Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία έγινε η Μερική κύρωση δασικού χάρτη των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων (ΦΕΚ 893Δ/ 28-11-2022). Σύμφωνα με τη νομοθεσία, μετά από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της απόφασης για κάθε περιοχή, ο δασικός χάρτης καθίσταται οριστικός και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ σε κάθε διοικητική ή δικαστική αρχή για όλα τα τμήματα που αποτυπώνονται σε αυτόν.

    Στο επόμενο χρονικό διάστημα, ο χάρτης θα είναι διαθέσιμος προς θέαση στον ιστότοπο της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και στο σύνδεσμο: https://www.ktimatologio.gr/el.

    Προκειμένου να συνεχιστούν οι μεταβιβάσεις, οι άδειες δόμησης, η σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων κ.α. Η Δ/νση Δασών Μαγνησίας παρέχει τη δυνατότητα λήψης του πολυγωνικού αρχείου του κυρωμένου δασικού χάρτη ΠΕ Μαγνησίας, σε μορφή shapefile για χρήση από επαγγελματίες, καθώς και το σχετικό ΦΕΚ.

    Οι πολίτες, που μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2022 είτε έκαναν αντιρρήσεις και πρόδηλα σφάλματα ηλεκτρονικά, είτε κατέθεσαν εκπρόθεσμες αιτήσεις προδήλου σφάλματος, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα δούνε στην παρούσα φάση τις εκτάσεις τους να αποχαρακτηρίζονται. Οι αιτήσεις θα εξετάζονται στην πορεία από τη Δ/νση Δασών και τις Επιτροπές Αντιρρήσεων ανάλογα με την περίπτωση και στη συνέχεια θα διορθώνεται ο Δασικός Χάρτης.

    Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες και μετά την κύρωση του δασικού χάρτη να υποβάλλουν αιτήματα διόρθωσης του δασικού χάρτη λόγω ανακρίβειας και ασάφειας καταθέτοντας και τα απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία.

    Ποιοι θα δούνε να «ξεπρασινίζουν» οι ιδιοκτησίες τους;

    Όσοι είχαν υποβάλει αιτήσεις διόρθωσης μέχρι το Νοέμβριο του 2020 και η Δ/νση Δασών τις έκανε δεκτές ως πρόδηλα σφάλματα και τα ενσωμάτωσε στο Δασικό Χάρτη. Επίσης όσοι είχαν κτίσμα με νόμιμη οικοδομική άδεια σε έκταση που φαίνονταν δασική, εκτάσεις που αποδόθηκαν απο το κράτος με νόμιμες πράξεις της διοίκησης για γεωργοκτηνοτροφική χρήση και απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα, όσες αποδόθηκαν σε ιδιοκτήτες με αποφάσεις δικαστηρίων, χορτολιβαδικές εκτάσεις που εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας κ.ά.

    Τι κάνουν τώρα, όσοι πολίτες διαπιστώσουν ότι υπάρχει πρόβλημα με την ιδιοκτησία τους;

    Μπορούν να καταθέσουν στην Δ/νση Δασών αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος καταθέτοντας τα εξής δικαιολογητικά:

    1. Σχετική αίτηση
    2. Συμβόλαιο της ιδιοκτησίας του
    3. Το Ε9
    4. Φωτοτυπία Ταυτότητας
    5. Συντεταγμένες της έκτασης σε ΕΓΣΑ 87 (αρχείο dxf)
    6. Έγγραφα της Διοίκησης (π.χ. παραχωρητήριο, Πράξη χαρακτηρισμού, οικοδομική άδεια, παλιούς τίτλους ιδιοκτησίας και άλλα αποδεικτικά στοιχεία).

    Ποια είναι τα λάθη που μπορούν να διορθωθούν;

    Οι διορθώσεις του χάρτη λόγω προδήλων σφαλμάτων γίνονται, είτε αυτοδικαίως, είτε κατόπιν αίτησης του πολίτη, όταν έχουμε:

    1. Τεχνικού χαρακτήρα απόκλιση ή εσφαλμένη τεχνική απόδοση του θεματικού περιεχομένου του χάρτη.
    2. Παράλειψη, εκ παραδρομής, της αποτύπωσης αγροτικής έκτασης ως δασικής έκτασης και το αντίστροφο.
    3. Λανθασμένη απεικόνιση αγροτικής έκτασης ως δασικής και το αντίστροφο.
    4. Παράλειψη εγγραφών στοιχείων των πολυγώνων του χάρτη στη βάση δεδομένων.
    5. Λανθασμένη αποτύπωση θεματικής επιφάνειας που οφείλεται σε διαμορφωμένα στοιχεία εικόνας λόγω διαβαθμισμένων περιοχών.
    6. Απόδοση ως χορτολιβαδικής, έκτασης που αφορά σε πεδινή και ομαλής κλίσης περιοχή που δεν θεωρείται δασική.
    7. Απόδοση ως χορτολιβαδικής, έκτασης που αφορά σε αναγνωρισμένη, κατά τις κείμενες διατάξεις ιδιωτική έκταση.
    8. Απόδοση ως δασικής, έκτασης που αφορά τεχνητή δασική φυτεία.
    9. Παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης (παραχωρητήρια κλπ) πριν από την κύρωση του δασικού χάρτη.

    Κυρώθηκε ο Δασικός Χάρτης αλλά δεν συμφωνώ ότι το ακίνητο μου είναι δασική έκταση. Τι κάνω;

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία, κατά των πράξεων κύρωσης δασικών χαρτών επιτρέπεται η άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αίτηση ακυρώσεως κατά του κυρωθέντος δασικού χάρτη δύναται να ασκήσει και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την παράλειψη να περιληφθεί σε αυτόν ορισμένη δασική εν γένει έκταση.

    Τι προθεσμία υπάρχει για να προσφύγω στο δικαστήριο;

    Η προθεσμία για την αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει διάρκεια 60 ημερών από την ημέρα δημοσίευσης του δασικού χάρτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ.)

    Μπορώ να πουλήσω το χωράφι μου, που φαίνεται στον χάρτη ως δασικό για το οποίο όμως έχω κάνει αντίρρηση;

    Στα συμβόλαια που συντάσσουν οι συμβολαιογράφοι και αφορούν τις δασικές εκτάσεις, που περιλαμβάνονται στους κυρωμένους δασικούς χάρτες, υποχρεούνται να επισυνάπτουν σχετικό πιστοποιητικό της Διεύθυνσης Δασών, στο οποίο θα μνημονεύεται ο δασικός χαρακτήρας.

    Για τις «καθαρές περιοχές» αυτές δηλαδή που στο δασικό χάρτη φαίνονται ως αγροτικές, το συμβόλαιο συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα μηχανικού στο οποίο δηλώνεται υπευθύνως από τον συντάκτη του, ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν εμπίπτει στις δασικές εν γένει εκτάσεις.

    Όμως μόλις εξετασθεί η Αντίρρηση σας από την Επιτροπή και έχετε θετική απόφαση, μπορείτε με την δημοσίευση της απόφασης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ να κάνετε συμβόλαιο.

    Επειδή τα έξοδα για το δικαστήριο είναι πολλά. Μπορούμε να κάνουμε ομάδα πολιτών κοινή αίτηση στο ΣτΕ;

    Ναι μπορεί να γίνει μαζική προσφυγή στο ΣτΕ θιγομένων πολιτών, αρκεί οι λόγοι ακύρωσης να τεκμηριώνουν τις ίδιες αιτιάσεις.

    Έκανα αντίρρηση αλλά θέλω κι εγώ να προσφύγω στο ΣτΕ κατά του δασικού χάρτη. Μπορώ;

    Βεβαίως, το δικαίωμα της προσφυγής το έχουν και όσοι πολίτες έχουν καταθέσει αντίρρηση. Μάλιστα, σε περίπτωση που δικαιωθούν από το δικαστήριο μπορούν να ανακαλέσουν την αντίρρηση και θα τους επιστραφούν τα χρήματα που κατέβαλαν.

    Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η προσφυγή του πολίτη στο ΣτΕ, ο δασικός χάρτης ακυρώνεται;

    Σε περίπτωση έκδοσης ακυρωτικής δικαστικής απόφασης, εάν η ακύρωση αφορά ενέργεια ή παράλειψη που ανάγεται στο στάδιο της διαδικασίας των αντιρρήσεων, η υπόθεση παραπέμπεται στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.), εφόσον αυτή υφίσταται. Διαφορετικά η υπόθεση παραπέμπεται στο Τεχνικό Συμβούλιο Δασών, το οποίο επιλαμβάνεται του θέματος.

    Έκανα αντίρρηση. Πότε θα εξετασθεί αυτή, για να ξέρω τελικά αν μου ανήκει το χωράφι μου;

    Οι αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν εξετάζονται από τριμελείς Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της Δ/νσης Δασών.

    Προσοχή! Κατά τη διαδικασία των αντιρρήσεων δεν εξετάζονται θέματα ιδιοκτησίας, ούτε θίγονται ιδιοκτησιακά δικαιώματα του δημοσίου ή ιδιωτών.


    Πηγή: https://www.taxydromos.gr/Real%20Estate/472784-neos-kyrwmenos-dasikos-xarths-gia-th-magnhsia.html


    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.