Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Τη µερίδα του λέοντος από τις αποδοχές των µισθωτών και των συνταξιούχων λαµβάνει το κράτος µε τη µορφή φόρου εισοδήµατος και ασφαλιστικών εισφορών
    Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύµφωνα µε τα στοιχεία έρευνας του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το 41,9% των µεικτών αποδοχών του µέσου µισθωτού καταλήγει στα κρατικά ταµεία µε τη µορφή του φόρου εισοδήµατος, των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και των εισφορών που επιβαρύνουν τον ίδιο τον εργαζόµενο. Την ίδια ώρα, όµως, προκύπτει ότι η άσκηση επιδοµατικής πολιτικής προκάλεσε οριακή µείωση της συνολικής επιβάρυνσης για τη µέση οικογένεια µισθωτών.

    untitled_26.png?itok=FZ6ntpLA

    Ειδικότερα, από τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του ΟΟΣΑ, που φέρει τον τίτλο «Φορολογώντας τους µισθούς 2019» («Taxing Wages 2019»), προκύπτουν τα εξής:

    • Η συνολική φορολογική «σφήνα» (δηλαδή το συνολικό ποσοστό που αφαιρείται για φορολογία εισοδήµατος και ασφαλιστικές εισφορές) στο εισόδηµα από µισθωτές υπηρεσίες διαµορφώθηκε το 2018 στο 40,9%. ∆ηλαδή, από τα 100 ευρώ συνολικών µεικτών αποδοχών του µισθωτού, το κράτος παρακρατεί µέσω φόρων και εισφορών τα 40,9 ευρώ και αποµένουν καθαρά στον µισθωτό 60,1 ευρώ.
    • Η συνολική φορολογική «σφήνα» αυξήθηκε το 2018 κατά 0,15 της µονάδας, που εξηγείται κατά πάσα πιθανότητα από την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% που γινόταν στην παρακράτηση φόρου εισοδήµατος και ίσχυσε από την 1η Ιανουαρίου 2018.
    • Με το 40,9% η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η υψηλότερη θέση µεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και σηµαντικά υψηλότερα σε σχέση µε τον µέσο όρο των χωρών του Οργανισµού που βρίσκεται στο 36,1%.
    • Τη µεγαλύτερη φορολογική «σφήνα» εµφανίζει το Βέλγιο µε 52,7% και τη χαµηλότερη η Χιλή µε µόλις 7%.
    • Το 40,9% της Ελλάδας επιµερίζεται ως εξής: 8,1% φορολογία εισοδήµατος, 12,8% εισφορές εργαζοµένου και 20% εισφορές εργοδότη.
    • Στην Ελλάδα οι οικογένειες µισθωτών από άποψη φορολόγησης βρίσκονται στην τρίτη χειρότερη θέση µεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Από τις οικογένειες µισθωτών το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστηµα αφαιρεί το 37,9% του εισοδήµατός τους, µε µέσο όρο στον ΟΟΣΑ 26,6%.
    • Στη µέση οικογένεια µισθωτών, δηλαδή ζευγάρι µε δύο παιδιά όπου ο ένας γονέας λαµβάνει το 100% του µέσου µισθού και ο άλλος το 67% του µέσου µισθού, η συνολική φορολογική «σφήνα» διαµορφώθηκε το 2018 σε 38,4%. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι µε την επίδοση αυτή η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση µεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, που έχει µέσο όρο 30,8%.
    • Σε σχέση µε το 2017, το συνολικό φορολογικό βάρος της µέσης οικογένειας µειώθηκε κατά 0,54 της µονάδας, λόγω της παροχής χρηµατικών επιδοµάτων.
    • Ο άγαµος µισθωτός που λαµβάνει το 167% του µέσου µισθού χάνει µέσω της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών το 46,6% των αποδοχών του.
    • Ο άγαµος µισθωτός που λαµβάνει το 67% του µέσου µισθού χάνει µέσω φόρων και εισφορών το 30,7% των αποδοχών του.
    • Το ζευγάρι µισθωτών που καθένας τους λαµβάνει τον µέσο µισθό χάνει µέσω φόρου εισοδήµατος και ασφαλιστικών εισφορών το 37,9% των αποδοχών του.
    • Το ζευγάρι µισθωτών που ο ένας σύζυγος λαµβάνει το 100% του µέσου µισθού και ο άλλος το 67% του µέσου µισθού χάνει µέσω των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας το 38,4% των αποδοχών του.
    • Ζευγάρι µε δύο παιδιά που ο ένας σύζυγος λαµβάνει τον µέσο µισθό και ο άλλος το 67% του µέσου µισθού χάνουν από φόρους και εισφορές 37,5% των αποδοχών του.

     


    Πηγή: https://www.ethnos.gr/oikonomia/32432_ekthesi-oosa-ta-42-apo-ta-100eu-mina-ypallilon-kai-syntaxioyhon-pane-sto-kratos



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Directionless

    Δημοσιεύτηκε

    Στη σύζυγό μου και με βάση το τελευταίο εκκαθαριστικό (Μάρτιος 2019), οι κρατήσεις ήταν της τάξης του 58 τοις εκατό (εφκα, ετεαεπ, φόρος, εισφορά αλληλεγγύης). 

    georgios_m

    Δημοσιεύτηκε

    είναι μισθωτή;

    Giorgos1987

    Δημοσιεύτηκε

    Τώρα θα έρθει ο Κούλης και θα τα φτιάξει όλα. Θα γίνουμε η Ελβετία της Αφρικής.

    Directionless

    Δημοσιεύτηκε

    15 ώρες πριν, georgios_m said:

    είναι μισθωτή;

    Μισθωτή, ακριβώς. 

    ted78

    Δημοσιεύτηκε

    Οι εισφορές του εργοδότη (20%) γιατί υπολογίζονται μέσα στο 40,9%, αφού δεν αποτελούν μέρος του μικτού μισθού;

    curzondax

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    8 ώρες πριν, Giorgos1987 said:

    Τώρα θα έρθει ο Κούλης και θα τα φτιάξει όλα. Θα γίνουμε η Ελβετία της Αφρικής.

    To "όλοι ίδιοι είναι" είναι μια ανοησία. Πολύ χονδρικά [και όσον αφορά τα βάρη (υπάρχουν και ελαφρύνσεις)], το μνημόνιο του Γιώργου ήταν 60% φόροι, 40% περικοπές, το μνημόνιο του Σαμαρά 20% φόροι, 80% περικοπές και του Τσίπρα 80% φόροι και 20% περικοπές.

    Ο πολύς κόσμος δεν τα καταλαβαίνει αυτά διότι δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας του ότι τα κράτη έχουν Συνέχεια: όταν ήταν 2014, εφαρμοζόταν και του Γιώργου το μνημόνιο.

    Edited by curzondax
    Ghostrider

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Το κοινό όλων είναι ότι κατέστρεψαν & καταστρέφουν ζωές. Άνθρωποι αυτοκτόνησαν, μετανάστευσαν, έχουν επιλέξει να μην κάνουν οικογένεια ή παιδιά, ζευγάρια χωρίζουν, νέοι δεν αποχωρίζονται το πατρικό. Καλή η αναφορά του άρθρου στις περικοπές, τους φόρους & τις εισφορές, αλλά οι συνέπειες είναι απείρως σημαντικότερες.

    Edited by Ghostrider
    georgios_m

    Δημοσιεύτηκε

    11 ώρες πριν, ted78 said:

    Οι εισφορές του εργοδότη (20%) γιατί υπολογίζονται μέσα στο 40,9%, αφού δεν αποτελούν μέρος του μικτού μισθού;

    Γιατί ως κόστος που αφορά τον εργαζόμενο θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες να διατεθούν και σ' αυτόν.

     

    8 ώρες πριν, curzondax said:

    το μνημόνιο του Γιώργου ήταν 60% φόροι, 40% περικοπές, το μνημόνιο του Σαμαρά 20% φόροι, 80% περικοπές και του Τσίπρα 80% φόροι και 20% περικοπές.

    Ο πολύς κόσμος δεν τα καταλαβαίνει αυτά

    πολύ ενδιαφέρουσα παραμετροποίηση αλλά πώς μπορεί ο κόσμος να έχει αυτή την πληροφορία και μάλιστα εκ των προτέρων (δηλαδή όταν ψηφίζει τον καθένα);

    πχ ποιό είναι το αντίστοιχο μίγμα της επόμενης πιθανής κυβέρνησης σύριζα & ποιό της νέας δημοκρατίας;

     

    ted78

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    1 ώρα πριν, georgios_m said:

    Γιατί ως κόστος που αφορά τον εργαζόμενο θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες να διατεθούν και σ' αυτόν.

     

    Δεν υπάρχει καμία άλλη συνθήκη. Αυτά τα λεφτά ούτε μπαίνουν ούτε βγαίνουν από την τσέπη του μισθωτού, και αφού ισχύουν οι συνθήκες που ισχύουν, κακώς λαμβάνονται έτσι υπόψη. Απλώς δεν ξέρω αν όντως περιέχεται τέτοια "πατάτα" στην έκθεση του ΟΟΣΑ ή είναι συμπέρασμα του δημοσιογράφου, που εδώ που τα λέμε οι περισσότεροι είναι άσχετοι και ημιμαθείς. 

    Edited by ted78
    georgios_m

    Δημοσιεύτηκε

    Ναι, αλλά είναι δεσμευμένα στο κόστος εργασίας και δε μπορούν να επενδυθούν κάπου αλλού και κυρίως να διεκδικηθούν από τον εργαζόμενο ως αύξηση. Απόδειξη το γεγονός ότι  στις μετατροπές εργασιακών σχέσεων από τη μια μορφή στην άλλη οι αμοιβές διαφέρουν ακριβώς το ποσό αυτό.




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.