Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • 1. Πεδίο εφαρμογής – Πρόσωπα που εντάσσονται

     

    Σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη , ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν ιδιότητα ή ασκούν δραστηριότητα βάσει της οποίας θα υπάγονταν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, στην ασφάλιση των εντασσομένων στον ΕΦΚΑ φορέων , σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις αυτών, όπως ίσχυαν πριν την ένταξή τους, εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 38 ως προς τον προσδιορισμό και το ύψος των εισφορών, εφόσον το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και σε δύο πρόσωπα (φυσικά ή νομικά).

     

    Ειδικότερα επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι που:

     

    - αμείβονται αποκλειστικά με Δ.Π.Υ.

    - απασχολούνται σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί και προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλο/άλλους και μέχρι 2 αντισυμβαλλόμενους (εργοδότες), για τις παρεχόμενες με Δ.Π.Υ. υπηρεσίες.

     

    Πρόσωπα επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι που προσφέρουν υπηρεσίες σε έναν αντισυμβαλλόμενο (εργοδότη), και λαμβάνουν μέρος των αποδοχών τους, ως μισθωτοί και μέρος αυτών μέσω Δ.Π.Υ. δεν εμπίπτουν στην παραπάνω διάταξη και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 38 του ως άνω νόμου.

     

    2. Ανώτατη -κατώτατη βάση υπολογισμού εισφορών

     

    Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τις περιπτώσεις που υπάγονται στην οικεία ρύθμιση, καθορίζεται και ελέγχεται σε συνάρτηση με τη διάρκεια της σύμβασης μεταξύ των μερών.

     

    Ειδικότερα:

     

    α) Ως κατώτατη μηνιαία βάση καθορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 586,08 ευρώ (ετήσιο 586,08 x 12 = 7.032,96 ευρώ)

     

    β) Ως ανωτάτη μηνιαία βάση καθορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 10πλάσιο του κατώτατου βασικού μισθού άνω των 25 ετών όπως ισχύει κάθε φορά. Για όσους, έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, με ετήσια διάρκεια σύμβασης, κατά τα ως άνω, ισχύει το ανώτατο όριο των 70.329,60 ευρώ (5.860,80 x 12 = 70.329,60 ευρώ). Οι ασφαλιστικές εισφορές, στη περίπτωση αυτή, υπολογίζονται στο συνολικό ποσό του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (Δ.Π.Υ.), ακόμα και αν αυτό υπερβαίνει ανά μήνα το ποσό των 5.860,80 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται υπέρβαση του ανωτάτου ετησίου ορίου.

     

    3. Ποσοστά εισφορών

     

    Επί του ως άνω τιμήματος αυτού υπολογίζονται εισφορές:

    - Κλάδου Κύριας Σύνταξης ύψους 20%, κατανεμημένο κατά 6,67% στον ασφαλισμένο και κατά 13,33% στον αντισυμβαλλόμενο.

    - Κλάδου υγειονομικής περίθαλψης:

     

    α) παροχών ασθενείας σε είδος ύψους 6,45% κατανεμημένο κατά 2,15% στον ασφαλισμένο και κατά 4,30% στον αντισυμβαλλόμενο.

     

    β) παροχών ασθενείας σε χρήμα ύψους 0,65% κατανεμημένο κατά 0.40% στον ασφαλισμένο και κατά 0,25% στον αντισυμβαλλόμενο.

     

    - Κλάδου επικουρικής ασφάλισης κατανεμημένου 7% κατανεμημένο 3,5% στον αντισυμβαλλόμενο και 3,5% στον ασφαλισμένο).

    - Κλάδου εφάπαξ 4% στον ασφαλισμένο.

     

    4. Ηλεκτρονική Πλατφόρμα δήλωσης στοιχείων ασφάλισης

     

    Ο αντισυμβαλλόμενος πρέπει να εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πού έχει αναρτηθεί στον ισότοπο www.efka.gov.gr , προκειμένου να δηλώσει στοιχεία του ασφαλισμένου. Ο ασφαλισμένος οφείλει να επιβεβαιώσει από την ίδια πλατφόρμα την συναίνεσή του στην εφαρμογή, στην ένδειξη «Αποδοχή» στην αντίστοιχη οθόνη.

     

    5. Υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.)

     

    5.1 Υποχρεώσεις αντισυμβαλλόμενου

     

    - Ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει για τον ασφαλισμένο που υπάγεται στην ανωτέρω ρύθμιση Α.Π.Δ., προβαίνοντας σε κατανομή της συμφωνηθείσας αμοιβής ανά μήνα, με βάση τη διάρκεια της σύμβασης. Η Α.Π.Δ. υποβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν της απασχόλησης, στις σχετικές ημερομηνίες υποβολής Α.Π.Δ.

    - Οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, κατά τα γνωστά, με χρήση της Ταυτότητας Πληρωμής Τρεχουσών εισφορών (π.χ. αποδοχές 12.000 ευρώ, διάρκεια σύμβασης 12 μήνες, από 01/ΦΕΒ – 31/ΙΑΝ επομένου έτους, υπολογισμός κατά μήνα 12000/12= 1000 ευρώ. Υποβολή Α.Π.Δ. με τίμημα 1000 ευρώ και καταβολή εισφορών).

     

    5.2 Υποχρεώσεις Ασφαλισμένου

     

    Προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών, όσο και η ενημέρωση των υπόχρεων καταβολής, ο ασφαλισμένος που αιτείται την υπαγωγή του, οφείλει να αναγράφει στο Δ.Π.Υ. που εκδίδει στον αντισυμβαλλόμενό του, ότι υπάγεται στην εν λόγω ρύθμιση.

     

    6. Γενικά

     

    Στον ισότοπο του ΕΦΚΑ έχει αναρτηθεί εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης της πλατφόρμας διαχείρισης συμβάσεων.

     

    Σχετικές Οδηγίες έχουν δοθεί με την ΕΓΚ ΕΦΚΑ ΧΧΧΧ/2017.

     

    Δείτε τις οδηγίες χρήσης εδώ.

     

    Διαχείριση Συμβάσεων από τις οποίες προκύπτει υποχρέωση έκδοσης Δ.Π.Υ. (Παρ.9 Αρθρ.39 Ν.4387/2016)

     

    202829.jpg

     

    Πηγή: https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=202829&utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    georgegaleos

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    ... και το μπλέξιμο - πλέξιμο συνεχίζεται ... ζούμε τη μαγεία ... 

    ας περιμένουμε τις γνωστές ... ερμηνευτικές .... αν εμείς νιώθουμε ότι δεν καταλαβάινουμε ... δείτε χαρές εδώ μετά την περιγραφή της εγκυκλίου στα σχόλια των φίλων λογιστών.

    Edited by georgegaleos
    antloukidis

    Δημοσιεύτηκε

    Πάντως σε μένα κατάφεραν τελικά σήμερα και με καταχώρησαν από την εταιρία που δουλεύω (σαν μπλοκάκιας), αποδέχτηκα την καταχώρηση και....όλα καλά

    georgegaleos

    Δημοσιεύτηκε

    Αντώνη την καλημέρα μου.

    Την ενταξη στη ρύθμιση την εκανες.

    Το θεμα των εισφορών που ειχαν βεβαιωθεί πως σκεφτεσαι να το διαχειρισθεις;

     

    Σταλθηκε μεσω tapatalk

    antloukidis

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Δεν πρόκειται να τις πληρώσω.

     

    Κάπου στο taxisheaven είχα δει πριν περίπου 10 μέρες, ότι θα το νομοθετήσουν. (ίσως το έκαναν ήδη)

     

    Για όσους τις έχουν πληρώσει....δεν ξέρω πώς θα τις πάρουν πίσω (ως αχρεωστήτως καταβληθείσες?????)

    Edited by antloukidis
    nikolas_civil

    Δημοσιεύτηκε

    Στην περίπτωση ύπαρξης δύο εργοδοτών, που ο ένας σε δηλώσει στο σύστημα ενώ ο άλλος αρνηθεί, τι γίνεται?

    georgegaleos

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Φ80000/οικ.5547/248/2017 "Οδηγίες για την εφαρμογή της διάταξης της παρ. 9 του αρ. 39 του ν. 4387/2016", Εδάφιο 4, 2η παράγραφος.

    "[...]

    Στην περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος δεν υποβάλει ΑΠΔ, προκειμένου ο παρέχων σε αυτόν υπηρεσίες ασφαλισμένος να υπαχθεί στην οικεία ρύθμιση, ο εν λόγω ασφαλισμένος οφείλει να υποβάλει στον ΕΦΚΑ υπεύθυνη δήλωση περί πλήρωσης των νόμιμων προϋποθέσεων, όπως αυτές περιγράφονται ως άνω, δηλώνοντας ταυτόχρονα το ΑΦΜ του/των αντισυμβαλλομένου/ων του και προσκομίζοντας τυχόν άλλα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσής του. Στη συνέχεια, ενημερώνεται/ονται ο/οι αντισυμβαλλόμενος/οι αυτού περί της υποχρέωσης υποβολής ΑΠΔ και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39, για το χρονικό διάστημα από την υποβολή της δήλωσης και εντεύθεν. Εφόσον ο αντισυμβαλλόμενος αμφισβητεί το περιεχόμενο της δήλωσης του ασφαλισμένου, υποβάλλει αντιρρήσεις ενώπιον των αρμοδίων οργάνων του ΕΦΚΑ, ενώ μέχρι την επίλυση της σχετικής διαφοράς από τα όργανα αυτά, ο ασφαλισμένος υποχρεούται να καταβάλλει τις εισφορές που αντιστοιχούν στο ποσοστό του εργαζόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 38, ήτοι ποσοστό 6,67% για τον Κλάδο Κύριας Σύνταξης και ποσοστό 2,55% για την υγειονομική περίθαλψη.

    [...]"

    Edited by georgegaleos
    nikolas_civil

    Δημοσιεύτηκε

    Δεν μιλάω για καταγγελία...δεν είμαι τόσο αδιάβαστος georgegaleos...!σε παρακολουθώ!  :smile:

    Ρωτάω για το πως θα μοιράστουν οι εισφορές...

    Νομίζω ότι αυτό θα ισχύσει στην περίπτωση μου...κόβω ΔΠΥ σε δύο εργοδότες, και ο ένας λογικά θα δηλώνει ΑΠΔ, ενώ ο άλλος οχι....

    τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση?

    georgegaleos

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Νικολα, τωρα εθεσες ορθα (εννοω πιο σαφες και σαφως πιο συγκεκριμενο) το ερωτημα σου. Θα επανελθω αν μπορεσω να βρω κατι σχετικο.

     

    edit:

    Να σε ρωτήσω κάτι, για να ξεκαθαρίσω ακόμα το ερώτημά σου.

    Με δεδομένο (βάση νομοθεσίας) ότι την διαδιασία για την ένταξη στην ρύθμιση της εκκινείς εσύ, θα κόψεις ΔΠΥ και στους δύο εργοδότες σου και θα τους γνωστοποιήσεις (και στους δύο) με αναγραφή στα αντίστοιχα ΔΠΥ ότι εντάσεσαι στην εν λόγω ρύθμιση ή μόνο στον έναν θα γίνει η γνωστοποίση;

     

    edit:

    Μελετώντας πιο προσεκτικά το αρχικό σου ερώτημα στο #6: "Στην περίπτωση ύπαρξης δύο εργοδοτών, που ο ένας σε δηλώσει στο σύστημα ενώ ο άλλος αρνηθεί, τι γίνεται?" καθώς και στο #8 ότι: "Δεν μιλάω για καταγγελία"

    Η θέση μου λοιπόν είναι:

    "Αρνηση υποβολής ΑΠΔ από τον εργοδότη" και "μη καταγγελία από τον ασφαλισμένο" εφόσον βούληση σε κάθε περίπτωση, του τελευταίου είναι να ενταχθεί στη ρύθμιση, δε συμβαδίζουν.

    Για να αρνηθεί ο εργοδότης (δηλαδή να μην υποβάλλει ΑΠΔ) σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος έχει γνωστοποιήσει και σε αυτόν τον εργοδότη την πρόθεσή του να ενταχθεί στη ρύθμιση [θυμίζω ότι την όλη διαδικασία ένταξης στην ρυθμιση, βάσει εγκυκλίου, την εκκινεί ο ασφαλισμένος] αρα καταλήγω σε αυτό που σου είχα γράψει στο #7, [εφόσον βεβαια, επιμείνει ο ασφαλισμένος στην αρχική του θέση να ενταχθεί στη ρύθμιση].

     

    Σταλθηκε μεσω tapatalk

    Edited by georgegaleos
    nikolas_civil

    Δημοσιεύτηκε

    georgeagaleos νομίζω πας ένα βήμα πιο μπροστά...Να διευκρινήσω την κατάσταση λοιπόν!

     

    Λέγοντας ότι ο δεύτερος εργοδότης αρνηθεί το ΑΠΔ, εννοώ άρνηση στο «αρχικό» στάδιο συννενόησης μεταξύ εμού και του εργοδότη και όχι στο«τελικό», δλδ δεν θα αναγράψω τίποτα στο ΔΠΥ περί υπαγωγής στο συγκεκριμένο άρθρο.

    Επομένως οι επιλογές μου είναι:

    1) μη αναγραφή σε κανέναν, συνεπώς ως ΕΕ,

    2) αναγραφή μόνο στον 1ο που συμφωνεί και όχι στον δεύτερο,

    3) αναγραφή και στους δύο, που οδηγεί σε καταγγελία του δεύτερου εργοδότη (ΝΟΤ, δεν με παίρνει για λεονταρισμούς δυστυχώς..!) 

     

    Συνεπώς το ερώτημα διαμορφώνεται ως εξής: όσον αφορα τη δεύτερη επιλογή, τι δυνατότητες θεωρείς οτι υπάρχουν?

    'Εχοντας διαβάσει ορισμένα θεματάκια έχω καταλήξει ότι το 2ο δεν υφίσταται ουσιαστικά σαν επιλογή, και το μόνο που γίνεται είναι τελικά να πάω ως ΕΕ και να μην ενταχθώ στο ευνοικό άρθρο...τι γνώμη έχεις?

    ikaros13

    Δημοσιεύτηκε

    Με κάλεσε και εμένα ο εργοδότης σε συζήτηση του πως θα πληρώνουμε από κοινού τις εισφορές (στο μερίδιο του καθενός) έχω βέβαια πληρώσει τις 2 πρώτες δόσεις του εφκα. Δεν ξέρω τι γίνεται αν έρθουν αναδρομικά οι διάφορες αν θα έχει λόγο ο εργοδότης σε αυτές που πλήρωσα τουλάχιστον. Βασικά έχω μπερδευτεί ποιος κάνει ενέργειες και ποιος όχι, τι γίνεται αν κάνω μια υπηρεσία σε κάποιον ιδιώτη πχ και πολλά αλλα. Αν έχω εξελίξεις θα ενημερώσω αν και βλέπω να μπαίνω σε αυτό το καθεστώς μετά το Πάσχα από ότι φαίνεται

     

     

    Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.