Το ελληνικό δημόσιο παρακρατεί διπλάσιο τόκο από τους εργολήπτες απ' εκείνο που πανηγυρίζει πως εξασφάλισε στις διεθνείς αγορές
Με την πρακτική της γνωστής ρήσης "τα δικά μας, δικά μας και τα δικά σας, δικά μας", εμφανίζεται να λειτουργεί το ελληνικό δημόσιο.
Ενώ, λοιπόν, πανηγυρίζει πως πέτυχε για τα έντοκα εξαμηνιαία γραμμάτια επιτόκιο 2,05% (8.7.2014), συνεχίζει να παρακρατεί από τις προκαταβολές που καταβάλλει κατά την έναρξη δημόσιων έργων, υπερδιπλάσιο επιτόκιο, 4,85%, με τη δικαιολογία ότι αυτό είναι το επιτόκιο των δωδεκάμηνης διάρκειας γραμματίων, όπως διαμορφώθηκε στην τελευταία δημοπράτησή τους στις ...13.4.2010 !
Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 51 παράγραφος 1 του Ν.3669/2008 «αν προβλέπεται από τη διακήρυξη, χορηγείται στον ανάδοχο προκαταβολή μέχρι του δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του ολικού ποσού της σύμβασης. Η χορήγηση οποιασδήποτε προκαταβολής γίνεται μετά την εγκατάσταση εργοταξίου από τον ανάδοχο επί τόπου του έργου. Για το ποσό αυτό βαρύνεται ο ανάδοχος με τόκο. Το ποσοστό του επιτοκίου καθορίζεται ειδικά και ανέρχεται σε ποσοστό ίσο με το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του ∆ημοσίου δωδεκάμηνης διάρκειας προσαυξημένο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες και αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και ∆ημόσιων Έργων».
Τελευταία δημοπράτηση εντόκων γραμματίων δωδεκάμηνης διάρκειας το ελληνικό δημόσιο έκανε τον Απρίλιο του 2010, εν μέσω οικονομικής κρίσης, με συνέπεια το υψηλότατο 4,85%. Ωστόσο, το ελληνικό δημόσιο, το τελευταίο διάστημα δημοπρατεί τακτικά έντοκα γραμμάτια έως και εξάμηνης διάρκειας πετυχαίνοντας επιτόκιο ως και 2,05%. Ανάλογο, φυσικά, θα ήταν το επιτόκιο, αν δημοπρατούσε έντοκα γραμμάτια δωδεκάμηνης διάρκειας και οπωσδήποτε με κανένα τρόπο αυτό δεν θα έφτανε το υπέρογκο - για τον σκοπό που δίδεται (προκαταβολή για παραγγελία υλικών ενσωμάτωσης στο έργο) - ύψος του 4,85%, στο οποίο υποχρεώνονται οι εργολήπτες δημόσιων έργων, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δυσμενείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες (ρευστότητα τραπεζών κλπ.).
Το θέμα της απαράδεκτης αυτής κατάστασης έθεσε με έγγραφό του ο ΣΑΤΕ στους υπουργούς Οικονομικών και ΥΜΕΔΙ Γκίκα Χαρδούβελη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αντίστοιχα, ζητώντας την άμεση άρση του επαχθούς για τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις αυτού τόκου, σε μια περίοδο κατά την οποία αντιμετωπίζουν και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα.
Πηγή: Δελτίο Τύπου ΣΑΤΕ - http://sate.gr/
Recommended Comments
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα