Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • ξεκίνησαν τα κατασκευαστικά έργα για το μήκους 105 χλμ. υποθαλάσσιο τμήμα του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΡ, η υποθαλάσσια εγκατάσταση του αγωγού θα γίνει εντός του 2019.

    Υπενθυμίζεται ότι το χερσαίο τμήμα του έργου σε Ελλάδα και Αλβανία (με συνολικό μήκος 765 χλμ.) βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε η κοινοπραξία στη δημοσιότητα η διάνοιξη των τάφρων έχει ολοκληρωθεί κατά 97% (744 χλμ.) ενώ η γη έχει ήδη αποκατασταθεί σε ποσοστό άνω του 80% (618 χλμ.). Η υποθαλάσσια όδευση του αγωγού που είναι το επόμενο κρίσιμο βήμα προς την ολοκλήρωση του έργου, είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κομμάτι της κατασκευαστικής διαδικασία. Ενδεικτικά το βαθύτερο σημείο τοποθέτησής του αγωγού θα βρίσκεται στα 820 μ. κάτω από την επιφάνεια της Αδριατικής Θάλασσας.

    Η εργολήπτρια εταιρεία του ΤΑΡ που έχει αναλάβει τη Μελέτη, Προμήθεια, Κατασκευή και Εγκατάσταση του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού είναι η Saipem. Για τις ανάγκες της κατασκευής θα χρησιμοποιηθούν περί τα 10 σκάφη, 2 για την εγκατάσταση του αγωγού και τα υπόλοιπα ειδικών χρήσεων πλοία για τη βυθοκόρηση, τον εφοδιασμό των σωληναγωγών, ελαφρές κατασκευές, έλκυση αγκυρών, ρυμούλκηση και μετρήσεις. Για την εγκατάσταση του αγωγού σε μεγάλα βάθη θα χρησιμοποιηθεί ημι-βυθιζόμενο σκάφος και για τις αβαθείς παράκτιες περιοχές, φορτηγίδα τοποθέτησης.

    DJI_0018.jpg

    Για την έναρξη της κατασκευής πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, παρουσία του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Edi Rama, του Υπουργού Υποδομών και Ενέργειας, Damian Gjiknuri, και του Δημάρχου της πόλης Φιέρι, Armando Subashi, καθώς και στελεχών της Διοίκησης του ΤΑΡ.

    Ο Πρωθυπουργός, κ. Rama, και ο Γενικός Διευθυντής του ΤΑΡ, Luca Schieppati, σχεδίασαν σε χάρτη το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού, ως σύμβολο της επικείμενης ολοκλήρωσης του αλβανικού τμήματος του έργου.

    Οι κκ. Rama και Gjiknuri αναφέρθηκαν στην πρόοδο του έργου και τα οφέλη του προς τις τοπικές κοινότητες, ενώ τόνισαν επίσης τη στενή συνεργασία μεταξύ ΤΑΡ και Αλβανίας και τη στρατηγική σημασία του έργου.

    Ο Γενικός Διευθυντής του TAP, Luca Schieppati, δήλωσε: «Σήμερα, περνάμε ένα ακόμη ορόσημο και κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ και την έναρξη της λειτουργίας του το 2020.

    Ως ένα από τα πλέον στρατηγικά και ώριμα έργα υποδομής που υλοποιούνται τη στιγμή αυτή στην Ευρώπη, ο ΤΑΡ θα φέρει μία νέα πηγή αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενισχύοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια και την προμήθεια ενέργειας στην περιοχή.

    Το έργο μας στο σύνολό του είναι ολοκληρωμένο σε ποσοστό άνω του 80% και είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι οι εργασίες κατασκευής πραγματοποιούνται με βάση τα υψηλότερα πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου».

    Ο Διευθυντής Τεχνικού Σχεδιασμού του ΤΑΡ, John Haynes, πρόσθεσε: «Πρόκειται για την πρώτη φορά που υλοποιείται μηχανικό έργο αυτής της κλίμακας και αυτού του μεγέθους στην Αλβανία που προβλέπει την εν πλω συγκόλληση ατσάλινων σωληναγωγών σε υπερσύγχρονα σκάφη.

    Οι συγκολλήσεις αυτές στη συνέχεια θα ελέγχονται, πριν ο αγωγός τοποθετηθεί στον πυθμένα της θάλασσας φτάνοντας σε βάθος μεγαλύτερο των 810 μέτρων. Περίπου 9.000 σωληναγωγοί διαμέτρου 36 ιντσών και συνολικού βάρους περίπου 100.000 τόνων θα χρησιμοποιηθούν για το υποθαλάσσιο τμήμα του ΤΑΡ.

    Ο αγωγός TAP, με προϋπολογισμό 4,5 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα από τα Ενεργειακά Έργα Προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ήδη προσελκύσει χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία ενέκρινε σχετικό δάνειο στις αρχές του Φεβρουαρίου 2018. Οι μέτοχοι του TAP είναι οι: BP (20%), SOCAR (20%), Snam S.p.A. (20%), Fluxys (19%), Enagas (16%) και Axpo (5%).


    Πηγή: https://www.ypodomes.com/index.php/energeia/fusiko-aerio/item/49458-ksekina-i-kataskevi-tou-ypothalassiou-tmimatos-tou-agogoy-tap




    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.