Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Η πορεία του έργου αποκατάστασης του ΟΑΚΑ με προϋπολογισμό πάνω από 90 εκατ. ευρώ


    Το επόμενο διάστημα αναμένεται ο διαγωνισμός για τη στατική και λειτουργική αποκατάσταση των μεταλλικών κατασκευών του Στεγάστρου Καλατράβα, που «φούσκωσε» τον προϋπολογισμό της ανακαίνισης του ΟΑΚΑ.

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο μεγάλος διαγωνισμός για την αποκατάσταση του ΟΑΚΑ, που δρομολογεί η ειδική μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ. Μετά από ένα Σαββατοκύριακο, που χάρη στο διπλό σόου του δημοφιλούς βρετανικού συγκροτήματος Coldplay, το Ολυμπιακό Στάδιο έζησε ξανά στιγμές δόξας, το επόμενο διάστημα αναμένεται να πατηθεί το κουμπί για την εν λειτουργία αποκατάσταση του πολυσυζητημένου και εμβληματικού Στεγάστρου Καλατράβα.

    Η fast track απομάκρυνση των 5.000 πολυκαρβονικών φύλλων του Στεγάστρου έδωσε το «πράσινο φως», ώστε να ανοίξουν ξανά στο τέλος Απριλίου οι πόρτες του κεντρικού σταδίου για τις εκδηλώσεις που είχαν ήδη κλειδώσει για το φετινό καλοκαίρι, με πρώτο φυσικά το sold out διήμερο των Coldplay. Το έργο της αφαίρεσης, προϋπολογισμού 2,02 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι κεντρικό στάδιο και ποδηλατοδρόμιο είχαν βάλει αιφνιδίως λουκέτο τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξαιτίας ανησυχιών για τη στατικότητα των κατασκευών, που εν συνεχεία δεν επαληθεύτηκαν. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα της εκτεταμένης επιθεώρησης που έγινε στο πλαίσιο του έργου, προϋπολογισμού 1,65 εκατ. ευρώ, δημιούργησαν νέα δεδομένα, επιτρέποντας την εν λειτουργία αποκατάσταση του σταδίου.

    Παράλληλα, όμως, το PPF, που έχει αναλάβει από το 2021 το πρότζεκτ της ανακαίνισης του ΟΑΚΑ, με χρηματοδότηση 43 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, οδηγήθηκε σε συνεργασία με το υφυπουργείο Αθλητισμού, στην τροποποίηση του φυσικού αντικειμένου του έργου, προκειμένου να γίνει η στατική και λειτουργική αποκατάσταση των μεταλλικών κατασκευών του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου.

    Προσθήκη που εκτοξεύει τον προϋπολογισμό πάνω από τα 90 εκατ. ευρώ, ενώ και τα ορόσημα πια εκτείνονται ως το τέλος του 2025. Ειδικότερα, η διάρκεια της εν λόγω σύμβασης θα είναι 19 μήνες. Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης αναμένεται εντός του καλοκαιριού.

    Αναβάθμιση και για τον περιβάλλοντα χώρο

    Σε ώριμη φάση βρίσκεται και το έργο της αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου το Σταδίου. Εντός του καλοκαιριού, αναμένεται η υπογραφή και της σύμβασης για τις δομικές αποκαταστάσεις σε κτηριακές εγκαταστάσεις, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιβάλλοντος χώρου, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό θα διαρκέσει 16 μήνες.

    Θα προχωρήσει, επίσης, το επόμενο διάστημα, η κατάρτιση του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου και η εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας του ΟΑΚΑ. Σε αυτή, θα αναλυθούν εναλλακτικά σενάρια με προτεινόμενες λύσεις για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί και να αναπτυχθεί το συγκρότημα.

    Αντίστοιχα στα τέλη Ιουνίου εκτιμάται ότι θα υπογραφεί και η σύμβαση για τις εργασίες συντήρησης, επισκευής και αντικατάστασης για τις δύο εισόδους, το Τείχος των Εθνών και την Αγορά, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, με εξάμηνη διάρκεια.

    Σημειώνεται ότι στις 21 Μαρτίου, το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για την ταχύτερη και ασφαλή επαναλειτουργία του κεντρικού σταδίου, με το ΤΕΕ που ως επίσημος τεχνικός σύμβουλος του κράτους θα χορηγήσει, μεταξύ άλλων, το πιστοποιητικό στατικής επάρκειας και το πιστοποιητικό ασφαλούς επαναλειτουργίας των εγκαταστάσεων για το κοινό και θα γνωμοδοτήσει επί της ορθής περάτωσης των εργασιών.


    Πηγή: https://www.businessdaily.gr/oikonomia/116122_pos-prohora-i-apokatastasi-toy-oaka-stegastro-kai-ta-90-ekat-eyro



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Το έκαναν κάμπριο το στάδιο και λένε ότι το αποκατέστησαν :mrgreen:

    Ο στόχος ήταν να μην δώσει εκεί τα παιχνίδια η μεγαλύτερη ομάδα της χώρας και πάρει κανένα φράγκο παραπάνω και βέβαια τον πέτυχαν.

    Να δούμε τι θα πούν φέτος. 

    Θα μπορεί να δώσει παιχνίδια, ή μόνο συναυλίες θα γίνονται εκεί...

    Αλλωστε και το Ηρώδειο και η Επίδαυρος κάμπριο είναι...😎

    Link to comment
    Share on other sites

    14 λεπτά πριν, BAS said:

    ..να μην δώσει εκεί τα παιχνίδια η μεγαλύτερη ομάδα της χώρας ...

    μα, η ΠΑΟΚΑΡΑ έχει γήπεδο

    γιατί να κατέβει στο Μαρούσι?😁

    Link to comment
    Share on other sites

    1 ώρα πριν, BAS said:

    Αλλωστε και το Ηρώδειο και η Επίδαυρος κάμπριο είναι...😎

    Και στο Ηρώδειο το ίδιο έγινε. Κατασκευάστηκε με στέγη. Οι επίγονοι την "απομάκρυναν"...

    Link to comment
    Share on other sites

    Τα περισσότερα ρωμαϊκα - λόγω σχήματος "κλειστής" μορφής (σκηνικό οικοδόμημα γαρ, σε σύνδεση με το κοίλο) - είτε ήταν στεγασμένα είτε είχαν πρόβλεψη για velarium.

    Η Επίδαυρος ναι, ως αρχαίο ελληνικό θέατρο, είναι και ήταν "καμπριο".

    Edited by JohnnyHoliday
    Link to comment
    Share on other sites

    Το πρόβλημα στο ΟΑΚΑ δεν ήταν μόνο στα πολυκαρβονικά... Αυτά ήταν πολύ εύκολο ν' απομακρυνθούν... Τι θα γινει όμως αν υπάρχει συναυλία ή αγώνας κ.λπ. και πέσει μια από τις μεταλλικές αψίδες (που έχουν σκουριασμένες κ.λπ. βάσεις);

    Link to comment
    Share on other sites

    Στην Ελλαδάρα μας η "αγέλη εξουσίας" δεν λογοδοτεί! Ποτέ και για τίποτα! Ούτε για τις βλακείες του Καλατράβα, ούτε για τη Θεσσαλία, ούτε για τα Τέμπη κ.λπ.

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.