Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Προσωρινός τρόπος υπολογισμού «κλειδώνει» για τις εισφορές των ελευθεροεπαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων για το πρώτο εξάμηνο του 2017. Οι τεχνοκράτες του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζονται ένα νέο σύστημα που θα προσεγγίζει πιστά -καθώς λέγεται- το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων για το 2016, ώστε όταν θα γίνει η εκκαθάριση των φετινών εισοδημάτων τον Ιούνιο να μην προκύπτουν μεγάλα ποσά συμψηφισμού.

     

    Στόχος είναι να οριστικοποιηθεί μια βάση υπολογισμού, η οποία θα αποτρέπει τον κίνδυνο να καλείται κάποιος να πληρώσει επί υψηλών εισοδημάτων που τυχόν είχε πραγματοποιήσει το 2015, αλλά δεν ανταποκρίνονται πλέον στις σημερινές δυνατότητές του να εισφέρει. Επί αυτής της βάσης θα επιβληθούν οι νέες εισφορές (20% για σύνταξη, 6,95% για Υγεία, 7% για επικούρηση, 4% για εφάπαξ). «Είμαστε κοντά στο να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο» σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

     

    Ο γρίφος είναι δύσκολος, δεδομένου ότι οι νέες εισφορές πρέπει να επιβληθούν επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους, όπως αναφέρει ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος. Το εισόδημα όμως του 2016 θα εκκαθαριστεί προς τα μέσα του 2017, οπότε τους πρώτους μήνες πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια άλλη βάση υπολογισμού. Ως μόνη λύση φαίνεται στον ορίζοντα η επιβολή «έναντι» εισφορών βάσει του εισοδήματος του 2015, που θα είναι το μόνο εκκαθαρισμένο.

     

    Αυτό ωστόσο εγκυμονεί κινδύνους, καθώς η διετής απόσταση δεν εξασφαλίζει πως τα εισοδήματα του 2015 επαναλήφθηκαν το 2016. Αυτόν τον γρίφο λύνουν τώρα οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, συνθέτοντας το μωσαϊκό μιας νέας βάσης υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

     

    Δεδομένου μάλιστα ότι πάει πίσω η σύνδεση της συνείσπραξης εισφορών και φόρων, τα αρμόδια στελέχη αναζητούν εναλλακτικές λύσεις ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

     

    Ο μηχανισμός διαλειτουργικότητας των συστημάτων της ΓΓΔΕ και του ΕΦΚΑ απασχόλησε και τις συναντήσεις που είχε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος και το επιτελείο του με τους επικεφαλής των δανειστών, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Η επίλυση των τεχνικών δυσκολιών που αφορούν στον τρόπο είσπραξης εισφορών είναι στην ατζέντα των δανειστών, αναφορικά με την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου. Η αύξηση της εισπραξιμότητας του συστήματος είναι άλλωστε το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης.

     

    Η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος για τις εισφορές είναι από τις «δύσκολες», καθώς θα περιλαμβάνει και τεχνικές λεπτομέρειες για τη διαδικασία διασύνδεσης με τη ΓΓΔΕ, ώστε να συνδεθεί η εισφορά με το ασφαλιστέο εισόδημα.

     

    Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο, «από 1/1/2017 οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και εμμίσθων, που υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, καθώς και των αγροτών καταβάλλονται ανά τακτικά περιοδικά διαστήματα, που ορίζονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας, σε εναρμόνιση με την καταβολή των φόρων».

     

    Σε άλλο άρθρο, μάλιστα, προβλέπεται πως με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας «θεσπίζεται κοινό μητρώο των υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος, στο οποίο ενσωματώνονται και εναρμονίζονται οι διαδικασίες εγγραφής, δήλωσης, πληρωμής και βεβαίωσης καταβολής του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών».

     

    Η επίμαχη ΚΥΑ πρέπει, σύμφωνα με τον νόμο, να εκδοθεί εντός του 2016, φαίνεται όμως πως παίρνει παράταση για το πρώτο 3μηνο του 2017. Μέχρι τον Μάρτιο, ΓΓΔΕ και υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να ολοκληρώσουν ένα κοινό σχέδιο για τις απαραίτητες διαδικασίες, τη δημιουργία του μητρώου και τα χρονοδιαγράμματα.

     

    Συνεπώς, ακόμη ένα ζήτημα που καλούνται να λύσουν τα πολυαναμενόμενα διοικητικά έγγραφα (υπουργική απόφαση, εγκύκλιος) είναι η περιοδικότητα πληρωμής των νέων εισφορών από ελευθεροεπαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, δεδομένου ότι σήμερα καθένας πληρώνει με διαφορετική περιοδικότητα: οι αγρότες πληρώνουν κάθε εξάμηνο και μάλιστα πολύ ετεροχρονισμένα, οι ελευθεροεπαγγελματίες κάθε δίμηνο, οι δικηγόροι κάθε χρόνο κ.λπ.

     

    Πηγή: http://www.ethnos.gr/syntakseis/arthro/o_neos_ypologismos_ton_eisforon_gia_eleutherous_epaggelmaties-64693397/




    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    COSTAS T

    Δημοσιεύτηκε

    Η λύση υπάρχει και είναι πολύ απλή.

     

    Υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα ή μόνο ηθική ικανοποίηση πως βοήθησα την κοινωνία;

    Ροδοπουλος

    Δημοσιεύτηκε

    Η λύση είναι να καταλάβουμε ότι ασχέτως εισφορών, τα ασφαλιστικά ταμεία σύσσωμα θα καταρρεύσουν το 2022. Για τον λόγο αυτό το 2019 θα υπάρξει νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με εξαιρετικά χαμηλές συντάξεις. Θα έχει προηγηθεί η 4η κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (τέλος του 2017, αρχές του 2018) με 50% δανεισμό και 50% bail in. Τα χρήματα που ευελπιστούν να μαζέψουν έχουν καθαρά διαπραγματευτικό χαρακτήρα όσον αφορά την θεωρητική επίτευξη στόχων και τίποτα παραπάνω. Το τεράστιο λάθος των Ελληνικών Κυβερνήσεων από το 2010 ήταν και είναι η επιμονή για εύρεση πολιτικής λύσης. Κάτι τέτοιο 6 χρόνια μετά δεν πρόκειται να συμβεί και δεν είχε την παραμικρή πιθανότητα να συμβεί ποτέ απο την στιγμή που τα κράτη μέλη της ΟΝΕ δεν θέλουν πλέον σε συντριπτική πλειοψηφία την Ελλάδα εντός του Ευρώ.

    loser

    Δημοσιεύτηκε

    το bail in αν γινει... αλλα και  πιθανη επιστροφη στην δραχμή , αν γινει  και  αυτή....παροτι  παρα πολύ πιθανο  

    θα είναι  το  τελειωτικο κτυπημα στις αυταπάτες και  τις ονειρωξεις  ενός ακατάπαυστα αυταπατωμενου

    λαου που οδηγείται από ανώριμους  και καιροσκόπους πολιτικους σε  πληρη  καταστροφή  ο  τελευταίος θα τραβηξει

    το  καζανακι  της μεταπολίτευσης ,  ακομα  και  πολιτικη  λυση να  δωσουν οι ευρωπαιοι  θα  πρεπει  εμεις  να  αλλαξουμε  κατά

    80 %  από  το  σημειο που  φτασαμε  σημερα  κατι  που  ακομα δεν  φαινεται  ουτε  καν  να   εχει  ξεκινησει  ...... 

    επομένως  προβλεπεται  αιμα  και πολλα δακρυα  για  την  χωρα  μας . όλα  τα  αλλα  είναι  αυταπάτες ...........

    zenmechanics

    Δημοσιεύτηκε

    Καλό θα ήταν να προσέχουμε λίγο τι γράφουμε! Η 4η ΑΜΚ είναι πιθανή (κάτι που μπορεί να αλλάξει άρδην εν ευθέτω χρόνω, ανάλογα με την διαχείριση NPL, την συμμετοχη σε QE και άλλες παραμέτρους), αλλά το να προβλέπουμε το πότε θα γίνουν οι ΑΜΚ, το ότι θα περιλαμβάνουν bail in, όπως και το ποσοστό συμμετοχής πραγματικά με ξεπερνά...!

    SOTHRIS

    Δημοσιεύτηκε

    Το δημοσίευμα του Εθνους μπορεί να κάνει λόγο για δυσκολίες τεχνικές κλπ πλην όμως όλα αυτά ήταν γνωστά από τις μέρες που ψηφίστηκε ο ν 4387/21016 . Ο μόνος που έκανε πως δε τα καταλάβαινε ήταν ο πρώην υπουργός που εισηγήθηκε το νόμο αυτό . Αυτό που  στην ουσία μας λέει το δημοσίευμα και που πρόκειται για κυβερνητικές διαρροές , είναι πως η εφαρμογή του νόμου μετατίθεται για αργότερα . Ηδη κάποιες από τις διατάξεις του νόμου αυτού , άλλαξαν πριν να εφαρμοσθούν . Αλλαξαν με τους τελευταίους νόμους για τα προαπαιτούμενα για την είσπραξη των υποδόσεων της δόσης ....... Για την πλήρη εφαρμογή του ασφαλιστικού αυτού νόμου δεν απαιτείται η εγκύκλιος για τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών , αλλά είναι απαραίτητη η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την ενεργοποίηση συγκεκριμένων άρθρων του νόμου αυτού . Μέτρησα με με ανάγνωση του νόμου , την ανάγκη έκδοσης επτά (7) τουλάχιστον αποφάσεων και για την κάθε απόφαση εύλογα θα περιμένουμε την έκδοση εγκυκλίων και διοικητικών εγγράφων επί της εφαρμογής ειδικών διατάξεων και για την επίλυση ειδικότερων θεμάτων. Αν αναλογιστούμε την ποιότητα της δημόσιας διοίκησης μπορούμε να φανταστούμε και τον όγκο των αποφάσεων . 



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.