Χαμηλότερο κατά 25% το κόστος κατασκευής του TAP - Διαθέσιμες βραχυπρόθεσμα ποσότητες προς τρίτους
Το κόστος κατασκευής του αγωγού TAP πρόκειται να φτάσει στα 4,5 δις. ευρώ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 6 δις. ευρώ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοπραξίας του έργου, Ίαν Μπράνσω, στο πρακτορείο Αναντολού.
«Μέχρι τώρα, δεν συγκεκριμενοποιήσαμε το κόστος του ΤΑΡ κατά την υπογραφή των συμβολαίων. Σήμερα, όμως, μπορούμε να πούμε ότι θα φτάσει α 4,5 δις. ευρώ και στο ποσό περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός και η κατασκευή του έργου από το 2009», τόνισε σχετικά.
Ο Μπράντσω πρόσθεσε ότι η κατασκευή των σταθμών συμπίεσης θα ξεκινήσει μέσα στο α’ τρίμηνο του 2017 και το υπεράκτιο τμήμα θα ακολουθήσει το 2018-19.
Επίσης, είπε ότι η κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν, από όπου θα προέλθει το αέριο για τον ΤΑΡ, σχεδιάζει να πουλήσει τις πρώτες ποσότητες στην τουρκική αγορά στα τέλη του 2018. Οι ποσότητες προς τον ΤΑΡ θα ακολουθήσουν στις αρχές του 2020.
«Σχετικά με τα οικονομικά θέματα, το 2017 θα ανανεώσουμε το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης του ΤΑΡ. Αναμένουμε ότι η προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών για το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕπ, την ΕΙΒ και αριθμό φορέων του ΟΟΣΑ», πρόσθεσε.
Ανοικτή στην είσοδο αερίου από άλλες πηγές η κοινοπραξία
Εντωμεταξύ, ο εμπορικός διευθυντής της κοινοπραξίας, Ούλρικ Άντρες, δήλωσε στο New Europe ότι συμβολαιοποιήθηκε σχεδόν το σύνολο της χωρητικότητας κατά την α’ φάση ανάπτυξης του αγωγού, το οποίο και ανέρχεται σε 10 δις. κ.μ. ετησίως.
«Πάντως, υπάρχει μια μικρή ποσότητα που είναι διαθέσιμη βραχυπρόθεσμα, η οποία θα είναι διαθέσιμη στην δευτερογενή αγορά, εφόσον υπάρξει εμπορικό ενδιαφέρον», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τη β’ φάση ανάπτυξης του αγωγού, ο Άντρες είπε ότι «το Αζερμπαϊτζάν είναι η πιο πιθανή πηγή αερίου για τη β’ φάση. Όμως, σύμφωνα με τις διατάξεις του τρίτου ενεργειακού πακέτου, όποιος επιθυμεί να λάβει μέρος στο open season του ΤΑΡ, θα μπορεί να το κάνει εφόσον πληρεί τις απαιτήσεις».
Τέλος, ο Άντρες δήλωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο σχετικά με την έρευνα και παραγωγή, αλλά και τον αγωγό EastMed, είναι «πολύ συναρπαστικές και ενδιαφέρουσες υπό το πρίσμα της διαφοροποίησης των πηγών φυσικού αερίου».
«Ο ΤΑΡ μεταφέρει μόρια φυσικού αερίου – για αυτό κατασκευάστηκε», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα