Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural

  • Έργα-Υποδομές

    Ειδήσεις που αφορούν τεχνικά έργα και υποδομές

    1689 ειδήσεις in this category

    1. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Θέμα ημερών είναι πλέον οι υπογραφές για την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες, εντός της εβδομάδας, θα υποραφεί η νέα σύμβαση παραχώρησης για την “Νέα Αττική Οδός”.  Αυτό επιβεβαίωσε και με δηλώσεις του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο από την ΔΕΘ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης.
      Να θυμίσουμε πως πριν από μερικές ημέρες ιδρύθηκαν οι δύο εταιρείες που θα τρέξουν την παραχώρηση από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
      Επόμενα βήματα μετά την υπογραγή της σύμβασης θα είναι η κύρωση του νέου νόμου από την Βουλή των Ελλήνων. Το οικονομικό κλείσιμο κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στα τέλη του 2024.
      Για τους συνδρομητές αλλά και τους χρήστες της Αττικής Οδού, η αλλαγή της παραχώρησης φέρνει και μείωση στο τίμημα των διοδίων το οποίο μειώνεται στα 2,50 ευρώ από 2,80 ευρώ που ισχύει σήμερα.
      Σε σχέση με την έναρξη της νέας παραχώρησης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα χρειαστεί να περιμένει μερικούς μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να παραλάβει και να λειτουργήσει τον μεγάλο άξονα της Αττικής.
      Ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης από το βήμα της πρόσφατης γενικής συνέλευσης είχε εκτιμήσει πως η ολοκλήρωση των διαδικασιών για να μπορέσει να παραλάβει τον άξονα θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των παραχωρήσεων που γίνεται μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από ένα σχήμα σε ένα άλλο, γεγονός που καθιστά μοναδική την σχετική διαδικασία.
      Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, σε παλαιότερη δημοσιογραφική ενημέρωση χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση την παράδοση της Αττικής Οδού εντός του πρώτου τριμήνου του 2025, στο νέο παραχωρησιούχο, διευκρινίζοντας ότι στο μεσοδιάστημα θα διασφαλιστεί η λειτουργία υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
      Τα σενάρια που τρέχουν για το ενδιάμεσο διάστημα είναι αρκετά ένα εκ των οποίων είναι να παραμένει ως λειτουργός η σημερινή κοινοπραξία ελέγχει την Αττική Οδό (ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-EGIS). Ωστόσο όλα θα οριστικοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για να υπάρξει “βελούδινη” μεταβίβαση από την μια παραχώρηση στην άλλη.
      Μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης θα ολοκληρωθούν τα έργα συντήρησης όπως προβλέπεται σε αυτήν. Στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο συμβάσεων παραχώρησης θα ολοκληρωθεί ο εκτενής έλεγχος του αυτοκινητοδρόμου σημείο-σημείο για να μπορέσει να παραδοθεί αρχικά στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στη συνέχεια στην νέα παραχωρησιούχο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
    2. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Υπεγράφη το πρώτο από τα δύο έργα για τις Έξυπνες Γέφυρες του ΤΕΕ για συνολικά 250 γέφυρες. Αφορά την σύμβαση για την αξιολόγηση 150 δικών γεφυρών και 100 σιδηροδρομικών γεφυρών της χώρας σε πραγματικό χρόνο μέσω σύγχρονων συστημάτων (state-of-the-art) και μεθοδολογιών ενόργανης δομικής παρακολούθησης (Structural Health Monitoring – SHM). Ανάδοχο είναι το σχήμα Vodafone – OSMOS Hellas. Η διάρκεια του έργου είναι 24 μήνες. Αναθέτουσα Αρχή είναι το ΤΕΕ το οποίο στα 100 του γενέθλια αναλαμβάνει ένα σημαντικό έργο ελέγχου τεχνικών έργων της χώρας.
      Στις γέφυρες θα εγκατασταθούν αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας που θα αποστέλλουν τα δεδομένα αυτόματα σε μία κεντρική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι γέφυρες θα αποκτήσουν ταυτότητα. Τα δεδομένα που θα συλλέγοντα ανά γέφυρα θα καταλήγουν σε έναν κοινό καταγραφικό σταθμό και θα στέλνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τουλάχιστον ανά ένα λεπτό. Επιπλέον, με ειδικούς αισθητήρες θα παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές συνθήκες, η θερμοκρασία, η στάθμη υδάτων όπου υπάρχουν υποκείμενα ποτάμια, το ύψος βροχής.
      Η αξία του έργου χωρίς τον ΦΠΑ είναι 78,37 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση θεωρείται πως θα βοηθήσει στο να ελεγχθούν γέφυρες η πλειοψηφία των οποίων έχουν κατασκευαστεί τις δεκαετίες του 1960 και 1970 στις οποίες δεν έχουν εκτελεστεί εργασίες συντήρησης και βαριάς συντήρησης. Οι γέφυρες αυτές θα είναι ενταγμένες και στο Μητρώο Γεφυρών.
      Παράλληλα αναμένεται από το ΤΕΕ και η υπογραφή της δεύτερης και μεγαλύτερης σύμβασης ύψους 180,34 εκατ. ευρώ. Ανάδοχοι είναι και οι τρεις συμμετέχοντες που θα μοιραστούν μερίδιο της συμφωνίας – πλαίσιο. Οι προσφορές τους ήταν οι εξής: Globitel με 94,53 εκατ., ΟΤΕ με 95,02 εκατ. και η ΤΕΡΝΑ με 95,5 εκατ. ευρώ.
      Τι περιλαμβάνει η σύμβαση
      Η σύμβαση για το πρώτο έργο που αφορά τον έλεγχο 250 γεφυρών μέσα από το πρόγραμμα για τις “Έξυπνες Γέφυρες”, είναι το πρώτο μεγάλο βήμα. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ένας σημαντικός αριθμός των ελληνικών γεφυρών παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας σε φέρουσα ικανότητα οφειλόμενη, αφενός στα διαρκώς αυξανόμενα φορτία κυκλοφορίας και αφετέρου στη γήρανση των γεφυρών.
      Δεδομένου ότι (α) τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική αύξηση τωνφορτίων λειτουργίας των γεφυρών, (β) η γήρανση των τεχνικών είναι ένα φαινόμενο που δενμπορεί να αποφευχθεί, (γ) οι περισσότερες γέφυρες είναι σχεδιασμένες με παλαιότερους κανονισμούς με ανεπαρκή πρόβλεψη για την ανθεκτικότητα τους σε βάθος χρόνου, (δ) πολλές γέφυρες βρίσκονται σε περιοχές με υψηλό σεισμικό κίνδυνο και έχουν ήδη καταπονηθεί από σεισμούς μέτριας και ισχυρής έντασης και (ε) εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η αναμενόμενη ανώτατη στάθμη για γέφυρες άνωθεν υδατικών κωλυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, η πρακτική της ενόργανης παρακολούθησης των γεφυρών όπως περιγράφεται στην παρούσα σύμβαση έχει στόχο τον έλεγχο του ρυθμού φθοράς τους και την έγκαιρη και αποτελεσματικήσυντήρησή τους.
      Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία ενός δικτύου γεφυρών οι οποίες θα παρακολουθούνται και θα αξιολογούνται σε πραγματικό χρόνο με σύγχρονες πρακτικές, θα αναβαθμίσει άμεσα τον τομέα των υποδομών ικανοποιώντας στην πράξη, τον κεντρικό – επιτελικό ρόλο του ΚτΕ. Το δίκτυο αυτό θα αποτελεί ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο εργαλείο με το οποίο ο ΚτΕ θα μπορεί να προσδιορίζει προτεραιότητες για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των τεχνικών έργων γεφυροποιίας και την λήψη άμεσων μέτρων αμέσως μετά από έκτακτα συμβάντα (σεισμός, πλημμυρικά φαινόμενα, πρόσκρουση).
      Στο αντικείμενο της Σύμβασης περιλαμβάνεται (α) ο πρωτοβάθμιος έλεγχος των τεχνικών και ο σχεδιασμός της ενόργανης παρακολούθησης καθώς και του συστήματος IoT, (β) ο δευτεροβάθμιος έλεγχος των γεφυρών μέσω κατάλληλης μοντελοποίησης των τεχνικών σε επίπεδο προμελέτης, (γ) η δημιουργία Ψηφιακού Αποθετηρίου και Πλατφόρμας «Έξυπνων Γεφυρών», (δ) η προμήθεια μετά της εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία των Συστημάτων Ενόργανης Παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο (Real Time Structural Health Monitoring ή RTSHM), (ε) η διεξαγωγή Μη Καταστροφικών Δοκιμαστικών Φορτίσεων στις γέφυρες και η επικαιροποίηση των μελετών, (στ) η πιλοτική λειτουργία των συστημάτων, και (ζ) η ενόργανη δομική παρακολούθηση των τεχνικών, παραγωγική και εγγυημένη λειτουργία των συστημάτων.
    3. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Εντυπωσιακός, μοντέρνος, επιβλητικός και ταυτόχρονα σημείο αναφοράς. Αυτός είναι ο νέος τερματικός σταθμός (το νέο τέρμιναλ) του Αεροδρομίου “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης που ανοίγει σταδιακά τις πύλες του στους επιβάτες. Η έναρξη λειτουργίας του από την Fraport έγινε πριν από τρεις περίπου εβδομάδες και σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη πτήση ήταν το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Χίος με συνολικά 4 επιβάτες. Αυτό που έχει ανοίξει είναι ένας προσωρινός χώρος check-in και στόχος είναι μέχρι το Φθινόπωρο να έχει ολοκληρωθεί και τα check-in να μεταφερθούν στον νέο μόνιμο χώρο τους.

      Ταυτόχρονα ξεκίνησε και η ανακαίνιση του παλιού τερματικού σταθμού, όπου θα ανακαινιστεί πλήρως για να εναρμονίζεται αισθητικά με τον νέο αεροσταθμό. Η πεζογέφυρα που ενώνει τους δύο τερματικούς σταθμούς επίσης ολοκληρώθηκε και πλέον λειτουργεί κανονικά.
      Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα το έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021, αλλά πλέον υπάρχει η εκτίμηση από την Fraport ότι αυτό μπορεί να γίνει μέχρι και 4 μήνες νωρίτερα, δηλαδή περίπου στα τέλη της χρονιάς. Οι εργασίες κατασκευής δεν σταμάτησαν ούτε κατά την περίοδο του lockdown και πλέον το έργο μπαίνει στην τελική του ευθεία.
      Το Αεροδρόμιο Μακεδονία αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση για την Fraport Greece στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια με το ποσό για την αναβάθμιση του να φτάνει τα 95εκατ.ευρώ από τα συνολικά 415εκατ.ευρώ που δαπανά η εταιρεία σε όλα τα αεροδρόμια που διαχειρίζεται στη χώρα μας. Με την προσθήκη του νέου τερματικού σταθμού, το Αεροδρόμιο Μακεδονία θα έχει διπλάσιο όγκο, δηλαδή περίπου 34.000 τ.μ. κάτι που θα επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση των επιβατών αλλά και την μεγαλύτερη σε χώρο εμπορική εκμετάλλευση από τη Fraport μιας και οι εμπορικοί χώροι υπολογίζονται σε περισσότερα απο 12.000 τ.μ.

    4. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Μία από τις συζητήσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι εν μέσω κορωνοϊού είναι αυτή για την διεκδίκηση αποζημιώσεων από τις εταιρείες παραχωρήσεων. Αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια και άλλοι είναι στη λίστα όσων θα έρθουν να ζητήσουν αποζημιώσεις για την κάθετη πτώση της επιβατικής τους κίνησης κατά τη διάρκεια του lockdown.
      Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com, έχουν ήδη σταλεί επιστολές από τους αυτοκινητόδρομους, το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, τη Fraport Greece ακόμα και για το Θριάσιο στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις οποίες υπάρχει η επίκληση για γεγονός ανωτέρας βίας. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, αυτές οι επιστολές είναι ο προάγγελος για τα επίσημα αιτήματα διεκδίκησης αποζημιώσεων (τα claims) τα οποία εκτιμάται ότι θα δοθούν με τη λήξη των μέτρων.
      Ωστόσο ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας στο ypodomes.com σημειώνει πως “το κράτος σε αυτή την υπόθεση, έχει το πλεονέκτημα και είναι σε θέση ισχύος. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, άλλα δεν πρόκειται να δεχθούμε παράλογα αιτήματα και διεκδικήσεις που σκοπό θα έχουν να εκβιάσουν το ελληνικό δημόσιο”.
      Στο υπουργείο Υποδομών έχει ήδη ξεκινήσει μία προετοιμασία με μια μελέτη για το impact στην πραγματική οικονομία της χώρας από την πανδημία του κορωνοϊού. Όπως πληροφορείται το ypodomes.com, όλα είναι ανοιχτά και προς συζήτηση. Τα σενάρια για την διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει είναι πολλά. Η σκέψη είναι να γίνουν ευρύτερες συμφωνίες που μπορεί να φτάσουν και στο επίπεδο επιπρόσθετου αντικείμενου έργου ή και επέκτασης των συμβάσεων παραχώρησης, όπου αυτό ειναι εφικτό.
      Θα πρέπει βέβαια να επισημάνουμε ότι τελικός αποδέκτης θα είναι το υπουργείο Οικονομικών καθώς έχει συμμετοχή σε όλες τις συμβάσεις παραχώρησης.
      ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70% Η ΠΤΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ
      “Όποιος πει ότι ξέρει τι θα γίνει την επόμενη μέρα, είναι γελασμένος, το ίδιο πρόβλημα που έχουμε εμείς, μπορούμε να πούμε ότι έχουν ιδιοκτήτες ακινήτων, οι ακτοπλόοι, τα ξενοδοχεία κ.α.” λέει στο ypodomes με νόημα ανώτερο στέλεχος ενός αυτοκινητόδρομου και όπως πιστεύει “έχω την αίσθηση ότι θα ακολουθηθεί μία Ευρωπαϊκή νόρμα, δεν γίνεται αλλιώς, για παράδειγμα στην Ισπανία επεκτείνουν όλα τα χρονοδιαγράμματα σε όλα τα έργα, κάτι αντίστοιχο θα γίνει και εδώ”.
      Η πτώση στους αυτοκινητόδρομους ξεπερνά το 70% δημιουργώντας άμεσα πρόβλημα ρευστότητας στις εταιρείες διαχείρισης. Εδώ εχουμε τις παραχωρήσεις “παλαιού τύπου” όπου συμπεριλαμβάνεται η Αττική Οδός και η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και “νέας γενιάς” με τους Μορέα, Νέα και Κεντρική Οδό (Ιόνια, Ε65), Αιγαίου και Ολυμπία Οδό.
      Άλλα στελέχη επισημαίνουν πως είναι προτιμητέο, στις νέας γενιάς παραχωρήσεις η αποζημίωση που προβλέπεται με βάση το χρηματοοικονομικό μοντέλο για γίνεται κάθε εξάμηνο να διαφοροποιηθεί. Ένα από τα βασικά αιτήματα είναι γίνεται τμηματική πληρωμή (π.χ. ανά μήνα) και εκκαθάριση στο τέλος κάθε εξαμήνου. Γέφυρα και Αττική Οδός έχουν διαφορετικό τρόπο υπολογισμού.
      “Υπάρχουν ανελαστικές υποχρεώσεις, όπως η πληρωμή δανείων σε ελληνικές και ξένες τράπεζες, στην ΕΤΕπ όπου στο τέλος Ιουνίου πρέπει να καταβληθούν μεγάλα ποσά. Το πρόβλημα είναι η ρευστότητα αυτή τη στιγμή λόγω της κάθετης πτώσης της κίνησης και οι αντοχές είναι λίγες” τονίζει στο ypodomes.com ο πρόεδρος της Hellastron, Σταύρος Σταυρής.
      ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
      Ο κ.Σταυρής επιβεβαιώνει ότι τα μέλη της Hellastron έχουν στείλει γνωστοποιήσεις ότι έχει συμβεί το γεγονός ανωτέρας βίας, ωστόσο δεν έχουν ξεκινήσει, μέχρι και σήμερα, κάποιες συζητήσεις.
      Ο πρόεδρος της Hellastron πιστεύει πως αν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις από πλευράς δημοσίου θα μπορούσε να ξεκινήσει μία σειρά διαπραγματεύσεων καθώς ο τρόπος υπολογισμού ρυθμίζεται μέσω των συμβάσεων. Αποκλείει δε προς το παρόν την προσφυγή σε διαιτησία καθώς θα υπάρχει κλίμα συναίνεσης.
      “Με την κίνηση αυτή τη στιγμή να είναι κάτω από 70%, ότι και να λέμε, οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους. Στην οικονομική κρίση η πτώση είχε φτάσει μέχρι και το 35%, τώρα είναι διπλάσιο το ποσοστό. Θα μας γυρίσει πολύ καιρό πίσω και πιστεύουμε πως θα έχουμε σταδιακή ανάκαμψη κυκλοφορίας η οποία θα συνδέεται με την οικονομική ανάκαμψη της χώρας” υποστηρίζει ο κ.Σταυρής που είναι ένα από τα παλαιότερα στελέχη στο χώρο των παραχωρήσεων και ο ίδιος στέλεχος της Γέφυρα Α.Ε..
      ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΘΡΙΑΣΙΟ
      Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com γνωστοποιήσεις έχουν στείλει στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ, τόσο το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος όπου στη σύμβαση του 1996 υπάρχει πρόβλεψη ακόμα και για πανδημία αλλά και η Fraport Greece. Η εταιρεία γνωστοποίησε πως σταμάτησαν οι εργασίες από την ανάδοχο εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ (λόγω της ΠΝΠ που αναστέλλει έργα και δημόσιες συμβάσεις) και ως εκ τούτου, συνίσταται γεγονός ανωτέρας βίας.
      Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε σύμφωνα με ασφαλείς πηγές και η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ για το Θριάσιο, παρά του ότι εκεί η σύμβαση παραμένει μπλοκαρισμένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αιτία της επιστολής κάποιες πρόδρομες εργασίες που είχε εκτελέσει η ανάδοχος του έργου Μυτιληναίος που επίσης σταμάτησαν και προκάλεσαν την επιστολή της εταιρείας προς το υπουργείο.
      Η λίστα αναμένεται να μακρύνει και με αναδόχους δημοσίων έργων παρά του ότι το υπουργείο προέβλεψε και “παγωσε” μέχρι τις 30 Απριλίου όλα τα χρονοδιαγράμματα σε έργα και διαγωνισμούς.
    5. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 για την εκπόνηση της μελέτης «Στερέωση και αποκατάσταση των τειχών του φρουρίου Φορτέτσα στην παλιά πόλη Ρεθύμνου» με προϋπολογισμό 816.367 ευρώ, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
      Ειδικότερα αφορά στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών ωρίμανσης για την αποκατάσταση των τειχών του ενετικού φρουρίου, το οποίο βρίσκεται στο βραχώδη λόφο του «Παλαιοκάστρου», δυτικά της πόλης του Ρεθύμνου.
      Το οχυρωματικό έργο που έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο (13-1-1938 ΒΔ /ΦΕΚ 18/Α/1938 και 4-1-1939 ΒΔ/ΦΕΚ 13/Α/1939, δεσπόζει στο βόρειο άκρο της Παλαιάς Πόλης, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (υπ’ αριθ. ΥΑ 24946/26-8-1967/ΦΕΚ 606/Β/1967).
      Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση των μελετών ωρίμανσης για τη στερέωση και αποκατάσταση των λιθόκτιστων ενετικών τειχών. Σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση, οι εργασίες που θα προταθούν θα περιλαμβάνουν απομάκρυνση της ανεπιθύμητης βλάστησης, καθαίρεση τσιμεντοκονιαμάτων, ενίσχυση θεμελίωσης, σταθεροποίηση βραχωδών πρανών (αρμολογήματα, ενέματα, αγκυρώσεις, συμπλήρωση και αντικατάσταση λίθων κλπ.)
      Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Πράξης θα εκπονηθούν οι ακόλουθες μελέτες: α)Τοπογραφική μελέτη (κατ.16), β) Ειδική Αρχιτεκτονική μελέτη (κατ.07), γ) Στατική μελέτη (κατ.08), δ) Γεωτεχνική μελέτη (κατ.21), ε) Οικονομοτεχνική μελέτη-Σύνταξη τευχών δημοπράτησης και στ) Μελέτη ΣΑΥ-ΦΑΥ. Οι μελέτες θα εκπονηθούν και σε στάδιο μελέτης εφαρμογής προκειμένου να είναι δυνατή η δημοπράτηση του αντίστοιχου έργου. Η μελέτη θα διακηρυχθεί από τη Δ/ση αναστήλωσης βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.
    6. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Σε φάση υλοποίησης περνά το μεγάλο project του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το πρόγραμμα έργων οδικής ασφάλειας σε 7.000 σημεία του οδικού δικτύου της χώρας.
      Οι παρεμβάσεις αυτές θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα να περνούν σε δημοπράτηση με την Εγνατία Οδό να αναλαμβάνει ένα κομβικό ρόλο στο όλο εγχείρημα.
      Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι πως οι παρεμβάσεις αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας, αφορά στο δευτερεύον οδικό δίκτυο, κυρίως δηλαδή σε επαρχιακούς δρόμους.
      Πρόκειται για το δίκτυο εκείνο που χαρακτηρίζεται σήμερα ως πολύ επικίνδυνο και τα έργα θα γίνουν με στόχο να βελτιωθούν τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά αλλά και να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας για να μειωθούν περαιτέρω τα τροχαία ατυχήματα.
      Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μελέτες για το όλο σχέδιο είχαν ολοκληρωθεί ήδη από το 2015 από την Εγνατία Οδό, αλλά το εγχείρημα έμεινε στα συρτάρια. Το 2019, το σχέδιο ενεργοποιήθηκε και πάλι και μέσα στο 2020, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, κατάφερε να το θέσει σε τροχιά υλοποίησης.
      Τον περασμένο Νοέμβριο υπεγράφη σύμβαση χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) και την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ για την υλοποίηση του Προγράμματος Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας (ΠΕΒΟΑ).
      Καραγιάννης: Απόλυτη προτεραιότητα η οδική ασφάλεια
      Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στο ypodomes.com επισημαίνει πως «Η οδική ασφάλεια της χώρας αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εργαζόμαστε από την πρώτη στιγμή πάνω σε αυτό το θέμα. Είναι αδιανόητο να θρηνούμε τόσους ανθρώπους στην άσφαλτο και έχουμε δεσμευθεί στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, δημιουργώντας ένα ποιοτικότερο και ασφαλέστερο οδικό δίκτυο για όλους τους Έλληνες.
      Προχωράμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, υπό το σχεδιασμό του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σημειακών επεμβάσεων οδικής ασφάλειας σε 7.000 ιδιαίτερα επικίνδυνα σημεία σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας. Παράλληλα, με την ποιοτική αναβάθμιση των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων, αναμένεται να δοθεί δουλειά σε μικρότερους ή μεγαλύτερους μελετητές και κατασκευαστές σε μια περίοδο που το έχουν μεγάλη ανάγκη τόσο εκείνοι όσο και η χώρα. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για το Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας, είναι ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα ουσίας και όχι εντυπωσιασμού και αποδεικνύει εμπράκτως την κατεύθυνση της πολιτικής μας».
      Πως θα τρέξουν τα έργα
      Αρχικά θα γίνει ένας γεωγραφικός καταμερισμός των έργων ανάμεσα στην Εγνατία Οδό και το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες η Εγνατία Οδός Α.Ε. έχει στείλει επιστολές στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και διερευνητικές επιστολές στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου.
      Σε αυτές αφού γνωστοποιείται η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος παρεμβάσεων και η γνωστοποίηση ότι μπορεί να αναλάβει τα έργα, γίνεται η επιλογή του φορέα υλοποίησης. Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις, στις περισσότερες των περιπτώσεων αναθέτουσα αρχή που θα τρέξει τα έργα θα είναι η Εγνατία. Οι Περιφέρειες έχουν την επιλογή να γίνουν και οι ίδιες αναθέτουσες αρχές.
      Ο κομβικός ρόλος της Εγνατίας Οδού
      Κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος έχει η Εγνατία Οδός. Σύμφωνα με πηγές κοντά στο θέμα, η εταιρεία ουσιαστικά θα έχει διττό ρόλο καθώς θα είναι η διαχειριστική αρχή των έργων και σε κάποιες περιπτώσεις η αναθέτουσα αρχή.
      Αυτό σημαίνει πως μετά την υπογραφή του δανείου, θα γίνει από την Εγνατία μία καταρχάς επικαιροποίηση της μελέτης, καθώς έχουν περάσει 6 χρόνια από την ολοκλήρωση των μελετών και σε αυτό το διάστημα έχουν προκύψει κάποιες αλλαγές στις ανάγκες παρέμβασης αλλά και κάποιες άλλες αντιμετωπίστηκαν.
      Στη συνέχεια θα γίνει καταμερισμός των πόρων ανάλογα με τις θέσεις των σημείων που χρήζουν παρέμβασης ανά Περιφέρεια στα συνολικά 7.000 σημεία και θα οριστεί ο κατά περίπτωση φορέας υλοποίησης.
      Στη συνέχεια θα τρέξουν οι διαγωνισμοί και στη συνέχεια τα έργα με την Εγνατία να έχει τον έλεγχο χρηματοδότησης, δηλαδή αν τα χρήματα της ΕΤΕπ οδηγούνται στο έργο. Πρόκειται στην ουσία για μία αναβάθμιση του ρόλου της Εγνατίας Οδού Α.Ε.. Μην ξεχνάμε ότι προκειται για μία εταιρεία που τα προηγούμενα χρόνια κινδύνευσε ν μείνει χωρίς αντικείμενο, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση του οδικού άξονα της Εγνατίας.
      Κουτσούκος: Η Εγνατία Οδός, είναι πλέον ξανά στο επίκεντρο των υποδομών της χώρας.
      Ο Κωνσταντίνος Κουτσούκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. ερωτώμενος από το ypodomes.com για το μεγάλο αυτό εγχείρημα, υπογράμμισε πως “είναι μία νέα πρόκληση για το μέλλον της Εγνατίας Οδού. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, τιμά έμπρακτα την εταιρεία δίνοντας της ένα κεντρικό ρόλο στην διαχείριση και υλοποίηση αυτών των πολύ σημαντικών παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν χιλιάδες επαρχιακούς δρόμους στη χώρα.
      Η Εγνατία Οδός και οι εργαζόμενοι της, όπως κάθε φορά θα επιτελέσουν το καθήκον τους, φέρνοντας εις πέρας με επιτυχία αυτή την μεγάλη ευθύνη. Με την αρωγή του Κώστα Καραμανλή αλλά και του Γιώργου Καραγιάννη, η προσπάθεια για την επιστροφή της εταιρείας στο επίκεντρο των υποδομών της χώρας συνεχίζεται τόσο με τα έργα που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε το προηγούμενο διάστημα, με τα επόμενα που προγραμματίζουμε αλλά και με το Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας. Η Εγνατία Οδός έχει σπουδαίο μέλλον μπροστά της και το χτίζουμε μέρα με τη μέρα”.
    7. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      To Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Έργο Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ, μήκους 157,5 χλμ και παράπλευρου / κάθετου δικτύου περίπου 150 χλμ., κατασκευαστικού κόστους 1,32 δις. ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί ως έργο με Σύμβαση Παραχώρησης.
      Το έργο περιλαμβάνει:
      · 2+2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ και κεντρική νησίδα
      · 26 σήραγγες μονού κλάδου συνολικού μήκους ~ 34 χλμ.
      · 10,80 χλμ. νέες γέφυρες, 23 εκ των οποίων υπερβαίνουν τα 100 μέτρα μήκος
      · 20 νέοι ανισόπεδοι κόμβοι και
      · αναβάθμιση των υπαρχόντων ανισόπεδων κόμβων στις Παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου
      Με την υλοποίηση του έργου αλλά και ολόκληρου του ΒΟΑΚ θα επιτευχθεί:
      · Σημαντική μείωση των ατυχημάτων, που βαρύνουν τον σημερινό άξονα, ιδίως με θανατηφόρα ατυχήματα και σοβαρούς τραυματισμούς.
      · Σημαντική μείωση στον χρόνο των μετακινήσεων μεταξύ των κύριων πόλων του βόρειου μετώπου της Κρήτης στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά και θα βελτιώσει την άνεση των μετακινήσεων, προσφέροντας καλύτερο και ελκυστικότερο επίπεδο συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης στους χρήστες.
      · Μείωση κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων και προϊόντων στο συνολικό οδικό δίκτυο της Κρήτης, του οποίου αποτελεί τον κορμό.
      · Ανοδική πορεία της ανάπτυξης της Κρήτης μέσω της αυξημένης κινητικότητας και δυνατοτήτων αξιόπιστης προσπέλασης των τουριστικών και λοιπών οικονομικών πόλων, σύμφωνα με τις προβλέψεις των σχετικών προγραμμάτων.
      · Ουσιαστική συνδρομή στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης, μειώνοντας τις πιέσεις που προκαλούνται από τον υφιστάμενο οδικό άξονα στην ποιότητα του περιβάλλοντος στην βόρεια ακτή του νησιού, η οποία είναι αναπτυγμένη τουριστικά.
      Το έργο θα είναι περιβαλλοντικά φιλικό στην ανάπτυξή και λειτουργία του, προσφέροντας την συνολικά επωφελέστερη συγκοινωνιακή λύση.
      Γιώργος Καραγιάννης: Ο ΒΟΑΚ είναι ένα έργο πρώτης προτεραιότητας, ένας καινούριος δρόμος στην Κρήτη.
      Για την εξέλιξη σ’ αυτό το σημαντικό έργο ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης δήλωσε:
      «Ο ΒΟΑΚ είναι ένα έργο πρώτης προτεραιότητας, ένας καινούριος δρόμος στην Κρήτη. Ένα έργο απόλυτης προτεραιότητας για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με το σχεδιασμό και την καθοδήγηση του Υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνεχίζουμε σταθερά και με συνέπεια τα βήματα για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου.
      Ενιαιοποιήσαμε σε τεχνικό επίπεδο το έργο από τον Κίσσαμο ως τη Σητεία, οριστικοποιήσαμε το χρηματοοικονομικό μοντέλο, αναθέσαμε πάνω από 16 μελέτες, αναβαθμίσαμε τις προβλέψεις για τα όρια ταχύτητας του δρόμου, εντάξαμε και την αναβάθμιση των υφιστάμενων παρακάμψεων των μεγάλων πόλεων στο έργο. Καταθέσαμε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη και προχωράμε στη Β’ Φάση του Διαγωνισμού, ενώ οριστικοποιήσαμε τη χάραξη και σήμερα καταθέσαμε και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο.
      Θα δώσουμε στην Κρήτη το δρόμο που της αξίζει και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη».
    8. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Ο Δήμος Πειραιά δια της PIRAEUS PLUS AE ανέθεσε στο γραφείο Landscape-Roidis, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Θωμά Τσουκαλά τον Μηχανολόγο Γρηγόρη Δεληγιαννίδη τον τοπογράφο Δημήτρη Χαρτσια και άλλους αξιόλογους μελετητές, τον Ιανουάριο του 2022 την μελέτη για την ανάδειξη – επανασχεδιασμό – αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πλατείας Κοραή και των όμορών της πεζόδρομων.
      Η  πλατεία Κοραή και οι όμοροί της πεζόδρομοι Δραγάτση και Καραΐσκου βρίσκονται σε κεντροβαρική θέση στην πόλη του Πειραιά, μπροστά από το Δημαρχιακό μέγαρο.
      Η Landscape-Roidis  και οι ανωτέρω συνεργάτες της με βάση την εκπονηθείσα μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου πρότειναν:
      Την αναδιάταξη των λειτουργιών εντός της πλατείας την απόδοση ευρύτερου δημόσιου χώρου στους πεζούς, αύξηση των καθιστικών σημείων και ενίσχυση της υφιστάμενης φύτευσης. Την βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας και των πεζοδρόμων. μέσω της χρήσης ψυχρών υλικών δαπεδόστρωσης, στοιχείων νερού, αύξησης του πρασίνου, κατασκευής σκιάστρων. Η βιοκλιματική προσέγγιση θα επιτευχθεί :       * με την ανακατασκευή των δαπεδοστρώσεων της πλατείας και των ως άνω οδών. Οι νέες δαπεδοστρώσεις θα γίνουν με κυβόλιθους 10εκ.Χ10εκ., διαφόρων τύπων μαρμάρων και γρανιτών, που χαρακτηρίζονται ψυχρά υλικά,
           *  με τον εμπλουτισμό του πράσινου αποθέματος της πλατείας  μέσω της διατήρησης  όλων των υφιστάμενων δέντρων της πλατείας με την ταυτόχρονη φύτευση κάποιων νέων καθώς και τη φύτευση θάμνων,
         *   με  την δημιουργία στοιχείων νερού που προσδίδουν αισθητικό αλλά λειτουργικό δροσισμό των χώρων όπου εγκαθίστανται,
      με στόχο τη θερμική άνεση των πολιτών ιδίως τους θερινούς μήνες και  την αποφυγή, κατά το δυνατόν, του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας.
      Την αισθητική ομοιογένεια πλατείας και όμορων πεζόδρομων που επιτυγχάνεται με τα μοτίβα (patterns) των δαπεδοστρώσεων, τη μορφολογική ταύτιση των στοιχείων εξοπλισμού ( ζαρντινιέρες , καθιστικά , πέργκολες), τη μορφολογία των φυτεύσεων,  ώστε να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο. Το δεμένο αυτό σύνολο θα λειτουργήσει ως τοπόσημο για την πόλη του Πειραιά. Τον εκσυγχρονισμό του φωτισμού πλατείας και πεζοδρόμων με χρήση ειδικής αρχιτεκτονικής προσέγγισης τόσο του φωτισμού ασφαλείας όσο και του αισθητικού φωτισμού των στοιχείων του αστικού εξοπλισμού και των φυτεύσεων. Η χρήση τεχνολογίας LED θα μειώσει αισθητά και τη δαπάνη φωτισμού.  
      Ειδικότερα, η μελέτη προτείνει:
      ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ: Κατασκευή κεντρικού σιντριβανιού, ξηρού τύπου (DRY DECK) στο κέντρο της πλατείας, απαρτιζόμενο από εκατό (100) υποδαπέδιους πίδακες, δηλ στοιχείου νερού χωρίς εµφανή λεκάνη και φωτισμό. Δαπαδόστρωση του συνόλου της πλατείας Κοραή με μαρμαροκυβόλιθους 10,00εκ.Χ10,00εκ.Χ0,6εκ λευκού μαρμάρου, βασάλτη και γρανίτη σε τέσσερις διαφορετικούς τόνους του γκρι. Το μοτίβο διάστρωσης (pattern) παραπέμπει στην πολυπολιτισμικότητα της πλατείας με συγκέντρωση ανθρώπων διαφορετικών εθνοτήτων, κοινωνικών τάξεων και ηλικιών που όμως, όλοι μαζί δημιουργούν  ένα αρμονικό σύνολο. Ο τρόπος και η μέθοδος διάστρωσης αναλυτικά περιγράφεται στα σχέδια της μελέτης. Τα υλικά της δαπεδόστρωσης είναι, όπως προαναφέρθηκε, ψυχρά ώστε να αποφεύγεται κατά το δυνατόν το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.
      ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΔΡΑΓΑΤΣΗ: Διαμορφώνονται δύο (2) όμοια υδάτινα στοιχεία στο κέντρο του πεζόδρομου της Δραγάτση, τα οποία λόγω υψομετρικής διαφοράς, από την Ηρώων Πολυτεχνείου προς την οδό Κολοκοτρώνη, δημιουργούν καταρράκτη. Η δαπεδόστρωση του πεζοδρόμου της οδού Δραγάτση χωρίζεται σε τρεις (3) ζώνες, την κεντρική και δυο πλευρικές. Η κεντρική ζώνη, πλάτους περίπου επτά (7) μέτρων υποδιαιρείται σε επτά (7) πλαίσια διαστάσεων 7,00μ.Χ7,5μ. περίπου, τα οποία διαχωρίζονται μεταξύ τους με μάρμαρο (πάχους 4,00εκ. και πλάτους 20εκ.). Το εσωτερικό τμήμα τους διαστρώνεται με μαρμαροκυβόλιθους 10,00εκ.Χ10,00εκ.Χ0,6εκ λευκού μαρμάρου, βασάλτη και γρανίτη σε τέσσερις διαφορετικούς τόνους του γκρί με μοτίβο διάστρωσης (pattern) όμοιο με αυτό της πλατείας Κοραή .
      Στα άκρα της κεντρικής ζώνης προτείνονται δενδροδόχοι καθαρού πλάτους 1,5μ.Χ1,5μ. πλαισιωμένοι από λευκό μάρμαρο, αγυάλιστο, πλάτους 20εκ. και πάχους 4,00εκ. όπου προτείνεται η φύτευση Γιακαράντων (Jacaranda mimosifolia). Οι ζώνες εκατέρωθεν της κεντρικής, προτείνεται να διαστρωθούν με μάρμαρο ή γρανίτη (διαφόρων αποχρώσεων του γκρι, του άσπρου και του μαύρου) σε δύο παράλληλες λωρίδες πλάτους 40εκ. και πάχους 4,00εκ. η κάθε μία.
      Με ειδική επεξεργασία της επιφάνειας σχηματίζουν την λωρίδα πορείας τυφλών μαρμάρινες ή γρανιτένιες πλάκες διαστάσεων 40,00εκ.Χ40εκ. η οποία προτείνεται να κατασκευασθεί προς την πλευρά των καταστημάτων του πεζόδρομου.
      ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ: Η δαπεδόστρωση του πεζοδρόμου αυτού προσομοιάζει με αυτήν του πεζοδρόμου της οδού Δραγάτση. Η επιφάνεια του πεζοδρόμου, πλάτους 11μ. χωρίζεται επίσης σε τρεις (3) ζώνες, την κεντρική πλάτους 3,5μ., η οποία διαστρώνεται με κυβόλιθους 10,00εκ.Χ10,00εκ.Χ6,00εκ. (λευκού μαρμάρου, βασάλτη και γρανίτη). Η λωρίδα όδευσης τυφλών κατασκευάζεται στο κέντρο της κεντρικής ζώνης της οδού Καραΐσκου από μαρμάρινες ή γρανιτένιες πλάκες διαστάσεων 40κ.Χ40εκ. που έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία της επιφάνειάς τους.
      Εκατέρωθεν της κεντρικής ζώνης, σε δύο παράλληλες λωρίδες πλάτους 40εκ. η κάθε μία, διαστρώνονται πλάκες γρανίτη ή μαύρου βασάλτη πάχους 4,00εκ. η οποίες οριοθετούν την κεντρική ζώνη του πεζοδρόμου.
      Κατά μήκος των λωρίδων αυτών, χωροθετούνται δενδροδόχοι (διαστάσεων 1,00μ.Χ1,00μ.) όπου φυτεύονται Χαμαίρωπες  (Chamaerops  humilis).  Τα τμήματα του πεζόδρομου που βρίσκονται προς την πλευρά των κτιρίων που βρίσκονται εκατέρωθεν της οδού, διαστρώνονται με πλάκες μαρμάρου ή γρανίτη πλάτους 40εκ., ελεύθερου μήκους και πάχους 4,00εκ., διαφόρων αποχρώσεων του γκρι, του άσπρου και του μαύρου.
      Προτείνεται επίσης η δημιουργία ραμπών, για πεζούς και οχήματα, στις απολήξεις της οδού Δραγάτση με τις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου και Κολοκοτρώνη, τα οποία κατασκευάζονται από τεμάχια συμπαγούς γρανίτη τραπεζοειδούς διατομής με ειδική επεξεργασία για τη διαμόρφωση αντιολισθητικής επιφάνειας.
    9. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Υπεγράφη η σύμβαση έναρξης εργασιών για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας από την Αττικό Μετρό ΑΕ με την ένωση εταιρειών «ΑΒΑΞ Α.Ε. – GHELLA SpA – ALSTOM Transport S.A», στο Θέατρο Άλσος Βεΐκου, παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή.
      Το πρώτο τμήμα Γραμμής 4 του Μετρό «Άλσος Βεΐκου – Γουδή», έχει σχεδιαστεί με σκοπό να εξυπηρετήσει πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας.
      Με την κατασκευή τεσσάρων νέων σταθμών (Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός), θα αποσυμφορηθούν υφιστάμενοι κεντρικοί σταθμοί Μετρό από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού και ιδίως ο σταθμός του Συντάγματος.
      Η Γραμμή 4 θα εξυπηρετεί πολλά σημαντικά κτίρια και εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία, τα Δικαστήρια, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Νομική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., το Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Κουμπάρη), το Βρετανικό Συμβούλιο, την Πανεπιστημιούπολη.
      Θα συνδέεται δε με τις υφιστάμενες Γραμμές του Μετρό με δύο σταθμούς ανταπόκρισης (Πανεπιστήμιο / Ακαδημία, Ευαγγελισμός).
      Η Γραμμή 4 του Μετρό θα εκτείνεται σε μήκος περίπου 13 χλμ από το Άλσος Βεϊκου στο Γαλάτσι έως το Γουδή, εντός των Δήμων Αθήνας, Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου.
      Θα περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς, με τα φρέατα αερισμού τους: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή.
      Θέσεις σταθμών
      1. Άλσος Βεΐκου
      Ο σταθμός Βεΐκου χωροθετείται κάτω από την Λεωφόρο Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) στο ύψος της οδού Τράλλεων και αποτελεί τερματικό σταθμό.
      2. Γαλάτσι
      Ο σταθμός Γαλάτσι χωροθετείται κάτω από την Λεωφόρο Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας.
      3. Ελικώνος
      Ο σταθμός Ελικώνος χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος κάτω από το λόφο Ελικώνος, σε χώρο πρασίνου- παιδική χαρά.
      4. Κυψέλη
      Ο σταθμός Κυψέλη χωροθετείται στην νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.
      5. Δικαστήρια
      Ο σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των Δικαστηρίων, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.
      6. Αλεξάνδρας
      Ο σταθμός Αλεξάνδρας χωροθετείται υπόγεια, διαγώνια στον άξονα της Λεωφ. Αλεξάνδρας, στο ύψος της οδού Μουστοξύδη.
      7. Εξάρχεια
      Ο σταθμός Εξάρχεια χωροθετείται επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη.
      8. Ακαδημία
      Ο σταθμός «Ακαδημία» χωροθετείται κάτω από την οδό Ακαδημίας, στο ύψος μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα, στην περιοχή των κτιρίων της «Τριλογίας», μεταξύ του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Είναι σημαντικός σταθμός ανταπόκρισης με άμεση υπόγεια σύνδεση με τον σταθμό «Πανεπιστήμιο» στην Γραμμή 2.
      9. Κολωνάκι
      Ο σταθμός Κολωνάκι χωροθετείται επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας, γνωστή ως πλατεία Κολωνακίου, στη συμβολή των οδών Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Καψάλη, Κουμπάρη, και Κανάρη.
      10. Ευαγγελισμός
      Ο σταθμός χωροθετείται κάτω από το πάρκο της Ριζάρη, παράλληλα με την οδό Ριζάρη και σε γωνία περίπου 60 μοιρών με τον υφιστάμενο σταθμό Ευαγγελισμό της Γραμμής 3.
      11. Καισαριανή
      Ο σταθμός Καισαριανή χωροθετείται στην Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως στο ύψος της Λεωφόρου Βασιλέως Αλεξάνδρου και μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κένεντυ.
      12. Πανεπιστημιούπολη
      Ο σταθμός Πανεπιστημιούπολη χωροθετείται στο Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας του Πανεπιστημιακού χώρου.
      13. Ιλίσια
      Ο σταθμός Ιλίσια χωροθετείται στα Άνω Ιλίσια.
      14. Ζωγράφου
      Ο σταθμός κατασκευάζεται υπογείως κατά μήκος της οδού Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας, με το φρέαρ ανοικτού ορύγματος επί της πλατείας Αλεξανδρή (γνωστή και ως πλατεία Γαρδένιας), στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου. Κατασκευάζεται με την μέθοδο υπόγειας διάνοιξης με συμβατικά μηχανικά μέσα.
      15. Γουδή
      Ο σταθμός Γουδή χωροθετείται κάτω από την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου, καταλαμβάνοντας και τμήμα της πλατείας Ελευθερίας.
    10. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Η έλευση του Μετρό στο Κορυδαλλό έδωσε την ευκαιρία στην πλατεία Ελευθερίας να μεταμορφωθεί.
      Πλέον τα έργα έχουν τελειώσει από καιρό και η πλατεία, με εντελώς άλλη όψη, παραδόθηκε και πάλι πίσω στην πόλη και τους δημότες της.
      Πηγή videos: YouTube/Ιωάννης Τζιάσιος
    11. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Η χρηματοδότηση για την κατασκευή του υπερσύγχρονου  ποδηλατοδρομίου  θα προέλθει από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το έργο θα έχει προϋπολογισμό 7,7 εκατ. ευρώ.  και στόχος είναι να ξεκινήσει το 2022 και να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.
      Η εγκατάσταση θα είναι χωρητικότητας 1.500 ατόμων και θα υλοποιηθεί σε ένα οικόπεδο 40 στρεμμάτων, που παραχώρησε ο  δήμος του Βόλου  κοντά στο Πανθεσσαλικό.
      Το νέο ποδηλατοδρόμιο αναμένεται να φιλοξενεί ευρωπαϊκούς και διεθνείς αγώνες.
       
    12. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Στις ράγες του Αμαξοστασίου της Πυλαίας κινήθηκε σήμερα για πρώτη φορά ο ένας από τους συρμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης, που διήνυσε μερικές εκατοντάδες μέτρα πάνω στη γραμμή, με πρώτους επιβάτες τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, τον γενικό γραμματέα, Γιώργο Καραγιάννη, τη διοίκηση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ και στελέχη της κατασκευάστριας των βαγονιών, Hitachi.
      Ο συρμός, συνολικού μήκους 60 μέτρων, που αποτελείται από τέσσερα βαγόνια μήκους 15 μέτρων έκαστο, κινήθηκε με μέγιστη ταχύτητα 7 χιλιομέτρων στο test track (κανονικά, στη σήραγγα, θα φτάνει τα 80 χλμ/ώρα), πραγματοποιώντας ουσιαστικά την πρώτη διαδρομή του με …επιβατικό κοινό, αφού μέχρι στιγμής είχαν επιβιβαστεί σε αυτόν εν κινήσει κυρίως στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας. Οι δοκιμές των συρμών άρχισαν πριν από έναν μήνα περίπου, όπως γνωστοποίησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, Νίκος Ταχιάος.
      Μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί από τη Hitachi στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ εννέα συρμοί, ενώ η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη για τις 16 Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι στα μέσα του μήνα θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη πάνω από τους μισούς συρμούς (συνολικά θα είναι 18 στη βασική γραμμή).
      Επιπλέον, «μέχρι το τέλος του 2020 εκτιμούμε πως θα έχουμε προκηρύξει τον διαγωνισμό για 15 συρμούς στην επέκταση της Καλαμαριάς» διευκρίνισε ο κ.Ταχιάος, προσθέτοντας ότι οι συρμοί φτάνουν στην Ελλάδα σε δύο τμήματα και συναρμολογούνται επιτόπου. Μετά τη συναρμολόγηση των driverless (χωρίς οδηγό) συρμών γίνονται οι λεγόμενες δοκιμές SAT (Stand Alone Tests), που στόχο έχουν να ελέγξουν τη λειτουργικότητα των ίδιων των βαγονιών (πχ, αν η εκκίνησή τους είναι ομαλή ή αν οι πόρτες ανοιγοκλείνουν σωστά), ακολουθεί περίοδος τεστ με οδηγό και στη συνέχεια γίνεται το πέρασμα του λογισμικού από τη λειτουργία driver (με οδηγό) στη driverless, γεγονός που -όπως επισήμανε στον υπουργό ο εκπρόσωπος της Hitachi, Ντομένικο Φοντιγκουέρα- εκμηδενίζει την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους στην κίνηση του Μετρό.
      Οπως ο ίδιος επισήμανε, «το ενδιαφέρον μέρος αρχίζει το 2021 και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο, οπότε θα εκκινήσει η περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας των συρμών στις σήραγγες, στο σύνολο της γραμμής».
      Στην παρθενική αυτή διαδρομή του συρμού, τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα, συνόδευαν ο κ.Ταχιάος και ο διευθύνων σύμβουλος της ATTIKO METΡΟ, Δημήτρης Κουρέτας, καθώς επίσης και στελέχη της Hitachi. O κ.Καραμανλής ενημερώθηκε νωρίτερα για την πορεία των εργασιών στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του Μετρό και περιηγήθηκε στα βαγόνια.
      Στη συνέχεια, οι κύριοι Καραμανλής και Καραγιάννης επισκέφτηκαν το υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό στην Καλαμαριά, όπου ο δήμαρχος, Γιάννης Δαρδαμανέλης, επισήμανε -μετά την επίσκεψη- ότι σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα απομακρυνθούν οι λαμαρίνες από το εργοτάξιο στην οδό Μεταμορφώσεως.
      Δείτε από κοντά τα βαγόνια κατά την επίσκεψη του Υπουργού
       
       
    13. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Σε βασίλισσα των αυτοκινητόδρομων αναδεικνύεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την διαφαινόμενη επικράτηση της στον διαγωνισμό-θρίλερ για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Στο σημερινό δίκτυο των περίπου 2.200 χιλιομέτρων αυτοκινητόδρομων με διόδια της χώρας, ο κορυφαίος ελληνικός όμιλος έχει το 100% στις παραχωρήσεις της Νέας Οδού και της Κεντρικής Οδού, ενώ συμμετέχει με 17% στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού.
      Η Νέα Οδός περιλαμβάνει το τμήμα Μεταμόρφωση Αττικής-Σκάρφεια Φθιώτιδας, το τμήμα Σχηματάρι-Χαλκίδα και την Ιόνια Οδό, δηλαδή το τμήμα Αντίρριο-Ιωάννινα. Συνολικά μιλάμε για περίπου 380 χιλιόμετρα. Η Κεντρική Οδός περιλαμβάνει τα τμήματα Σκάρφεια Φθιώτιδας-Ράχες Φθιώτιδας (δηλαδή τον Μαλιακό Κόλπο) και τον Ε65 δηλαδή το τμήμα Λαμία-Τρίκαλα-Κηπουρειό Γρεβενών, δηλαδή 238 χιλιόμετρα.
      Αν προσθέσουμε τα σχεδόν 885 χιλιόμετρα της Εγνατίας Οδού (περιλαμβάνει τον κύριο άξονα των 660 χιλιομέτρων και τους 3 κάθετους Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι, Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή και Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας), τότε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φτάνει να διαχειρίζεται περίπου  1503 χιλιόμετρα ως μοναδική ή leader παραχωρησιούχος, ενώ μαζί με την Ολυμπία σκαρφαλώνει στα 1740 χιλιόμετρα.
      Συμμετοχή στο 80% των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων
      Ουσιαστικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα συμμετέχει στο 80% των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων με διόδια δημιουργώντας μία πρωτοκαθεδρία στο γίγνεσθαι των οδικών αξόνων και των οδικών μεταφορών. Ακόμα και στην Εγνατία Οδό ο ελληνικός όμιλος έχει ποσοστό 75% και το υπόλοιπο 25% το έχει η γαλλική EGIS Projects. Επιπρόσθετα αναλαμβάνει αποκλειστικά το 100% των κατασκευών και της βαριάς συντήρησης.
      Εφόσον ο διαγωνισμός ολοκληρωθεί χωρίς άλλες εμπλοκές, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αναλάβει τα ηνία του οδικού συμπλέγματος της Εγνατίας Οδού για τα επόμενα 35 χρόνια. Η τάξη μεγέθους της προσφοράς της εταιρείας σύμφωνα με πληροφορίες έφτασε τα 1,5 δισ. ευρώ ενώ αναμένεται και η απόδοση βελτιωμένης προσφοράς σύμφωνα με τις επιταγές του ΤΑΙΠΕΔ> Αξίζει να σημειωθεί πως η Alpha Bank ως σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, είχε βγάλει αποτίμηση τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ μόνο για την παραχώρηση.
      Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε ότι οι άλλες παραχωρήσεις έχουν ακόμα περίπου δύο δεκαετίες μπροστά τους, τότε γίνεται αντιληπτό ότι ο ελληνικός όμιλος δημιουργεί μια “αυτοκρατορία” η οποία της δίνει ένα στρατηγικό προβάδισμα στον τομέα των μεγάλων παραχωρήσεων.
      Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει παρουσία στους διαγωνισμούς των παραχωρήσεων των λιμένων της Ηγουμενίτσας, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας τα οποία όλα συνδέονται με την Εγνατία Οδό, ενώ θεωρείται δεδομένη και η κάθοδος για το λιμάνι του Ηρακλείου στην Κρήτη.
      Ιδιαίτερα για την Κρήτη, έχει ήδη αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου ενώ συμμετέχει και στον διπλό διαγωνισμό για τον ΒΟΑΚ.
      Ανεκτέλεστο 3 δισ. ευρώ  – 5 δισ. ευρώ σε επενδύσεις
      Όλα αυτά σε μία εποχή στην οποία ο όμιλος εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρός σε όλα τα επίπεδα έχοντας ανεκτέλεστο που αναμένεται να αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ.
      Πρόσφατα στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του ομίλου, ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης είχε δηλώσει πως “υλοποιούμε αυτή την περίοδο ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα έργων κι επενδύσεων συνολικής αξίας άνω των 5 δις. ευρώ στην καθαρή ενέργεια και τις βιώσιμες υποδομές. Έργα κι επενδύσεις που θα δημιουργήσουν αθροιστικά περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας την προσεχή πενταετία. Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν πιστεύω ότι υπάρχει σε εξέλιξη ανάλογο πρόγραμμα έργων κι επενδύσεων από κάποιον άλλον Όμιλο στη χώρα”.
      Σήμερα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει σε πλήθος διαγωνισμών για παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ για σημαντικές μεταφορικές, ενεργειακές, κτιριακές, περιβαλλοντικές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές και διεκδικεί με αξιώσεις και τη νέα γενιά μεγάλων παραχωρήσεων που θα ακολουθήσουν στη χώρα.
      Στην περίπτωση του καζίνο στο Ελληνικό (IRC) και την φημολογία για τη Mohegan, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει δηλώσει την βούληση της να αυξήσει την συμμετοχή της στο σχήμα του IRC και όπως είχε δηλώσει και ο κ.Περιστέρης, διεξάγονται συνομιλίες με τους συνεταίρους στο έργο αυτό.
    14. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Οι 100 μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες παγκοσμίως είχαν έσοδα άνω των $1,393 τρισ. το 2018, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Deloitte Global Powers of Construction (GPoC).
      Η έκθεση αναλύει την παγκόσμια κατασκευαστική βιομηχανία και εξετάζει τις στρατηγικές και τις επιδόσεις των κορυφαίων εισηγμένων κατασκευαστικών εταιρειών το 2018.
      Ο Javier Parada Engineering and Construction Leader της Deloitte Global σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι «τα έσοδα του κατασκευαστικού κλάδου συνέχισαν να αυξάνονται το 2018, αν και υπήρξε κάποια αστάθεια και μία πτώση στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς λόγω φόβων για παγκόσμια επιβράδυνση. Κοιτάζοντας το μέλλον, οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις παραμένουν θετικές και οκτώ κατασκευαστικές αγορές – Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Ινδονησία, Ηνωμένο Βασίλειο, Μεξικό, Καναδάς και Νιγηρία – αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 70% της παγκόσμιας ανάπτυξης στο συγκεκριμένο τομέα μέχρι το 2030».
      Μεταξύ των 100 μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων και τρεις ελληνικές εταιρείες Συγκεκριμένα στην 83η θέση βρίσκεται η Ελλάκτωρ, με συνολικό τζίρο 2,1 δις. δολ. αυξημένο κατά 4% σε σχέση με το 2017 και κεφαλαιοποίηση 246 εκατ. μειωμένη 27% αντίστοιχα η Μυτιληναίος Holding στην 91η με τζίρο 1,8 δις. δολ. αυξημένο κατά 5% και κεφαλαιοποίηση 1,1 δις. μειωμένη 24% σε σχεση με το 2017 και η ΓΕΚ Τέρνα στην 92η με τζίρο 1,6 δις. και κεφαλαιοποίηση 540 εκατ. αυξημένη κατά 5% σε σχέση με το 2017.
      Οι κινεζικές εταιρείες εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κατάταξη των κορυφαίων 100 όσον αφορά τα έσοδα, ενώ παράλληλα άλλοι παίκτες της Ασίας, κυρίως από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, μαζί με εταιρείες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ισπανία έχουν σημαντική παρουσία στην κατάταξη.
      Η κυριαρχία των κινεζικών εταιρειών οφείλεται κυρίως στο μέγεθος της κινεζικής κατασκευαστικής αγοράς, καθώς οι διεθνείς πωλήσεις από τις ασιατικές εταιρείες είναι χαμηλότερες από άλλες κορυφαίες εταιρείες, αναφορικά με το ποσοστό επί των συνολικών πωλήσεων. Οι ευρωπαϊκές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν την υψηλότερη δραστηριότητα σε διεθνή κλίμακα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι 5 μεγαλύτερες εταιρείες με πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο εδρεύουν στην Ευρώπη.
      Ένα ακόμη αξιοσημείωτο εύρημα είναι η ανομοιογένεια που καταγράφηκε στην οικονομική απόδοση των κορυφαίων κατασκευαστικών εταιρειών το 2018. Ταυτόχρονα με την αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας, ανοδική τάση ακολούθησαν και οι δανειακές υποχρεώσεις. Παράλληλα, η απόδοση των εταιρειών αυτών στο χρηματιστήριο μειώθηκε. Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να σημειώσει άνοδο κατά 2,5-3% ετησίως, την περίοδο 2018-2022, ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος, για την ίδια περίοδο, εκτιμάται ότι θα αυξήσει το μέγεθος της κερδοφορίας του σε ποσοστό 3,6% ετησίως.
      Πρόσθετα πορίσματα της έκθεσης περιλαμβάνουν τους βασικούς οικονομικούς δείκτες των κατασκευαστικών εταιρειών και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν για να διαφοροποιηθούν σε μια αγορά η οποία εξακολουθεί να είναι έντονα ανταγωνιστική:
      Οι κορυφαίες εταιρείες: Μεταξύ των 100 κορυφαίων εταιρειών, οι 74 σημείωσαν αύξηση στις πωλήσεις σε δολάρια ΗΠΑ, εκ των οποίων οι 45 παρουσιάζουν διψήφιες αυξήσεις. Από γεωγραφικής άποψης, οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες έχουν έδρα στην Κίνα (41% των συνολικών εσόδων), την Ευρώπη (26%), την Ιαπωνία (13%), τις ΗΠΑ (9%) και τη Νότια Κορέα (7%).
      Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς σε πτώση: Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των 30 κορυφαίων κατασκευαστικών εταιρειών στο τέλος του 2018 μειώθηκε κατά 8% σε σχέση με το 2017. Η πτώση αυτή προκλήθηκε από τις ασταθείς συνθήκες αγορών κατά τη διάρκεια του έτους και μία μείωση στο τέταρτο τρίμηνο. Αυτό εξηγείται από την πρόθεση των επενδυτών να αποφύγουν τα ρίσκα λόγω φόβων για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και ανησυχίες σχετικά με τις εμπορικές αναταράξεις και την πολιτική αβεβαιότητα.
      Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου:
      Πολλές εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου διαφοροποιούν το χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών τους για να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη και να αυξήσουν τα τυπικά στενά περιθώρια των κατασκευαστικών έργων. Οι μη κατασκευαστικές δραστηριότητες που εκτελούνται από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου χαρακτηρίζονται από υψηλά λειτουργικά περιθώρια, ωστόσο η μεγαλύτερη διαφοροποίηση οδηγεί συνήθως σε υψηλότερο χρέος. Το 2018, οι 30 κορυφαίες εταιρείες κέρδισαν 21,7% των εσόδων τους από μη κατασκευαστικές δραστηριότητες.
      Διεθνοποίηση: Οι δυνατότητες ανάπτυξης στο εξωτερικό εξακολουθούν να αποτελούν στρατηγική επιταγή των κατασκευαστικών ομίλων. Το 21% επί των συνολικών εσόδων των κορυφαίων κατασκευαστικών εταιρειών προέρχεται από δραστηριοποίησή τους εκτός της εγχώριας αγοράς, ενώ το εισόδημα από τη διεθνή παρουσία τους αντιπροσωπεύει το 36% των πωλήσεων. Από γεωγραφικής άποψης, οι ευρωπαϊκές (57%) και αμερικανικές (24%) κατασκευαστικές εταιρείες σημειώνουν την υψηλότερη δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο.
      Ωστόσο, οι στρατηγικές διεθνοποίησης εισάγουν πρόσθετους κινδύνους λόγω των λειτουργικών δραστηριοτήτων τους, οι οποίοι δυνητικά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα παραδοσιακά στενά περιθώρια της κατασκευαστικής δραστηριότητας, καθώς και τη ρευστότητα της επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών που κατέγραψαν κερδοφορία λόγω πωλήσεων σε διεθνείς αγορές, παρουσίασαν χαμηλότερα έσοδα από αυτές που επικεντρώθηκαν στις εγχώριες αγορές.
      ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ
      Η ίδια έκθεση κάνει αναφορά και στη διαμόρφωση νέων τάσεων στον κλάδο. Παρόλο που η κατασκευαστική θεωρείται τα τελευταία 30 χρόνια ως μια παραδοσιακή βιομηχανία με αρκετά χαμηλή κερδοφορία παραγωγικότητας, τα τελευταία χρόνια έχουν αναδυθεί αρκετές τάσεις, οι οποίες πρόκειται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς:
      Καινοτομία: Τα νέα υλικά, η τυποποίηση και η εφαρμογή ψηφιακών και προηγμένων τεχνολογιών αποτελούν παράγοντες που θα λειτουργήσουν καταλυτικά στη βιομηχανία.
      Ανταγωνιστικές δυναμικές και βελτίωση του περιθωρίου: Είναι απαραίτητο για τους επιχειρηματίες του κλάδου να είναι προετοιμασμένοι για τη διαχείριση των διαδικασιών και της λειτουργίας και να προχωρήσουν σε εκβιομηχάνιση της κατασκευαστικής δραστηριότητας προκειμένου να επιβιώσουν σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον.
      Διεθνοποίηση: Οι επιχειρήσεις που είναι σε θέση να προσαρμόσουν τα τοπικά επιχειρηματικά τους μοντέλα σε νέες αγορές και περιβάλλοντα προβλέπεται να είναι και αυτές που θα ηγηθούν έναντι του ανταγωνισμού.
      Συμμόρφωση, ρύθμιση και διαφάνεια: Υπογραμμίζεται η επιτακτική ανάγκη για την ενίσχυση των πρακτικών συμμόρφωσης εντός του κλάδου, αναδιαμόρφωσης των συμβάσεων και της νομοθεσίας και αύξησης της διαφάνειας σε όλους τους τομείς.
      Βιωσιμότητα: Η βιωσιμότητα καθίσταται απαίτηση και οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να επιφέρουν βελτιώσεις με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.
    15. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Ακόμα ένα βήμα προς τα εμπρός έκανε το μεγάλο τεχνολογικό project, Thess INTEC καθώς εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Το ακίνητο που βρίσκεται στην Περαία του Δήμου Θερμαϊκού έχει πλέον καθορισμένες χρήσεις γης, όρων και περιορισμών δόμησης, περιβαλλοντική έγκρισή του και έγκριση Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής. Με αυτό θα γίνει εφικτή η λειτουργία Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς.
      Να θυμίσουμε πως το έργο έχει ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα έργα που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το 2026.
      Στο σύνολο της περιοχής επέμβασης καθορίζεται μέσος συντελεστής δόμησης 0,45 και ελάχιστο ποσοστό κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων ίσο με 25% επί της συνολικής επιφάνειας της έκτασης, εκ των οποίων ο κοινόχρηστος χώρος για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας είναι τουλάχιστον 90 στρέμματα.
      Αυτές καθορίζονται εντός της περιοχής του Ε.Π.Σ., η οποία οργανώνεται ως μια πολεοδομική ενότητα και υπάρχουν τρεις (3) ζώνες όρων δόμησης, όπως εμφαίνονται με στοιχεία «Ζώνη Α», «Ζώνη Β», «Ζώνη Γ» ως ακολούθως:
      Α. Χρήσεις
      1. Στη Ζώνη Α – Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου (άρθρο 10 του π.δ. 59/2018) επιτρέπονται οι εξής χρήσεις, όπως εξειδικεύονται στο άρθρο 5 του παρόντος:
      (1) Κατοικία για εργαζόμενους στο πάρκο.
      (3) Εκπαίδευση. Επιτρέπεται μόνο τριτοβάθμια εκπαίδευση με λειτουργία Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.)(3.4).
      (7) Διοίκηση.
      (10) Εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών.
      Επιτρέπονται μόνο Εμπορικά καταστήματα (10.1) και Καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών (10.2).
      (11) Γραφεία/Κέντρα έρευνας/Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων.
      (12) Εστίαση.
      (13) Αναψυκτήρια.
      (16.1) Στάθμευση (κτίρια γήπεδα) αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους κοινής χρήσης, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων.
      (20) Αποθήκες (χαμηλής όχλησης).
      (22) Επαγγελματικά εργαστήρια
      (23) Βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης.
      (30) Πράσινα σημεία.
      (32) Χώρος επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων.
      (34) Εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.).
      Οι με κωδικό (22) και (23) χρήσεις αφορούν μονάδες εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας (βιοτεχνολογία, πληροφορική, μικροηλεκτρονική, κ.λπ.) και αναπτύσσονται σε ποσοστό τουλάχιστον 60% της συνολικής έκτασης των γηπέδων του υποδοχέα/πάρκου.
      (48.1) Κατασκευές για:
      α) τη διαμόρφωση του εδάφους, όπως κλίμακες, τοίχοι, διάδρομοι, κεκλιμένα επίπεδα, μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών, καθώς και κατασκευές για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων,
      β) τον εξωραϊσμό και την αισθητική τους αναβάθμιση, τον εξοπλισμό και την ασφάλειά τους και γενικά κατασκευές για την εξυπηρέτηση του σκοπού των χώρων αυτών,
      (48.2) Εγκαταστάσεις:
      α) Οι κατασκευές δικτύων υποδομής και εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας με τα παραρτήματά τους (υπέργεια και υπόγεια).
      β) Η εγκατάσταση σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θορύβου και μετεωρολογικών παραμέτρων με τον αναγκαίο εξοπλισμό.
      γ) Υπέργειοι και υπόγειοι σταθμοί διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου.
      ε) Η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και ελεύθεροι χώροι – αστικό πράσινο και
      (9) Χώροι συνάθροισης κοινού – συνεδριακά κέντρα.
      2. Στη Ζώνη Β – Τουρισμού – Αναψυχής (άρθρο 5 του π.δ. 59/2018), επιτρέπονται οι εξής χρήσεις, όπως εξειδικεύονται στο άρθρο 5 του παρόντος:
      (1) Κατοικία.
      (4) Μικρές (4.1) και ειδικές (4.3) αθλητικές εγκαταστάσεις.
      (5) Θρησκευτικοί χώροι.
      (6) Πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
      (9) Χώροι συνάθροισης κοινού/ Συνεδριακά κέντρα.
      (10) Εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών. Επιτρέπονται μόνο εμπορικά καταστήματα (10.1) και καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών (10.2).
      (11) Γραφεία – κέντρα έρευνας – θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων.
      (12) Εστίαση.
      (13) Αναψυκτήρια.
      (14) Αναψυχή.
      (15) Τουριστικά καταλύματα, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις.
      (16) Στάθμευση (κτίριο γήπεδο). Επιτρέπονται μόνο Στάθμευση (κτίρια – γήπεδα)
      αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους κοινής χρήσης, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων.
      (16.1) και Στάθμευση (κτίρια – γήπεδα) σκαφών και τουριστικών λεωφορείων (16.2).
      (48.1) Κατασκευές για:
      α) τη διαμόρφωση του εδάφους, όπως κλίμακες, τοίχοι, διάδρομοι, κεκλιμένα επίπεδα, μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών, καθώς και κατασκευές για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων,
      6
      β) τον εξωραϊσμό και την αισθητική τους αναβάθμιση, τον εξοπλισμό και την ασφάλειά τους και γενικά κατασκευές για την εξυπηρέτηση του προορισμού των χώρων αυτών,
      γ) λυόμενες και προσωρινές κατασκευές,
      (48.2) Εγκαταστάσεις:
      α) Οι κατασκευές δικτύων υποδομής και εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, μετά των παραρτημάτων αυτών (υπέργειων και υπόγειων).
      ε) Η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

      στ) Η εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης και λοιπών συστημάτων επεξεργασίας
      νερού για την υδροδότηση δημοτικών δικτύων, μετά των συνοδών έργων που
      απαιτούνται, για την πλήρη λειτουργία αυτών, καθώς και Ελεύθεροι Χώροι – Αστικό
      Πράσινο.
      3. Στη Ζώνη Γ (Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου), η οποία εκτείνεται κατά μήκος
      του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου, επιτρέπεται η χρήση «Ελεύθεροι
      Χώροι – Αστικό Πράσινο», όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 7 του ως άνω π.δ., όπως
      εξειδικεύεται στο άρθρο 5 του παρόντος, με εξαίρεση τις γωνιές ανακύκλωσης.
      Τι προβλέπεται στην ΣΜΠΕ
      – Ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και θεματικό πάρκο με ενυδρείο προβλέπονται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το μεγάλο έργο του τεχνολογικού πάρκου καινοτομίας ThessINTEC έξω από τη Θεσσαλονίκη.
      – Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου στην οποία εκτός των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων του τεχνολογικού πάρκου περιλαμβάνονται συνεδριακό κέντρο και οι χώροι για τις συνοδευτικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης (κτίρια και εγκαταστάσεις έργων υποδομών, χώροι στάθμευσης κλπ), καθώς και ο κοινόχρηστος χώρος για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας, ο οποίος θα οριστεί χωρικά με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.
      – Ζώνη Τουρισμού Αναψυχής στην οποία περιλαμβάνονται ξενοδοχείο και θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο).
      – Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου.
      Πιό συγκεκριμένα, τα κτίρια των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων προτείνεται να δομηθούν στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της έκτασης.
      Στο νότιο και δυτικό τμήμα του ακινήτου προβλέπεται να δημιουργηθεί ο κοινόχρηστος χώρος πρασίνου για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας εντός των ορίων του Δήμου Θερμαϊκού έκτασης περί τα 90 στρεμμάτων.
      Ξενοδοχειακή εγκατάσταση και εγκατάσταση ειδικής τουριστικής υποδομής (ενυδρείο) προτείνεται να χωροθετηθούν στη βόρεια και ανατολική πλευρά του ακινήτου ενώ στο νότιο κεντρικό και ανατολικό τμήμα αυτού προτείνεται να χωροθετηθούν οι εγκαταστάσεις υποστηρικτικών υποδομών όπως αποθήκες, χώροι μηχανολογικού εξοπλισμού και χώροι ενεργειακής και τεχνικής υποδομής.
      Στην κεντρική περιοχή του ακινήτου, στην προέκταση του σημείου εισόδου στο νότιο τμήμα του, προτείνεται η δημιουργία πλατείας καθώς και εγκαταστάσεις αναψυκτηρίου και εστίασης για εξυπηρέτηση τόσο των εργαζομένων στο Τεχνολογικό Πάρκο όσο και των χρηστών του Κοινόχρηστου Χώρου Υπερτοπικής Κλίμακας.
      Σημειώνεται ότι σε όλο το μήκος στο βόρειο τμήμα του ακινήτου και σε απόσταση 30 μ. από την γραμμή αιγιαλού προτείνεται ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος για τη δημιουργία περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών καθώς και χώρων πρασίνου.
    16. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Ανοίγει ο δρόμος για το έργο διάνοιξης της οδού Ψελλού, καθώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης εξασφάλισε χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις.
      Μιλώντας χτες (25/07) βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε λόγο για ένα έργο μητροπολιτικής κλίμακας, που θα αλλάξει τον κυκλοφοριακό και συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης. Σημείωσε μάλιστα ότι πρόκειται για χρηματοδότηση – μαμούθ για τη μεγαλύτερη απαλλοτρίωση που έχει γίνει στον Δήμο Θεσσαλονίκης τις τελευταίες δεκαετίες.
      Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εξασφαλίζεται με τον τρόπο αυτό δημόσια γη 24 στρεμμάτων γύρω από τον σταθμό «Νέα Ελβετία» του Μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο και του ευρύτερου masterplan για την ανάδειξη της λεγόμενης νοτιοανατολικής πύλης της Θεσσαλονίκης.
      «Όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου, διαπιστώσαμε ότι ο τερματικός σταθμός έβγαινε μέσα σε χωράφια. Δεν υπήρχε πρόσβαση, δεν υπήρχε καμία δυνατότητα αξιοποίησης του όμορου χώρου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας, τονίζοντας ότι πλέον επιχειρείται μια ολιστική προσέγγιση αναφορικά με την ανάπτυξη και την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής.
      Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, παράλληλα με τη διάνοιξη της οδού Ψελλού και την εξασφάλιση πρόσβασης στον σταθμό του μετρό, δημιουργείται ένας πνεύμονας πρασίνου, αφού μεγάλες ζώνες θα αξιοποιηθούν ως πάρκα. Μάλιστα για τις μελέτες για τα πάρκα έχει ήδη εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
      Στην Ψελλού σχεδιάζεται πολυτροπικός σταθμός μετεπιβίβασης, όπου θα υπάρχουν χώροι στάσης, στάθμευσης αυτοκινήτων και μετεπιβίβασης στο μετρό, σε λεωφορεία, σε ταξί. Στην περιοχή θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων χωρητικότητας περίπου χιλίων θέσεων, ενώ προβλέπονται ανισόπεδος κόμβος για τη σύνδεση της Ψελλού με τη Μουδανίων και την Κωνσταντίνου Καραμανλή και ισόπεδος για τη σύνδεσή της με την Παπαναστασίου.
      Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που υπάρχει για την υλοποίηση του έργου με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όπως και με το Υπουργείο Εσωτερικών.
    17. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Τριπλό διαγωνισμό για τεχνικό, νομικό και χρηματο-οικονομικό σύμβουλο δημοσίευσε το ΤΑΙΠΕΔ για τον νέο διαγωνισμό παραχώρησης της Αττικής Οδού από το 2024 και μετά που λήγει η υφιστάμενη σύμβαση. Σε αυτό περιλαμβάνεται η πιθανότητα εγκατάστασης ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων, οι προβλεπόμενες από το υπουργείο Υποδομών επεκτάσεις και οι συνδέσεις τους με τον αυτοκινητόδρομο, τα απαραίτητα έργα ελαφριάς και βαριάς συντήρησης αλλά και μοντέλα για την διευκόλυνση των εγκρίσεων που θα απαιτηθούν από την Κομισιόν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.
      Η διάρκεια όλων των συμβάσεων είναι 4 έτη από την υπογραφή της σύμβασης και οι οποίες αυτόματα ολοκληρώνονται αν σε μικρότερο διάστημα έχει ολοκληρωθεί ο μεγάλος διαγωνισμός για την νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού.
      Για τον τεχνικό σύμβουλο το ποσό είναι 2,29 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 1,85 εκατ.ευρώ). Για τον νομικό σύμβουλο το ποσό είναι 992.000 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 800χιλ) και για τον χρηματο-οικονομικό σύμβουλο το ποσό είναι 248.000 ευρώ/έτος (ποσό με ΦΠΑ).
      Στα ενδιαφέροντα σημεία του διαγωνισμού για τον τεχνικό σύμβουλο είναι η διερεύνηση και ιστορική αξιολόγηση των επιδόσεων του αυτοκινητόδρομου, η συνεννόηση με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τις προβλεπόμενες επεκτάσεις της Αττικής Οδού για τις βέλτιστες ρυθμίσεις διασύνδεσης μεταξύ του αυτοκινητόδρομου και των επεκτάσεων, αξιολογώντας την τεχνική σκοπιμότητα των επεκτάσεων, τις επιπτώσεις στις κυκλοφορία του αυτοκινητόδρομου και την παροχή συμβουλών σχετικά με την προτεινόμενη πορεία δράσης για το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να λάβει υπόψη μεταξύ άλλων: την αξία, μεγιστοποίηση και συμπληρωματικότητα της υποδομής, την ανάγκη για ένα επαρκές δίκτυο αυτοκινητοδρόμου και τα κατάλληλα επίπεδα διοδίων στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων.
      Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι ο Τεχνικός Σύμβουλος καλείται να αξιολογήσει από τεχνική, επιχειρησιακή, κυκλοφοριακή και εμπορική άποψη, το υφιστάμενο σύστημα διοδίων. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η προκήρυξη, εάν κριθεί απαραίτητο, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, θα μπορεί να συμβουλεύσει-προτείνει την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων που θα αντικαταστήσει το σημερινό fixed price σύστημα.
      Μάλιστα όπως αναφέρει αυτό θα μπορεί να γίνει “προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι χρήστες χρεώνονται ανάλογα με την απόσταση που διανύθηκε”.
      Θα πρέπει επίσης να αναπτύξει μια λεπτομερή μακροπρόθεσμη πρόβλεψη / μοντέλο κυκλοφορίας για τον αυτοκινητόδρομο, με ανάλυση του τύπου των οχημάτων ενώ θα πρέπει να παράξει τα βασικά μοντέλα ημερήσιας κίνησης του δρόμου που θα χρησιμεύσουν για την προετοιμασία του οικονομικού μοντέλου αλλά και τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις Διευθύνσεις της Κομισιόν (DG Move – DG Regio – DG Comp).
      Τέλος θα πρέπει να διεξάγει έρευνα για τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες απαιτήσεις κεφαλαιουχικών δαπανών για τη λειτουργία και την ελαφριά / βαριά συντήρηση των σηράγγων του αυτοκινητόδρομου, των γεφυρών, πεζοδρόμια, γεωτεχνικά έργα, ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, κ.α.
      Να σημειώσουμε ότι ο νέος διαγωνισμός παραχώρησης για την Αττική Οδό που αφορά την μετά το 2024 περίοδο, από το ΤΑΙΠΕΔ οριστικοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο. Η άμεση ενεργοποίηση των πρώτων διαγωνισμών, προετοιμάζει τη διεξαγωγή του μεγάλου διαγωνισμού το πρώτο εξάμηνο του 2021. Εκεί αναμένεται να δώσουν το παρών όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι και ξένοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
    18. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Eχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 80 επενδυτικά πλάνα, ενώ 16 επενδύσεις έχουν χαρακτηριστεί ως εμβληματικές και αφορούν τη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο.
      Το ότι το masterplan απολιγνιτοποίησης προσελκύει μεγάλο αριθμό ξένων και Ελλήνων επενδυτών είναι ήδη γνωστό, όπως και ο αριθμός των υποβληθέντων επενδυτικών πλάνων και των πιο εμβληματικών επενδύσεων. Αυτό που δεν έχει εξεταστεί είναι οι επενδύσεις για τις οποίες έχουμε πλέον γνώση, το ύψος του προϋπολογισμού και οι θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν.
      Πιο συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 80 επενδυτικά πλάνα, ενώ 16 επενδύσεις έχουν χαρακτηριστεί ως εμβληματικές και αφορούν τη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο.
      Παρακάτω μπορείτε να δείτε συνοπτικά τα 16 σημαντικότερα επενδυτικά πλάνα:
      • Τα φωτοβολταϊκα πάρκα ισχύος 2,3 GW στη Δ. Μακεδονία, από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) σε συνεργασία με τη γερμανική RWE και άλλες επιχειρήσεις ενώ το πρώτο μεγάλο project της ΔΕΗΑΝ είναι η κατασκευή πάρκου ισχύος 230 MW με την επένδυση να ανέρχεται στα 133 εκατ. Ευρώ.
      • Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 0.5 GW από τη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
      • Η άμεση έναρξη της κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη με την επένδυση να ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ,
      • Η μονάδα πράσινου υδρογόνου από τη Solaris στη Δ. Μακεδονία,
      • Η εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας στη Δ. Μακεδονία από τη Eunice.
      • Δημιουργία πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας στη Μεγαλόπολη
      • Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Δ. Μακεδονία
      • Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Μεγαλόπολη
      • Βιομηχανικό Πάρκο ηλεκτροκίνησης στη Δ. Μακεδονία
      • Οικοσύστημα οινικού τουρισμού, στα πρότυπα της Β. Ιταλίας, στη Δυτική Μακεδονία
      • Πεδίο ενεργειακής έρευνα και τεχνολογίας με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
      • Υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης στη Δυτική Μακεδονία
      • Δημιουργία θεματικού Πάρκου Ψυχαγωγίας και Εκπαίδευσης στη Μεγαλόπολη
      • Δημιουργία ΜΕΑ στη Δυτική Μακεδονία
      • Κέντρο Επεξεργασίας Βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία
      • Δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στη Μεγαλόπολη
      Οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη
      Μελετώντας τις επενδύσεις αυτές καταλήγουμε στις πιο σημαντικές, οι οποίες έχουν και «ονοματεπώνυμο». Ξεκινώντας από τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχουμε την μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας από τη Solaris, η οποία έχει ως βάση την Πολωνία. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος του White Dragon Project της πολωνική εταιρίας και θα περνάει από 4 ευρωπαϊκές χώρες και η συνολική επένδυση ανέρχεται στα 2.5 δις. ευρώ.
      Επιπλέον η Eunice επενδύει στον πολύ σημαντικό τομέα της αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών (αντλησοταμίευση) καθώς προωθεί το πρώτο σχετικό έργο στη χώρα μας, το οποίο και ονομάζει «Battery Energy Storage System” με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 285 εκατ. ευρώ. Το έργο θα κατασκευαστεί σε μία έκταση 80 με 100 στρεμμάτων στο λιγνιτωρυχείο του Αμυνταίου και αναμένεται πως θα αποθηκεύει 250 MW. Στην ίδια περιοχή θα κατασκευαστεί και υποσταθμός για τη διασύνδεση της παραπάνω μονάδας με το δίκτυο υπερυψηλής τάσης, την οποία θα διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ.
      Ακολουθεί η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων 2.3 GW στη Δυτική Μακεδονία με τις επενδύσεις να υπολογίζονται περί τα 1.6 δις. ευρώ. Σε αυτά υπολογίζονται και τα φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΗ (ΔΕΗΑΝ) και των ΕΛΠΕ, τα οποία είναι ήδη υπό κατασκευή, θα ανέρχονται στα 0.5 GW με τα 230 εξ’ αυτών να παράγονται από την πρώτη και τα υπόλοιπα από τη δεύτερη.
      Προχωρώντας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης έχουμε το βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Μακεδονία από την Sunlight. Το έργο αφορά την κατασκευή μίας μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου και η παραγωγή ενέργειας υπολογίζεται στις 2 GWh/ έτος. Η μονάδα αυτή αναμένεται να εγκατασταθεί στην Κοζάνη ή την Πτολεμαΐδα και υπολογίζεται πως κατά την κατασκευή της θα δημιουργηθούν 200 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη λειτουργία της θα απασχοληθούν 600 άτομα. Η κατασκευή θα ξεκινήσει από το 2024, όπου και θα εκδοθεί η απαραίτητη οικοδομική άδεια, και η ολοκλήρωσή της αναμένεται περί το 2026. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ ενώ ο ετήσιος κύκλος εργασιών θα κινείται στα 400 εκατ. ευρώ.
      Στα της Μεγαλόπολης έχουμε τα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα παράγουν 550 MW και σε αυτά υπολογίζονται τα 50 MW της ΔΕΗ (ΔΕΗΑΝ). To συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 400.
      Επενδύσεις και σε άλλους τομείς πέραν της ενέργειας
      Όμως οι επενδύσεις δεν περιορίζονται μόνο στην ενέργεια και τις ΑΠΕ αλλά επεκτείνονται σε ένα πλήθος τομέων καθώς, από ότι φαίνεται και από τα 16 επενδυτικά πλάνα, υπάρχουν και έργα που αφορούν τη διαχείριση απορριμμάτων, τον τουρισμό (και ειδικά τον οινοτουρισμό), την ιατρική, κτηνοτροφικές μονάδες, θεματικά πάρκα, ακόμα και τη φαρμακοβιομηχανία.
      Μάλιστα, όσον αφορά τον τελευταίο τομέα μία σημαντική επένδυση είναι αυτή της φαρμακοβιομηχανίας DEMO, η οποία προτίθεται να κατασκευάσει 5 μονάδες παραγωγής φαρμάκων στην Μεγαλόπολη και το κόστος της επένδυσης θα ανέρχεται στα 90 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, η οποία θα γίνει σταδιακά από το 2021 έως το 2025, αναμένεται να δημιουργηθούν έως και 350 θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη λειτουργία του υπολογίζεται πως απασχολούνται 1100 άτομα.
    19. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Πέντε μεγάλα οδικά έργα ύψους 2,7 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι το “ιερό δισκοπότηρο” για τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες της χώρας. Πρόκειται για τη νέα γενιά μεγάλων οδικών έργων που περιλαμβάνει τους άξονες:
      1. Πάτρα-Πύργος
      2. ΒΟΑΚ (Χανιά-Άγιος Νικόλαος)
      3. Ανατολική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (flyover)
      4. Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος
      5. Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη
      Στα έργα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) Τρίκαλα-Εγνατία που βρίσκεται πλέον στην κατασκευαστική του περίοδο.
      Τα πέντε αυτά έργα εκτιμάται ότι μέχρι το 2022 θα έχουν αποκτήσει αναδόχους και μέχρι το 2023 θα έχουν συμβασιοποιηθεί και θα έχει ξεκινήσει η κατασκευή τους.
      Η μάχη για την απόκτηση τους θεωρείται κρίσιμη και βασική επιδίωξη όλων είναι ο ΒΟΑΚ που αποτελεί το μεγαλύτερο νέο οδικό project στην Ελλάδα.
      Πάτρα-Πύργος
      Η αρχή αναμένεται να γίνει με το Πάτρα-Πύργος εντός του 2021 με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πηγές κοντά στο θέμα αναφέρουν πως σύντομα θα κλείσει το θέμα και το έργο θα μπορέσει να ξεκινήσει.
      Ανάδοχος του έργου εδώ είναι η Ολυμπία Οδός στην οποία συμμετέχουν η Vinci ως leader και η ΤΕΡΝΑ, ΆΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ. Το έργο έχει κόστος άνω των 300 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση του είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά και κεφάλαια που θα διαθέσει η παραχωρησιούχος εταιρεία.
      Το έργο ξεκινά από το τέλος της Περιμετρικής Πάτρας (Μιντιλόγλι) και ολοκληρώνεται στην είσοδο της πόλης του Πύργου. Έχει μήκος 75 χιλιόμετρα και θα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας + ΛΕΑ ανά κατεύθυνση. Προβλέπεται η κατασκευή οκτώ ανισόπεδων κόμβων και άλλα τεχνικά έργα.
      ΒΟΑΚ
      Ο ΒΟΑΚ είναι σήμερα το μεγαλύτερο νέο οδικό έργο της χώρας. Με την υλοποίηση του το υπουργείο ΥΠΟΜΕ φιλοδοξεί να σταματήσει η φήμη του άξονα ως η μεγαλύτερη “καρμανιόλα” της χώρας. Το μήκος του εκτείνεται από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο.
      Σήμερα βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία δύο από τα τρία τμήματα του εργου. Συγκεκριμένα το πρώτο τμήμα από τα Χανιά μέχρι τη Χερσόνησο ως έργο παραχώρησης και το δεύτερο τμήμα από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη ως έργο-ΣΔΙΤ. Τους επόμενους μήνες αναμένεται η δημοπράτηση και του τρίτου τμήματος από τη Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο ως δημόσιο έργο.
      Στους δύο διαγωνισμούς έχουμε εισέλθει στη Β` φάση με τη συμμετοχή 5 σχημάτων για την παραχώρηση: 1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.ΑΒΑΞ, 4.VINCI, 5.Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-INTERTOLL. Για το τμήμα της ΣΔΙΤ έχουμε 4 σχήματα: 1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.ΑΒΑΞ (με το fund Marguerite), 4.Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-INTERTOLL.
      Το μήκος του άξονα είναι περίπου 300 χιλιόμετρα και θα διαθέτει δύο λωρίδες + ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι μέσα στο 2022 να έχουν ανακηρυχθεί οι ανάδοχοι και στα τρία έργα και το 2023 να ξεκινήσει η υλοποίηση του μέγαλου project. Στόχος είναι, σταδιακά, μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας ο ΒΟΑΚ να ολοκληρωθεί και να έχει μεταβληθεί σε ένα άνετο και ασφαλή οδικό άξονα.
      Flyover – Ανατολική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης
      Ο διαγωνισμός για το Flyover, το νέο υπέργειο τμήμα στην ανατολική πλευρά της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, θα αναβαθμίσει τον αστικό αυτοκινητόδρομο της πόλης και θα λειτουργεί ως διαμπερής άξονας από τα δυτικά στα ανατολικά και το αεροδρόμιο της πόλης.
      Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών “τρέχει” το έργο-ΣΔΙΤ. Τον Δεκέμβριο του 2020 ξεκίνησε η εκδήλωση ενδιαφέροντος και ήδη έχουμε περάσει στη Β`φάση που θα οριστικοποιηθεί το αντικείμενο.
      Θεωρείται ως ώριμο έργο μελετητικά και στόχος είναι το 2022 να έχει οριστικοποιηθεί ο ανάδοχος και να υπογραφεί η σύμβαση. Για το έργο έχουν κατέβει οι BIG-5 του κατασκευαστικού κλάδου: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-INTERTOLL, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.
      Το κατασκευαστικό έργο αφορά στην αναβάθμιση / κατασκευή της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (Α.ΕΣ.ΠΕΡ.), συνολικού μήκους 13 km. Ειδικότερα: Το τμήμα από Α/Κ Κ5 έως την περιοχή του Νοσοκομείου «Γένεσις», με μήκος 9,5 km, προβλέπεται να αναβαθμιστεί με την προσθήκη υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (Υ.Τ.Λ.) και το τμήμα «Γένεσις» – Α/Κ Κ12, μήκους 3,5 km, προβλέπεται να διευρυνθεί κατά 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση (8, από 6 λωρίδες συνολικά). Η αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (Α.ΕΣ.ΠΕΡ.)
      Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος
      Το μεγαλύτερο νέο οδικό έργο της Αττικής, έχει ήδη συμπληρώσει 5 χρόνια διαγωνισμού. Φέτος κατατέθηκε προς έγκριση η ΜΠΕ και στόχος του υπουργείου ΥΠΟΜΕ είναι μέσα στο 2022 να έχουμε τον ανάδοχο του έργου. Τα σχήματα που συμμετέχουν είναι: 1.ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.VINCI CONCESSIONS-VINCI HIGH-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.
      Το έργο συνολικού μήκους 17,5 χλμ της μόνιμης υποθαλάσσιας οδικής ζεύξης νήσου Σαλαμίνας – Περάματος (Νομού Πειραιώς) αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας μήκους περίπου 1,1χλμ με τις εκατέρωθεν προσβάσεις της (συνολικό μήκος έργου περί τα 3χλμ) από ανισόπεδο (Α/Κ) περάματος μέχρι τoν Α/Κ Παλουκίων καθώς ενδεχομένως και των οδικών τμημάτων παράκαμψης των πόλεων Περάματος και Σαλαμίνας. Το έργο εκτείνεται από την υπάρχουσα λεωφόρου Σχιστού-Σκαραμαγκά, φτάνει στο πορθμείο Περάματος, και ολοκληρώνεται στην πόλη της Σαλαμίνας.
      Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη
      Το έργο αναβάθμισης του άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη με οδό ταχείας κυκλοφορίας δημοπρατήθηκε το 2019 και πλέον είναι σε ώριμη διαγωνιστική φάση. Έχουμε εισέλθει στη Β`φάση του διαγωνισμού και έχει εγκριθεί η Περιβαλλοντική Μελέτη.
      Στον διαγωνισμό συμμετέχουν τα σχήματα: Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Intrakat, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την κοινοπραξία Acciona Concesiones – Μυτιληναίος.
      Η υλοποίηση του έργου πραγματοποιείται μέσω της μεθόδου της ΣΔΙΤ και έχει διάρκεια 360 μήνες. Σχεδόν στο σύνολο του αφορά στην διαπλάτυνση του υφιστάμενου άξονα.
      Στόχος είναι μέσα στο 2022 να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος και να υπογραφεί η σύμβαση που θα σημάνει την έναρξη υλοποίησης του εργου.
      Μελλοντικά έργα
      Στο πεδίο των οδικών έργων αναμένεται σημαντική κινητοποίηση με τα έργα για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και ως πρώτο έργο την επέκταση της Λ.Κύμης, το έργο για την παράκαμψη Χαλκίδας, την παράκαμψη Χαλκηδόνας-Γιαννιτσών και τον άξονα Αμφίπολη-Σέρρες.
    20. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Πέντε μεγάλα συγκοινωνιακά έργα υπόσχονται να ανακουφίσουν την Αθήνα μέχρι το 2030. Ο κυκλοφοριακός κορεσμός που βιώνει η πρωτεύουσα χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο έντονος με αποτέλεσμα να χρειάζονται νέα έργα υποδομής για να τον αντιμετωπίσουν.
      Όπως έχει σημειωθεί και γραφτεί πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο, όλο και περισσότερη ώρα χρειάζεται να περνούν στο τιμόνι τους οι Αθηναίοι οι οποίοι και με την πανδημία να είναι ακόμα εδώ, εμπιστεύονται το ι.χ. όχημα τους. Ακόμα και αυτές τις ημέρες του προχωρημένου Ιούλη, με πολλούς αδειούχους να εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ, οι δρόμοι δεν λένε να αδειάσουν.
      Αυτή την εποχή για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, εκτελούνται και σχεδιάζονται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σημαντικές συγκοινωνιακές υποδομές, που θα μπορέσουν να συμβάλλουν σε μια πιο βιώσιμη πόλη. Το ypodomes.com “μάζεψε” τα πέντε σημαντικότερα μεγάλα έργα τα οποία συμπυκνώνονται σε έργα οδικά και μετρό.
      Αφορούν σε παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης, στα ανατολικά, τα βόρεια και νότια προάστια και ακολούθως τα δυτικά προάστια και τον Πειραιά.
      Αξίζει να σημειώσουμε πως τα έργα αυτά είναι σχεδόν όλα μακροχρόνια καθώς απαιτούν μεγάλες παρεμβάσεις και ταυτόχρονη κυκλοφορία σε πολλές περιοχές της πόλης. Αυτό θα αποτελέσει ακόμα μια πρόκληση κατά την κατασκευαστική περίοδο, όμως το αποτέλεσμα υπόσχεται καλύτερη κυκλοφορία πεζών και οδηγών. Ποια έργα όμως είναι αυτά;
      1.Νέα Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας
      Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο και των τελευταίων 20 ετών είναι γεγονός. Η Αθήνα μετά το 2000 όταν απέκτησε τρεις γραμμές, έχει υπό κατασκευή μια νέα τέταρτη γραμμή. Με αρχικό κόστος (με ΦΠΑ) να αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της πόλης για καλύτερες μετακινήσεις και “πάγωμα” των ι.χ. οχημάτων.
      Αποτελεί τη μεγαλύτερη συγκοινωνιακή παρέμβαση της τρέχουσας δεκαετίας και θα ανακουφίσει το κέντρο της πόλης, τα ανατολικά και μέρος των βορείων προαστίων. Παράλληλα η Αττικό Μετρό τρέχει ένα από τα μεγαλύτερα έργα Μετρό στην Ευρώπη με τη γραμμή 4.
      Η νέα “πορτοκαλί” γραμμή, περιλαμβάνει περίπου 13χλμ υπόγειας γραμμής και 15 νέους σταθμούς: ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΕΛΙΚΩΝΟΣ, ΚΥΨΕΛΗ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΑΚΑΔΗΜΙΑ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ, ΙΛΙΣΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΓΟΥΔΗ. Στον σταθμό ΑΚΑΔΗΜΙΑ θα υπάρχει ανταπόκριση με τη γραμμή 2 και στον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ με τη γραμμή 3.
      Καλύπτει όπως φαίνεται άλλωστε από τις περιοχές που περνά, πυκνοκατοικημένες περιοχές και δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές τόσο στο real estate όσο και στην γενικότερη οικονομία των παραπάνω περιοχών. Οι υπογραφές μεταξύ της Αττικό Μετρό και της κοινοπραξίας ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM πραγματοποιήθηκαν στις 22 Ιουνίου 2021.
      Σύμφωνα με τις μελέτες της Αττικό Μετρό, η όχληση στη λειτουργία της πόλης θα είναι περιορισμένη, σε σχέση με παρόμοια έργα στο παρελθόν. Έχει προβλεφθεί στην κατασκευή των σταθμών καθώς θα περιοριστεί σημαντικά το όρυγμα που χρειάζεται. Η περισσότερη δουλειά θα γίνεται με υπόγεια διάνοιξη και συμβατικά μηχανήματα και μέρος του σταθμού και των εισόδων με cut and cover (μέθοδος εκσκαφής και επανεπίχωσης).
      Η ολοκλήρωση και λειτουργία του βάσει χρονοδιαγράμματος είναι για το 2029. Σύμφωνα με τις μελέτες θα εξυπηρετεί καθημερινά 300.000 επιβάτες δίνοντας μεγάλες ανάσες στο οδικό κυκλοφοριακό δίκτυο της πόλης.
      2.Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης
      Η αστική σήραγγα Ηλιούπολης θα ξεκινά περίπου από τα στρατόπεδα Σακκέτα και θα καταλήγει στη Λ. Βουλιαγμένης, περίπου στο ύψος του Metro Mall στα σύνορα Αγίου Δημητρίου και Ηλιούπολης. Στη συνέχεια το έργο περιλαμβάνει ανισοπεδοποίηση όλων των κόμβων μέχρι το ύψος της Γλυφάδας.
      Η σήραγγα θα έχει μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα και θα αποτελείται από δύο διακριτούς κλάδους, έναν για το κάθε ρεύμα κυκλοφορίας. Θα διαθέτει τρεις λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε θέματα οδικής ασφάλειας. Στο project θα εφαρμοσθούν τόσο το value engineering, όσο και η τεχνολογία BIM, για να συγκρατηθεί το κόστος που σήμερα υπολογίζεται σε περίπου 450-500 εκατ. ευρώ, σε τρέχουσες τιμές.
      Η Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης δεν θα λειτουργήσει ανακουφιστικά μόνο για τα νότια προάστια αλλά θα συμβάλλει αποφασιστικά στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πρωτεύουσας. Ουσιαστικά θα γίνει μέρος ενός οδικού δακτυλίου με ελεύθερων λεωφόρων (ή αστικών αυτοκινητόδρομων αν θέλετε) που θα βελτιώσει τους απαιτούμενους χρόνους οδήγησης.
      Θα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους δύο μεγάλους κυκλοφοριακούς δακτύλιους του Λεκανοπεδίου, της Αττικής οδού και της Βουλιαγμένης και ουσιαστικά θα ολοκληρώσει ένα ελεύθερο δακτύλιο που ξεκινά από τον Ανισόπεδο Κόμβο Φαλήρου, φτάνει στη Μεταμόρφωση, συνεχίζει με την Αττική Οδό μέχρι την Κατεχάκη και συνεχίζει με την Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης και φτάνει χωρίς φανάρια μέχρι τον πόλο του Ελληνικού.
      3.Επέκταση Γραμμής 2 Ανθούπολη-Άγιος Νικόλαος Ίλιον
      Είναι μια μεγάλη συγκοινωνιακή παρέμβαση στα δυτικά της πόλης. Η επέκταση της γραμμής 2 από την Ανθούπολη στο Ίλιον περιλαμβάνει 4χλμ υπόγειας γραμμής με 3 νέους σταθμούς: ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ, ΙΛΙΟΝ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. Η ωρίμανση του έργου από την Αττικό Μετρό είναι σε υψηλά επίπεδα και αναμένεται η δημοπράτηση τους επόμενους μήνες.
      Το κόστος του έργου εκτιμάται σε περίπου 350-400 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί σε πρώτη φάση από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Είναι η πρώτη επέκταση στα δυτικά προάστια μετά το 2013 όταν το Μετρό είχε φτάσει σε Αγιά Μαρίνα και Ανθούπολη.
      Με την νέα επέκταση το Μετρό θα φτάσει στα βορειο-δυτικά προάστια και θα καλύψει πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως το Ίλιον, η Πετρούπολη, οι Άγιοι Ανάργυροι και το Καματερό.
      Υπολογίζεται πως για την κατασκευή της επέκτασης της “κόκκινης” γραμμής θα απαιτηθούν περίπου 5 χρόνια. Αυτή η επέκταση θα δώσει πρόσβαση στο δίκτυο Μετρό στις παραπάνω περιοχές οι οποίες θα μπορούν να φτάνουν σε όλα τα σημεία που υπάρχουν σταθμοί Μετρό σε σημαντικά μειωμένους χρόνους. Σήμερα για να φτάσουν στο κέντρο της πόλης χρειάζονται σχεδόν 50 λεπτά.
      Για να δώσουμε μία τάξη μεγέθους, από τον σταθμό “ΊΛΙΟΝ” για να φτάσουν κάποιοι στην Ομόνοια θα χρειάζεται περίπου 16 λεπτά ενώ σε λιγότερο από 20 λεπτά θα φτάνουν στο Σύνταγμα. Ο συγκεκριμένος σταθμός ακόμα πιο μελλοντικά θα αποτελεί και σταθμό σύνδεσης με την επέκταση της γραμμής 4 προς Πετρούπολη.
      4.Επέκταση Λεωφόρου Κύμης μέχρι τη Λυκόβρυση
      Αυτό το έργο αποτελεί τη μεγαλύτερη συγκοινωνιακή παρέμβαση στα βόρεια προάστια εδώ και 20 χρόνια. Η Λεωφόρος Κύμης, τμήμα της Αττικής Οδού, θα φτάσει μέχρι τη Λυκόβρυση στον ανισόπεδο κόμβο Καλυφτάκη στη Λυκόβρυση.
      Θα λειτουργεί ως ένα οδικό bypass του κόμβου Μεταμόρφωσης που έχει κορεστεί κυκλοφοριακά και θα δώσει νέες διεξόδους σε όλους από/προς τα βόρεια προάστια στον άξονα της Λ.Κηφισού.
      Η κατασκευή οδικού άξονα θα είναι διατομής κλειστού αυτοκινητοδρόμου, συνολικού μήκους περίπου 3,8 χλμ. Η ολοκλήρωση με την σύνδεση ΕΟ Νο1 κόμβου Καλυφτάκη αποτελεί αντικείμενο της Σύμβασης προαίρεσης. Το συνολικό μήκος του έργου εκτιμάται σε 4,2χλμ μαζί με την προαίρεση που είναι η ολοκλήρωση του κόμβου Καλυφτάκη. Από το σύνολο του έργου περίπου 2,4 χιλιόμετρα αποτελούν δύο αστικές σήραγγες.
      Στο έργο που είναι υπό δημοπράτηση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχει μειοδοτήσει το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Οι υπογραφές που θα σημάνουν την έναρξη των έργων τοποθετούνται το Φθινόπωρο.
      Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 48 μήνες οπότε αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις η επέκταση αυτή θα είναι έτοιμη προς λειτουργία στα τέλη του 2026.
      5.Τριπλός Κόμβος Σκαραμαγκά
      Αυτό το έργο αποτελεί μια μεγάλη συγκοινωνιακή παρέμβαση για τον Πειραιά και τα δυτικά προάστια μέχρι την Εθνική Οδό στον Ασπρόπυργο. Θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των Λεωφόρων Σχιστού και Αθηνών που σήμερα παρουσιάζουν σημαντική κυκλοφοριακή ανάσχεση.
      Πρόκειται για έργο-ανάσα για τη Δυτική Αττική. Με την κατασκευή του τριπλού κόμβου θα υπάρχει απευθείας σύνδεση της Εθνικής Οδού με τη Λ.Σχιστού, θα συνδεθεί η ημιδιανοιγμένη στο νότιο άκρο της, Περιφερειακή Αιγάλεω, ενώ θα ολοκληρωθούν και θα λειτουργήσουν και ο διανοιγμένες Σήραγγες “φάντασμα” που είναι στη στροφή προς Σκαραμαγκά και πριν την Λίμνη Κουμουνδούρου.
      Παράλληλα θα εξεταστεί η κατάσταση των δύο ημιτελών σηράγγων. Αποτελούν μέρος της εργολαβίας και θα πρέπει να διερευνηθεί εξονυχιστικά η σημερινή τους κατάσταση. Ακόμα, θα υπάρξει και ένας κόμβος που θα συνδέει απευθείας τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με την Λ.Αθηνών.
      Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του θα βελτιωθεί σημαντικά η καθημερινή κυκλοφοριακή ροή από την Αθήνα προς το βιομηχανικό κέντρο του Ασπροπύργου και την Ολυμπία Οδό και προς Σχιστό και το λιμάνι του Πειραιά. Ο διαγωνισμός προετοιμάζεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και εκτιμάται ότι μπορεί να βγει μέχρι το τέλος του 2022.
    21. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ) η υπαγωγή του έργου «ΦΡΑΓΜΑ ΧΑΒΡΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ (ΕΕΝ) ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – Α ΦΑΣΗΣ» στις διατάξεις του ν.3389/05, για την υλοποίησή του με σύναψη σύμβασης ΣΔΙΤ.
      Ο Δημόσιος Φορέας που είναι αρμόδιος για την υλοποίηση του Έργου είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (ΥΠ.Υ.ΜΕ.), η Γενική Διεύθυνση Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών (ΓΔ. ΥΛΙΚΥ) της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (ΓΓΥ) δια της αρμόδιας Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης, Αποχέτευσης & Επεξεργασίας Λυμάτων (Δ18).
      Α) Το αντικείμενο του έργου
      Το αντικείμενο της Σύμπραξης αφορά στην Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία του προτεινόμενου έργου και περιλαμβάνει την υλοποίηση των εξής υποδομών:
      1. του Φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων. Το φράγμα είναι ύψους 60μ, ήτοι 76μ από τη θεμελίωση, μήκους στέψης 260μ. και ωφέλιμου όγκου ταμιευτήρα 32,6 εκ. κυβ. μ. εκ των οποίων θα διατίθενται στην πλήρη ανάπτυξη των έργων 13,2 εκ. κυβ. μ για ύδρευση, 9,0 εκ. κυβ. μ. για άρδευση και 6,2 εκ. κυβ. μ. για οικολογική παροχή.
      2. Τα έργα μεταφοράς από το Φράγμα Χαβρία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ).
      3. των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) δυναμικότητας 55.000 m3/day (με δυνατότητα επέκτασης στα 165.000 m3/day) και
      4. εξωτερικών δικτύων συνολικού μήκους 62 km, δεξαμενών και αντλιοστασίων (Δίκτυα Α1 Φάσης).
      Η σκοπιμότητα του Έργου προς υλοποίηση μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. είναι η ύδρευση των τέως Καποδιστριακών Δήμων Ορμύλιας, Πολυγύρου, Μουδανιών (μόνο στα Δημοτικά Διαμερίσματα Αγ. Μάμαντα και Νέας Ποτίδαιας), Κασσάνδρας, Παλλήνης, Σιθωνίας, Τορώνης και Παναγιάς (μόνο στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πυργαδικίων), που μετά την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης» αντιστοιχούν στις σημερινές Δημοτικές Ενότητες Πολυγύρου και Ορμύλιας του Δήμου Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας, καθώς και στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες Αγ. Μάμαντα και Νέας Ποτίδαιας της Δημοτικής Ενότητας Μουδανιών του Δήμου Νέας Προποντίδας και την Τοπική Κοινότητα Πυργαδικίων της Δημοτικής Ενότητας Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέλη. Με το έργο θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της Χαλκιδικής, ενώ το μήκος των αγωγών που θα κατασκευαστούν αποτελεί το 23% του συνολικού μήκους των αγωγών των προβλεπόμενων δικτύων για τις επόμενες φάσεις.
      Βασική πηγή ύδρευσης αποτελεί η υλοποίηση του έργου ταμίευσης (φράγματος) των επιφανειακών υδάτων στον ποταμό Χαβρία στην περιοχή της Ορμύλιας, ενώ η ύδρευση θα γίνεται μέσω εξωτερικών δικτύων με αρχή μία νέα Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) σε περιοχή κατάντη του φράγματος.
      Β) Οφέλη προς την κοινωνία
      Η υλοποίηση του προτεινόμενου έργου, θα προσφέρει στους πολίτες τα ακόλουθα:
      Αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος της περιοχής της Χαλκιδικής σε πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες και καλής ποιοτικής κατάστασης πόσιμου νερού για τους πολίτες, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες (περίοδος αιχμής ζήτησης, λόγω τουρισμού). Βελτιστοποίηση των υφιστάμενων μεθόδων αποθήκευσης νερού και δημιουργία νέων, ιδίως με την αντικατάσταση αντλήσεων κατά τη διάρκεια των περιόδων χαμηλής ροής. Αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος με την διασφάλιση πόσιμου νερού ως μέτρο περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης. Αναβάθμιση της χημικής κατάστασης των υπόγειων υδατικών συστημάτων τα οποία έχουν υποστεί υφαλμύρωση λόγω της υπεράντλησης. Το υπόψη έργο αναμένεται να βελτιώσει τόσο την κατάσταση στις υπηρεσίες ύδρευσης, όσο και την κατάσταση των υπόγειων υδάτων στον κάτω ρου του Ολύνθιου ποταμού, όπου επιπλέον καταγράφεται πτώση στάθμης λόγω υπεράντλησης. Με την ολοκλήρωση του Έργου, οι πολίτες θα απολαμβάνουν πλέον καλής ποιοτικής κατάστασης πόσιμο νερό σε επαρκείς ποσότητες. Η διαχείριση των υποδομών του έργου ΣΔΙΤ από τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) ξεκινά από το έργο κεφαλής (φράγμα) έως και τις δεξαμενές των οικισμών. Η παραλαβή του νερού μετά τις δεξαμενές, η διανομή του προς χρήση στον τελικό καταναλωτή και η τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης θα γίνεται αποκλειστικά από τους κατά τόπους Δήμους ή ΔΕΥΑ ή άλλο φορέα που μπορεί να συστήσουν για τον σκοπό.
      To έργο ΣΔΙΤ αποτελεί ώριμο έργο προς υλοποίηση καθώς υπάρχει εγκεκριμένη Περιβαλλοντική μελέτη (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) Οριστική μελέτη του φράγματος Χαβρία και Οριστικές μελέτες των έργων δικτύων 62km.
      H υλοποίηση του προτεινόμενου έργου (Α1 φάσης) θα σηματοδοτήσει την δυνατότητα επέκτασης των δικτύων σε δύο (2) επιπλέον φάσεις (Φάσεις Α2 και Β).
      Γ) Αναμενόμενα Πλεονεκτήματα για το Δημόσιο
      Η υλοποίηση του προτεινόμενου έργου με ΣΔΙΤ, κρίνεται σκόπιμη και πρόσφορη, μεταξύ άλλων και για τους ακόλουθους λόγους:
      1. Βελτιώνεται η οικονομική αποδοτικότητα των πόρων του Δημοσίου, επειδή λόγω των περιορισμών στη διαχείριση δημοσιονομικών πόρων είναι δύσκολη η εξεύρεση πόρων για την κατασκευή του έργου με δημόσια σύμβαση. Με την υιοθέτηση της υλοποίησης του έργου με σύμβαση ΣΔΙΤ δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του έργου σε ικανό χρονικό ορίζοντα και παράλληλα στην διοχέτευση πόρων σε άλλους τομείς άσκησης πολιτικής, για τους οποίους η παρούσα συγκυρία απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις.
      2. Το Δημόσιο δεν επιβαρύνεται αμέσως με τη διάθεση ιδίων πόρων, ούτε με δανεισμό για την εκτέλεση του προτεινόμενου έργου.
      3. Κατανέμονται ορθολογικότερα οι κίνδυνοι μεταξύ των συμβαλλομένων μερών ιδίως με την ανάληψη από τον ΙΦΣ των κινδύνων (κατασκευής του έργου, επίτευξης των προβλεπόμενων προδιαγραφών κατασκευής και λειτουργίας του Έργου και συντήρησης και καλής λειτουργίας του Έργου κατά τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας.
      4. Από την προκαταρκτική χρηματοοικονομική ανάλυση του έργου προκύπτει ότι αυτό είναι βιώσιμο και χρηματοδοτήσιμο με συνήθη τραπεζικά κριτήρια.
      Δ) Τεχνικοοικονομικά στοιχεία του έργου ΣΔΙΤ
      1. Η κατασκευαστική περίοδος εκτιμάται στα 3 έτη. Επιπλέον, η διάρκεια λειτουργίας και συντήρησης από τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) εκτιμάται στα 27 έτη, κατόπιν το έργο θα παραδοθεί στον Φορέα Διαχείρισης (Φ.Δ.), ο οποίος μελετάται από την Δ18 και θα οριστικοποιηθεί μετά από διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.
      2. Το συνολικό κόστος κατασκευαστικής περιόδου του έργου, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών κατασκευής και λοιπών εξόδων του ΙΦΣ (π.χ. αμοιβές συμβούλων, Ανεξάρτητου Ελεγκτή, διοικητικών εξόδων ΙΦΣ, εγγυητικών επιστολών κλπ.) εκτιμήθηκε σε 86.320.868 €, χωρίς ΦΠΑ.
      3. Το Κόστος Λειτουργίας και Ελαφριάς Συντήρησης εκτιμήθηκε στο ποσό των 2.218.391 €/έτος και αρχίζει από το 1ο εξάμηνο λειτουργίας. Για το Κόστος Αντικαταστάσεων Κύκλου Ζωής έχει θεωρηθεί κόστος αντικατάστασης H/M εξοπλισμού περίπου 10.000.000€ συνολικά για τη διάρκεια λειτουργίας των 27 ετών του έργου.
      4. Ο Συνολικός Προϋπολογισμός του Έργου σε καθαρή παρούσα αξία (NPV), χωρίς ΦΠΑ, ανέρχεται σε 119.235.808 € (Ημερομηνία Βάσης Αναπροσαρμογής 01-09-2020) .
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.