Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • H πρώτη εικόνα του Ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου τρίτης γενιάς MTG-I1


    Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός για την εκμετάλλευση των μετεωρολογικών δορυφόρων (EUMETSAT) έδωσε στην δημοσιότητα την πρώτη εικόνα του νέου γεωστατικού μετεωρολογικού δορυφόρου MTG-I1 ο οποίος εκτοξεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2022. Ο MTG-I1 είναι ο πρώτος από μια σειρά γεωστατικών μετεωρολογικών δορυφόρων τρίτης γενιάς (MTG) οι οποίοι σταδιακά θα αντικαταστήσουν αυτούς της δεύτερης (MSG). Οι νέοι δορυφόροι θα φέρουν μια σειρά από νέα όργανα παρακολούθησης του καιρού ενώ παράλληλα θα είναι βελτιωμένοι τόσο σε ότι αφορά την ανάλυση των εικόνων τους όσο και στον ρυθμό λήψης αυτών. Η υψηλή ανάλυση των εικόνων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι εικόνες θα παράγονται πιο συχνά, σημαίνει ότι οι μετεωρολόγοι θα μπορούν να ανιχνεύουν και να προβλέψουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε και στο άρθρο μας Νέο κεφάλαιο για τους Ευρωπαϊκούς μετεωρολογικούς δορυφόρους με την εκτόξευση του MTG-I1 το βράδυ της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου 2022.  

    Η πρώτη δημοσιοποιημένη εικόνα του Meteosat Third Generation – Imager 1 (MTG-I1) που βρίσκεται σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων, τραβήχτηκε στις 11:50 UTC της 18ης Μαρτίου 2023 από το όργανο Flexible Combined Imager (FCI). Παρέχει ένα επίπεδο λεπτομέρειας σχετικά με τον καιρό στην Ευρώπη και την Αφρική που δεν ήταν προηγουμένως δυνατό. Η υψηλή ανάλυση της μας παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα νέφη που καλύπτουν μεγάλο μέρος της Ευρώπης, της ισημερινή Αφρικής και του Ατλαντικού Ωκεανού. Άμμος και ιζήματα στα νερά ανοιχτά της Ιταλίας είναι επίσης ορατά, καθώς και σκόνη ή αιθαλομίχλη που μεταφέρεται από τη νότια Ασία.

    full_disk_SEVIRI_natural_color_202303181

    Εικόνα 1. Ψευδοχρώματισμένη εικόνα του δορυφόρου MTG-I1 που ελήφθη στις 11:50 UTC του Σαββάτου 18 Μαρτίου 2023

    Η Εικόνα 2 εστιάζει στη Μεσόγειο και αποκαλύπτει πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που είτε δεν ήταν ορατές από τον MSG είτε υπολείπονταν σε ανάλυση. Σε αυτή τη «μεγέθυνση» είναι ορατή η θολότητα στα παράκτια νερά, το χιόνι στις Άλπεις, τα Απέννινα Όρη και τις Διναρικές Άλπεις, καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δομές των νεφών, μεταξύ των οποίων και οι νεφικοί σχηματισμοί σε γραμμική διάταξη που δημιουργούνται από τον άνεμο στην περιοχή του Αιγαίου.

    italy_water_turbidity_FCI_true_color_202303181150_0.jpg

    Εικόνα 2. Ψευδοχρώματισμένη εικόνα του δορυφόρου MTG-I1 που ελήφθη στις 11:50 UTC του Σαββάτου 18 Μαρτίου 2023, εστιασμένη στη Μεσόγειο

    Το βίντεο που ακολουθεί δημιουργήθηκε από εικόνες του δορυφόρου που ελήφθησαν από τις 11:50 UTC του Σαββάτου 18 Μαρτίου 2023 έως τις 11:50 UTC της Κυριακής 19 Μαρτίου 2023.

    Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr παρακολουθεί, εκμεταλλεύεται και συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών. Με την χρήση των δεδομένων του MTG-I1, δορυφορικά προϊόντα όπως για παράδειγμα το METEONOW, το οποίο απεικονίζει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο τις περιοχές βροχόπτωσης, θα προσφέρουν ακόμη αναλυτικότερη και ακριβέστερη πληροφορία.

    Πηγή πληροφοριών, εικόνων και βίντεο: EUMETSAT





    GTnews

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.