Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Κόλαφος για την Attica Bank το πόρισμα του ελέγχου της ΤτΕ


    Σωρεία σοβαρών παραλείψεων σε κρίσιμους τομείς διαπιστώθηκε στον έλεγχο που έγινε στην Attica Bank από την ΤτΕ για λογαριασμό του SSM.

     

    Προβλήματα εντοπίστηκαν σε θέματα διοίκησης, διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου και στο μηχανογραφικό της σύστημα. Επίσης παρατυπίες διαπιστώθηκαν και κατά τη διαδικασία της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της.

     

    Σύμφωνα με το πόρισμα του ελέγχου στην Attica Bank που δημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος, η τράπεζα δεν διέθετε ούτε στοιχειώδες σύστημα Excel ώστε να υπολογίζεται αυτόματα το επιτόκιο euribor και τα περιθώρια κέρδους στις χορηγήσεις. Δηλαδή ο υπολογισμός των επιτοκίων δεν γινόταν αυτόματα από το σύστημα, αλλά υπολογίζονταν με το χέρι – manually, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα.

     

    Η Τράπεζα Αττικής σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης (cyber attack) -σαν αυτή που δέχθηκαν το καλοκαίρι του 2015 όλες οι ελληνικές τράπεζες- δεν μπορούσε να την αντιμετωπίσει και ο κίνδυνος ήταν μεγάλος να «κρασάρει» το σύστημα και να χάσει όλα τα στοιχεία δανείων και καταθέσεων.

     

    Ακόμα η τράπεζα δεν είχε back up, δηλαδή σύστημα ανάκτησης των δεδομένων της, γεγονός που μπορεί να συμβεί «μετά από ένα μεγάλο καταστροφικό γεγονός» όπως αναφέρει το πόρισμα.

     

    Το μηχανογραφικό σύστημα δεν πέρναγε από κανένα έλεγχο, ούτε μία φορά τον χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος αν έπεφτε το σύστημα να πέσει και η τράπεζα.

    Τα λάθη ήταν πολλά και στο σύστημα που κατέγραφε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα από λάθος δεν υπολογίστηκαν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ύψους 72 εκατ. ευρώ.

     

    Συγκεκριμένα 555 δανειολήπτες είχαν από εταιρικά και δάνεια λιανικής 72 εκατ. ευρώ που δεν τα εξυπηρετούσαν στην ώρα τους και η τράπεζα θα έπρεπε να είχε λάβει τις ανάλογες προβλέψεις. Το Excel δεν μπορούσε από λάθος στο σύστημα να «δει» αυτά τα δάνεια και η τράπεζα δεν είχε λάβει τις ανάλογες προβλέψεις.

     

    Αποτέλεσμα του «τυφλού» συστήματος είναι η Τράπεζα Αττικής να έχει σήμερα τους χειρότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 57%. Σε δανειακό χαρτοφυλάκιο ύψους 3,9 δισ. ευρώ (30 Μαρτίου 2016) τα καθυστερούμενα δάνεια ήταν 2,2 δισ. ευρώ και οι προβλέψεις 1,5 δισ. ευρώ. Ολα τα συστήματα της τράπεζας που κοστολογούσαν το ρίσκο και έπαιρναν προβλέψεις για τα δάνεια, αλλά και στάθμιζαν την πιστοληπτική ικανότητα των πελατών της ήταν διάτρητα και απαρχαιωμένα.

     

    Η Attica Bank, που έφτασε τις προηγούμενες μέρες ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, καθώς θα βρισκόταν υπό επιτροπεία και θα πήγαινε σε εκκαθάριση, είχε πολλά θέματα και σε επίπεδο διοίκησης. Η εταιρική διακυβέρνηση χώλαινε, καθώς υπήρχαν μέλη στο ΔΣ της τράπεζας και στις Επιτροπές που δεν πληρούσαν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του νόμου 4346/2015 για τις τραπεζικές διοικήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το πόρισμα και στη διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου λόγω της ανακεφαλαιοποίησης.

     

    Οπως σημειώνουν οι ελεγκτές, μέρος της αύξησης κεφαλαίου της Attica Βank και συγκεκριμένα 57,35 εκατ. είναι παράτυπα γιατί θεωρούνται ότι καλύφθηκαν με αυτοχρηματοδότηση. Με απλά λόγια η τράπεζα χρησιμοποίησε 57,35 εκατ. για να καλύψει μέρος της αύξησης κεφαλαίου και με ίδια μέσα και μέσω δανεισμού.

    Επίσης το πόρισμα αναφέρεται σε ομάδα δανείων, τα οποία χορηγήθηκαν χωρίς να τηρηθούν οι τραπεζικοί κανόνες και η τραπεζική δεοντολογία. Διαπιστώνει το πόρισμα ότι πολλά δάνεια δεν έχουν νομική κάλυψη. Και ότι κάποια από αυτά βρίσκονται στην κυριολεξία στον αέρα.

     

    Επίσης χορηγούνταν δάνεια χωρίς να έχουν ληφθεί ουσιαστικές εξασφαλίσεις. Και σε πολλές περιπτώσεις οι εγγυήσεις δεν παρέχουν ουσιαστικές εξασφαλίσεις. Τα κριτήρια χορήγησης δανείων σε ορισμένα δάνεια είναι διάτρητα.

     

    Το πόρισμα διαπιστώνει επίσης ότι ο μηχανισμός παρακολούθησης του δανείου από την εκταμίευση έως ότου καταστεί μη εξυπηρετούμενο ήταν επίσης διάτρητος. Με αποτέλεσμα σε πολλά δάνεια η Attica Βank ενώ τα collaterals (εγγυήσεις) έχαναν την αξία τους δεν ζητούσε από τους επιχειρηματίες να φέρουν νέες εγγυήσεις.

     

    Πηγή: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=830910





    stayros

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    ... Ακόμα η τράπεζα δεν είχε back up, δηλαδή σύστημα ανάκτησης των δεδομένων της, γεγονός που μπορεί να συμβεί «μετά από ένα μεγάλο καταστροφικό γεγονός» όπως αναφέρει το πόρισμα.  ...

    κόψτε κάτι, αυτό δεν γίνεται.

     

    Και ξύπνησαν ένα πρωϊ και βρήκαν:

    Σωρεία σοβαρών παραλείψεων σε κρίσιμους τομείς διαπιστώθηκε στον έλεγχο που έγινε στην Attica Bank από την ΤτΕ για λογαριασμό του SSM.  ..

    OK και τόσο καιρό που ήταν?

     

    Πόσα απο αυτά που λέει το άρθρο είναι αλήθεια, αν όντως ισχύουν τι πιθανότητες υπάρχουν να κάτσουν κανέναν (έστω και άσχετο κλητήρα) στο σκαμνί?

    Edited by AMHxaNos
    Link to comment
    Share on other sites

    Είναι μεγάλο ψέμα το άρθρο αυτό...

    Δεν είχε Excel, αλλά υπήρχε κίνδυνος επίθεσης από hackers..... Πως γίνεται αυτό???? Αφού τα έγραφαν με το χέρι....

    Το σύστημα παίζει το Τελευταίο Του Χαρτί!!!!!

    Link to comment
    Share on other sites

    Οι βαθυ-Συριζαίοι θα αναστενάζουν μέσα τους και θα αναπωλούν το .... Λαλιώτη.

     

    Φαίνεται να αποτυγχάνει η προσπάθεια δημιουργίας καναλιού φίλα προσκείμενου στο ΣΥΡΙΖΑ. Η ιστορία του καναλιού δρομολογήθηκε για την μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή ως ένα όχημα ανάσχεσης του ΣΟΚ και δέους που θα φέρει η τζακάτη Νέα Δημοκρατία σε όλο το τσίρκο των αγανακτισμένων που με τόσες ψευτιές και σαμποτάζ κέρδισαν την εξουσία.

     

     

    Απλά αναρωτιέμαι. Μόνο τον Καλογρίτσα είχαν για μπροστινό; Τόση μούργα έχει πάνω της η αγία αριστερή οικογένεια. Από MOMA και Εκκλησία μέχρι χούντα και μεταπολίτευση. Αυτόν βρήκαν;

     

    Τελικά θα δικαιωθεί ο χοντρος Βενιζέλος που είχε έγκαιρα προειδοποιήσει τον Τσίπρα:

     

    http://www.iefimerida.gr/news/182982/venizelos-se-tsipra-agori-moy-giati-theleis-na-voytihteis-sta-skt-tha-se-gsoyn-molis

    Link to comment
    Share on other sites

    Εγώ ο άσχετος, ρωτάω: πως γνωρίζουν με τόσες λεπτομέρειες τι αναφέρεται στο πόρισμα, τη στιγμή που -υποτίθεται πως- δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, παρά μόνο παραδόθηκε στον πρόεδρο της εξεταστικής (Φάμελλο), ο οποίος, σύμφωνα με δήλωσή του, θα το δώσει σε όλα τα κόμματα να το "μελετήσουν;

     

    Και <<...η τράπεζα δεν διέθετε ούτε στοιχειώδες σύστημα Excel..>>, αλλά ωστόσο <<..Το Excel δεν μπορούσε από λάθος στο σύστημα να «δει» αυτά τα δάνεια και η τράπεζα δεν είχε λάβει τις ανάλογες προβλέψεις...>>.

    Link to comment
    Share on other sites

    Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Attica Bank και τα συνεχόμενα δημοσιεύματα του τύπου, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε./ Ε.Τ.Α.Α. Κωνσταντίνος Μακέδος έκανε την ακόλουθη δήλωση:


     


    Το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. έχει ως κύριο στόχο του τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της απόδοσης της επένδυσης των χιλιάδων ασφαλισμένων του, μηχανικών και εργοληπτών , στην Attica Bank, και προσπαθεί, μέσω αυτής της στρατηγικής του επένδυσης να προωθήσει την ανάπτυξη σε όλους τους κλάδους της Οικονομίας.


    Ως βασικός μέτοχος της Attica Bank τους στόχους αυτούς επιδιώκουμε να τους πετύχουμε μαζί με τους υπόλοιπους μετόχους της Τράπεζας και την υποστήριξη των εποπτευόντων μηχανισμών. Η συνεργασία αυτή είναι απαραίτητη σε ένα οικονομικό και τραπεζικό περιβάλλον προκλήσεων.


    Το ΤΣΜΕΔΕ σε κάθε περίπτωση ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων του ως βασικού μετόχου στην τράπεζα και, κυρίως, τον ελεγκτικό του ρόλο στα πεπραγμένα της εκάστοτε Διοίκησης, ώστε να διασφαλίσει την επένδυσή του. Η διελκυστίνδα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ θεσμικών φορέων για τα θέματα της Attica Bank πρέπει να σταματήσει για το καλό της Τράπεζας και του Ταμείου.


    Ως μέτοχοι επιδιώκουμε να δούμε την Attica Bank να αναπτύσσεται και πάλι μέσα από:


    • Την ολοκληρωμένη κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών,
    • Τη λειτουργική αναδιάρθρωση,
    • Την παροχή καινοτόμων και ποιοτικών υπηρεσιών και προϊόντων,
    • Την αποτελεσματικότερη     διαχείριση    του    χαρτοφυλακίου    των    μη εξυπηρετούμενων δανείων,
    • Την ανάπτυξη των σχέσεων με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

    Με γνώμονα το συμφέρον της επένδυσης του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και συνολικά των υπολοίπων Ασφαλιστικών Ταμείων, των Μετόχων και των Πελατών της Attica Bank, ο βασικός μέτοχος θα εκφραστεί με την άρτια και εμπεριστατωμένη πρότασή του στην επικείμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση μετόχων της Τράπεζας, στις 20/9, προσδοκώντας και από το σύνολο των αρμοδίων να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την υπευθυνότητα που διαχρονικά το ίδιο έχει δείξει.


    Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.


    Κωνσταντίνος Μακέδος


     


    http://web.tee.gr/eidisis/dilosi-tou-proedrou-tou-tsmede-schetika-me-tis-exelixis-stin-attica-bank/


    Link to comment
    Share on other sites

    Και <<...η τράπεζα δεν διέθετε ούτε στοιχειώδες σύστημα Excel..>>, αλλά ωστόσο <<..Το Excel δεν μπορούσε από λάθος στο σύστημα να «δει» αυτά τα δάνεια και η τράπεζα δεν είχε λάβει τις ανάλογες προβλέψεις...>>.

     

    Εντάξει, είχε Excel, το λέει εξάλλου, αλλά δεν ήταν ούτε στοιχειώδες, οπότε δεν μπόρεσε να δει τα δάνεια...

     

    Εμένα, πάντως, μια χαρά έβλεπε μια οφειλή 2500€ που είχα σε πιστωτική και δεν μπορούσα να πληρώσω για 5-6 μήνες γιατί δε με πλήρωνε κανείς (κι ακόμη κάποιοι... σαν τον Καλογρίτσα μου χρωστάνε) και μου έστειλαν 3 φορές ειδοποίηση, μου κατήργησαν την κάρτα και τώρα που βρήκα και τα πλήρωσα δε μου εκδίδουν καινούρια για να μπορώ να πληρώνω το ΤΣΜΕΔΕ με δόσεις...

    Link to comment
    Share on other sites

    Το παραπάνω άρθρο αποτελεί μια ακόμα δημοσιογραφική "ανευθυνότητα" σε ένα πολύ σοβαρό θέμα. Θεωρεί ότι το σύστημα δεν μπορούσε "να δει" και όχι ποιος και για ποιο λόγο παρανόμησε, Ώρα είναι να την πληρώσουν και οι "πληροφορικάριοι" της τράπεζας !!. Πάντως ήταν "επιλεκτικό" το σύστημα, οφειλή 2500 € την έβλεπε, τα μεγάλα ποσά δεν τα έβλεπε.  

    Link to comment
    Share on other sites

    Συγνώμη αλλά η απάντηση του Μακέδου δε σας έκανε εντύπωση; Μοιάζει για δήλωση επενδυτή που κοντεύει να χάσει τα λεφτά του;

     

    https://insidestory.gr/article/attica?token=0I851DYB7U

     

    Το ταμείο των μηχανικών, που συμμετέχει με 56,25% στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Αττικής, έχει βάλει αθροιστικά περίπου 800 εκατ. ευρώ στην τράπεζα δίχως να έχει πάρει μερίσματα. Η τρέχουσα αξία της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας είναι 75 εκατ. ευρώ με βάση την τιμή της μετοχής στις 20 Σεπτεμβρίου 2016, που ήταν η πρώτη μέρα μετά την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής λόγω των διοικητικών ανακατατάξεων. Ο Κώστας Μακέδος μίλησε στη γενική συνέλευση για τα «ιερά χρήματα των ασφαλισμένων», αλλά προτίμησε τη «φυγή προς τα εμπρός», όπως ο ίδιος το διατύπωσε.

     

    Από 800 σε 75. 90% κάτω, not bad. Και αν θυμάστε ο Σπίρτζης έκανε μήνυση γιατί τα αποθεματικά του ΕΤΑΑ πήγαν στην ΤτΕ. Προφανώς ήθελε να έχουν την χρηστή διαχείριση της Attica...

    Link to comment
    Share on other sites

    Συγνώμη αλλά η απάντηση του Μακέδου δε σας έκανε εντύπωση; Μοιάζει για δήλωση επενδυτή που κοντεύει να χάσει τα λεφτά του;

     

    https://insidestory.gr/article/attica?token=0I851DYB7U

     

    Το ταμείο των μηχανικών, που συμμετέχει με 56,25% στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Αττικής, έχει βάλει αθροιστικά περίπου 800 εκατ. ευρώ στην τράπεζα δίχως να έχει πάρει μερίσματα. Η τρέχουσα αξία της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας είναι 75 εκατ. ευρώ με βάση την τιμή της μετοχής στις 20 Σεπτεμβρίου 2016, που ήταν η πρώτη μέρα μετά την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής λόγω των διοικητικών ανακατατάξεων. Ο Κώστας Μακέδος μίλησε στη γενική συνέλευση για τα «ιερά χρήματα των ασφαλισμένων», αλλά προτίμησε τη «φυγή προς τα εμπρός», όπως ο ίδιος το διατύπωσε.

     

    Από 800 σε 75. 90% κάτω, not bad. Και αν θυμάστε ο Σπίρτζης έκανε μήνυση γιατί τα αποθεματικά του ΕΤΑΑ πήγαν στην ΤτΕ. Προφανώς ήθελε να έχουν την χρηστή διαχείριση της Attica...

     

    Αυτά τα ιερά χρήματα έγιναν καπνός . Για να ξαναγίνουν το αρχικό κεφάλαιο πρέπει η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να φτάσει κοντά στο 1,5 δισ ευρώ . Υπόψιν ότα στα "καλά χρόνια" η κεφαλαιοπόηση έφτασε σε ανώτερο όριο στα 500 εκατ. ευρώ.

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.