Και μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, η Cosco επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της για την ΟΛΠ Α.Ε., θυμίζοντας, όμως, παράλληλα τη θέση του Κινέζου πρωθυπουργού, Λι Κετσιάνγκ, ότι η Κίνα επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Κύκλοι της Cosco με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «ασφαλώς και εξακολουθούμε να ενδιαφερόμαστε, η παρουσία μας και οι σχεδιασμοί μας για τον Πειραιά είναι στρατηγικοί και μακροπρόθεσμοι». Δεν κρύβουν, βέβαια, και την ανησυχία τους από τις τελευταίες δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις και τις συνέπειες που αυτές μπορεί να έχουν για την ανάπτυξη, αλλά και τις ευρύτερες ισορροπίες.
Υπενθυμίζεται πως το Πεκίνο, διά του πρωθυπουργού της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, δήλωσε στα τέλη του προηγούμενου μήνα ότι «επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» και να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της. «Αυτό που εύχεται η Κίνα είναι να δει μια Ευρώπη ενωμένη, μια Ευρώπη ευημερούσα και ένα ισχυρό ευρώ. Αυτό δεν εξυπηρετεί μόνον τα συμφέροντα της Ευρώπης, αλλά επίσης και εκείνα της Κίνας».
Σημειώνεται, πάντως, όπως αναφέρουν από το Ικόνιο, πως, παρά την επιβολή των capital controls, εξακολουθεί να παραμένει αδιατάραχτη –τουλάχιστον μέχρις στιγμής– η εύρυθμη λειτουργία του εμπορικού λιμένα του Πειραιά που διαχειρίζεται η κινεζική παραχωρησιούχος. Οπως έχουν ξεκαθαρίσει πηγές της θυγατρικής της Cosco Pacific στην Ελλάδα ΣΕΠ Α.Ε., η οποία διαχειρίζεται τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, οι παραλαβές φορτίων έχουν μια κανονικότητα, και τόσο το τοπικό Ε΄ Τελωνείο όσο και η κεντρική διοίκηση έχουν φροντίσει για συναλλαγές μέσω e-banking.
Την ίδια ώρα, στην ΟΛΠ Α.Ε., η νέα διοίκηση της εταιρείας, μετά και τις σχετικές αποφάσεις του βασικού μετόχου του ΤΑΙΠΕΔ, έχει δρομολογήσει ήδη κινήσεις διασφάλισης της σταθερότητας της εταιρείας, ενώ παράλληλα προχωρεί σε κινήσεις εξορθολογισμού του μη μισθολογικού κόστους λειτουργίας, αλλά και του συνόλου των δραστηριοτήτων, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας της εισηγμένης και την ανάδειξη και εκμετάλλευση των προοπτικών ανάπτυξής της. Παράλληλα, η υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας με διετή ορίζοντα στα τέλη Ιουνίου, στην οποία προχώρησε όπως είχε δεσμευτεί προς τους εργαζομένους το ΤΑΙΠΕΔ, έχει καθησυχάσει ώς ένα βαθμό του 1.100 περίπου απασχολούμενους στον Πειραιά.
Κύκλοι της ελληνικής λιμενικής βιομηχανίας εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αξιοποίηση του λιμανιού σε κάθε περίπτωση και παραπέμπουν προς υποστήριξη των εκτιμήσεών τους αυτών στις σχετικές δεσμεύσεις που έχουν δοθεί προς το Πεκίνο νωρίτερα φέτος, τόσο κατά την επίσκεψη του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη στην Κίνα όσο και τηλεφωνικά από τον Ελληνα πρωθυπουργό προς τον Κινέζο ομόλογό του. Με το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού αξιοποίησης, όμως, να πλησιάζει στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους υποψηφίους επενδυτές, στις 17 Σεπτεμβρίου, και τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις να είναι ραγδαίες, το αμέσως επόμενο διάστημα κρίνεται κρίσιμο για την άρση όλων των σχετικών αβεβαιοτήτων.
Σε περίπτωση που Αθήνα και Ευρώπη κινηθούν προς συμφωνία, εκτιμάται αδιαμφισβήτητα πως σε αυτή θα περιλαμβάνονται και ιδιωτικοποιήσεις, με αυτήν του ΟΛΠ σε προεξάρχουσα θέση.
Εκτός από την Cosco, στον διαγωνισμό συμμετέχουν, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, και η θυγατρική της Maersk APM Terminals, καθώς και η International Container Terminal Services. Στον διαγωνισμό, εφόσον προχωρήσει, προβλέπεται να διατεθεί τελικά το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε. και το υπόλοιπο 16% (μέχρι του 67% που είχε αρχικά προσφερθεί) σε βάθος χρόνου, και ανάλογα με την πορεία υλοποίησης των επενδύσεων που θα ζητηθούν και θα δεσμευτεί να κάνει ο νέος βασικός μέτοχος.
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα