Ελληνικό – Kατεδάφιση κτιρίων: Αρχές Απριλίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος οι υπουργικές αποφάσεις
Με τη διαδικασία του επείγοντος - Μέσα στον Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις των περίπου 850 κτηρίων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Με τη διαδικασία του επείγοντος θα εκδοθούν οι αποφάσεις των υπουργών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος προκειμένου να ξεκινήσουν μέσα στον Απρίλιο οι κατεδαφίσεις των περίπου 850 κτηρίων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Όπως αναφέρουν στο economix.gr ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης, έως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να συνεδριάσουν τα τρία αρμόδια όργανα των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, τα οποία πρέπει γνωμοδοτήσουν πριν από την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων.
Τις επόμενες ημέρες η Ελληνικό Α.Ε. θα καταθέσει φάκελο με πληροφορίες για το σύνολο των 915 κτηρίων που αποτυπώνονται στο τοπογραφικό διάγραμμα στη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων (ΔΑΟΚΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να ελεγχθούν.
Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων θα συνεδριάσει το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο (ΚΕΣΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο είναι αρμόδιο να γνωμοδοτήσει για τα κτήρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1955.
Το ΚΕΣΑ, το οποίο αποτελείται από εννιά μέλη, θα εξετάσει εάν θα πρέπει να κριθούν διατηρητέα ορισμένα από τα εκατοντάδες κτήρια στην έκταση του πρώην αεροδρομίου για λόγους ιστορικής σημασίας, αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, παράδοσης κτλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 24 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ μία ή δύο ημέρες αργότερα θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν επί του θέματος και τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).
Τα μέλη του ΚΑΣ θα εξετάσουν τα κτήρια που βρίσκονται μέσα στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο των περίπου 400 στρεμμάτων και τα μέλη του ΚΣΝΜ τις κατασκευές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα πέντε κτήρια που έχουν κριθεί διατηρητέα μνημεία.
Ένα από αυτά είναι και το ξύλινο υπόστεγο αεροσκαφών, γνωστό ως «Παγόδα» το οποίο κατασκευάστηκε από τους Άγγλους κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Μετά το τέλος του πολέμου χρησιμοποιήθηκε από την Ολυμπιακή Αεροπορία.
Εκτός από την «Παγόδα» στη θέση τους θα παραμείνουν και τρία ακόμα υπόστεγα αεροσκαφών, τα οποία αναμένεται να φιλοξενήσουν στις εγκαταστάσεις τους ένα νέο ιστορικό αεροπορικό μουσείο.
Το πιο εμβληματικό από τα διατηρητέα είναι το κεντρικό κτήριο του ανατολικού αεροσταθμού, το οποίο κατασκευάστηκε το 1968 από τον διάσημο αρχιτέκτονα Eero Saarinen.
Μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων των τριών συμβουλίων (ΚΑΣ, ΚΣΝΜ, ΚΕΣΑ) οι υπουργοί Πολιτισμού και Περιβάλλοντος θα υπογράψουν τις σχετικές αποφάσεις μέσα σε περίπου μία εβδομάδα.
Τόσο η Λίνα Μενδώνη όσο και ο Κωστής Χατζηδάκης, επικαλούμενοι λόγους δημοσίου συμφέροντος, θα υπογράψουν τις αποφάσεις με τη διαδικασία του επείγοντος και όχι με εκείνη που προβλέπεται από τις διατάξεις του επιτελικού κράτους, η οποία μπορεί να έχει διάρκεια έως και 50 ημέρες.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος θα πρέπει να εκδώσει τις διαπιστωτικές πράξεις για την κατεδάφιση των εκατοντάδων κτηρίων.
Από το σύνολο των 915 κατασκευών, μόλις τα 58 έχουν κριθεί διατηρητέα και διατηρούμενα. Σε πολλά από αυτά θα στεγαστούν υπηρεσίες, όπως πυροσβεστικοί σταθμοί, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εξυπηρέτηση των κατοικιών, των ξενοδοχείων και των εμπορικών κέντρων που θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο της υλοποίησης της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης που θα γίνει στην Ευρώπη τα επόμενα έτη.
Πηγή: https://www.economix.gr/2020/03/13/eos-tis-arches-apriliou-i-ypourgikes-apofasis-gia-to-elliniko/
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα