Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Η πανδημία φαίνεται ότι έχει “φρενάρει” τα σχέδια πολλών επενδυτικών εταιρειών για δημιουργία νέων ξενοδοχείων στην Ελλάδα ενώ άλλα τα οποία βρίσκονται ήδη σε κατασκευή / ανακαίνιση έχουν πάρει παράταση για την ολοκλήρωσή τους.

    Τα 7 ξενοδοχειακά projects στην Αθήνα που έχει “φρενάρει” η πανδημία
    Μετά τον πραγματικό οργασμό επενδυτικής δραστηριότητας στην Αθήνα τα τελευταία δύο χρόνια, το 2020 παρατηρείται σταδιακή επιβράδυνση, λόγω της πανδημίας και της αβεβαιότητας σχετικά με το χρονικό ορίζοντα που ο τουρισμός θα επανέλθει στα προ-κορονοϊού επίπεδα, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

    Στην Αθήνα μόνο, τα παρακάτω 7 μεγάλα ξενοδοχειακά πρότζεκτ εμφανίζουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή τους.

    1. Intrakat: η επένδυση αφορά τη δημιουργία νέου πεντάστερου ξενοδοχείου στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5 στην Αθήνα. Το 3όροφο διατηρητέο κτίριο, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, θα ανακατασκευαστεί για να στεγάσει το νέο πολυτελές boutique ξενοδοχείο. Η Intrakat μίσθωσε το εν λόγω ακίνητο μετά από σχετικό διαγωνισμό το 2017. Το κόστος της επένδυσης αγγίζει τα 7 εκ. ευρώ. Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει το 2019 αλλά πλέον τα σχέδια δείχνουν ολοκλήρωση εντός του 2021.
    2. Zoia: η ισραηλινή επενδυτική εταιρεία σκοπεύει να ανοίξει δύο νέα boutique ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας. Το Zoia Aiolou, 30 δωματίων, σε κτίριο 1.500 τ.μ, στην οδό Αιόλου και το Zoia Nikiou, 26 δωματίων, σε 6όροφο κτίριο 1.758 τ.μ.. Η ανακαίνιση των κτιρίων αυτών για τη μετατροπή τους σε ξενοδοχεία μετατίθεται και αυτή για αργότερα.
    3. Brown Hotels: η ισραηλινή εταιρεία ξενοδοχείων έχει ήδη ανοίξει δύο νέα ξενοδοχεία στην περιοχή της Ομόνοιας, το Brown Acropol και το DAVE Red Athens. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του ιστορικού ξενοδοχείου La Mirage στην Ομόνοια επίσης φαίνεται να πηγαίνει λίγο πιό πίσω. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε την έναρξη λειτουργίας του την άνοιξη του 2020 αλλά τα έργα συνεχίζονται ακόμη.
    4. Say: το νέο πολυτελές ξενοδοχείο, 28 δωματίων, της οικογένειας Υφαντή, βρίσκεται στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 67 και Δεληγιάννη, στο Κεφαλάρι. Δεν έχει ακόμη ανοίξει παρότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε έναρξη λειτουργίας για τη θερινή σεζόν του 2020.
    5. Fattal: το νέο ξενοδοχείο της ισραηλινών συμφερόντων εταιρείας στην οδό Αβέρωφ 7, απέναντι από το Πολυτεχνείο, υπό το όνομα Leonardo Boutique Hotel, δεν είναι γνωστό ακόμη πότε θα λειτουργήσει. Αξιοσημείωτο είναι πάντως οτι δεν περιλαμβάνεται στις νέες αφίξεις ξενοδοχείων στην εταιρική τους ιστοσελίδα. Εν αντιθέσει, η εταιρεία ανακοινώνει οτι εντός του 2021 θα ανοίξουν τα δύο νέα ξενοδοχεία κάτω από το brand NYX σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το NYX Athens (το πρώην Esperia στη Σταδίου 22) με 217 δωμάτια και το NYX Thessaloniki (στην οδό Τσιμισκή 1) με 120 δωμάτια.
    6. Zeus International: το 7όροφο κτίριο, στην οδό Κάνιγγος 21 και Χαλκοκονδύλη 12, στο οποίο στεγαζόταν το ξενοδοχείο Κάνιγγος 21, θα ανακαινιστεί και θα μετατραπεί σε νέο ξενοδοχείο κάτω από το όνομα διεθνούς ξενοδοχειακού brand. Παρότι τα σχέδια προέβλεπαν την έναρξη λειτουργίας του εντός του 2020, τελικά αυτή μετακινήθηκε για το 2021.
    7. Marriott: η εταιρεία συνεχίζει τις εργασίες για την ανακατασκευή του Σαρόγλειου Μεγάρου στην πλατεία Ομονοίας και την μετατροπή του σε ξενοδοχείο 200 δωματίων υπό το brand Moxy, το πρώτο στην Αθήνα. Το κτίριο επί της Σταδίου 65 (που ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού και τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων) μισθώθηκε στην εταιρεία για 25 χρόνια. Την επένδυση έχουν αναλάβει η Prodea – Dimand μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 19 εκ. ευρώ.

    Οι τάσεις του real estate

    Όπως πρόσφατα ανακοίνωσαν οι μεγάλες επενδυτικές εταιρείες real estate της χώρας, η πανδημία έφερε ανακατατάξεις στην αγορά ακινήτων. Πλέον, λόγω της αβεβαιότητας για το πότε θα επανέθει η τουριστική κίνηση της Ελλάδας στα προ-κορονοϊού επίπεδα, επανεξετάζουν τα σχέδιά τους για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων στη χώρα.

    Αντίθετα, η τάση φαίνεται να είναι η έμφαση στη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων logistics και γραφείων υψηλών προδιαγραφών.

    Χαρακτηριστικά, η Prodea ακύρωσε τα πλάνα της για δημιουργία δύο νέων ξενοδοχείων σε ακίνητο που απέκτησε στα Χανιά και θα στραφεί στη δημιουργία υψηλών προδιαγραφών κατοικιών μαζί με εμπορικές χρήσεις. Αντίστοιχα, και το νέο κτίριο που απέκτησε η εταιρεία στις αρχές της Συγγρού δε θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο αλλά σε κτίριο σύγχρονων γραφείων.

    Το ίδιο έπραξε και η Trastor, που επενδύει περισσότερο πλέον σε χώρους logistics και γραφείων, όπως και η Dimand.

    H BRIQ μάλιστα το καλοκαίρι είχε παγώσει και εκείνη όλα τα πλάνα της για νέα ξενοδοχεία, ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση μετά το πέρας της φετινής τουριστικής σεζόν και να πάρει τις αποφάσεις της για τυχόν αλλαγή επενδυτικής στρατηγικής.


    Πηγή: https://bizness.gr/ta-7-megala-xenodocheiaka-projects-tis-athinas-poy-quot-frenarei-quot-i-pandimia/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.