Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Η σελίδα του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος στο Facebook δημοσίευσε κείμενο της κυρίας Μαρίας Καραμανώφ για τη σχέση των δασικών πυρκαγιών με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις αναδασωτέες εκτάσεις και τα εμπόδια που άρθηκαν με την απόφαση 2499/2012 του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βιωσιμότητας και Περιβάλλοντος και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ. επισημαίνει ότι «τα δάση δεν καίγονται προκειμένου να τοποθετηθούν σ’ αυτά ανεμογεννήτριες, αφού αιολικά πάρκα μπορούν ούτως ή άλλως να κατασκευάζονται μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Το επιτρέπει η δασική νομοθεσία…». Τονίζει ότι με την απόφαση 2499/2012 ΣτΕ έγινε μια ριζική τομή στο άβατο των αναδασωτέων. Για να καταλήξει ότι «… τα δάση μας δεν κινδυνεύουν πλέον μόνο από τις πυρκαγιές, τυχαίες ή μη, ούτε από την ανικανότητα του κράτους για την πρόληψη και καταστολή τους. Πλήττονται περισσότερο και δη ανεπανόρθωτα από τις δικές μας συνειδητές και καθόλου τυχαίες νομικές επιλογές».

    Ολόκληρη η ανάρτηση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος:

    «[Αθήνα, 26/7/2023]
    Τις τελευταίες μέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη σχέση των ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ με την ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ. Η σχέση υπάρχει και είναι άμεση, αλλά δεν είναι αυτή που υπολαμβάνουν πολλοί. Τα δάση δεν καίγονται προκειμένου να τοποθετηθούν σ’ αυτά ανεμογεννήτριες, αφού αιολικά πάρκα μπορούν ούτως ή άλλως να κατασκευάζονται μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Το επιτρέπει η δασική νομοθεσία, η οποία δυστυχώς τα τελευταία 15 χρόνια, με αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, έχει σε μεγάλο βαθμό εξουδετερώσει την συνταγματική προστασία των δασών. Μέσα στα δάση επιτρέπονται πλέον κάθε είδους χρήσεις, από τουριστικές εγκαταστάσεις και επιχειρηματικά πάρκα μέχρι δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαιοειδών, εκπαιδευτήρια, θεραπευτήρια κ.λπ., συμπεριλαμβανομένων και των ανεμογεννητριών.

    Το πρόβλημα σε σχέση με τις ανεμογεννήτριες ήταν αλλού. Σύμφωνα με το ΑΡΘΡΟ 117 ΠΑΡ. 3 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, από τη στιγμή που ένα δάσος καεί και κηρυχθεί υποχρεωτικά αναδασωτέο, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΣΚΟΠΟ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ. Xρήσεις δηλαδή οι οποίες, καλώς ή κακώς, επιτρέπονται μέσα στα δάση, απαγορεύονται στα αναδασωτέα μέχρι να ολοκληρωθεί η αναδάσωση, μέχρι δηλαδή τα καμένα να ξαναγίνουν πραγματικό δάσος. Στο μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί τα αναδασωτέα οφείλουν να παραμείνουν ήσυχα, απάτητα και εκτός κάθε μορφής εκμετάλλευσης. Το «εμπόδιο» αυτό ήρθε να άρει η γνωστή ΑΠΟΦΑΣΗ 2499/2012 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, η οποία, παρά την κατηγορηματικά αντίθετη διάταξη του Συντάγματος, έκρινε ότι στα αναδασωτέα επιτρέπεται να εγκαθίστανται όχι μόνο ανεμογεννήτριες αλλά και κάθε «έργο το οποίο αποβλέπει την εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία».

    Με την απόφαση αυτή έγινε μια ριζική τομή στο άβατο των αναδασωτέων. Από κει και πέρα, όταν ένα δάσος καεί, όπως συμβαίνει όλο και συχνότερα εξαιτίας των πάγιων και αδιόρθωτων αδυναμιών του κρατικού μηχανισμού, ο κάθε επίδοξος επενδυτής ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ. Η εκμετάλλευση των αναδασωτέων μπορεί να ξεκινήσει την επομένη κιόλας της φωτιάς και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση απ’ ό,τι αν επρόκειτο για δάση, αφού η διατύπωση «έργο το οποίο αποβλέπει την εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία» αφήνει περιθώρια για πολλές ερμηνείες.

    Το μέλλον, λοιπόν, για τα δάση της χώρας διαγράφεται ζοφερότερο από ποτέ. Τα δάση μας δεν κινδυνεύουν πλέον μόνο από τις πυρκαγιές, τυχαίες ή μη, ούτε από την ανικανότητα του κράτους για την πρόληψη και καταστολή τους. Πλήττονται περισσότερο και δη ανεπανόρθωτα από τις δικές μας συνειδητές και καθόλου τυχαίες νομικές επιλογές.

    Μαρία Καραμανώφ
    Αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ.
    Πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος»


    Πηγή: https://dasarxeio.com/2023/08/22/127997/


    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε

    8 ώρες πριν, Engineer said:

    Τα δάση μας δεν κινδυνεύουν πλέον μόνο από τις πυρκαγιές, τυχαίες ή μη, ούτε από την ανικανότητα του κράτους για την πρόληψη και καταστολή τους. Πλήττονται περισσότερο και δη ανεπανόρθωτα από τις δικές μας συνειδητές και καθόλου τυχαίες νομικές επιλογές.

    Σωστό! Γιατί η απόφαση 2499/2012 δεν έγινε για τις ανεμογεννήτριες όπως πιστεύουν μερικοί, αλλά εισάγει - κατά μία ερμηνεία της - και το δικαίωμα του κράτους να αλλάζει τις χρήσης γης στις καμένες εκτάσεις, σύμφωνα με το "δημόσιο συμφέρον"!!! Το είχαμε σχολιάσει και παλιότερα το θέμα.

    Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Θα δούμε...

    BAS

    Δημοσιεύτηκε

    Τα δάση κινδυνεύουν και καταστρέφονται από την στενοκεφαλιά κάποιων που το παίζουν παντογνώστες, επειδή κάποτε είχαν μία θέση. 

    Ο  νόμος του Μπούτου το 1978 έγινε για να σωθεί η Πεντέλη και ο Υμηττός, αλλά είχαν ξεχάσει ότι υπάρχει και η υπόλοιπη χώρα και έτσι κατέληξε να διώξει τους καλλιεργητές από τα δάση σε όλη την χώρα. 

    Γιατί και τα δάση καλλιέργειες είναι και αυτός που τα καλλιεργεί τα προσέχει...

    Μετά τα αφήσαμε στους ΔΥ των δασαρχείων και στους ΔΛ των δικαστηρίων...

    Και είδαμε τα αποτελέσματα...

     

    Eleni St

    Δημοσιεύτηκε

    Στην Μεγ. Βρετανία τα δάση ανήκουν σε ιδιωτικούς φορείς (όπως και πολλές από τις υπηρεσίες για τον δημότη) και πολλές εκτάσεις τους είναι ιδιόκτητες, φροντίζονται και είναι προσοδοφόρες. Δεν έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους - το οποίο βέβαια έχει το θετικό της "αγριας φύσης" - αλλά ενέχει τους κινδύνους που βιώνουμε. Τη στιγμή που δεν υπάρχει ιδιοκτησία δεν υπάρχουν υπεύθυνοι. Οι ενδογενείς Ινδιάνοι της Αμερικής και οι Αβορίγινες έκαιγαν τα δάση για να τα ανανεώσουν. Παρομοίως και στη Μ. Βρετανία καίνε τους λόφους και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις για να τις διαχειριστούν. Φυσικά οι καύσεις αυτές ήταν και είναι ελεγχόμενες και ο άνθρωπος ως μέρος της οικολογικής αλυσίδας μεριμνά με αυτόν τον τρόπο για το περιβάλλον του. Ισως θα ήταν μία λύση να διαχειρίζονται τα δάση οι πλησίον τους κοινότητες και να ξαναγίνουν κερδοφόρα - η υλοτόμηση δεν είναι έγκλημα αν γίνεται στοχευμένα και με μακρυπρόθεσμο σχέδιασμό, ένας κύκλος θα διαρκούσε από 60 έως 200 χρόνια ανάλογα με το είδος του δένδρου. Αλλά τι οργανώνεται στη χώρα μας με πρόγραμμα που ξεπερνά την τετραετία; 

    Τρελός Επιστήμων

    Δημοσιεύτηκε

    On 23/8/2023 at 9:22 ΜΜ, Konstantinos IB said:

    Σωστό! Γιατί η απόφαση 2499/2012 δεν έγινε για τις ανεμογεννήτριες όπως πιστεύουν μερικοί, αλλά εισάγει - κατά μία ερμηνεία της - και το δικαίωμα του κράτους να αλλάζει τις χρήσης γης στις καμένες εκτάσεις, σύμφωνα με το "δημόσιο συμφέρον"!!! Το είχαμε σχολιάσει και παλιότερα το θέμα.

    Και ποια είναι η καινούργια χρήση του δάσους που επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον αν όχι οι ανεμογεννήτριες; Δε μας είπες.

     

    On 23/8/2023 at 9:36 ΜΜ, BAS said:

    Γιατί και τα δάση καλλιέργειες είναι και αυτός που τα καλλιεργεί τα προσέχει...

    Αυτός που τα καλλιεργεί φίλε μου, όπως βλέπεις από τις συλλήψεις που γίνονται, είναι κάτα κύριο λόγο και αυτός που τα βάζει φωτιά για να κάψει τα ξερόχορτα και ξερόκλαδα. Εσύ μπορεί να είσαι μυαλωμένος, αλλά δεν είναι όλοι οι άνθρωποι υπεύθυνοι, εκτός και αν ζεις στην Ουτοπία.

    Γενικά όπου μπαίνει ανθρώπινο χέρι αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Τελεία.

    Στις καλλιέργεις, τον εμπρησμό τον βαφτίζουμε εξ αμελείας. Στα δάση τον βαφτίζουμε εκ προθέσεως. Και στις δύο περιπτώσεις παραμένει εμπρησμός. Και επειδή έχω και γω χωράφια δε στα λέω αυτά έξω από το χορό.

    On 23/8/2023 at 9:36 ΜΜ, BAS said:

    Τα δάση κινδυνεύουν και καταστρέφονται από την στενοκεφαλιά κάποιων που το παίζουν παντογνώστες, επειδή κάποτε είχαν μία θέση. 

    Όχι, τα δάση κινδυνεύουν από αρρωστάκια εμπρηστές, ανευθύνους πολίτες και πονηρούς τύπους.

    Apollon

    Δημοσιεύτηκε

    Τα ακούμε.. τα διαβάζουμε όλα.

    Φυσικά, φταίνε οι πολίτες, φταίνε που τα δάση δεν είναι ιδιωτικά να καθαρίζονται όπως στην ... Βρετανία. Η λογική της "Καλό να γίνει επένδυση γιατί στο μέλλον μπορεί και να καεί" όπως είχε πει ο αγαπητός Πρωθυπουργός του 40%, περνάει σιγά σιγά στην συνείδηση μας. Φυσικά το ότι μετά κάηκε (Ερημίτης Κέρκυρα) δεν είπε κανείς τίποτα.

    Τα δάση κινδυνεύουν. Εσύ σαν πολιτεία τι κάνεις? Ποιος ο ρόλος του κράτους, της διοίκησης σε αυτό? Να κυνηγάει τους κλέφτες? Δηλαδή δεν έχουμε αρκετούς αστυνομικούς? Αυτό είναι το πρόβλημα? Αν αφήσεις το σπίτι σου ξεκλείδωτο με ανοιχτά παράθυρα για 1 μήνα θα φταίει και πάλι ο διαρρήκτης. Εσύ φυσικά θα κλαις και θα πεις τι Μ....@ς ήμουν...

    4 Χρόνια, με εμπειρία σημαντική για τις επιπτώσεις μίας φωτιάς, τι έχουμε μάθει? Εκκενώστε, καείτε, πάρτε 10κ αρωγή, δεν φταίει κανείς, πάμε ξανά από την αρχή. Δεν βλέπουν ότι με τον ρυθμό αυτό θα καεί τουλάχιστον μία φορά όλη η χώρα σε ένα διάστημα 10χρόνων? Κλιματική αλλαγή και κουραφέξαλα.

    Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι δεν μπορούμε να λέμε φταίει ο Τσίπρας.

     

     

     

     

     

    BAS

    Δημοσιεύτηκε

    Από το 1978 έχουν περάσει δεκαετίες και αυτοί που ασχολούνταν με αυτά έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο...

    Οπότε το σήμερα είναι το αποτέλεσμα. 

    Τώρα εκ των υστέρων τρεχάτε ποδαράκια μου...

    Και σταματάω εδώ, γιατί ανούσιες πολιτικές και άλλες συζητήσεις δεν είναι στα ενδιαφέροντα μου...

    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    On 25/8/2023 at 8:25 ΠΜ, Τρελός Επιστήμων said:

    Και ποια είναι η καινούργια χρήση του δάσους που επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον αν όχι οι ανεμογεννήτριες; Δε μας είπες.

    Καλησπέρα. Το έχουμε ξανασχολιάσει στο παρελθόν, ψάξε για να μη γράφουμε τα ίδια. Αν βρω χρόνο θα στο παραθέσω εγώ. 

    On 25/8/2023 at 9:30 ΠΜ, Apollon said:

    Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι δεν μπορούμε να λέμε φταίει ο Τσίπρας.

    Έ αυτό πάλιωσε. Άλλαξε χέρια η κουτάλα και τέλος.

    Τον έχουμε βρίσει όλοι μας τον κο Τσίπρα για το Μάτι και δεν θα μπορούσαμε να τον συγχωρήσουμε εύκολα. Επίσης δεν του αποδώσαμε ελαφρυντικά "Πυρομετεωρολογίας", παρότι ήταν πυροθύελλα κατ. 7. Τώρα όμως οι ευθύνες μετατοπίζονται στην Πυρομετεωρολογία και λίγο πριν, σε μια άλλη εθνική καταστροφή, στον σταθμάρχη της Λάρισας. 

    Και για την Ηλεία και την Αττική του 2007, με εκατ. στρέμματα καμένης γης και 60 ανθρώπινες ζωές, υπό την επήρεια εθνικού ψεκάσματος, με "ασύμμετρες απειλές", "αντιεξουσιαστικούς πυρήνες", "απαγωγές" και "εθνικές αντιστάσεις" σε "γεωστρατηγικούς αγωγούς" τσιμουδιά καμαρωτή. 

    Θα μου πεις τώρα, θα πολιτικολογήσουμε; Όχι βέβαια. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι θέμα πολιτικής αλλά εθνικής νοητικής καθυστέρησης.

    Edited by Konstantinos IB


    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.