Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Νέο γύρο ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, με υπαγωγή του ΕΤΑΑ (γιατροί, νομικοί, φαρμακοποιοί και δικηγόροι) και του ΕΤΑΠΜΜΕ (δημοσιογράφοι και υπάλληλοι Τύπου) στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή στον ΟΑΕΕ προτείνει ο ΟΟΣΑ.

     

    Nέες ενοποιήσεις ασφαλιστικών Ταμείων, με υπαγωγή του ΕΤΑΑ (γιατροί, νομικοί, φαρμακοποιοί και δικηγόροι) και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή στον ΟΑΕΕ προτείνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για τη μεταρρύθμιση των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας. Στην έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Οργανισμός εισηγείται την ένταξη όλων των φορέων υγειονομικής περίθαλψης στον ΕΟΠΥΥ. Ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει τη διαδικασία ενοποίησης των Ταμείων «περιορισμένη, συχνά επιφανειακή και αργή». Με τη διαχείρισή τους να διασκορπίζεται σε ένα πλέγμα 40 και άνω διαφορετικών φορέων, ο διεθνής οργανισμός υποστηρίζει ότι είναι ακόμη πιο προβληματικό το γεγονός διατήρησης της οικονομικής και λογιστικής ανεξαρτησίας και διαφορετικών μητρώων στα Ταμεία που ενοποιήθηκαν. Μάλιστα κάνει ειδική αναφορά στον ΤΑΠ-ΔΕΗ, ενώ θέτει θέμα για τα προγράμματα υγειονομικής ασφάλισης «που καλύπτουν τους υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος, εξακολουθώντας να μην υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ».

     

    Στην έκθεσή τους οι αναλυτές του ΟΟΣΑ προτάσσουν ως αναγκαία, τη σταδιακή, αλλά με αυστηρό χρονοδιάγραμμα, καθιέρωση ενιαίων εισφορών και παροχών (συντάξεων και επιδομάτων). Ζητούν τη σταδιακή κατάργηση των διαφορετικών ρυθμίσεων που διαμορφώνουν ξεχωριστές ασφαλιστικές ταχύτητες στα Ταμεία και προβαίνουν σε δριμεία κριτική των κατακερματισμένων και αναποτελεσματικών -για το εύρος που έχει αποκτήσει η φτώχεια- προνοιακών κι άλλων βοηθημάτων. Ειδική αναφορά και ανάλυση κάνει για τα επιδόματα αναπηρίας. Σε αυτόν τον τομέα τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου επιδόματος αναπηρίας με την κατάργηση όλων των επιμέρους ρυθμίσεων (ενδεχομένως και των αναπηρικών συντάξεων). Το προτεινόμενο, ενιαίο, επίδομα αναπηρίας θα χορηγείται σε πολίτες με ανικανότητα εργασίας, αλλά πάντα με εισοδηματικά κριτήρια. Εάν αυτή η πρόταση γίνει δεκτή θα αγγίξει περίπου 500.000 άτομα.

     

    Θεωρώντας ανεπαρκή τα επιδόματα ανεργίας σε συνθήκες έντασης του προβλήματος κατά τον 6ο χρόνο της ύφεσης που διανύει η ελληνική οικονομία, ο ΟΟΣΑ παρεμβαίνει και στο σκέλος των επιδομάτων ανεργίας, ζητώντας την επέκτασή τους αλλά κι εδώ με εισοδηματικά κριτήρια. Αποδεικνύοντας ότι η κοινωνική προστασία αδυνατεί να καλύψει και να επικεντρωθεί στους πραγματικά φτωχούς, καθώς μέρος των κονδυλίων που θα έπρεπε να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των φτωχών (αποτελούν το 30,49% του πληθυσμού) ευνοούν τμήματα που έχουν σχετικά καλύτερη εισοδηματική εικόνα, προτείνει καθιέρωση στεγαστικού επιδόματος και ενοποίηση όλων των οικογενειακών επιδομάτων, με εισοδηματικά κριτήρια.

     

    «Μόνο το 50% των δικαιούχων των κοινωνικών μεταβιβάσεων (πλην των συντάξεων) ανήκει στο πιο φτωχό 30% του πληθυσμού» αναφέρεται στην έκθεση, προσθέτοντας ότι σε σχέση με άλλες χώρες που εφήρμοσαν προγράμματα λιτότητας «η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας πριν από τις περικοπές, ενώ τα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια». Μάλιστα, χαρακτηρίζει «κατακερματισμένες, ημιτελείς και ανεπαρκείς» τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί στον τομέα της κοινωνικής προστασίας ο οποίος πρέπει να αλλάξει «με γνώμονα αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη». Μικρή χαρακτηρίζει και την αποτελεσματικότητα διαχείρισης του προβλήματος των αστέγων.

     

     

    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/




    pantrian1988

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    terry

    Δημοσιεύτηκε

    Περιπατο οι εισφορες μας.

    Αλλα να παμε με τις εισφορες του ΙΚΑ, οχι του ΤΣΜΕΔΕ.

    Ετσι ναι, να συγχωνευτουμε.

    • Upvote 5
    sundance

    Δημοσιεύτηκε

    το ταμειο (εκτος απο το επαγγελμα) εξεπεσε.

    BAS

    Δημοσιεύτηκε

    Πάντως στον ΟΑΕΕ εγώ πληρώνω 450 € τον μήνα , δηλαδή 2700 το εξάμηνο .

    deskar

    Δημοσιεύτηκε

     

     

    xaxa ti na po..

    • Upvote 1
    LEO

    Δημοσιεύτηκε

    Μάλιστα.....

     

    Η πλήρη απαξίωση και ισοπέδωση....

    topografeas

    Δημοσιεύτηκε

    Με την -αυτονόητη- προϋπόθεση ότι θα πληρώνουμε τα ίδια με τους άλλους επαγγελματίες, δεν βλέπω τον λόγο γιατί κάτι τέτοιο είναι κακό. Αυτό περιμέναμε για να δούμε ότι "εξέπεσε το επάγγελμα"; Το θέμα είναι να μην είμαστε οι μαμάκες της παρέας που πληρώνουν περισσότερα για τα ίδια.

     

    Επίσης, θα αποφεύγονται τόσα μπλεξίματα με ΙΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ κλπ, πού να ασφαλιστω, με τι κλπ.

     

    Αν υπάρχουν δεδομένα που αγνοώ, με χαρά να τα ακούσω για να μάθω κι εγώ.

     

    ΥΓ: και φυσικά, να αποδεσμευτεί επιτέλους το ΤΕΕ με τo TΣΜΕΔΕ/ΙΚΑ.

    ikaros13

    Δημοσιεύτηκε

    Και φυσικά ο άνεργος να πληρώνει εισφορες να μην ξεχνιωμαστε. Αν γίνει κάτι τέτοιο και συνεχίσουμε να έχουμε διαφορετική ταρίφα, θα είμαστε όντα προς διερεύνηση

    • Upvote 2
    manos_ir

    Δημοσιεύτηκε

    ρε απο τον γιατρό γυρνάω ...
    στο τέλος του ραντεβού , τον ρωτάω ... ''ασφάλεια έχω ? '' 

    ''όχι'' μου απαντάει , ''μόνο την πληρώνεις'' .
    αυτό και μόνο .... τπτ άλλο !

    • Upvote 1
    Ioannis K. Geronikos

    Δημοσιεύτηκε

    τα ταμεία αυτά είναι ταμεία ιδιωτών, τι ανακατεύεται το κράτος σε ταμεία ιδιωτών;

     

    Eπισής, μερικές άλλες παρατηρήσεις σχετικά με το Ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα:

     

    -Είναι αφύσικο ή όχι να χρωστά κανείς ασφαλιστικές εισφορές στον εαυτό του;

    -Ένα μαγαζί που καλώς ή κακώς βγαίνει με 600-700 ευρώ το μήνα είναι λογικό να δίνει τα μισά και πλέον στον ΟΑΕΕ.

    -Tα 450 ευρώ το μήνα εαν τα έδινε κανείς σε κάποια ιδιωτική εταιρεία (π.χ. στην ΝΝ), αντί για τον ΟΑΕΕ θα του έφερναν την Ναόμι Κάμπελ και σαμπάνια στο σπίτι ή όχι;

    -Το παρόν ασφαλιστικό σύστημα ευνοεί ή όχι παλιότερες και μεγαλύτερες εταιρείες, εμποδίζοντας την είσοδο νέων παιχτών στην αγορά;

    -Εαν υπήρχε ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικού φορέα όπως στην Ευρώπη, θα ασφαλιζόταν έστω ένας στον ΟΑΕΕ ή το ΤΣΜΕΔΕ;

     

    Η υποχρεωτική ασφάλιση καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1980 και πλέον έχει εξελιχθεί σε ο,τι πιο αντιπαραγωγικό και καταστρεπτικό για την οικονομία και τη μικρή επιχείριση υπάρχει.

    imhotep

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Η κοινωνική (και όχι "υποχρεωτική") ασφάλιση καθιερώθηκε (και τα περισσότερα ταμεία ιδρύθηκαν) μεταξύ 1936 και 1940 με σωστούς στόχους

    Οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις και οι δοτές διοικήσεις σε συνεργασία με τηνΤτΕ καταλήστεψαν και κατέστρεψαν και συνεχίζουν να καταστρέφουν τα ταμεία δημιουργώντας ταυτόχρονα μια αποκρουστική εικόνα (των ταμείων) προς τους ασφαλισμένους για να τους εξωθήσουν στη "τραπεζική" αυτασφάλιση.

    ....

    για να δικαιωθεί το περί της μητρός του Μανίκα παλαιό (ως αρχαίο) γηπεδικό σύνθημα. και μαζί μ' αυτήν κι εμείς.

    Edited by imhotep



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.