Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Η Ινδία διεκδικεί σήμερα από την Κίνα τον επίζηλο τίτλο της ταχύτερα αναπτυσσόμενης μεγάλης οικονομίας. Με πληθυσμό 1,2 δισ. και την έβδομη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, η οποία αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 8% για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, έχει εισέλθει πλέον δυναμικά στην παγκόσμια αγορά.

     

    Όχι όμως και στην Ελλάδα.

     

    Με εξαίρεση μια αποτυχημένη προσπάθεια της κρατικής Αγροτικής να πουλήσει την ΣΕΚΑΠ σε μια ινδική εταιρία, δεν είχε ως τώρα υπάρξει κανένα σοβαρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα από τις ινδικές πολυεθνικές. Αυτό άλλαξε πριν μερικές ημέρες χάρη στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία έπεισε μια μεγάλη ινδική εταιρεία, τον Όμιλο GMR, να καταθέσουν από κοινού προσφορά για το έργο παραχώρησης του αεροδρομίου στο Καστέλι.

     

    H GMR λειτουργεί σήμερα τρία (3) μεγάλα διεθνή αεροδρόμια με δυναμικότητα 80 εκ. επιβατών (μεταξύ των οποίων και το αεροδρόμιο Ίντιρα Γκάντι του Νέου Δελχί), ενώ μέχρι πρόσφατα κατείχε και το 40% στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης. Το GMR Group, με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, συγκαταλέγεται στους πέντε μεγαλύτερους ομίλους παγκοσμίως στη διαχείριση και λειτουργία αεροδρομίων και είναι στις κορυφαίες θέσεις όσον αφορά την ικανοποίηση των χρηστών και επιβατών σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες Δραστηριοποιείται επίσης στην Ενέργεια, με παραγωγική δυναμικότητα 7000 MW, στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, στις αστικές αναπτύξεις και στα ορυχεία.

     

    Η παρουσία της στο Καστέλι αφορά τη διαχείριση του νέου διεθνούς αεροδρομίου, στην κατασκευή και λειτουργία του οποίου πρόκειται να επενδύσουν, εφόσον ολοκληρωθεί κανονικά ο σχετικός διαγωνισμός, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η GRM, υλοποιώντας ένα πολύ μεγάλο έργο παραχώρησης. Η συνολική αξία της επένδυσης υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

     

    Η συνεργασία με την ινδική εταιρεία είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής εξωστρέφειας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία έχει επιδιώξει συστηματικά και με επιτυχία τα τελευταία χρόνια σημαντικές συνεργασίες με διεθνείς ομίλους υψηλού κύρους, προσελκύοντας με τον τρόπο αυτό επενδύσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ για την ελληνική οικονομία. Πέραν της παρουσίας της York Capital Magagement, στο μετοχικό της κεφάλαιο, με 100 εκατ. ευρώ, ο Όμιλος έχει στρατηγικούς εταίρους στα θερμοηλεκτρικά (ΗΡΩΝ), δύο τεράστιες διεθνώς ενεργειακές επιχειρήσεις, την ENGIE (πρώην GDF Suez) και την Qatar Petroleum International (QPI).

     

    Ταυτόχρονα η άλλη ενεργειακή εταιρεία του Ομίλου, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι από τις λίγες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που έχει επιτύχει χρηματοδότηση από την "θεσμική" Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ υπό αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), στο πλαίσιο του πακέτου Γιουνκέρ, βρίσκονται μεγάλα επενδυτικά της σχέδια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

     

    Εφόσον ολοκληρωθεί ομαλά ο διαγωνισμός στο Καστέλι – όπου η ελληνική και η Ινδική εταιρεία ήταν οι μόνες που κατέθεσαν προσφορά, μετά μια διαδικασία που είχε 11(!) αναβολές της ημερομηνίας διεξαγωγής του διαγωνισμού- η σχετική επένδυση θα προστεθεί σε μια μεγάλη σειρά επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τα τελευταία χρόνια. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Γιώργος Περιστέρης, οι συνολικές του επενδύσεις τα χρόνια της κρίσης ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι περισσότεροι επενδυτές και κυρίως οι ξένες εταιρείες αποεπένδυαν, εγκαταλείποντας τη χώρα. Παράλληλα, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2016 προστέθηκαν στην επενδυτική προσπάθεια της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 148 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες.

     

    Η έμπρακτη εκδήλωση εμπιστοσύνης από μια μεγάλη ινδική εταιρεία στην ελληνική οικονομία, που επιδείχθηκε στην περίπτωση του Καστελίου, θα έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία αν επιτύχει να ξυπνήσει το ενδιαφέρον των μεγάλων ινδικών πολυεθνικών για την Ελλάδα. Υπάρχουν τουλάχιστον 30 μεγάλες ινδικές εταιρείες με πολυεθνική παρουσία, η μεγαλύτερη εκ των οποίων -το Tata Group- έχει μόνη της πάνω από 100 δισ. τζίρο και 660 χιλ εργαζομένους. Όσους δηλαδή περίπου έχει και το ελληνικό κράτος! Αν αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως μέρος της στρατηγικής τους για τη διείσδυση στην Ευρώπη, όπως έγινε στην περίπτωση της Κίνας, με την μεγάλη και συνεχιζόμενη επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, τότε μπορεί εκτός από την καρδιά μας (που είπε ο κ. Κοτζιάς), να φτάσει και το πορτοφόλι μας στην Ινδία!

     

    Ας ελπίσουμε ότι το Καστέλι είναι μόνο η αρχή.

     

    Πηγή: www.capital.gr/story/3167638




    basgoud

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    geox2

    Δημοσιεύτηκε

    καλή αρχή

    Romanos

    Δημοσιεύτηκε

    Τον Σπίρτζη τον ερωτήσατε;



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.