΟΝΑΣ

    Δημοσιεύτηκε

    Καλύτερα να το αναθέσουν όπως τα Τέμπη στον Γεραπετρίτη... Ξέρει αυτός από "ξέπλυμα"....

     

    pggiotas

    Δημοσιεύτηκε

    Θεωρώ ότι καλύτερα να κρατάμε τις προσωπικές - πολιτικές - κομματικές απόψεις μας μακρυά από το συγκεκριμένο site…

    Υπάρχουν πολλοί άλλοι ιστότοποι να πει ο καθένας την άποψη του…..



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.