Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Με ένα πολύ φιλόδοξο πλάνο βρέθηκε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Τεμπών κος Κώστας Κολλάτος. Η ανάπλαση της Κοιλάδας των Τεμπών μετά την ολοκλήρωση και λειτουργίας των σηράγγων που θα παρακάμπτουν τον σημερινό δρόμο, είναι ένα όνειρο ετών για την περιοχή.

     

    Όπως είπε στο ypodomes ο Δήμαρχος Τεμπών, "στόχος μας είναι το έργο της ανάπλασης να ενταχθεί άμεσα στο ΣΕΣ 2014-2020" δεν θέλουμε να χάσουμε ακόμα μία πενταετία και ο τόπος να ξεχαστεί".

     

    Η μεγάλη επιδίωξη είναι να μετατραπεί η περιοχή σε τουριστική ατραξιόν με παράλληλη αξιοποίηση του φυσικού κάλλους της περιοχής. Όπως εκμυστηρεύτηκε στο ypodomes ο κος Κολλάτος "αυτή τη στιγμή τα καταλύμματα στην περιοχή είναι περιορισμένα και κυρίως στα παράλια. Πιστεύουμε πως με αυτή την ανάπλαση θα προσελκύσουμε επενδύσεις, θα ζωντανέψει ο τουρισμός και η περιοχή θα έχει καταφέρει διπλό στόχο: να απαλλαγεί από τον σημερινό φόρτο των οχημάτων αλλά και να μπει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη της χώρας".

     

    «Αυτό που ονειρευόμαστε», τονίζει με έμφαση, «είναι να αποτελέσει η περιοχή των Τεμπών, σημείο αναφοράς και τόπος προορισμού, αντάξια της ιστορίας, της σπουδαιότητας και της φήμης, εντός και εκτός Ελλάδας και όχι απλά διέλευσης».

     

    Η πρόταση του Δήμου Τεμπών παρουσιάστηκε στο Συνέδριο για τις Υποδομές που διεξήχθη χθες και προχθές και τράβηξε το ενδιαφέρον των παρεβρισκομένων. Στόχος είνα η Κοιλάδω των Τεμπών να προσελκύσει το τουριστικό-αθλητικό-αρχαιολογικό κοινό και να δώσει την ευκαιρία να απολαύσει ο κόσμος την μοναδική ποικιλομορφία της φύσης.

     

    Θα δημιουργηθούν πεζογέφυρες, ποδηλατόδρομοι, νέα καλαίσθητα κιόσκια για τους μικροπωλητές. Η κοιλάδα των Τεμπών που είναι κυρίως γνωστή ως σημείο διέλευσης επί του εθνικού οδικού δικτύου αλλά και λόγω της Αγίας Παρασκευής, είναι χαρακτηρισμένη ως «Αισθητικό Δάσος», καθώς αποτελεί ένα φυσικό οικοσύστημα. Το δάσος της είναι κατάφυτο από μοναδικά πλατάνια, ενώ παράλληλα, αποτελεί σημαντική περιοχή για παρυδάτια και αρπακτικά πουλιά, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

     

    Είναι Περιοχή Ειδικής Προστασίας και έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενώ έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000 για την αξία του ως βιότοπος και καταφύγιο κυρίως άγριων πτηνών. Παράλληλα, είναι φορτισμένη ιστορικά, αρχαιολογικά, μυθολογικά και θρησκευτικά μέσα από τη διαδρομή αιώνων και λειτουργεί ως κοιτίδα πολιτισμού.

     

    Παρά ταύτα, παραμένει κατ ουσίαν αναξιοποίητη, ενώ μετά τη διάνοιξη των σηράγγων και την παράκαμψη των Τεμπών από το 2016, είναι προφανές ότι η φυσιογνωμία της κοιλάδας θα αποκτήσει άλλο χαρακτήρα, καθώς το μεγαλύτερο κυκλοφορικό φόρτο θα δέχεται η νέα ΠΑΘΕ. Κατά συνέπεια, ευνοείται η ανάπλαση και νέα λειτουργία του πάρκου της κοιλάδας ως προς τη μετακίνηση και παραμονή των επισκεπτών της, σύμφωνα με το μοντέλο αξιοποίησής της που προτείνεται από τον δήμο Τεμπών.

     

    Τι προτείνεται

    Η βασική λογική της πρότασης ανάπλασης-αξιοποίησης είναι να μπορεί ο επισκέπτης να διασχίσει ολόκληρη την κοιλάδα αναπτύσσοντας παράλληλα, ποικιλία ευχάριστων δραστηριοτήτων.

     

    Όπως επισημαίνεται, αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πολλά και δαπανηρά έργα, καθώς κύριο χαρακτηριστικό της πρότασης είναι η επανεργοποίηση των ήδη υπαρχουσών υποδομών και η πρόβλεψη ήπιων χρήσεων με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον για το σύνολο της έκτασής της.

     

    Η πρόταση, οργανώνει την περιήγηση στην κοιλάδα μέσω των κινήσεων και των στάσεων που θα μπορούν να πραγματοποιηθούν και οι οποίες θα επιτρέπουν στον επισκέπτη να αναπτύξει διάφορες δραστηριότητες όπως: πεζοπορία, βόλτα με τη δρεζίνα (τρενάκι), βόλτα με το ποδήλατο, αναψυχή στις πηγές (Αφροδίτης και Δάφνης) μέσω της επανεργοποίησής τους, αρχαιολογικούς περιπάτους με ένταξη σε αυτούς και του πετρογέφυρου Πυργετού (στο ύψος του νέου ολοκληρωμένου κόμβου της ΠΑΘΕ), ιστορικούς περιπάτους, αναρρίχηση, εκπαιδευτικές επισκέψεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητισμό, θρησκευτικό τουρισμό.

     

    Το πάρκο της κοιλάδας των Τεμπών θα έχει μία αρχή, έναν ενδιάμεσο κόμβο και ένα τέλος. Η αρχή προβλέπεται στον παλιό σταθμό Ιτέας. Ο ενδιάμεσος κόμβος θα βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή. Εκεί, η περιοχή αναμορφώνεται και οι δραστηριότητες προσαρμόζονται στο ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Επιπλέον, η επέμβαση εμπλουτίζει τις χρήσεις που θα μπορούν να λάβουν χώρα. Ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για την κίνηση των ατόμων με αναπηρία.

     

    Το τέλος της κοιλάδας προβλέπεται στο ύψος του Οινοποιείου Τσάνταλη.

     

    Προκειμένου να εμπλουτιστεί η εμπειρία της περιήγησης, οι δύο όχθες θα μπορούν να επικοινωνούν με την ενεργοποίηση ενός στοιχείου που αποτελούσε παλαιότερο τρόπο επικοινωνίας, ένα είδος σύγχρονης «περαταριάς», καθώς και μέσω μιας πεζογέφυρας με υλικά συμβατά με το περιβάλλον στο οποίο θα ενταχθεί.

     

    Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/alles-upodomes/endiaferouses-eidiseis/item/30837-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%8E%CE%BD-%CF%86%CE%B5%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CF%8C%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%8E%CE%BD




    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    EchiDNA

    Δημοσιεύτηκε

    Ας τελειώσει πρώτα το έργο στα Τέμπη, αν βρεθούνε χρήματα, και μετά βλέπουμε. Ήδη πάει προς επ αόριστον παύση!



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.