Ποιό σενάριο προκρίνεται για το τελεφερίκ στη Θεσσαλονίκη
Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο δήμος Θεσσαλονίκης προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου για την εγκατάσταση και λειτουργία τελεφερίκ στην πόλη, με στόχο τη σύνδεση του θαλασσίου μετώπου με το περιαστικό δάσος καθώς και της Άνω Πόλης με το ιστορικό κέντρο.
Ομάδα εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με την αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου κατέληξαν σε δύο προτάσεις για τη χάραξη του έργου, οι οποίες θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση για την οριστικοποίηση του. Σημειώνεται ότι ήδη αρκετοί φορείς της πόλης μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, η Διεύθυνση Δασών, η Κτηματική Υπηρεσία και η ΔΕΘ, έχουν δώσει την καταρχήν σύμφωνη γνώμη τους, κατά την αρχική διαβούλευση σχετικά με τη εγκατάσταση και λειτουργία του τελεφερίκ.
Η δημοτική αρχή αναμένεται να ζητήσει τη συνεργασία με τη ΔΕΘ- Helexpo και για το λόγο αυτό θα πραγματοποιήσει αυτές τις ημέρες συνάντηση με τη διοίκηση του εκθεσιακού φορέα.
Μεταφορά 800 ατόμων την ώρα με το τελεφερίκ
Στα 12 εκατ. ευρώ προσδιορίστηκε το κόστος κατασκευής του τελεφερίκ από την ομάδα εμπειρογνωμόνων, μετά την αξιολόγηση όλων των παραμέτρων του έργου. Ο προτεινόμενος αναβατήρας θα είναι συνεχούς ροής και η μεταφορά των ατόμων θα γίνεται με 18 αποσυμπλεκόμενες καμπίνες χωρητικότητας 10 καθισμένων ατόμων. Εκτιμάται ότι θα μεταφέρονται με το τελεφερίκ 800 άτομα την ώρα, ενώ ο χρόνος διαδρομής υπολογίζεται στα 5-6 λεπτά.
Οι δύο προτάσεις για τη χάραξη του τελεφερίκ
Η διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων που τίθενται σε διαβούλευση είναι ουσιαστικά η θέση του σταθμού αφετηρίας και η θέση των πυλώνων.
Συγκεκριμένα, για την πρώτη πρόταση προσδιορίστηκε ο ακριβής άξονας ανάπτυξης του έργου με αφετηρία το λεγόμενο «πάρκο ΧΑΝΘ» και τέρμα τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης έξω από την είσοδο του Θεάτρου Δάσους, με 6 συνολικά πυλώνες, εκ των οποίων οι δύο (1ος & 6ος) βρίσκονται στα δύο άκρα. Οι τέσσερις ενδιάμεσοι προτείνονται σε θέσεις που εξασφαλίζουν την ασφάλεια του έργου, σε σχέση με τα υφιστάμενα κτίρια πάνω από τα οποία θα διέρχεται το τελεφερίκ και τις υφιστάμενες υψομετρικές διαφορές του εδάφους και είναι οι εξής:
2ος Πεζοδρόμιο έξω από την κεντρική είσοδο της Δ.Ε.Θ. (ιδιοκτησία Δ.Ε.Θ.)
3ος Πλησίον της πύλης εμπορευμάτων της Δ.Ε.Θ. (ιδιοκτησία Δ.Ε.Θ.)
4ος Ανοιχτός χώρος στο Τελλόγλειο Ίδρυμα (ιδιοκτησία ΑΠΘ)
5ος Δασική έκταση πριν την οδό για το Θέατρο Δάσους (δασική έκταση εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Νεάπολης - Συκεών)
Η διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών εξέφρασε τους προβληματισμούς της ως προς το μέγεθος της αφετηρίας του έργου (πλάτος 17μ. Χ μήκος 28μ.) σε σχέση με την προτεινόμενη θέση της εντός κοινοχρήστου χώρου, και αφετέρου η οπτική διακοπή και διαγώνια σχέση του άξονα του τελεφερίκ με τον υφιστάμενο «άξονα των μουσείων» (άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου – Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείου με το Θέατρο Κήπου - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - το Αστεροσκοπείο και Μετεωροσκοπείο - Τελλόγλειο Ίδρυμα).
Έτσι σε συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες διαμορφώθηκε η Β΄ πρόταση, σύμφωνα με οποία, η αφετηρία μεταφέρεται στο πεζοδρόμιο έξω από την κεντρική είσοδο της ΔΕΘ ενώ το τέρμα παραμένει στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης έξω από την είσοδο του Θεάτρου Δάσους.
Η πρόταση αυτή ως προς τα τεχνικά της χαρακτηριστικά δεν διαφοροποιείται από την πρώτη παρά μόνο ως προς τη χρονική διάρκεια της διαδρομής και ως προς το ύψος (ελάχιστη διαφορά) και θέση κάποιων πυλώνων που στο σύνολό τους παραμένουν έξι.
Συγκεκριμένα οι δύο πρώτοι βρίσκονται στα δύο άκρα, ενώ οι δύο από τους τέσσερις ενδιάμεσους (2ος & 3ος) προτείνονται σε διαφορετικές θέσεις ως εξής:
- 2ος Εντός του χώρου της Δ.Ε.Θ. μεταξύ των περιπτέρων 13 & 10 (ιδιοκτησία Δ.Ε.Θ.)
- 3ος Μπροστά στη Βιβλιοθήκη ΑΠΘ (ιδιοκτησία ΑΠΘ)
- 4ος Ανοιχτός χώρος στο Τελλόγλειο Ίδρυμα (ιδιοκτησία ΑΠΘ)
- 5ος Δασική έκταση πριν την οδό για το Θέατρο Δάσους (δασική έκταση εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Νεάπολης - Συκεών)
Όπως επισημαίνεται στην εισήγηση της Διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών στην περίπτωση της Β’ πρότασης, «θετικό στοιχείο θεωρείται η θέση αφετηρίας η οποία εξασφαλίζει την άμεση προσβασιμότητα (διασύνδεση με λεωφορεία κλπ) και επομένως καθιστά το έργο πιο χρηστικό και αποτελεσματικό. Ταυτόχρονα, η ανεξαρτητοποίηση από τον άξονα Μουσείων καθιστά τη χάραξη αυτή αισθητικά καλύτερη. Επιπλέον το τελεφερίκ θα μπορούσε να μελετηθεί / προωθηθεί ως έργο κοινής πρωτοβουλίας με τη ΔΕΘ».
Οι δύο εναλλακτικές προτάσεις, τέθηκαν υπόψη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου, η οποία πρόκρινε τη Β΄ πρόταση, ώστε στη συνέχεια να δημοσιοποιηθεί η πρόταση του δήμου και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ωρίμανσης του έργου (περιβαλλοντική αδειοδότηση), προκειμένου να αναζητηθεί χρηματοδότηση για την κατασκευή του. Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής την περασμένη Παρασκευή και αναμένεται να περάσει και από επόμενο δημοτικό συμβούλιο από τη νέα χρονιά.
Πηγή: http://voria.gr/article/dio-protasis-gia-to-teleferik---sinergasia-me-deth-theli-o-dimos
Recommended Comments
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα