Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Ανοιξε αθόρυβα τις πύλες του ένα μοντέρνο «πράσινο» δημόσιο κτίριο, που έρχεται να δώσει μια μικρή δόση αισιοδοξίας στο γκρίζο πολιτικό τοπίο. Ο λόγος για το ολοκαίνουργιο κτίριο του ΤΣΜΕΔΕ, του ασφαλιστικού φορέα των περίπου 100.000 μηχανικών, στην οδό Π. Π. Γερμανού, στην παραμελημένη πίσω πλευρά της πλατείας Κλαυθμώνος. Στην εντυπωσιακή του πρόσοψη κυριαρχεί το «γυμνό» μπετόν που συμπληρώνεται διακριτικά από μια μεταλλική σύνθεση μεγάλων διαστάσεων.

     

    Η επιλογή του μινιμαλιστικού στιλ δεν ήταν τυχαία, καθώς το νέο κτίριο «στριμώχνεται» ανάμεσα στο νεοκλασικό του Πολεμικού Ναυτικού και το πολυώροφο, μάλλον ατυχές, έργο της δεκαετίας του 1950 των σπουδαίων αρχιτεκτόνων Κασσάνδρα και Μπόνη. Οι λιτές γραμμές δίνουν ιδιαίτερο ύφος στο «σπίτι» των μηχανικών, το οποίο εκπροσώπησε την περασμένη χρονιά την ελληνική αρχιτεκτονική στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό του ιδρύματος Mies van der Rohe.

     

    Στα «σπλάχνα» του βρίσκονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια εκσκαφής των θεμελίων. Αποτελούν συνέχεια του αρχαίου τείχους των Αθηνών, το οποίο εντοπίστηκε στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου, κάτω από το νέο κτιριακό συγκρότημα της Εθνικής Τράπεζας. Για την ανάδειξή τους χρειάστηκε να γίνει επανασχεδιασμός του κτιρίου και με βάση τις υποδείξεις των αρμοδίων του υπουργείου Πολιτισμού στον υπόγειο χώρο δημιουργήθηκε μια αρχαιολογική γωνιά, ορατή από τους διερχόμενους.

     

    31-1-630_0.jpg

     

     

    Τα αρχαία ήταν ο βασικός λόγος για τις πολύχρονες περιπέτειες του κτιρίου. Το περιορισμένων διαστάσεων οικόπεδο είχε αγοραστεί από το ΤΣΜΕΔΕ το 1951 για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του εύρωστου ασφαλιστικού ταμείου.

     

    Τα πρώτα σχέδια είχαν εκπονηθεί από το γραφείο Καψαμπέλη, αλλά έμελλε να μείνουν στα χαρτιά, καθώς το 1976 ανακαλύφθηκαν οι πρώτες αρχαιότητες. Ακολούθησαν είκοσι χρόνια απραξίας και το 1995 προκηρύχθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με 35 συμμετοχές, από τον οποίο επιλέχθηκε η πρόταση του γραφείου «ΩΜ Μελετητική», που προέβλεπε την κατασκευή επταόροφου κτιρίου με συνολική επιφάνεια 7.200 τετραγωνικών. Εκτός από τα γραφεία με τα κινούμενα εσωτερικά χωρίσματα, προβλέφθηκαν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και διώροφο κυλικείο.

     

    Οι περιπέτειες, κυρίως με τα αρχαιολογικά ευρήματα, συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η κατασκευή το 2008. Εν τω μεταξύ είχε αλλάξει ο κτιριοδομικός κανονισμός και ήταν αναγκαίος ο ανασχεδιασμός του κτιρίου, που πλέον όφειλε να ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

     

    31-2-630_0.jpg?itok=SbfC9Wx6

     

    Στον τομέα των αρχιτεκτονικών επιλογών, ένα μεγάλο μέρος της πρόσοψης καλύπτεται από υαλοπετάσματα με ενσωματωμένα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Ενα αίθριο διατρέχει το εσωτερικό του κτιρίου σε όλο του το μήκος, εξασφαλίζοντας φυσικό φωτισμό στους χώρους εργασίας.

     

    Είναι όμως και ένα «έξυπνο» κτίριο, αφού ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών του αναγκών εξασφαλίζονται από τα φωτοβολταϊκά συστήματα που έχουν εγκατασταθεί στην οροφή, ενώ προβλέφθηκαν ειδικοί μηχανισμοί αυτόματης ρύθμισης της ενέργειας. Ενα άλλο πρόβλημα προέκυψε από τον υψηλό υδροφόρο ορίζοντα που εντοπίστηκε στα θεμέλια του κτιρίου. Για τη θωράκισή του προβλέφθηκε ένα σύστημα υπόγειων δεξαμενών, μέσα από τις οποίες εξασφαλίζονται νερά για ύδρευση αλλά και πυρόσβεση.

     

    Πηγή: https://www.efsyn.gr/arthro/ta-themelia-toy-se-arhaia





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    ckiriako

    Δημοσιεύτηκε

    Ωραιο κτιριο... μακαρι τα μεγαλα κεφαλια του τσμεδε να ηταν τοσο εξυπνα οσο εξυπνο ειναι αυτο το κτιριο...

    Bill22

    Δημοσιεύτηκε

    Απορια ενος αφελους:

    Ποσο κοστισε αυτη η μεταστεγαση και απο ποια κονδυλια πληρωθηκε αυτο?

    Επισης θα δουμε καποια διευκολυνση εμεις, θα εξυπηρετουμαστε πιο ευκολα και πιο γρηγορα....

    Ή θα λεμε τι γαματο κτηριο εχουμε ως ασφαλισμενοι και αυτο ειναι ολο....

    Meremeti

    Δημοσιεύτηκε

    Ανέκαθεν με γοήτευε το ανεπίχριστο σκυρόδεμα.. Υποθέτω εσωτερικά έχει γυψοσανίδες με πετροβάμβακα..

    theagpar

    Δημοσιεύτηκε

    Το εμφανες σκυρόδεμα ειναι το trend της "επωνυμης" ελληνικης αρχιτεκτονικης την τελευταια 10ετία, με χορηγους βεβαια τους περισσοτερους καθηγητες της αρχιτεκτονικης του ΕΜΠ.

    • Upvote 2
    Meremeti

    Δημοσιεύτηκε

    Είναι δυσκολάκι να το πετύχεις χωρίς μπαλώματα, να το μονώσεις και να το συντηρήσεις σε βάθος χρόνου, αλλά η αρχιτεκτονική απαιτεί θυσίες.

    akius

    Δημοσιεύτηκε

    είναι ακόμα πιο δύσκολο γιατί είναι με τάβλα και όχι με μπετοφορμ

     

     

    υγ μαρεσε η αναφορά  στο ευρωστο ταμείο 

    Giorgos1987

    Δημοσιεύτηκε

    Το ΤΣΜΕΔΕ που υποτίθεται οτι έχει έλλειμα και προβλήματα δίνει λεφτά για δικό του κτίριο.... εκτός αν το κτίριο που στέγαζε μέχρι τώρα τα γραφεία του το νοίκιαζε και είχε κόστος μίσθωσης. Πάντως το σημείο με αυτά τα αρχαία πρέπει να το έχω δει, φαίνονται και στο εξωτερικό μέρος ενος πεζόδρομου κάποια αρχαία.

    terry

    Δημοσιεύτηκε

    ΠΟΤΕ δεν ειχε ελλειματα το ΤΣΜΕΔΕ.

    georgios_m

    Δημοσιεύτηκε

    όπως και να 'χει, το νέο κτίριο είναι πιο εύχρηστο από το προηγούμενο. και το σημείο είναι πιο βολικό και ο χώρος εξυπηρέτησης είναι στο ισόγειο και δεν ανεβοκατεβαίνεις. έχει και προαύλιο με τζαμαρίες από τις οποίες μπορείς να βλέπεις αν ήρθε η σειρά σου.

     

    βέβαια, φτιάχτηκε μια εποχή που υποτίθεται ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα οδηγούσαν στην ανάγκη ενός μικρότερου και όχι μεγαλύτερου κτιρίου. (για να μην αναφερθώ στο θέμα της μείωσης του αριθμού των μηχανικών)




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.