Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Δεκατέσσερα έργα, μεταξύ των οποίων και ο «Κάθετος Διάδρομος», η διασύνδεση των αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας θέτει σε πρώτη προτεραιότητα η Ε.Ε. και μαζί το αμφιλεγόμενο μέτρο που θα δίνει στην Κομισιόν το δικαίωμα να ελέγχει προληπτικά όλες τις διακρατικές ενεργειακές συμβάσεις με τρίτες χώρες, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.

     

    Το όλο σχέδιο εμπεριέχεται στον «Νέο Κανονισμό Διασφάλισης της Προσφοράς Ενέργειας» που πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα η Κομισιόν.

     

    Δίκτυο αγώγων

    Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Der Spiegel, η Επιτροπή θα θέσει σε πρώτη προτεραιότητα, στις σημερινές της ανακοινώσεις, 14 έργα που έχουν στόχο τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία. Ανάμεσα σε αυτά είναι η κατασκευή ενός ολοκληρωμένου δικτύου αγωγών φυσικού αερίου σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, η ταχεία ολοκλήρωση ενός σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (LNG) στις κροατικές ακτές της Αδριατικής, καθώς και η κατασκευή νέων αγωγών στον Βορρά που θα συνδέουν τη Φινλανδία και τις χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία) με την ευρωπαϊκή «ενδοχώρα».

     

    Η Κομισιόν κάνει λόγο για «έργα που εξυπηρετούν το κοινό συμφέρον», ενώ φέρνει ως παράδειγμα την κατασκευή ενός σταθμού υγροποιημένου αερίου (LNG) στη Λιθουανία ο οποίος, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές είχε άμεσα ως αποτέλεσμα η Gazprom να μειώσει τις τιμές πώλησης του αερίου κατά 20%.

     

    Το σχέδιο και τα επιχειρήματα με τα οποία θα παρυσιαστεί δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνουν ευμενώς δεκτά, επισημαίνει πάντως το Spiegel, καθώς πολλές χώρες της Ε.Ε. εμφανίζονται έντονα δυσαρεστημένες με το Βερολίνο, το οποίο έχει ήδη καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία με τη Μόσχα για την κατασκευή της δεύτερης γραμμής του αγωγού Nord Stream.

     

    Αντιδράσεις όμως εκδηλώνονται και για τον προληπτικό έλεγχο των διακρατικών ενεργειακών συμφωνιών που επιδιώκει να επιβάλει η Κομισιόν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, ο επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε.. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, προαναγγέλλοντας το μέτρο που επίσημα ανακοινώνεται σήμερα, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές αρχές θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση σε ορισμένα εμπορικά συμβόλαια διάρκειας μεγαλύτερης του ενός χρόνου.

     

    «Η βασική αλλαγή σε σχέση με το ισχύον καθεστώς για τις Διακρατικές Συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας είναι η εισαγωγή ενός υποχρεωτικού ex ante ελέγχου συμβατότητας που θα διενεργεί η Επιτροπή… Η Κομισιόν αποκτά το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη της για τη διακρατική συμφωνία πριν αυτή ολοκληρωθεί και στις χώρες- μέλη δεν θα επιτρέπεται να υπογράψουν τη συμφωνία πριν ολοκληρωθεί η σχετική ανάλυση… Στο τελικό στάδιο σύναψης της συμφωνίας οι χώρες-μέλη θα πρέπει να συμπεριλάβουν τη γνώμη της Κομισιόν». Και το μέτρο αυτό έχει ως στόχο, κυρίως τη Ρωσία.

     

    Σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει σήμερα η Κομισιόν μπορεί να ελέγξει τις διακρατικές συμφωνίες μόνον όταν αυτές έχουν υπογραφεί.

     

    Ενεργειακή συνεργασία

    Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποχρεώσει τις χώρες- μέλη να εμβαθύνουν την ενεργειακή συνεργασία με στόχο την ελαχιστοποίηση της ανάγκης βοήθειας από χώρες εκτός Ε.Ε. σε περιόδους κρίσεων. Με τους νέους κανονισμούς οι χώρες- μέλη θα υποχρεωθούν να συνδράμουν η μία την άλλη όσον αφορά στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού των νοικοκυριών και των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών σε περίπτωση σοβαρής κρίσης.

     

    Πηγή: http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=43852





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.