Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural

  • Ασφαλιστικά-Φορολογικά

    Ασφαλιστικά-Φορολογικά

    918 ειδήσεις in this category

    1. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με τις λεπτομέρειες για την παράταση της προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, καθώς και για την παράταση καταβολής δόσεων ρύθμισης εργοδοτών.
      Σύμφωνα με την ΚΥΑ, δικαίωμα υπαγωγής στις διατάξεις αυτές έχουν επιχειρήσεις ή εργοδότες που:
      α) απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση,
      β) έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας, στις 20 Μαρτίου 2020, που αναφέρεται στην ΚΥΑ.

      Γι' αυτές τις επιχειρήσεις ή εργοδότες, οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας, απαιτητές έως 31/3/2020 και 30/4/2020, αντίστοιχα, δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020, αντίστοιχα, χωρίς τον υπολογισμό, κατά το διάστημα αυτό, τόκων και άλλων προσαυξήσεων, λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
      Ως ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη, όπου αυτή προβλέπεται, για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση.
      Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επιχειρήσεις ή εργοδότες, που έχουν δικαίωμα υπαγωγής σε αυτές τις διατάξεις, υποβάλλουν για το προσωπικό που απασχολούν την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της ΑΠΔ, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις.
      Οι περιλαμβανόμενες στις ως άνω ΑΠΔ ασφαλιστικές εισφορές για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας καταβάλλονται σε κάθε περίπτωση εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, που προαναφέρθηκαν.
      Παράλληλα, η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020, καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνονται κατά τρεις μήνες. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι διατάξεις της οικείας ρύθμισης που αφορά η δόση.
      Σε περίπτωση που εργαζόμενοι, μέρος ή όλοι, τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή, καθώς και στην περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση του μέτρου, οι ανωτέρω επιχειρήσεις ή εργοδότες δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, οι παρατάσεις καταβολής, που προαναφέρθηκαν, παύουν αυτοδικαίως και οι οφειλές επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
    2. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Τέλος στα χειρόγραφα τιμολόγια βάζει το υπουργείο Οικονομικών. Χθες ξεκίνησε πιλοτικά η ψηφιακή διαβίβαση στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – MyDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και μετά.
      Από την 1η Ιανουαρίου του 2021, το μέτρο καθίσταται υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που θα αποστέλλουν στη ψηφιακή πλατφόρμα όλα τα δεδομένα εσόδων και εξόδων. Έτσι οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη και on-line εικόνα για την δραστηριότητα και το οικονομικό προφίλ επιχειρήσεων.
      Το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πιστεύουν ότι το MyDATA» θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
      Τα ηλεκτρονικά βιβλία θα δώσουν τη δυνατότητα στο ελεγκτικό μηχανισμό να προχωρά σε εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων για τα έσοδα. τις πωλήσεις, τις δαπάνες, και τα κέρδη και να «τεστάρει» την ειλικρίνεια των δηλώσεων στην εφορία πράγμα που θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.
      Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα περιορίσουν σημαντικά λειτουργικά και διαχειριστικά κόστη καθώς και χρονοβόρες και δαιδαλώδεις διαδικασίες στην διεκπεραίωση των φορολογικών τους υποθέσεων ενώ οι συνεπείς θα λαμβάνουν άμεσα τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται.
      Τα κίνητρα
      Η νομοθεσία προβλέπει πλέγμα κινήτρων για όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν, αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου για την έκδοση και λήψη παραστατικών πωλήσεων για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1/1/2020 μέχρι και το φορολογικό έτος 2022.
      Ειδικότερα:
      Μειώνεται στα 3 έτη από 5 για τον εκδότη του τιμολογίου και στα 4 για τον λήπτη ο χρόνος παραγραφής του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης να εκδώσει πράξη προσδιορισμού φόρου. Περιορίζεται σε 45 ημέρες από 90 το χρονικό διάστημα που η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου για τα έτη που εφαρμόζεται ηλεκτρονική τιμολόγηση. Παρέχεται αυξημένη κατά 100% απόσβεση της αρχικής δαπάνης για τεχνικό εξοπλισμό και λογισμικό που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, κατά το έτος πραγματοποίησής της, ως αντιστάθμισμα του κόστους χρήσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Προβλέπεται υπερέκπτωση κατά 100% της αξίας των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών παρόχου. Ερωτήσεις – απαντήσεις Η ΑΑΔΕ μέσα από ένα αναλυτικό οδηγό με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων φωτίζει όλες τις πτυχές της ηλεκτρονικής τιμολόγησης
      1. Τι είναι η Ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της Α.Α.Δ.Ε;
      Ως “Ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην Α.Α.Δ.Ε.” νοείται η διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της Α.Α.Δ.Ε..
      2. Τι είναι η ψηφιακή πλατφόρμα myDATA;
      Ως “Ψηφιακή πλατφόρμα myDATAτης Α.Α.Δ.Ε.” ή “Πλατφόρμα myDATA” νοείται η ψηφιακή πλατφόρμα υποδοχής των δεδομένων που διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε., η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε. και περιλαμβάνει αναλυτικά και συνοπτικά το σύνολο των συναλλαγών εσόδων / εξόδων των οντοτήτων που τηρούν Λογιστικά Αρχεία, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και στην οποία απεικονίζεται το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα των οντοτήτων. 
      3. Πόσα είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία της ψηφιακής πλατφόρμας my DATA της Α.Α.Δ.Ε.;
      Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία που εμφανίζονται στη πλατφόρμα myDATA είναι δύο και συγκεκριμένα:
      –        Το Βιβλίο Αναλυτικών Εγγραφών (Αναλυτικό Βιβλίο), όπου καταχωρείται η Σύνοψη των Παραστατικών εσόδων / εξόδων των οντοτήτων, διενεργείται ο χαρακτηρισμός των συναλλαγών και καταχωρούνται οι λογιστικές εγγραφές τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους.
      –        Το Βιβλίο Συνοπτικής Απεικόνισης (Συνοπτικό Βιβλίο), όπου εμφανίζονται συγκεντρωτικά τα δεδομένα της Οντότητας σε μηνιαία και ετήσια βάση
      4. Τι διαβιβάζεται στα Ηλεκτρονικά Βιβλία;
      Στα Ηλεκτρονικά Βιβλία της ΑΑΔΕ:
      – Διαβιβάζεται και καταχωρείται η Σύνοψη των Παραστατικών εσόδων/ εξόδων των Επιχειρήσεων.
      – Γίνεται Χαρακτηρισμός των καταχωρημένων συναλλαγών.
      – Καταχωρούνται οι Λογιστικές Εγγραφές Τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και του φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους.
      – Τα παραπάνω έχουν τυποποιηθεί (Τυποποιήσεις Δεδομένων Παραστατικών), ώστε να μπορούν να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τις οντότητες και να καταχωρούνται ομοιόμορφα στην ΑΑΔΕ.
      5. Τι είναι “Σύνοψη Παραστατικού”;
      Ως “Σύνοψη παραστατικού” νοούνται τα στοιχεία του υποχρεωτικού περιεχομένου του παραστατικού χωρίς την αναλυτική διάκριση των ειδών (αγαθών – υπηρεσιών)
      6. Τι είναι ο “Χαρακτηρισμός Συναλλαγών”;
      Ως “Χαρακτηρισμός Συναλλαγών” νοείται η υποχρέωση των οντοτήτων να λογιστικοποιούν τα δεδομένα τους για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων καθώς και για την κάλυψη αναγκών της εσωτερικής τους οργάνωσης.
      7. Τι είναι ο “Μοναδικός Αριθμός Καταχώρησης (Μ.ΑΡ.Κ.)”;
      Ως “Μοναδικός Αριθμός Καταχώρησης (Μ.ΑΡ.Κ.)” νοείται ο Μοναδικός Αριθμός Καταχώρησης που χορηγείται από την Α.Α.Δ.Ε. για κάθε έγκυρη διαβίβαση δεδομένων στην Πλατφόρμα myDATA.
      8. Με ποιους τρόπους διαβιβάζονται οι Συνόψεις των παραστατικών Χονδρικής;
      Οι Συνόψεις των παραστατικών Χονδρικής διαβιβάζονται ως εξής:
      – Μέσω Πιστοποποιημένων Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης με άδεια καταλληλότητας λογισμικού Υπηρεσιών Παρόχου Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων (ΥΠΑΗΕΣ)
      – Μέσω των προγραμμάτων λογισμικού (εμπορικό, λογιστικό), που χρησιμοποιούν οι οντότητες, εφόσον αυτά διασυνδέονται με την Α.Α.Δ.Ε. μέσω σχετικής διεπαφής.
      – Μέσω ειδικής φόρμας καταχώρησης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων που λειτουργεί στην ΑΑΔΕ. Την ειδική φόρμα καταχώρησης μπορούν να χρησιμοποιούν οι οντότητες που έχουν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην σχετική Απόφαση Α.1138/2020 της διαδικασίας ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων (έως 50.000 € ακαθάριστα έσοδα για όσες οντότητες τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα είτε όσοι εκδίδουν έως 50 τιμολόγια ανεξαρτήτως τηρούμενου λογιστικού συστήματος).
      9. Με ποια κανάλια διαβίβασης αποστέλλονται οι Συνόψεις των παραστατικών Λιανικής;
      Οι Συνόψεις των παραστατικών Λιανικής διαβιβάζονται ως εξής:
      –  Μέσω Πιστοποποιημένων Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης με άδεια καταλληλότητας λογισμικού Υπηρεσιών Παρόχου Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων (ΥΠΑΗΕΣ)
      – Μέσω των προγραμμάτων λογισμικού (εμπορικό, λογιστικό), που χρησιμοποιούν οι οντότητες, εφόσον αυτά διασυνδέονται με την Α.Α.Δ.Ε. μέσω σχετικής διεπαφής.
      – Μέσω ειδικής φόρμας καταχώρησης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων που λειτουργεί στην ΑΑΔΕ. Την ειδική φόρμα καταχώρησης μπορούν να χρησιμοποιούν οι οντότητες που έχουν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην σχετική Απόφαση Α.1138/2020 της διαδικασίας ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων (έως 50.000 € ακαθάριστα έσοδα για όσες οντότητες τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα είτε όσοι εκδίδουν έως 50 τιμολόγια ανεξαρτήτως τηρούμενου λογιστικού συστήματος).
      – Μέσω των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.) για τις λιανικές συναλλαγές. Ειδικά για όσες περιπτώσεις προβλέπεται η απευθείας διασύνδεση των Φ.Η.Μ. με την Α.Α.Δ.Ε.. (καύσιμα)
      10. Με ποιους τρόπους διαβιβάζονται οι Συνόψεις των παραστατικών Λιανικής;
      Οι τρόποι διαβίβασης των παραστατικών Λιανικής είναι οι παρακάτω:
      α) για τα στοιχεία λιανικής που εκδίδονται με τη χρήση Φ.Η.Μ. (Φ.Τ.Μ., Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ., Α.ΔΗ.Μ.Ε.), ως εξής:
      αα) είτε αναλυτικά, ανά στοιχείο λιανικής πώλησης, μέσω απευθείας διασύνδεσης των Φ.Η.Μ. με την Α.Α.Δ.Ε..
      αβ) είτε συγκεντρωτικά ανά μήνα, στην Πλατφόρμα myDATA, μέσων των λογισμικών προγραμμάτων erp είτε μέσω της ειδικής φόρμας καταχώρησης, για τις συναλλαγές που δεν έχουν υποχρέωση απευθείας διασύνδεσης των Φ.Η.Μ. με την Α.Α.Δ.Ε. (όλοι πλην καυσίμων)
      β) για τα στοιχεία λιανικής που εκδίδονται μηχανογραφικά ή χειρόγραφα χωρίς την υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ., τα δεδομένα διαβιβάζονται αναλυτικά ανά στοιχείο λιανικής πώλησης στην Πλατφόρμα myDATA. Κατ’ εξαίρεση, τα στοιχεία λιανικής πώλησης που εκδίδονται, χωρίς χρήση Φ.Η.Μ., μέχρι την 31/12/2020 δύνανται να διαβιβάζονται συγκεντρωτικά ανά μήνα, εφόσον διαβιβάζονται μέσων των λογισμικών προγραμμάτων erp είτε μέσω της ειδικής φόρμας καταχώρησης
      γ) αναλυτικά, ανά στοιχείο λιανικής, μέσω Παρόχου Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων στην Πλατφόρμα myDATA
    3. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Σε εφαρμογή τέθηκαν οι νέοι μειωμένοι συντελεστές προκαταβολής φόρου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, που στέλνει στους φορολογούμενους μήνυμα για τροποποιητική δήλωση.
      Σε εφαρμογή τέθηκαν οι νέοι μειωμένοι συντελεστές προκαταβολής φόρου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ.
      Το μήνυμα που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν υποβάλει δηλώσεις είναι, όπως αναφέρει το taxheaven, το ακόλουθο:

      Η τελική εκκαθάριση μειώνει ή διαγράφει την προκαταβολή φόρου των φορολογούμενων ανάλογα με την περίπτωση στην οποία εμπίπτουν και σύμφωνα με όσα ορίζονται στην απόφαση Α.1186/2020. 

      Με 4 κλικ η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης
      Η υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης για τα φυσικά πρόσωπα γίνεται με την γνωστή διαδικασία και συγκεκριμένα με 4 κλικ. 
      Η προθεσμία για την υποβολή της τροποποιητικής λήγει στις 30 Δεκεμβρίου.
      Αυτονόητα, όσοι από τη Δευτέρα, θα υποβάλλουν για πρώτη φορά τη δήλωση τους, θα λάβουν την εκκαθάριση του φόρου απευθείας με το νέο μειωμένο συντελεστή προκαταβολής.
    4. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Έγγραφο με θέμα «Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας του e-ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες – Μηχανογραφική εφαρμογή «Έσοδα-Ασφάλιση Μη Μισθωτών»», εκδόθηκε από τον Ηλεκτρονικό Φορέα Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).
      Σύμφωνα με αυτό έχει ήδη δοθεί σε παραγωγική λειτουργία η διαδικτυακή υπηρεσία έκδοσης Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας μη μισθωτών στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ. Παράλληλα, δόθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία χορήγησης του Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας εργοδοτών.
      Εκπαιδευτικό νομοσχέδιο : «Ψαλίδι» στις μετεγγραφές φοιτητών, τράπεζα θεμάτων στο λύκειο
      Κατά την πρώτη εφαρμογή, η διαδικτυακή υπηρεσία απευθύνεται σε ασφαλισμένους που, μετά από έλεγχο των τελευταίων επεξεργασμένων στοιχείων των πληροφοριακών συστημάτων του e-ΕΦΚΑ, προκύπτει ότι είναι ενήμεροι ως προς τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του e-ΕΦΚΑ ή π. φορέων.
      Σταδιακά, θα εντάσσονται στη νέα υπηρεσία ασφαλισμένοι που δεν είναι ενήμεροι ή απαιτείται προηγούμενος έλεγχος οφειλών τους. Οι ασφαλισμένοι αυτοί θα πρέπει να προσέρχονται στην αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχο και την τακτοποίηση της οφειλής για μία φορά.
      Εφεξής και εφόσον η οφειλή εξοφληθεί ή ρυθμιστεί και τηρούνται οι όροι της ρύθμισης, ο έλεγχος και η χορήγηση του Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας θα πραγματοποιούνται διαδικτυακά.
      Με την παρούσα οδηγία, γνωστοποιούνται οι όροι, οι προϋποθέσεις, το περιεχόμενο και η διαδικασία, για την έκδοση του Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας από τη μηχανογραφική εφαρμογή «Έσοδα-Ασφάλιση Μη Μισθωτών».
      Αναλυτική διαδικασία έκδοσης Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας, μέσω του συστήματος «Έσοδα-Ασφάλιση Μη Μισθωτών» – Ενέργειες
      – Μέσω του συστήματος «Έσοδα-Ασφάλιση Μη Μισθωτών», παρέχεται δυνατότητα αυτοματοποιημένης έκδοσης Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας σε ασφαλισμένους που, μετά από έλεγχο των τελευταίων επεξεργασμένων στοιχείων των πληροφοριακών συστημάτων του e-ΕΦΚΑ, προκύπτει ότι είναι ενήμεροι ως προς τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του e-ΕΦΚΑ ή π. φορέων.
      Προσωρινά και έως την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2019, η οποία θα ολοκληρωθεί σύντομα, εξαιρούνται από τις ως άνω περιπτώσεις χορήγησης Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας ασφαλισμένοι οι οποίοι, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2019-31.12.2019:
      – έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση,
      – εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016 (ΔΠΥ).
      – Οι ασφαλισμένοι που έχουν εισέλθει στη διαδικτυακή υπηρεσία, έχουν λάβει ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο αποτυπώνονται, ανά τομέα (π. φορέας, ΚΕΑΟ, κλπ), τα αποτελέσματα των αυτόματων ελέγχων στα μηχανογραφικά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και
      σχετικό μήνυμα: «Με βάση τα τελευταία επεξεργασμένα στοιχεία, δεν είναι δυνατή η έκδοση από το σύστημα Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4611/2019, της αρ. 15435/913/16.4.2020 υπουργικής απόφασης του υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και της αρ. οικ. 17535/Δ1.6002/6.5.2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Επικρατείας, από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες».
      Ειδικότερα, στις περιπτώσεις:
      – Μη ύπαρξης ασφάλισης ή θανάτου, αναφέρεται επιπλέον η ένδειξη:
      «Μη ύπαρξη ασφάλισης–Διαγραμμένη μερίδα».
      – Αδυναμίας σύνδεσης στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για έλεγχο οφειλών η ένδειξη:
      «Αποτυχία σύνδεσης στο ΚΕΑΟ–Υποβολή νέου αιτήματος».
      Ενδέχεται να προσέρχονται ασφαλισμένοι στην υπηρεσία, χωρίς να έχουν κάνει προηγούμενη χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας. Η λειτουργικότητα της εφαρμογής στο σύστημα «Έσοδα-Ασφάλιση Μη Μισθωτών» είναι κοινή.
      Κατά την προσέλευση, ακολουθείται η πιο κάτω ροή εργασιών:
      – Ζητείται από τον ασφαλισμένο να επιλέξει το σκοπό για τον οποίο ζητείται το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας.
      – Ο χρήστης εισέρχεται στην οθόνη «Ασφαλιστική Ενημερότητα» του συστήματος «Έσοδα-Ασφάλιση Μη Μισθωτών» και εμφανίζονται τα ταυτοτικά στοιχεία του ασφαλισμένου.
      – Επιβεβαιώνεται η ορθότητα των ταυτοτικών στοιχείων, σε συνεργασία με τον ασφαλισμένο (αίτηση-μητρώο). Εφόσον απαιτείται, διορθώνονται με την προβλεπόμενη, κατά περίπτωση, διαδικασία.
      Στο πεδίο «ΚΑΔ ατομικής δραστηριότητας/Άλλη δραστηριότητα» εμφανίζονται κατά περίπτωση:
      Ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) κύριας ατομικής δραστηριότητας (έχει αντληθεί από αντίστοιχα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)) ή το λεκτικό «Άλλη ασφαλιστέα δραστηριότητα (Αγροτική δραστηριότητα-Συμμετοχή/σχέση με νομικό πρόσωπο)» στις περιπτώσεις μη υποχρέωσης έναρξης δραστηριότητας στη ΔΟΥ (π.χ. αγροτική δραστηριότητα) ή ασφαλιστέας ιδιότητας που απορρέει από συμμετοχή ή σχέση με νομικό πρόσωπο (π.χ. μέλος ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, διαχειριστής ΙΚΕ).
      – Καταχωρείται το αίτημα στην οθόνη «Ασφαλιστική Ενημερότητα», επιλέγοντας από λίστα το σκοπό χρήσης (F9).
      – Με την αποθήκευση της εγγραφής (F10), εκτελούνται αυτοματοποιημένα οι προβλεπόμενοι έλεγχοι ύπαρξης των προϋποθέσεων, σύμφωνα με το σκοπό χρήσης του Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας και τα εκάστοτε τελευταία επεξεργασμένα στοιχεία των πληροφοριακών συστημάτων του e-ΕΦΚΑ.
      Ειδικότερα, ελέγχεται η ενημερότητα για κάθε μη μισθωτή δραστηριότητα, ενεργή ή σε διακοπή, ως προς:
      1. Καταβολή τρεχουσών εισφορών του e-ΕΦΚΑ.
      2. Καταβολή εισφορών, πριν από τις 31.12.2016, στον/στους π. φορείς ασφάλισης, που εντοπίστηκαν.
      3. Βεβαιωμένες οφειλές μη μισθωτού στο ΚΕΑΟ και την υφιστάμενη κατάστασή τους (π.χ. ρύθμιση).
      4. Οφειλές στη βάση δεδομένων συμψηφισμού οφειλών με επιστροφές φόρου ή ΦΠΑ.
      5. Επιπλέον, ελέγχεται για ύπαρξη απογραφής το μητρώο εργοδοτών.
      – Eάν το αποτέλεσμα των ελέγχων είναι εγκριτικό (κωδ. 1), εμφανίζεται το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας προς εκτύπωση.
      Εάν έχει εντοπιστεί απογραφή στο μητρώο εργοδοτών, περιλαμβάνεται το πιο κάτω μήνυμα προς τους αποδέκτες του Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας: «Ο ασφαλισμένος είναι απογεγραμμένος στο μητρώο εργοδοτών. Θα πρέπει να υποβληθεί και Αποδεικτικό Ενημερότητας εργοδότη. Το παρόν Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας αφορά εισφορές ατομικής ασφάλισης και ισχύει για όσο χρονικό διάστημα είναι ενήμερος και ως προς τις εργοδοτικές εισφορές».
      Εάν το αποτέλεσμα είναι απορριπτικό (κωδ. 2), επιλέγοντας το πλήκτρο «Ασφαλιστική Ενημερότητα», εμφανίζεται αντίστοιχα, προς εκτύπωση το ενημερωτικό σημείωμα.
      Τα αναλυτικά αποτελέσματα του αυτόματου ελέγχου εμφανίζονται στην αντίστοιχη περιοχή.
      – Ο αρμόδιος υπάλληλος διενεργεί τον απαιτούμενο έλεγχο στον τομέα επιχειρησιακής ευθύνης του (π.χ. έλεγχος εισφορών-οφειλών π. φορέα έως τις 31.12.2016, ΚΕΑΟ), με βάση τα τελευταία επεξεργασμένα στοιχεία των πληροφοριακών συστημάτων του e-ΕΦΚΑ.
      – Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου:
      Εάν ο ασφαλισμένος είναι ενήμερος ως προς τις λοιπές περιοχές ελέγχου:
      εγκρίνει, κατά περίπτωση:
      1. για έξι μήνες επί μη ύπαρξης οφειλών,
      2. για δύο μήνες, εφόσον υφίσταται ενεργή ρύθμιση και εκδίδει το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας.
      Δεν εγκρίνει, λόγω της ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
      Εάν ο ασφαλισμένος είναι οφειλέτης και σε λοιπές περιοχές ελέγχου (ΚΕΑΟ, λοιπούς π. φορείς), κατευθύνει τον ασφαλισμένο στις αρμόδιες υπηρεσίες για ανάλογη ασφαλιστική τακτοποίηση, σύμφωνα με το σκοπό χορήγησης του Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας.
      – Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος θα πρέπει να ολοκληρώνεται αυθημερόν, καθώς, μετά την πάροδο της ημέρας, το αποτέλεσμα ελέγχου δεν μεταβάλλεται.
      Εάν απαιτείται περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση του ελέγχου, υποβάλλεται νέο αίτημα χορήγησης του Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας, το οποίο λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου και παραμένει σε εκκρεμότητα.
      – Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, ο χρήστης εισέρχεται εκ νέου στην οθόνη «Ασφαλιστική Ενημερότητα», ακολουθεί την προαναφερόμενη διαδρομή και εγκρίνει ή δεν εγκρίνει το αίτημα ως προς τη δική του επιχειρησιακή περιοχή.
      Στο πεδίο «Παρατηρήσεις» συμπληρώνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου του αιτήματος.
      Σημειώνεται ότι:
      – Η ασφαλιστική ενημερότητα χορηγείται, μόνο εφόσον ενημερωθούν εγκριτικά όλες οι περιοχές ελέγχου του ενημερωτικού σημειώματος.
      Με τον τρόπο αυτό, εκτός των άλλων, διασφαλίζεται ότι επόμενες φορές που θα απαιτηθεί Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας θα μπορεί να χορηγείται, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής ή με απλούστερη συντομότερη διαδικασία ελέγχων, καθώς αποθηκεύεται το αποτέλεσμα του ελέγχου τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
      – Τα Αποδεικτικά Ασφαλιστικής Ενημερότητας, που εκδίδονται από τις τοπικές υπηρεσίες, κατόπιν έγκρισης, φέρουν την υπογραφή του προϊσταμένου της υπηρεσίας.
      – Κάθε Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας μπορεί να προσκομιστεί σε μία μόνο συναλλαγή. Σε περίπτωση πολλαπλών
      συναλλαγών, θα πρέπει να εκδίδονται ισάριθμα με τις συναλλαγές Αποδεικτικά Ασφαλιστικής Ενημερότητας.
    5. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται πως δίνεται προθεσμία μέχρι τις 29 Ιουλίου για την καταβολή των φορολογικών δηλώσεων, λόγω των πρόωρων εκλογών της 7ης Ιουλίου. Με την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, παίρνει παράταση και η τελική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.
      Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η υποβολή φορολογικών δηλώσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα παρατείνεται μέχρι τις 29 Ιουλίου, λόγω των πρόωρων εκλογών της 7ης Ιουλίου.  «Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013 που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας και των οποίων η προθεσμία υποβολής δεν έχει λήξει, παρατείνεται μέχρι τις 29 Ιουλίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.
      Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, έχουν υποβληθεί 2,12 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και έχουν εκδοθεί 2,93 εκατομμύρια εκκαθαριστικά. Τα 798.647 είναι χρεωστικά, τα 334.388 είναι πιστωτικά και τα 1.797.451 είναι μηδενικά.
      Η παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, παρασύρει και την τελική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες (κυρίως αυτούς που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα) το τελικό ποσό της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ εξαρτάται και από το ατομικό δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς.
      Σε περίπτωση που η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήξει στο τέλος Ιουλίου η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει τουλάχιστον έναν μήνα μετά δηλαδή μέσα στον Αύγουστο. Έτσι, η πρώτη δόση θα πληρωθεί τον Σεπτέμβριο και θα καταβληθεί η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020.
    6. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε  το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τίτλο «Δημόσια Διαβούλευση για το ν/σ «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο»».
      Σύμφωνα με το Δ.Τ. του υπ. Οικονομικών έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:
      Με το φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει πράξη όσα είχε δεσμευθεί πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια:
      • μειώνονται μαζικά φόροι εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αντί να αυξάνονται,
      • επιβραβεύεται η επιχειρηματικότητα προς όφελος των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας,
      • αντιμετωπίζονται ευνοϊκά δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και παροχές υπέρ των εργαζομένων,
      • προσελκύονται ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα, αντί να διώχνονται, με κίνητρα να επενδύσουν στην Ελλάδα.
      Με λίγα λόγια, το φορολογικό νομοσχέδιο βάζει τα θεμέλια για την οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας.
      Το Υπουργείο Οικονομικών θέτει από σήμερα 7 Νοεμβρίου 2019, ημέρα Πέμπτη, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο».
      Στο πλαίσιο αυτό καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός και οικονομικός εταίρος, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 15.11.2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 08:00 π.μ.
      Α. Βασικό πυλώνα των εισηγούμενων διατάξεων αποτελεί η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που τα τελευταία έτη επιβαρύνθηκαν σημαντικά, με την υιοθέτηση ευνοϊκότερων φορολογικών συντελεστών. Οι κυριότερες φορολογικές ελαφρύνσεις περιλαμβάνουν:
      - Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.
      - Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα. Με τη μείωση αυτή αναμένεται να ευνοηθούν όχι μόνο όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, αλλά το σύνολο των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται κλιμακωτά. Επιπλέον, μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα και οι συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.
      - Καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.
      - Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα Νομικά πρόσωπα (για το 2018).
      Επιπρόσθετα, αναπροσαρμόζονται οι μειώσεις από το φόρο εισοδήματος για τη διατήρηση του αφορολογήτου, εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τη στήριξη ευπαθών ομάδων (βρεφική προστασία), καθώς και για την κοινωνική προστασία και αποκαθίστανται διαπιστωμένες ανισότητες σε βάρος ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ήτοι:
      - Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως αριθμού αυτών.
      - Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.
      - Μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.
      - Μείωση του ΦΠΑ για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και  τα παιδικά καθίσματα από το 24%  που είναι σήμερα στον  μειωμένο  συντελεστή 13%.
      Β. Συγκαταλέγονται σημαντικά κίνητρα για την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων.
      Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, αποσαφηνίζεται και απλουστεύεται η νομοθεσία για τη φορολογική κατοικία ενώ παράλληλα θεσπίζεται εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ’ αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ.
      Περαιτέρω, μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5% και θεσπίζεται η υπό όρους απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.
      Επίσης, προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.
      Γ. Εισάγονται μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε σημαντικούς κλάδους με συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας και που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Ειδικότερα:
      - Αναστέλλεται η επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από 1-1-2006 και εφεξής και του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων.
      - Εισάγονται κίνητρα για την πραγματοποίηση εργασιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, με τη χορήγηση έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες των σχετικών εργασιών.
      Δ. Εισάγονται φορολογικά μέτρα για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως:
      - Η εισαγωγή δέσμης μέτρων για την προώθηση χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων, παρακολουθώντας βέλτιστες πρακτικές άλλων κρατών-μελών.
      - Η ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των παροχών στους εργαζόμενους, δίδοντας:
      1. Έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για τις δαπάνες που αφορούν σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης,
      2. Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις προκειμένου να επιλέγουν την αγορά ή τη χρηματοδοτική μίσθωση οικολογικών αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, για τη χορήγησή τους στους εργαζομένους τους.
      Ε. Σημαντική παρέμβαση στην κατεύθυνση της διαφάνειας και του περιορισμού της φοροδιαφυγής είναι οι ρυθμίσεις για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που περιλαμβάνουν:
      - Μείωση του ορίου από τα 500 στα 300 ευρώ για τις συναλλαγές με μετρητά. Οι αγορές άνω των 300 ευρώ πρέπει να πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές συναλλαγές.
      - Οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους  εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα, με ποινή 22% επί της διαφοράς, σε περιπτώσεις που δεν επιτευχθεί το ανωτέρω όριο.
      Επιπρόσθετα ,θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των ανωτέρω:
      1. Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης.
      2. Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί  δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται από το τριάντα τοις εκατό (30%) στο είκοσι τοις εκατό (20%).
       
      3. Στο φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός, το όριο δαπανών περιορίζεται στις πέντε χιλιάδες ευρώ  (5.000 €).
      4. Προβλέπονται εξαιρέσεις για φορολογούμενους που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
       
      Τέλος, στο πλαίσιο ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης προτείνονται τροποποιήσεις αναφορικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και αύξηση του αριθμού των δόσεων των υφιστάμενων ρυθμίσεων (πάγια ρύθμιση).
      Δεδομένης της σπουδαιότητας του παρόντος νομοσχεδίου για την ανάταξη της οικονομίας εντός του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της Χώρας, το Υπουργείο Οικονομικών σας καλεί να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση των διατάξεων του παρόντος.
      Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/46246
    7. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Κοινοποιήθηκε από το Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η εγκύκλιος Δ.15/Δ’/9096/227/08-08-2019 σύμφωνα με την οποία:
      "Με την υπ’ αριθ. οικ. 4241/127/30-01-2019 απόφαση της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίστηκε ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης τη χώρας, ως εξής: α) για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίστηκε στα εξακόσια πενήντα ευρώ (€ 650,00) και β) για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίστηκε σε είκοσι εννέα ευρώ και τέσσερα λεπτά (€29,04). Ο ανωτέρω νόμιμος κατώτατος μισθός και ημερομίσθιο ισχύουν από 01-02-2019 για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, χωρίς ηλικιακή διάκριση.
      Συνεπώς, δεν υφίσταται πλέον διάκριση στο κατώτατο βασικό μισθό μισθωτού, σε άνω ή κάτω των 25 ετών. Ως εκ τούτου, από 1-2-2019, όπου στην κείμενη νομοθεσία για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών λαμβανόταν υπόψη ο βασικός μισθός μισθωτού άνω ή κάτω των 25 ετών, λαμβάνεται πλέον υπόψη ο βασικός μισθός μισθωτού.
      Επομένως, για την εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν.4387/2016, το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών, συνίσταται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό μισθωτού και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις διαμορφώνεται σήμερα σε €6.500, με την ανώτατη μηνιαία εισφορά για την κύρια σύνταξη να ανέρχεται σε €866,45 (13,33% x €6.500) για τον εργοδότη και σε €433,55 (6,67% x €6.500) για το μισθωτό.
      Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών εφαρμόζεται και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής όσον αφορά στην εισφορά ασφαλισμένου."
    8. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Με την απόφαση με Αριθμ. Α 1293/2019 της ΑΑΔΕ παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα ελέγχου προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, για φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.
      Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση γνωστοποιούνται τα εξής:
      «Κατά το φορολογικό έλεγχο προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, για φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά, θα εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Ελέγχου της παρούσας, εξαιρουμένων των υποθέσεων μερικού ελέγχου για την επιστροφή φόρου.
      ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ 
      ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ
      Άρθρο 1 
      Πρόγραμμα Ελέγχου
      Το Πρόγραμμα Ελέγχου της παρούσας αποσκοπεί στον καθορισμό των ενδεδειγμένων ελεγκτικών βημάτων και επαληθεύσεων που πρέπει να διενεργούνται κατά περίπτωση, στο φορολογικό έλεγχο των προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία.
      Οι επιμέρους ελεγκτικές επαληθεύσεις διενεργούνται για χρονικά διαστήματα και ποσά, τα οποία από ελεγκτική άποψη κρίνονται σημαντικά, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε υπόθεσης.
      Το Πρόγραμμα Ελέγχου τροποποιείται ή συμπληρώνεται από τον Ελεγκτή βάσει και των δεδομένων της κάθε υπόθεσης, με έγκριση των Προϊσταμένων του.
      Άρθρο 2 
      Προετοιμασία ελέγχου
      Ύστερα από την έκδοση εντολής ελέγχου, συγκεντρώνονται τα σχετικά στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης, για αξιοποίησή τους. Ανάλογα με το είδος του ελέγχου και τις ελεγχόμενες περιόδους, εξετάζονται τουλάχιστον τα κάτωθι:
      1. Η υποβολή όλων των σχετικών δηλώσεων για κάθε είδους φορολογία και τα δεδομένα αυτών.
      2. Παραβάσεις των διατάξεων της υποπαραγράφου Ε.1. της παραγράφου Ε΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών Κ.Φ.Α.Σ.) ή του ν. 4308/2014 (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Ε.Λ.Π.) σε συνδυασμό με τις διατάξεις του ν. 4174/ 2013, κατασχεθέντα, άλλα έγγραφα ή στοιχεία από τα οποία πιθανολογείται ότι προκύπτει φοροδιαφυγή.
      3. Στοιχεία διασταυρώσεων, δελτία πληροφοριών και λοιπά στοιχεία από Οργανισμούς, Τράπεζες και λοιπές υπηρεσίες ή αρχές.
      4. Στοιχεία που αφορούν εκδότες πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων καθώς και λήπτες εικονικών φορολογικών στοιχείων ή εξαφανισμένους εμπόρους.
      5. Ύπαρξη ενδείξεων για την άρση τραπεζικού απορρήτου.
      6. Τα συνυπόχρεα ή αλληλέγγυα πρόσωπα σύμφωνα με το άρθρο 50 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που σχετίζονται με το ελεγχόμενο πρόσωπο.
      7. Στοιχεία για τη σύνθεση της συνολικής εικόνας του ελεγχόμενου από τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα.
      8. Η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 29 του ν. 4174/2013, εφόσον απαιτείται αμοιβαία διοικητική συνδρομή.
      9. Όλα τα δεδομένα που αφορούν στα αποτελέσματα προηγούμενων ελέγχων.
      10. Η υποβολή των καταστάσεων της παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 4174/2013.
      11. Τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία του ελεγχόμενου, για την σύνταξη των σχετικών εντύπων πληροφοριών περιουσιακών στοιχείων με σκοπό τη συνδρομή του τομέα του φορολογικού ελέγχου προς τον τομέα της είσπραξης των εσόδων.
      12. Στοιχεία που υπάρχουν στο διαδίκτυο για την λήψη περαιτέρω πληροφοριών αναφορικά με την ηλεκτρονική δραστηριοποίηση του ελεγχόμενου προσώπου και την τυχόν ύπαρξη παράλληλης δραστηριότητάς του στην αλλοδαπή.
      13. Στοιχεία και πληροφορίες από κάθε είδους πηγή.
      ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
      ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕΙΣ
      Πέραν του φορολογικού έτους που αφορά η εντολή ελέγχου, ελέγχεται υποχρεωτικά η εκπλήρωση των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων των παρακρατούμενων και λοιπών φόρων.
      Άρθρο 3
      Επαληθεύσεις σε νομιμοποιητικά έγγραφα, βιβλία και στοιχεία
      Κατά τον έλεγχο των ελεγχόμενων φορολογικών ετών, εξετάζονται κατά περίπτωση τα εξής:
      Α. Έγγραφα σύστασης ή νομιμοποίησης
      1. Έλεγχος νομιμοποιητικών ή συστατικών εγγράφων.
      2. Αξιοποίηση στοιχείων του Γενικού Μητρώου Εμπορικών Επιχειρήσεων (Γ.Ε.Μ.Η.).
      Β. Έλεγχος στα λογιστικά αρχεία (βιβλία και στοιχεία)
      1. Έλεγχος ως προς την ορθή τήρηση των βιβλίων σύμφωνα με τις διατάξεις υποπαραγράφου Ε.1. της παραγράφου Ε΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών Κ.Φ.Α.Σ.) ή του ν. 4308/2014 (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Ε.Λ.Π.).
      2. Έλεγχος ως προς την ορθή έκδοση των φορολογικών στοιχείων σύμφωνα με τις διατάξεις υποπαραγράφου Ε.1. της παραγράφου Ε΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών Κ.Φ.Α.Σ.) ή του ν. 4308/2014 (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Ε.Λ.Π.).
      3. Έλεγχος της ορθής μεταφοράς των δεδομένων των βιβλίων και στοιχείων στις οικείες δηλώσεις και ορθού υπολογισμού των φόρων, τελών και λοιπών επιβαρύνσεων.
      4. Πραγματοποίηση κλειστής αποθήκης σε δύο (2) τουλάχιστον είδη ανά ελεγχόμενη χρήση, επιλεκτικά με βάση την τιμή μονάδας ή την ποσότητα ή τη συνολική αξία, υποχρεωτικά σε όσους πωλούν αποκλειστικά χονδρικώς και όπου είναι εφικτό στα πρόσωπα που πωλούν χονδρικώς και λιανικώς ή αποκλειστικά λιανικώς.
      5. Έλεγχος ορθής αποτίμησης για δύο (2) τουλάχιστον είδη επιλεκτικά με βάση τη τιμή μονάδας ή την ποσότητα ή τη συνολική αξία.
      6. Έλεγχος και αξιοποίηση ενδείξεων ή διαφορών που προκύπτουν από διασταυρώσεις καταστάσεων φορολογικών στοιχείων προμηθευτών και πελατών.
      7. Αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων που εμπεριέχονται στην ΠΟΛ 1033/2014 απόφαση Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για επαλήθευση συναλλαγών, καθώς και από άλλη πληροφορία που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση.
      8. Έλεγχος εμφάνισης όλων των εισοδημάτων από τις λοιπές κατηγορίες της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Κ.Φ.Ε.).
      9. Έλεγχος ύπαρξης επιχορηγήσεων ή επιδοτήσεων.
      10. Έλεγχος των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Τ.Μ., Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ., ΑΔΗΜΕ), καθώς και των φορολογικών μνημών και αρχείων που δημιουργούν οι Φ.Η.Μ.
      Άρθρο 4
      Επαληθεύσεις επί εσόδων και αγορών
      1. Επαλήθευση του ύψους των εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα με τη διενέργεια τουλάχιστον των παρακάτω ελεγκτικών επαληθεύσεων:
      α) Επαλήθευση της ορθής καταχώρησης στα βιβλία των εκδοθέντων στοιχείων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, των τιμολογίων για κάθε πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών και γενικά των πάσης φύσεως φορολογικών στοιχείων εσόδων, καθώς επίσης της ορθής καταχώρησης του Φ.Π.Α. και των λοιπών φόρων. Η ανωτέρω ελεγκτική επαλήθευση διενεργείται για συνολικό χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών.
      β) Επαλήθευση (διασταύρωση) των εκδοθέντων τιμολογίων πώλησης ή αποδείξεων λιανικής πώλησης και γενικώς των φορολογικών στοιχείων αξίας με τα αντίστοιχα εκδοθέντα παραστατικά διακίνησης καθώς και για τυχόν έσοδα που προκύπτουν από υπάρχοντα συμφωνητικά.
      γ) Επαλήθευση των επιστροφών και εκπτώσεων σχετικά με την ύπαρξη των νόμιμων δικαιολογητικών για συνολικό χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών.
      δ) Επαλήθευση των αθροίσεων εσόδων του φορολογικού έτους, επί χειρόγραφης τήρησης των βιβλίων.
      2. Επαλήθευση του ύψους των αγορών με τη διενέργεια τουλάχιστον των παρακάτω ελεγκτικών επαληθεύσεων: α) Επαλήθευση της ορθής καταχώρησης στα βιβλία με βάση τα τιμολόγια και τις διασαφήσεις εισαγωγής, της αξίας και του αναλογούντος Φ.Π.Α. Η ανωτέρω ελεγκτική επαλήθευση διενεργείται για συνολικό χρονικό διάστημα
      τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών.
      β) Επαλήθευση των επιστροφών, εκπτώσεων και ειδικών εξόδων αγορών σχετικά με την ύπαρξη των νόμιμων δικαιολογητικών για συνολικό χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών.
      γ) Επαλήθευση των αγορών με βάση τις ποσότητες που αναγράφονται στα οικεία παραστατικά διακίνησης και στα έγγραφα μεταφοράς.
      δ) Επαλήθευση των αθροίσεων αγορών του φορολογικού έτους, επί χειρόγραφης τήρησης των βιβλίων.
      Άρθρο 5
      Επαλήθευση συντελεστή μικτού κέρδους 
      Επαληθεύεται σε εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις, όπου αυτό είναι εφικτό, ο επιτυγχανόμενος συντελεστής μικτού κέρδους, βάσει παραστατικών αγορών και πωλήσεων, και διερευνάται τυχόν απόκλιση από έτος σε έτος.
      ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
      ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕΙΣ
      Άρθρο 6
      Έρευνα και έλεγχος διαδικτυακών συναλλαγών 
      Επί διενέργειας συναλλαγών μέσω διαδικτύου, κατά περίπτωση ερευνώνται, ελέγχονται και επαληθεύονται τα παρακάτω:
      1. Η καταχώρηση του ελεγχόμενου προσώπου στο Γ.Ε.Μ.Η., αναφορικά με την δραστηριοποίησή του σε ηλεκτρονικό ή εξ αποστάσεως εμπόριο ή παροχή υπηρεσιών, όπως ορίζεται υποχρεωτικά από τις ισχύουσες διατάξεις.
      2. Η ύπαρξη τυχόν διαδικτυακών τόπων που σχετίζονται με το ελεγχόμενο πρόσωπο, καθώς και το όνομα του φυσικού/νομικού προσώπου στο οποίο έχουν κατοχυρωθεί.
      3. Η έκταση της δραστηριοποίησης του ελεγχόμενου προσώπου και τυχόν συναλλαγές αυτού σε μέσα επιχειρηματικής και κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και το κόστος της παρουσίας και δραστηριοποίησής του στο διαδίκτυο συμπεριλαμβανομένης και της διαφημιστικής του δαπάνης. Μεταξύ άλλων, ερευνώνται και στοιχεία όπως ο αριθμός των μελών/φίλων, σχολίων πελατών, κριτικών κ.λπ.
      4. Η διενέργεια εξ αποστάσεως πωλήσεων αγαθών ή παρεχόμενων υπηρεσιών (απευθείας πώληση μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος/πώληση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τηλεφώνου κ.λπ.).
      5. Η ύπαρξη συμβάσεων/συμφωνιών με επιχειρήσεις ταχυδρομικών υπηρεσιών ή/και εταιρείες μεταφορών (courier).
      6. Η διαδικασία που ακολουθείται κατά τη λήψη και καταχώρηση της παραγγελίας, την πληρωμή, καθώς και την αποστολή των αποθεμάτων ή την παροχή υπηρεσιών.
      7. Το ύψος των συναλλαγών που προκύπτουν από τα δεδομένα που τηρούνται και είναι αποθηκευμένα ηλεκτρονικά στους υπολογιστές, server, cloud κ.λπ. του ελεγχόμενου προσώπου.
      8. Οι τρόποι πληρωμής των ηλεκτρονικών και εξ αποστάσεως συναλλαγών, όπως πληρωμή μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, αντικαταβολών μέσω επιχειρήσεων ταχυδρομικών υπηρεσιών, ιδρυμάτων έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος, ηλεκτρονικών πορτοφολιών, Paysafe, Paypal κ.λπ.
      9. Η τυχόν σύνδεση των συσκευών POS/e-POS με ξένα πιστωτικά ιδρύματα.
      10. Η ύπαρξη εσόδων από προμήθειες, διαφημιστικά συμβόλαια ή άλλα έσοδα από συναλλαγές με επιχειρήσεις ή πρόσωπα που έχουν παρουσία στο διαδίκτυο.
      11. Η πραγματοποίηση διαδικτυακών συναλλαγών με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτες χώρες.
      12. Επί διαδικτυακών συναλλαγών διενεργείται επαλήθευση των εσόδων για συνολικό χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών.
      13. Στην περίπτωση που προκύψει δραστηριοποίηση του ελεγχόμενου προσώπου στην αλλοδαπή, ερευνάται η ύπαρξη μόνιμης εγκατάστασης με βάση την εθνική νομοθεσία και τις συμβάσεις περί αποφυγής διπλής φορολογίας.
      Άρθρο 7
      Έλεγχος συναλλαγών μεταξύ συνδεδεμένων προσώπων
      Επί διενέργειας συναλλαγών μεταξύ συνδεδεμένων προσώπων, διενεργούνται οι παρακάτω ελεγκτικές επαληθεύσεις:
      1. Ελέγχεται αν το ελεγχόμενο νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είναι συνδεδεμένη με άλλα πρόσωπα κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 2 του ν. 4172/2013.
      2. Ελέγχεται αν το ελεγχόμενο νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είναι μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης ή διαθέτει μόνιμες εγκαταστάσεις στην αλλοδαπή.
      3. Ελέγχεται η πραγματοποίηση συναλλαγών ή μεταφορά λειτουργιών κατά την έννοια των άρθρων 50 και 51 του ν. 4172/2013, του ελεγχόμενου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας με τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις ή πρόσωπα ή με μόνιμες εγκαταστάσεις ή με το κεντρικό τους στην αλλοδαπή, για τις οποίες υπήρχε υποχρέωση τήρησης της «αρχής των ίσων αποστάσεων» κατά τις ελεγχόμενες περιόδους.
      4. Ελέγχεται εάν υφίσταται η υποχρέωση κατάρτισης φακέλου τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών στις ελεγχόμενες περιόδους και οι σχετικές με την κατάρτιση φακέλου τεκμηρίωσης, παρεπόμενες υποχρεώσεις (υποβολή Συνοπτικού Πίνακα Πληροφοριών).
      5. Ελέγχεται η ορθή μεταφορά των δεδομένων του Συνοπτικού Πίνακα Πληροφοριών από τα βιβλία του ελεγχόμενου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, καθώς και από το Φάκελο Τεκμηρίωσης.
      6. Ανεξάρτητα από την υποχρέωση κατάρτισης φακέλου τεκμηρίωσης από το ελεγχόμενο νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ελέγχεται η τεκμηρίωση των τιμών των ενδοομιλικών συναλλαγών και η τήρηση της «αρχής των ίσων αποστάσεων».
      7. Ελέγχεται αν έχει γίνει φορολογική αναμόρφωση των αποτελεσμάτων με βάση τυχόν διαφορές που προέκυψαν από την εφαρμογή της «αρχής των ίσων αποστάσεων».
      8. Ελέγχεται, αν έχουν εκδοθεί αποφάσεις προέγκρισης της μεθοδολογίας τιμολόγησης για συναλλαγές με συνδεδεμένες επιχειρήσεις ή πρόσωπα ή μόνιμες εγκαταστάσεις, η ισχύς των κρίσιμων παραδοχών στις οποίες βασίστηκε η απόφαση προέγκρισης, η τήρηση των όρων της απόφασης προέγκρισης και η υποβολή της ετήσιας έκθεσης συμμόρφωσης με τους όρους και τις προϋποθέσεις της απόφασης προέγκρισης.
      Άρθρο 8
      Έλεγχος Φοροαποφυγής
      Εξετάζεται η ύπαρξη τυχόν διευθετήσεων για τις οποίες έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 4174/2013.
      Άρθρο 9
      Έλεγχος για πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα στοιχεία
      Για τον έλεγχο έκδοσης πλαστών, εικονικών, καθώς και λήψης εικονικών ή νόθευσης φορολογικών στοιχείων, αξιοποιούνται στοιχεία, καταστάσεις, διασταυρώσεις κάθε είδους και πληροφορίες και ελέγχονται ενδεικτικά τα ακόλουθα:
      1. Ελέγχονται, μέσω των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων προμηθευτών και πελατών, μεμονωμένες αγορές ή δαπάνες ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε σχέση με τα δεδομένα του ελεγχόμενου προσώπου, ιδίως από προμηθευτές με τους οποίους δεν υπάρχουν συστηματικές συναλλαγές καθώς επίσης και φορολογικά στοιχεία, ιδιαίτερα αυτά με μεγάλη αξία, για τυχόν πλαστότητα, εικονικότητα ή νόθευσή τους.
      2. Ελέγχεται, ο τρόπος διακίνησης των αποθεμάτων και έκδοσης των προβλεπόμενων στοιχείων διακίνησης, καθώς επίσης η δυνατότητα παραγωγής της επιχείρησης, η επάρκεια των υλικών και ανθρώπινων πόρων, η επάρκεια και η καταλληλότητα των αποθηκευτικών χώρων αυτής σε σχέση με τα διακινούμενα αγαθά.
      3. Ελέγχεται εάν ο τρόπος εξόφλησης των συναλλαγών γίνεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
      ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
      ΕΛΕΓΧΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, Φ.Π.Α., ΛΟΙΠΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΩΝ, ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
      Άρθρο 10
      Έλεγχος Φορολογίας Εισοδήματος
      1. Κατά τον έλεγχο του Φόρου Εισοδήματος, ελέγχονται ανεξαρτήτως ποσού οι μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες που αναφέρονται στο άρθρο 23 του ν. 4172/2013, καθώς και οι δαπάνες προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 26 του ίδιου νόμου.
      2. Αναφορικά με την ορθή έκπτωση των δαπανών από την ελεγχόμενη με βάση τα κριτήρια του άρθρου 22 του ν. 4172/2013 ελέγχονται ποσά δαπανών, τα οποία από ελεγκτική άποψη κρίνονται σημαντικά ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε υπόθεσης. Εξαιρετικά ελέγχονται ανεξαρτήτως ποσού οι δαπάνες μισθοδοσίας, καθώς και εάν εκπίπτονται αμοιβές φυσικών προσώπων μελών των προσωπικών ή αστικών εταιρειών, οι οποίες αποτελούν εν τοις πράγμασι απολήψεις έναντι κερδών.
      3. Σε περίπτωση εμφάνισης παροχών σε είδος, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 4172/2013, να εξετάζεται αν τα αντίστοιχα ποσά έχουν αποσταλεί με το αρχείο βεβαιώσεων ως εισόδημα των φυσικών προσώπων.
      4. Ελέγχεται η ορθή έκπτωση δαπανών από την ελεγχόμενη με βάση τα κριτήρια του άρθρου 22Α του ν. 4172/2013.
      5. Ελέγχεται ο ορθός υπολογισμός, καθώς και η πλήρωση των προϋποθέσεων έκπτωσης των φορολογικών αποσβέσεων που διενήργησε η επιχείρηση με βάση τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 4172/2013.
      6. Ελέγχεται εάν η ελεγχόμενη έχει πραγματοποιήσει δαπάνες οι οποίες δεν εκπίπτουν με βάση τις διατάξεις άλλων νόμων, πλην του ν. 4172/2013.
      7. Ελέγχεται ο ορθός υπολογισμός, καθώς και η ορθή μεταφορά των φορολογικών ζημιών σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
      8. Ελέγχεται ο ορθός υπολογισμός των λογιστικών και φορολογικών κερδών της ελεγχόμενης σύμφωνα με την λογιστική και φορολογική βάση αντίστοιχα, καθώς και ο ορθός υπολογισμός των διαφορών λογιστικής φορολογικής βάσης προκειμένου να επιβεβαιωθεί η τήρηση των φορολογικών διατάξεων ως προς τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών.
      9. Ελέγχεται η τυχόν πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 66 του ν. 4172/2013, ώστε να συμπεριληφθεί στο φορολογητέο εισόδημα της ελεγχόμενης επιχείρησης το μη διανεμηθέν εισόδημα νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που είναι φορολογικός κάτοικος άλλης χώρας.
      10. Όσον αφορά τις ληφθείσες επιχορηγήσεις, ελέγχεται η ύπαρξη των σχετικών εγκρίσεων και η εφαρμογή των προϋποθέσεων που προβλέπει το πλαίσιο χορήγησης της επιχορήγησης καθώς και η τήρηση των λοιπών προϋποθέσεων και περιορισμών για ύπαρξη τυχόν περίπτωσης επιστροφής της επιχορήγησης στον αρμόδιο φορέα.
      11. Σε περίπτωση εμφάνισης αφορολόγητων και απαλλασσόμενων του φόρου ποσών, να εξετάζεται εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις απαλλαγής με βάση τη κείμενη φορολογική νομοθεσία.
      12. Να ελέγχεται η ορθή συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατόπιν έκπτωσης α) του φόρου που παρακρατήθηκε, β) του φόρου που προκαταβλήθηκε, γ) του φόρου που τυχόν καταβλήθηκε στην αλλοδαπή σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4172/2013, καθώς και η ύπαρξη των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
      Άρθρο 11
      Προσδιορισμός εισοδήματος με βάση κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή έμμεσες μεθόδους 
      Ελέγχεται η πλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4172/2013 και σε περίπτωση που συντρέχουν οι ως άνω προϋποθέσεις, το εισόδημα δύναται να προσδιοριστεί με βάση κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή με τις προβλεπόμενες, στο άρθρο 27 του ν. 4174/2013, έμμεσες μεθόδους ελέγχου.
      Άρθρο 12
      Έλεγχος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.)
      Κατά τον έλεγχο του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) διενεργούνται οι ακόλουθες ελεγκτικές επαληθεύσεις:
      1. Ελέγχεται η συμφωνία φορολογητέων εκροών και εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα και σε περίπτωση σημαντικής απόκλισης αν η απόκλιση αυτή αιτιολογείται.
      2. Ελέγχεται αν έχουν μεταφερθεί σωστά στις δηλώσεις (κατ’αξία και κωδικό, ανάλογα με το συντελεστή Φ.Π.Α.), οι εκροές (έσοδα), και οι εισροές (αγορές και δαπάνες), όπως προκύπτουν από τα τηρούμενα λογιστικά αρχεία.
      3. Ελέγχεται η ορθή εφαρμογή των προβλεπόμενων συντελεστών Φ.Π.Α. στις εκροές της ελεγχόμενης, ιδίως αν αυτά υπόκεινται σε περισσότερους του ενός συντελεστές.
      4. Ελέγχεται αν υφίσταται μετατόπιση εκροών από υψηλότερο σε χαμηλότερο συντελεστή Φ.Π.Α.
      5. Ελέγχεται αν επί πωλήσεων αγαθών με προορισμό περιοχές με μειωμένους συντελεστές ή επί παροχής υπηρεσιών, για συνολικό χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών, πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις για την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών.
      6. Επί διενέργειας ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών ή παροχής υπηρεσιών καθώς και ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και λήψεων υπηρεσιών ελέγχονται οι σχετικές συναλλαγές για συνολικό χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών.
      7. Επί απαλλασσόμενων πωλήσεων ελέγχεται αν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες και υπάρχουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.
      8. Ελέγχεται η τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και προϋποθέσεων στις περιπτώσεις έκπτωσης επί του τζίρου.
      9. Έλεγχος απόδοσης του φόρου που αναλογεί σε φορολογητέες πράξεις που θεωρούνται ως παράδοση αγαθών ή ως παροχή υπηρεσιών (άρθρα 7 και 9 του Κώδικα Φ.Π.Α.).
      10. Επί διενέργειας εισαγωγών και εξαγωγών, ελέγχονται οι σχετικές συναλλαγές για συνολικό χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών.
      11. Ελέγχεται εάν το δικαίωμα έκπτωσης έχει ασκηθεί υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 32 του Κώδικα Φ.Π.Α.
      12. Ελέγχεται αν υφίστανται δαπάνες της παρ. 4 του άρθρου 30 του ν. 2859/2000, για τις οποίες η ελεγχόμενη επιχείρηση έχει εκπέσει τον αναλογούντα Φ.Π.Α., χωρίς να υπάρχει τέτοιο δικαίωμα.
      13. Ελέγχεται η ορθή μεταφορά πιστωτικού υπολοίπου προς έκπτωση σε επόμενες φορολογικές περιόδους.
      14. Ελέγχεται εάν η επιχείρηση έλαβε επιστροφή Φ.Π.Α. ή έτυχε άλλου ευεργετήματος χωρίς να το δικαιούται.
      15. Ελέγχεται αν διενεργήθηκε επιμερισμός του φόρου των κοινών εισροών (Pro-rata) εφόσον υπήρχε υποχρέωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 2859/2000.
      16. Ελέγχεται αν διενεργήθηκε διακανονισμός εμπορεύσιμων ή παγίων στοιχείων, εφόσον υπήρχε υποχρέωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 2859/2000.
      17. Ελέγχεται η ορθή εφαρμογή των διατάξεων για τις παραδόσεις αγαθών που διενεργούνται βάσει της Π.2869/1987 κοινής υπουργικής απόφασης.
      18. Ελέγχεται η ορθή τήρησης της διαδικασίας που ορίζεται από την ΠΟΛ 1167/2015 απόφαση Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την απαλλαγή από το φόρο προστιθέμενης αξίας της αγοράς και της εισαγωγής αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή ή ενδοκοινοτική παράδοση, καθώς και των υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με τις πράξεις αυτές.
      19. Ελέγχεται η ορθή εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν ειδικά καθεστώτα του Φ.Π.Α.
      Άρθρο 13
      ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΟΙΠΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΩΝ, ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
      1. Όσον αφορά τον έλεγχο των λοιπών φορολογιών, τελών και εισφορών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την εντολή ελέγχου, εφαρμόζονται οι κατά περίπτωση οικείες διατάξεις.
      2. Για τους παρακρατούμενους φόρους ελέγχεται η ορθή παρακράτηση και η απόδοση των σχετικών φόρων, όπου προβλέπεται.
      3. Ειδικότερα για τον Φόρο Μισθωτής Εργασίας:
      α. Διενεργείται έλεγχος συμφωνίας των ακαθάριστων αποδοχών που εμφανίζονται στις υποβληθείσες δηλώσεις Φόρου Μισθωτής Εργασίας (Φ.Μ.Ε.) με αυτές που εμφανίζονται στα τηρούμενα βιβλία/λογιστικά αρχεία της ελεγχόμενης. Η ίδια συμφωνία διενεργείται και ως προς τους παρακρατηθέντες και καταβληθέντες φόρους. 
      β. Επαληθεύεται η ορθή παρακράτηση φόρου μισθωτής εργασίας και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α σε δύο (2) υπαλλήλους της επιχείρησης ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την εκκαθάριση του Φόρου Μισθωτής Εργασίας.»
      Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/45403?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
    9. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Με τη νέα απόφαση Α.1278/2019 της ΑΑΔΕ, τροποποιείται, συμπληρώνεται και κωδικοποιείται η ΠΟΛ.1212/2015 απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. σχετικά με τη χορήγηση εκπτώσεων, μειώσεων και αναστολής πληρωμής στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) ως ακολούθως:
      Άρθρο 1
      Αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση έκπτωσης ή μείωσης
      1. Η χορήγηση έκπτωσης ή μείωσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013, πραγματοποιείται κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η έκπτωση των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013 χορηγείται με αιτιολογημένη απόφαση της Φορολογικής Διοίκησης, σύμφωνα με το συνημμένο στο παράρτημα υπόδειγμα.
      2. Στις περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι δυνατή η χορήγηση της έκπτωσης ή μείωσης σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, χορηγείται με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου προϊσταμένου Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία στην Α.1272/2019 απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε..
      Άρθρο 2
      Προϋποθέσεις χορήγησης έκπτωσης
      Α.1. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
      Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.
      Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται από το άθροισμα του καθαρού εισοδήματος, όπως προκύπτει από τα ποσά των κωδικών του Πίνακα 4 της δήλωσης ή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος, των ποσών των κωδικών των περιπτώσεων 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 11, 12 και 18 του Πίνακα 6 της δήλωσης και του ποσού της προστιθέμενης διαφοράς αντικειμενικής δαπάνης, όπου αυτή εφαρμόζεται.
      2. Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων, αποτελούμενη από το άθροισμα των κύριων και βοηθητικών χώρων των κατηγοριών ακινήτων 1 έως και 12 (εκτός 4, 41 έως και 47), αποπερατωμένων και ημιτελών, καθώς και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, λαμβάνεται από τις δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. του οικείου έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος επί των ακινήτων.
      3. Η αναπηρία του υπόχρεου και της συζύγου λαμβάνεται από τη δήλωση ή τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους ή από τα αρχεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή την Εφαρμογή των Δ.Ο.Υ. «Καταχώρηση Αναπηριών».
      Η αναπηρία των τέκνων, λαμβάνεται από την Εφαρμογή των Δ.Ο.Υ. «Καταχώρηση Αναπηριών» ή από τα αρχεία των ΚΕ.Π.Α. ή, εφόσον το τέκνο υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος αυτού του οικείου φορολογικού έτους.
      Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η μείωση χορηγείται με υπόδειγμα από τη Δ.Ο.Υ., απαιτείται, πριν τη χορήγηση της έκπτωσης, η καταχώρηση της πληροφορίας για την αναπηρία στην εφαρμογή «Καταχώρηση Αναπηριών» των Δ.Ο.Υ.
      Για την πιστοποίηση της αναπηρίας εφαρμόζονται τα ισχύοντα στη φορολογία εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.
      Β. 1. Όπου στο άρθρο αυτό αναφέρεται το οικείο φορολογικό έτος, εννοείται το προηγούμενο του έτους για το οποίο εκδίδεται η δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α.-πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.
      2. Για τη χορήγηση της έκπτωσης ή μείωσης κατά τα ανωτέρω ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.
      Άρθρο 3
      Χορήγηση αναστολής πληρωμής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε νομικά πρόσωπα
      Η χορήγηση αναστολής πληρωμής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013, πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1250/2014 απόφαση ΓΓΔΕ. Η αίτηση δύναται να υποβληθεί μέχρι και την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Δεκεμβρίου του οικείου έτους.

    10. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Σύμφωνα με οδηγίες τις Α.Α.Δ.Ε. αναφορικά με την υποβολή δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενων και προκαταβλητέων φόρων από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από αμοιβές επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς και από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα, όσοι υπόχρεοι έχουν υποβάλει για μήνες του έτους 2019 έγχαρτες αρχικές δηλώσεις στην αρμόδια ΔΟΥ, δε θα υποβάλλουν ξανά ηλεκτρονικές δηλώσεις με αναλυτικές εγγραφές. Αυτό διότι η ηλεκτρονική τους δήλωση στο σύστημα Taxisnet θα χαρακτηριστεί ως αρχική με αποτέλεσμα να προκύψει εκ νέου ταυτότητα οφειλής.   Ας δούμε παρακάτω ορισμένες ακόμη σημαντικές διευκρινίσεις:   Α. Σχετικά με το αρχείο για αμοιβές από μισθούς και συντάξεις   ► Οι «αμοιβές τρίτων» που υπόκεινται σε χαρτόσημο αφορούν τόσο τις περιπτώσεις της Α.1099/2019, όσο και της Α.1101/2019 και κρίνονται κατά περίπτωση βάσει των οδηγιών που έχουν δοθεί από τη Διοίκηση (ΠΟΛ.1069/2002, κ.α.). Ο φορολογούμενος, μέσω της ηλεκτρονικής δήλωσης-εφαρμογής, αποδίδει χαρτόσημο στις περιπτώσεις που εξακολουθεί να υφίσταται τέτοια υποχρέωση.   ► Δεν επιτρέπεται η εισαγωγή αρνητικών ποσών στις αναλυτικές εγγραφές.   ► Όσον αφορά τις αμοιβές των πληρωμάτων εμπορικών πλοίων, σύμφωνα με την Α.1176/2019, αναστέλλεται η εφαρμογή των διατάξεων της Α.1099/2019 Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε., μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019. Για το χρονικό διάστημα αυτό, ο παρακρατούμενος φόρος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 από μισθωτή εργασία για τα πρόσωπα αυτά αποδίδονται από τους υπόχρεους με χειρόγραφες δηλώσεις ανά πλοίο και με αναλυτικές εγγραφές ανά εργαζόμενο, το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία που οι αποδοχές αυτές καθίστανται δεδουλευμένες, ακόμα κι αν αυτές δεν έχουν πραγματικά καταβληθεί στους δικαιούχους. Εξαιρετικά, ο φόρος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 που παρακρατείται για τις αποδοχές πληρωμάτων (δεδουλευμένες και μη), για το χρονικό διάστημα μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2019, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 19 του ν. 27/1975 στην περίπτωση μεταβίβασης ή υποθήκευσης πλοίου, αποδίδεται με χειρόγραφη δήλωση πριν από τη χορήγηση της βεβαίωσης του άρθρου αυτού από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.   ► Όσον αφορά τον κωδικό 37 «Καταβληθείσα αποζημίωση απόλυσης μετά την αφαίρεση του φόρου για την οποία απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης στο τρέχον έτος» διευκρινίζεται ότι τα εισοδήματα του κωδικού αυτού φορολογούνται αυτοτελώς. Συνεπώς, ως ακαθάριστο ποσό θα αναγράφεται το ποσό της αποζημίωσης μείον το φόρο, προκειμένου να συμφωνεί με το ετήσιο αρχείο, ανεξάρτητα από τον τρόπο δήλωσης του ακαθάριστου ποσού της αποζημίωσης στα βιβλία της επιχείρησης (ουσιαστικά απεικονίζεται η αποζημίωση απόλυσης, όπως περιγράφεται στον τίτλο της κατηγορίας 37). Δηλαδή, αν το συνολικό ποσό αποζημίωσης είναι π.χ. 1000€ και ο φόρος που αντιστοιχεί 200€, τότε στις Ακαθάριστες αμοιβές θα πρέπει να μπει το ποσό 800€ και στο ποσό του φόρου το ποσό των 200€. Στο Ε1 θα μεταφερθεί σωστά το ποσό των 800€. Η φορολογική μεταχείριση αποζημίωσης απόλυσης διευκρινίζεται στο έγγραφο της ΔΕΑΦ Α 1054386 ΕΞ 2016/5.4.2016. Η αποζημίωση λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, που καταβάλλεται σε δόσεις που αντιστοιχούν σε διαφορετικά φορολογικά έτη, δηλώνεται τμηματικά στα φορολογικά έτη που εισπράχθηκε η κάθε δόση, καθόσον το δικαίωμα είσπραξης του δικαιούχου της αποζημίωσης αντιστοιχεί στο χρόνο είσπραξης της κάθε δόσης που δικαιούται. Στις περιπτώσεις αυτές οι υπόχρεοι για την υποβολή του ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων οφείλουν να αποστέλλουν στο μηνιαίο αναλυτικό αρχείο μόνο το τμήμα της αποζημίωσης που πραγματικά εισπράχθηκε μέσα στο φορολογικό έτος και όχι τη συνολικά οφειλόμενη αποζημίωση.   ► Για τις αμοιβές με εργόσημο δεν υφίσταται θέμα παρακράτησης φόρου και συνεπώς και θέμα υποβολής δήλωσης παρακρατούμενου φόρου καθόσον κατά την εξόφλησή του εργοσήμου δεν παρακρατείται φόρος παρά μόνο ασφαλιστικές εισφορές. Στο ετήσιο αρχείο βεβαιώσεων οι αμοιβές που αφορούν το εργόσημο αποστέλλονται από τους ασφαλιστικούς φορείς.   ► Στην περίπτωση που ο χρήστης επιθυμεί την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, θα πρέπει να προβεί στις εξής ενέργειες:   1. Να δημιουργήσει ένα νέο αρχείο αναλυτικών εγγραφών. Το αρχείο πρέπει να περιλαμβάνει την τελική σωστή εικόνα του αρχείου και όχι να λειτουργεί συμπληρωματικά του προηγούμενου. Έτσι για παράδειγμα αν το σύνολο των σωστών ακαθάριστων αμοιβών που πρέπει να δηλωθεί είναι 1000€ και στην αρχική δήλωση δηλώθηκαν 800€, στην τροποποιητική πρέπει να δηλωθεί το σωστό ποσό των 1000€ και όχι το συμπληρωματικό ποσό των 200€.   2. Να υποβάλει εκ νέου το νέο αρχείο, για να λάβει και αυτό αριθμό πρωτοκόλλου.   3. Να μπει εκ νέου στην εφαρμογή και να πατήσει το κουμπί «Υποβολή τροπ/κής». Η διαδικασία υποβολής της τροποποιητικής είναι αντίστοιχη της υποβολής της αρχικής.   ► Στην περίπτωση που ο χρήστης επιθυμεί την υποβολή άλλης δήλωσης που περιέχεται στην ίδια εφαρμογή (δηλαδή αν έχει υποβάλει δήλωση ΦΜΥ και θέλει να υποβάλει και δήλωση για δικαιώματα), θα πρέπει να προβεί στις εξής ενέργειες:   1. Να δημιουργήσει ένα νέο αρχείο αναλυτικών εγγραφών.   2. Να υποβάλει το νέο αρχείο για να λάβει και αυτό αριθμό πρωτοκόλλου.   3. Να μπει εκ νέου στην εφαρμογή και να πατήσει το κουμπί «Υποβολή».   Β. Σχετικά με το αρχείο για το αρχείο που αφορά σε τόκους μερίσματα και δικαιώματα (desktop εφαρμογή)   ► Τα πεδία «Χαρτόσημο» και «ΟΓΑ χαρτοσήμου» δεν συμπληρώνονται για κανέναν κωδικό αμοιβής τόκων, μερισμάτων, δικαιωμάτων. Οι καταβολές μερισμάτων, δικαιωμάτων και τόκων που αναφέρονται στην συγκεκριμένη απόφαση και υπόκεινται σε χαρτόσημο, αλλά δεν εμπίπτουν στις αμοιβές της ΚΥΑ 1085832/3312/0014/26.7.1989, υποβάλλονται υποχρεωτικά στη Δ.Ο.Υ., λόγω διαφορετικών προθεσμιών από αυτές που ισχύουν στην υποβολή δήλωσης και πληρωμής των παρακρατούμενων φόρων.   Στην περίπτωση αλλοδαπών που δεν διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ το πεδίο «ΑΦΜ» θα μένει κενό.   Γενικά όταν ο χρήστης θέλει να εισάγει πολλές εγγραφές για υπόχρεους χωρίς ΑΦΜ (π.χ. αλλοδαπούς) με τον ίδιο κωδικό αποδοχών, δεν θα πρέπει να αφήνει εντελώς κενά τα ΑΦΜ, αλλά θα πρέπει να εισάγει κάτι διαφορετικό σε κάθε εγγραφή στο πεδίο ΑΦΜ (οτιδήποτε, π.χ. 1, 2, 3). Σε αντίθετη περίπτωση θα τους εμφανίζεται το μήνυμα «Υπάρχουν πολλαπλές εγγραφές με τον ίδιο ΑΦΜ και είδος αποδοχών).   ► Όσον αφορά τους φορείς γενικής κυβέρνησης:   Σύμφωνα με την Α.1185/2019 προστίθενται δύο νέοι κωδικοί 95, 96 που αφορούν μόνο τους φορείς γενικής κυβέρνησης.   Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση που ο φορέας γενικής κυβέρνησης πριν τη νέα εφαρμογή υποβολής δηλώσεων ήταν υπόχρεος σε υποβολή προσωρινής δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, καθώς και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, θα υποβάλλει πλέον δήλωση απόδοσης των ποσών αυτών με συγκεντρωτικές εγγραφές, σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, κάνοντας χρήση των κωδικών 95 και 96. Δηλαδή, οι φορείς αυτοί δε θα υποβάλλουν αρχείο αναλυτικών εγγραφών. Θα δημιουργούν αρχείο στο οποίο θα υποβάλλουν, όταν απαιτείται, δήλωση απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013 για πληρωμές μισθών, μια συγκεντρωτική εγγραφή, με τον κωδικό 95. Όταν απαιτείται δήλωση απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013 για πληρωμές συντάξεων, θα δημιουργούν αρχείο με μια συγκεντρωτική εγγραφή με τον κωδικό 96.   Σε περίπτωση που ο φορέας γενικής κυβέρνησης πριν τη νέα δήλωση δεν ήταν υπόχρεος σε υποβολή προσωρινής δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου από μισθωτή εργασία και συντάξεις καθώς και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013 (π.χ. στις περιπτώσεις που ο φορέας γενικής κυβέρνησης πληρώνει μισθούς μέσω της Ε.Α.Π. και δεν υπέβαλε προσωρινή ηλεκτρονική δήλωση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων), θα συνεχίσει να μην είναι υπόχρεος σε προσωρινή ηλεκτρονική δήλωση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων για τις πληρωμές αυτές.   Στην περίπτωση που απαιτείται να χρησιμοποιηθούν οι κωδικοί 95 είτε / και 96, ο υπόχρεος θα προβαίνει στη δημιουργία μιας εγγραφής για τον κάθε κωδικό όπου δεν θα συμπληρώνεται το πεδίο «ΑΦΜ» και στα πεδία «Επώνυμο» και «Όνομα» θα εισάγεται ο χαρακτήρας της παύλας (-).   Στην περίπτωση που ο χρήστης θέλει να εισάγει ποσό μεγαλύτερο των 99.999.99,99 τότε θα πρέπει το ποσό αυτό να σπάσει σε μικρότερα ποσά και να γίνουν περισσότερες εγγραφές με τον κωδικό 95 ή 96 κατά περίπτωση. Στις περιπτώσεις αυτές, όταν δηλαδή ο χρήστης θέλει να εισάγει πολλές εγγραφές για υπόχρεους χωρίς ΑΦΜ με τον ίδιο κωδικό αποδοχών, δεν θα πρέπει να αφήνει εντελώς κενά τα ΑΦΜ, αλλά θα πρέπει να εισάγει κάτι διαφορετικό σε κάθε εγγραφή στο πεδίο ΑΦΜ (οτιδήποτε, π.χ. 1, 2, 3). Σε αντίθετη περίπτωση θα τους εμφανίζεται το μήνυμα «Υπάρχουν πολλαπλές εγγραφές με τον ίδιο ΑΦΜ και είδος αποδοχών).   ► Καταργείται η υποχρέωση των φορέων γενικής κυβέρνησης, που είναι υπόχρεοι σε υποβολή προσωρινής δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, για τη δημιουργία αρχείου αναλυτικών εγγραφών από 1-1-2020.
    11. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Σας ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκαν οι εισφορές Μαΐου 2019 των Αγροτών, Αυτοαπασχολούμενων και Ελεύθερων Επαγγελματιών. 
      Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά την εισφορά τους, να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής δεδομένου ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή.
    12. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2018 Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών.
      Τα ειδοποιητήρια εκκαθάρισης έχουν αναρτηθεί στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες με εμπρόθεσμη ημερομηνία καταβολής της 1ης δόσης την 30.8.2019.
      ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΤΟΥ Ε.Φ.Κ.Α.

       
    13. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Σύμφωνα με την εγκύκλιο 27714/2675/2019 του Υπ. Εργασίας:
      "Με το ν. 4611/2019 προβλέπεται ότι ο ασφαλισμένος οφειλέτης δύναται να ρυθμίσει κατ’ επιλογή του είτε την παλιά οφειλή με περικοπή κατά 85% των τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών βαρών είτε το ποσό της οφειλής όπως προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύμφωνα με τους κανόνες του ν.4387/2016 με περικοπή και σε αυτήν την περίπτωση κατά 85% των τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών βαρών της νέας οφειλής.
      Ειδικά για τους ασφαλισμένους στο πρ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ με την παρ. 16 του άρθρου 39 και του άρθρου 94 παρ. 4του ν. 4387/2016 προβλέφθηκε η κατάργηση της ειδικής προσαύξησης ΤΣΜΕΔΕ από 1-1-2016.
      Στο πλαίσιο αυτό, για τους ασφαλισμένους μηχανικούς του πρ. ΕΤΑΑΤΣΜΕΔΕ με οφειλές από τον κλάδο της ειδικής προσαύξησης, οι οποίοι επιλέγουν τον επανυπολογισμό της οφειλής τους με βάση τους κανόνες του ν.4387/2016 κατά την ένταξή τους στη ρύθμιση, το ποσό που αντιστοιχεί στην ειδική προσαύξηση για τους μήνες που οφείλονται είναι μηδενικό.
      Επισημαίνεται πάντως ότι τα ποσά που έχουν καταβληθεί για την ειδική προσαύξηση προσαυξάνουν το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης, σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ.4 του ν.4387/2016, όπως ισχύει και δεν εντάσσονται στην ανωτέρω ρύθμιση."
      Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/45002
    14. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Στη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή του εντύπου Ε3 που τέθηκε πρόσφατα σε παραγωγική λειτουργία, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα συμπλήρωσης του πίνακα Ε' και για τους υπόχρεους συμπλήρωσης του εντύπου Ε3 οι οποίοι φορολογούνται με τις διατάξεις της περίπτωσης στ' της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του Κ.Φ.Ε. (αμειβόμενοι με «μπλοκάκι»). Πιο συγκεκριμένα, από φέτος θα λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών στον πίνακα ΣΤ' του εντύπου Ε3 και το αποτέλεσμα του πίνακα Ε' που αφορά στη διαφορά φορολογικής και λογιστικής βάσης των ασφαλιστικών εισφορών.    Σημείωση: Αναφορικά με τη συμπλήρωση του εντύπου Ε3, των ασφαλιστικών εισφορών, κ.λπ. δείτε και παλαιότερο σχετικό άρθρο του κόμβου με τίτλο: Αμειβόμενοι με «μπλοκάκι»: Βεβαίωση αμοιβών, Ε.Φ.Κ.Α. και Ε3.   Ας δούμε ένα παράδειγμα:    Λογιστής παρέχει υπηρεσίες σε μία εταιρεία, ενώ ταυτόχρονα πληρούνται όλες τις προϋποθέσεις υπαγωγής του στις διατάξεις της περ. στ΄ της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 έτσι ώστε να φορολογηθεί ως μισθωτός (αμειβόμενος με «μπλοκάκι»). Τα ακαθάριστα έσοδά του είναι 20.000,00 ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν στο έτος 2018 ανέρχονται στο ποσό των 5.000 ευρώ (σ.σ. λογιστική βάση) και οι λοιπές δαπάνες του ανέρχονται στο ποσό των 7.500,00. Ο λογιστής είχε καταβάλει μέσα στο έτος 2018 ασφαλιστικές εισφορές ύψους 4.000 ευρώ (φορολογική βάση).    Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η συμπλήρωση του εντύπου Ε3 και του πίνακα Ε' θα γίνει ως εξής:    I. Αρχικά πρέπει να συμπληρωθεί η σχετική ένδειξη (κωδ. 007) στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε3:   
      ΙI. Στη συνέχεια συμπληρώνονται τα έσοδα από τη δραστηριότητα του φορολογουμένου με βάση τα λογιστικά βιβλία του.   ΙΙΙ. Έπειτα συμπληρώνονται τα έξοδα στο σχετικό πίνακα Ζ', ενώ ειδικότερα στην υποκατηγορία 7 καταχωρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν στη λογιστική βάση (5.000,00 ευρώ).   ΙV. Το αποτέλεσμα του πίνακα Ζ' διαμορφώνεται ως εξής:       V. Ακολούθως συμπληρώνεται ο πίνακας Ε' με τη διαφορά λογιστικής και φορολογικής βάσης.     VI.  Ο πίνακας Ε' έχει ως ακολούθως:       VIΙ. Στον πίνακα ΣΤ' μετά τη συμπλήρωση των ανωτέρω κωδικών μεταφέρεται το αποτέλεσμα αφού έχει προσμετρηθεί και η διαφορά λογιστικής - φορολογικής βάσης που αφορά μόνο όμως μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές. Εάν υπάρχουν και άλλες διαφορές από ετεροχρονισμό εξόδων αυτές δεν λαμβάνονται υπόψη.   Υπενθυμίζουμε ότι, για τα πρόσωπα που φορολογούνται με τις διατάξεις της περίπτωσης στ' της παρ. 2 του άρθρου 12 του ΚΦΕ  η μοναδική δαπάνη που εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά τους είναι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν και εκπίπτουν φορολογικά με βάση τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1113/2015. Συνεπώς, οι λοιπές δαπάνες δεν θα ληφθούν υπόψη για τον προσδιορισμό του φορολογητέου αποτελέσματος το οποίο τελικώς εμφανίζεται στον πίνακα ΣΤ' και συγκεκριμένα στον κωδικό 453.     Τέλος, να τονίσουμε ότι στο προηγούμενο φορολογικό έτος για να αποτυπωθεί σωστά το αποτέλεσμα στον κωδικό 453, έπρεπε στον κωδικό 485 (υποκατηγορία 7 - Ασφαλιστικές εισφορές) να συμπληρώσουμε το ποσό των εισφορών που αντιστοιχούσε στη φορολογική βάση και όχι στη λογιστική. Επιπλέον δεν υπήρχε η δυνατότητα για συμπλήρωση του πίνακα Ε' στις περιπτώσεις αυτές. Πηγή: Taxheaven
    15. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Παρουσιάστηκαν οι 7 μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το πρόσωπο του ΕΦΚΑ τα επόμενα χρόνια, καθιστώντας τον έναν πραγματικά σύγχρονο φορέα, απόλυτα φιλικό προς τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους.
      Μεταξύ  άλλων δρομολογείται η ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ -που τώρα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους- σε μια ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα συνδέεται με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ),  επιτρέποντας την ακόμα ταχύτερη διεκπεραίωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών υποθέσεων.
      Ξεκινά η υλοποίηση του έργου της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου όλων των εργαζομένων (καθώς αυτή τη στιγμή τα ένσημα έχουν ψηφιοποιηθεί από το 2002 και εφεξής, ενώ τα παλαιότερα είναι ακόμα σε έγχαρτη μορφή). 
      Οι 7 σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που ήδη βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης είναι οι παρακάτω:
      1.Ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που θα επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ώστε ο ΕΦΚΑ  να τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα και με λιγότερη «χαρτούρα». Ο πολίτης θα έχει την δυνατότητα να ελέγχει στον Φορέα, σε τι στάδιο βρίσκεται η σύνταξή του και ποιος είναι υπόλογος για την όποια καθυστέρηση προκύψει. Παράλληλα όμως θα μπορούν και οι υπάλληλοι να κάνουν καλύτερα την δουλειά τους και να έχουν όλοι πρόσβαση στο ίδιο σύστημα και στα ίδια δεδομένα. Το έργο έχει περάσει ήδη από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και να ξεκινήσει η υλοποίηση που θα διαρκέσει περίπου 36 μήνες.
      2. Ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών, με την ψηφιοποίηση των ενσήμων και πριν από το 2002. Σε περίπου 36 μήνες από σήμερα, ο πολίτης θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και πλήρη πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό, θα μπορεί δηλαδή να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης. Οι δυο σχετικές συμβάσεις θα πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο την ερχόμενη εβδομάδα.
      3. Διασύνδεση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με τον ΕΦΚΑ- Πρόγραμμα «ΑΡΙΑΔΝΗ»:  Οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ θα μπορούν- σε πραγματικό χρόνο- να γνωρίζουν το ωράριο, την αμοιβή, την μερική ή την πλήρη απασχόληση κάθε εργαζόμενου. Με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί στη πηγή η εισφοροδιαφυγή και τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα αυξηθούν, με μια ακόμα σημαντική μεταρρύθμιση που έρχεται να πλαισιώσει την εισαγωγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Ο ανάδοχος έχει επιλεγεί, η σύμβαση έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.
      4.Υλοποίηση 15 νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσα στους επόμενους 15 μήνες που θα συνδυαστεί με σταδιακή κατάργηση 10 συναλλαγών που γίνονται με φυσικό τρόπο στα γκισέ του Φορέα, όπως έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, και έναρξη/μεταβολή/λήξη ασφάλισης, οι οποίες θα γίνονται εφεξής ηλεκτρονικά.
      5.Επέκταση του θεσμού των υπαλλήλων ροής και υποδοχής -που σήμερα λειτουργεί σε 55 σημεία- και στα 117 φυσικά σημεία εξυπηρέτησης του ΕΦΚΑ σε όλη την Ελλάδα.
      6. Ριζική ανακαίνιση του συνόλου των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ έως το τέλος του 2024. Ήδη λειτουργούν 3  Πρότυπα Υποκαταστήματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη και το αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν άλλα 10.
      7.Ολοκλήρωση της τοποθέτησης στον ΕΦΚΑ των νέων  Γενικών Διευθυντών έως τέλη Μαΐου και 200 περίπου Διευθυντών βαθμιαία έως τα τέλη του έτους. Η ανανέωση αυτή στο στελεχιακό δυναμικό θα συνδυαστεί και με την έλευση 551 νέων υπαλλήλων (μέσω ΑΣΕΠ)  των οποίων οι προσλήψεις έχουν ήδη εγκριθεί, και που σε σημαντικό βαθμό θα εργαστούν στα υποκαταστήματα ‘οπου υπάρχουν κενά.
    16. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Με τη διάταξη του άρθρου 22 του ν. 4892/2022, και στα πλαίσια εκσυγχρονισμού και απλούστευσης των διαδικασιών του e-ΕΦΚΑ, προστίθεται στο ν.4387/2016 άρθρο 39Α, με το οποίο ορίζεται νέα διαδικασία εγγραφής και υπαγωγής των Μη Μισθωτών στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ. Ειδικότερα:
      ■ Καταργείται η υποχρέωση απογραφικής δήλωσης («προεγγραφής») στον e-ΕΦΚΑ ή οποιουδήποτε εγγράφου, βεβαίωσης ή ασφαλιστικής ενημερότητας, ως δικαιολογητικό για την έναρξη ή μεταβολή εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση.
      ■ Η εγγραφή στον e-ΕΦΚΑ, διενεργείται μετά την έναρξη ή μεταβολή εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση, κατόπιν σχετικής αίτησης του υπόχρεου και σε περίπτωση μη υποβολής αιτήματος αυτεπάγγελτα, με πράξη του αρμόδιου ασφαλιστικού οργάνου.
      ■ Πραγματοποιείται απευθείας εγγραφή του πολίτη, ως ασφαλισμένου Μη Μισθωτού, υποβάλλοντας αίτηση ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία, μέσω διασταύρωσης στοιχείων που τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης.
      Με τη νέα εγκύκλιο 14/2022 του e-ΕΦΚΑ γνωστοποιούνται το πεδίο εφαρμογής, η έναρξη ισχύος της νέας διάταξης, οι μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν στην λειτουργικότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και τη μηχανογραφική εφαρμογή «Έσοδα - Ασφάλιση Μη Μισθωτών», για την εγγραφή/επανεγγραφή των Μη Μισθωτών στον e-ΕΦΚΑ μετά την έναρξη ή μεταβολή εργασιών.
      Γενικά
      Όπως είναι γνωστό, η λήψη της Βεβαίωσης απογραφικής δήλωσης «προεγγραφής» του e-ΕΦΚΑ μέχρι τη δημοσίευση της νέας διάταξης, αποτελούσε για τους μη μισθωτούς προαπαιτούμενο για την έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ και την οριστική υπαγωγή στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, όσων η έναρξη ασφάλισης συνδέεται με την έναρξη/μεταβολή εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση. Με την νέα διάταξη του άρθρου 39A του ν. 4387/2016, καταργείται:
      1. Η υποχρέωση υποβολής απογραφικής δήλωσης (προεγγραφής) στον e-ΕΦΚΑ, για περιπτώσεις εγγραφής/επανεγγραφής στον φορέα.
      2. Η προσκόμιση οποιουδήποτε εγγράφου, βεβαίωσης ή ασφαλιστικής ενημερότητας του e-ΕΦΚΑ, για περιπτώσεις μεταβολής εργασιών στην Φορολογική Διοίκηση.
      Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσονται για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και ροών εργασίας (με ηλεκτρονικό ή φυσικό τρόπο), ο e-ΕΦΚΑ αντλεί μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) και διασταυρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής στον φορέα.
      Οι Μη Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες που αναλαμβάνουν υπακτέα στον e-ΕΦΚΑ απασχόληση ή αποκτούν στον e- ΕΦΚΑ ιδιότητα, για την οποία απαιτείται έναρξη εργασιών στην Φορολογική Διοίκηση (Δ.Ο.Υ), υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ από την πρώτη ημέρα έναρξης ή μεταβολής εργασιών στην Δ.Ο.Υ και μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής άσκησης της σχετικής δραστηριότητας στην Δ.Ο.Υ.
      Έναρξη Ισχύος
      Ως ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας εγγραφής και υπαγωγής στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, ορίζεται η 22.2.2022.
      Πεδίο Εφαρμογής
      Στο πεδίο εφαρμογής των νέων διατάξεων εμπίπτουν Μη Μισθωτοί, Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενοι και Αγρότες, που αναλαμβάνουν υπακτέα απασχόληση ή αποκτούν ιδιότητα υπακτέα στον e-ΕΦΚΑ, για την οποία απαιτείται έναρξη εργασιών στην Φορολογική Διοίκηση.
      Διαδικασία Εγγραφής και Υπαγωγής Μη Μισθωτών στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ - Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες
      Η εγγραφή/επανεγγραφή/μεταβολή δραστηριότητας των Μη Μισθωτών διενεργείται μετά από την έναρξη ή μεταβολή εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση.
      Για την εν λόγω διαδικασία απαιτείται υποβολή σχετικής αίτησης μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που διατίθενται στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ ή μέσω φυσικού κύκλου εργασιών.
      Περιγραφή νέας διαδικασίας
      - Η Φορολογική Διοίκηση ενημερώνει τον υπόχρεο στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, για την σχετική υποχρέωση, μετά την έναρξη ή την μεταβολή εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ.
      - Η αίτηση εγγραφής υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά είτε με φυσική παρουσία μέχρι την δέκατη (10η) ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα έναρξης ή μεταβολής εργασιών στην Φορολογική Διοίκηση.
      - Ο e-ΕΦΚΑ αντλεί μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ) και διασταυρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που είναι διαθέσιμα από την Φορολογική Διοίκηση και ακολουθούν εργασίες ολοκλήρωσης της υπαγωγής στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ και έναρξης εισφοροδότησης.
      Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες
      Για την υποστήριξη της νέας διαδικασίας εγγραφής /επανεγγραφής/μεταβολής δραστηριότητας μη μισθωτών, έχουν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές και θα ακολουθήσουν περαιτέρω τροποποιήσεις στη λειτουργικότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
      Η νέα διαδικασία εξακολουθεί να υποστηρίζεται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του e- ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), μέσω της διαδρομής:
      Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Ελεύθερους Επαγγελματίες/Αυτοαπασχολούμενους/Αγρότες -> Έναρξη/Μεταβολή/Λήξη ασφάλισης -> επιλογή της υπηρεσίας. Αίτηση εγγραφής - Δήλωση μεταβολής δραστηριότητας - Αίτηση επανεγγραφής. Οι ροές εργασιών (επαλήθευση και καταχώρηση στοιχείων, καταχώρηση ΚΑΔ, συμπλήρωση ερωτηματολογίων, επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας κ.α) εξακολουθούν να υφίστανται, προκειμένου να προσδιοριστεί η ορθή υπαγωγή στην ασφάλιση και η εισφοροδότηση στον e- ΕΦΚΑ.
      Αναλυτικότερα, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών:
      1. Παρέχεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους μετά την έναρξη/μεταβολή εργασιών στην ΑΑΔΕ να υποβάλλουν ηλεκτρονικά:
      • Αίτηση εγγραφής.
      • Δήλωση μεταβολής δραστηριότητας (προσθήκη ή αφαίρεση ΚΑΔ).
      • Αίτηση επανεγγραφής.
      2. Παράγεται αυτοματοποιημένα, Αποδεικτικό υποβολής αίτησης εγγραφής/επανεγγραφής και δήλωσης μεταβολής δραστηριότητας (προσθήκη - αφαίρεση ΚΑΔ), με στοιχεία Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία υποβολής με δυνατότητα αποθήκευσης και εκτύπωσης αυτού.
      Μετά την άντληση της πληροφορίας από την Φορολογική Διοίκηση, περί έναρξης/ μεταβολής εργασιών και σε συνδυασμό με τα στοιχεία που δηλώνονται στην ηλεκτρονική αίτηση από τον ασφαλισμένο, επιτυγχάνεται αυτοματοποιημένα η έναρξη ασφάλισης και εισφοροδότησης και αναρτώνται οι Αποφάσεις Εγγραφής και Επανεγγραφής.
      Προσοχή
      Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, για την έναρξη εργασιών και μεταβολή δραστηριότητας στη ΔΟΥ δεν απαιτείται πλέον η προσκόμιση οποιουδήποτε εγγράφου, βεβαίωσης ή ασφαλιστικής ενημερότητας του e-ΕΦΚΑ και κατά συνέπεια, στις περιπτώσεις επανεγγραφής και μεταβολής δραστηριότητας δεν διενεργείται έλεγχος ασφαλιστικής ενημερότητας.
      Αυτεπάγγελτη Εγγραφή
      Σε περίπτωση παράλειψης ή εκπρόθεσμης υποβολής αίτησης του υπακτέου στην ασφάλιση μη μισθωτού, η εγγραφή στον e-ΕΦΚΑ θα πραγματοποιηθεί αυτεπάγγελτα, δεδομένου ότι η υπαγωγή στην ασφάλιση είναι υποχρεωτική από την πρώτη ημέρα το μήνα έναρξης εργασιών.
      Ειδικότερα:
      α) Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία και ιδίως ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δηλώθηκε στην ΑΑΔΕ, επαρκεί για την υπαγωγή στην ασφάλιση, ο υπόχρεος ασφαλίζεται αυτεπάγγελτα στους π. φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς του e- ΕΦΚΑ και καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται στον παρόντα νόμο, όπως εκάστοτε ισχύει, και κατατάσσεται στην πρώτη (1η) ασφαλιστική κατηγορία.
      β) Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για την υπαγωγή στην ασφάλιση, ο e-ΕΦΚΑ θα κατατάσσει τον υπόχρεο στην ασφάλιση του π. ΟΑΕΕ—στη δεύτερη (2η) ασφαλιστική κατηγορία των άρθρων 39 και 41 του ν. 4387/2016 όπως ισχύει.
      Επισήμανση:
      Στις περιπτώσεις αυτεπάγγελτης εγγραφής, ο ασφαλισμένος δύναται με την προσκόμιση στοιχείων στον e-ΕΦΚΑ να ζητήσει την αναδρομική διόρθωση της υπαγωγής στην ασφάλιση που προέκυψε και μετάταξης σε ασφαλιστική κατηγορία κατ' εφαρμογή των άρθρων 35, 39, 40, 41 και 97 του ν. 4387/2016, όπως ισχύουν.
      Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/58909/eggrafh-kai-ypagwgh-mh-misowtwn-ston-e-efka-olh-h-diadikasia-me-th-nea-egkyklio
    17. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι καθώς και οι αγρότες επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία για το 2022.
      Η προθεσμία υποβολής της αίτησης – δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιανουαρίου 2022. 
      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
      Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενοι και Αγρότες επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία για το νέο ασφαλιστικό έτος (2022)
      Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα 20/12/2021, στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias) μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2022 (Ενότητα Ασφαλισμένοι→Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2022).
      Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης – δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η/1/2022.
      Επισημαίνεται ότι στην συγκεκριμένη δήλωση για το έτος 2022 δεν θα περιλαμβάνεται η δήλωση παράλληλης έμμισθης απασχόλησης, καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται από ξεχωριστή ηλεκτρονική υπηρεσία. Για την πρόσβαση στην εν λόγω Υπηρεσία ο χρήστης εισέρχεται μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ: www.efka.gov.gr και ακολουθεί τη διαδρομή: «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες»→Εισφορές Μη Μισθωτών→«Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης»→«Αίτηση – Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης».
      Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση – δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2022, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.
      Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά -βάσει των σχετικών διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου 4670/2020-οι Μη Μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική τους κατηγορία σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους, καθορίζοντας οι ίδιοι το ύψος της μελλοντικής τους σύνταξης.
      Από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ
      Κατεβάστε τις σχετικές οδηγίες από εδώ
      Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/57455/efka-mexri-3112022-h-ypobolh-ths-aithshs-dhlwshs-epiloghs-asfalistikhs-kathgorias
    18. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Νέα εφαρμογή, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν μηχανογραφικό σύστημα έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών στο myDATA ή το σύστημά τους δεν καλύπτει τις καθημερινές τους ανάγκες, δημιούργησε και εγκαινιάζει σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
      Είναι το timologio (timologio.aade.gov.gr), παρέχεται δωρεάν από την ΑΑΔΕ και μέσω αυτής, δίνεται η δυνατότητα να εκδίδονται ψηφιακά τα παραστατικά των επιχειρήσεων και να διαβιβάζονται ταυτόχρoνα στο myDATA.
      Πώς λειτουργεί το timologio
      Μέσω της εφαρμογής αυτής, μια επιχείρηση μπορεί να:
      -Διαμορφώσει το προφίλ της
      -Συνθέσει το πελατολόγιο της,
      -Οργανώσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της και
      -Εκδώσει  και αποθηκεύσει σε μορφή pdf  τα κάθε είδους παραστατικά της (τιμολόγια, αποδείξεις κλπ)
      Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το timologio, η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα  και αυτόματα τη σύνοψη της συναλλαγής στο myDATA του εκδότη (έσοδα) και του λήπτη (έξοδα).
      Όροι χρήσης εφαρμογής   Λήψη αρχείου Οδηγοί χρήσης Οδηγίες για τη χρήση της εφαρμογής Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών Γρήγορος οδηγός εφαρμογής Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών Οδηγός εφαρμογής Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών για Δικηγόρους   Βίντεο   ΑΑΔΕ - timologio - Γενικά στοιχεία της επιχείρησης ΑΑΔΕ - timologio - Κατηγορίες παραστατικών ΑΑΔΕ - timologio - Δημιουργία αγαθών / υπηρεσίων ΑΑΔΕ - timologio - Εισαγωγή πελατών ΑΑΔΕ - timologio - Εκδοση παραστατικών
    19. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Με τις διατάξεις του αρθρ. 35 του ν.4670/2020 «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και Ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», προβλέπεται αποσύνδεση των εισφορών μη μισθωτών ασφαλισμένων από το δηλωθέν εισόδημα και ο προσδιορισμός τους με βάση ασφαλιστικές κατηγορίες, με έναρξη ισχύος από 01.01.2020.

      Επιπλέον, με τις διατάξεις του αρθρ. 32 του ίδιου νόμου προβλέπεται ότι για τον προσδιορισμό της μηνιαίας εισφοράς στις περιπτώσεις μη μισθωτών ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, λαμβάνονται υπόψη τα ποσά εισφορών ανά κλάδο από τη μισθωτή απασχόληση και καταβάλλεται, εφόσον προκύπτει, η διαφορά από την κατώτατη, κατά περίπτωση, προβλεπόμενη εισφορά ή την εισφορά τυχόν ανώτερης επιλεγείσας κατηγορίας.

      Με την σχετική Υπουργική Απόφαση Δ15/Ε΄710706/423/17-03-2021 ορίζεται - μεταξύ άλλων - η διαδικασία προσδιορισμού, εκκαθάρισης και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.

      Ειδικότερα, με την διάταξη της παρ.5 του άρθρου 2 της ανωτέρω απόφασης, προβλέπεται, μέχρι τη λήψη των μηνιαίων εισφορών μισθωτής απασχόλησης ανά κλάδο ασφάλισης, η αναστολή έκδοσης ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών. 

      Για την αναστολή λαμβάνεται υπόψη η αίτηση-δήλωση του ασφαλισμένου η οποία υποβάλλεται μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e- ΕΦΚΑ.

      Με το νέο Γενικό Έγγραφο 270762/Σ.87724/2021 του e-ΕΦΚΑ γίνεται γνωστό ότι τέθηκε σε λειτουργία νέα διαδικτυακή υπηρεσία με την οποία παρέχεται η δυνατότητα υποβολής, της προβλεπόμενης από την Υ.Α, αίτησης - δήλωσης παράλληλης μισθωτής απασχόλησης και παρέχονται οδηγίες για το πεδίο εφαρμογής, τη χρήση και λειτουργικότητα της υπηρεσίας καθώς και τις παραμετροποιήσεις της εφαρμογής «Ασφάλιση - Έσοδα Μη Μισθωτών» για την υποστήριξη της διαδικασίας.

      ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΝΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

      Η νέα υπηρεσία απευθύνεται σε ενεργούς μη μισθωτούς ασφαλισμένους (Ελ. Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες) που απασχολούνται ή πρόκειται να απασχοληθούν παράλληλα ως μισθωτοί.

      ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «Αίτηση - δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης»

      Η νέα υπηρεσία, παρέχει την δυνατότητα στα πρόσωπα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής, να υποβάλλουν αίτηση - δήλωση περί παράλληλης μισθωτής απασχόλησης στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες που τηρούνται στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Η Υπηρεσία παρέχει τις πιο κάτω λειτουργικότητες:
      - Ανάκλησης στοιχείων ασφαλισμένου,
      - Απεικόνισης του τρέχοντος έτους, με αντίστοιχη επισήμανση, ανά μήνα, της παράλληλης ή μη μισθωτής απασχόλησης σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ή τις δηλώσεις του ασφαλισμένου,
      - Υποβολής δήλωσης παράλληλης ή μη μισθωτής απασχόλησης,
      - Χορήγησης οδηγιών χρήσης και μηνυμάτων κατεύθυνσης,
      - Καταχώρησης και αποθήκευσης της αίτησης - δήλωσης του ασφαλισμένου,
      - Χορήγησης αριθμού πρωτοκόλλου αίτησης.

      ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

      Στον Ατομικό Λογαριασμό Μη Μισθωτού Ασφαλισμένου, στην υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών e-ΕΦΚΑ», μετά την ταυτοποίηση με χρήση κωδικών Taxis Net και ΑΜΚΑ, ο χρήστης ακολουθεί την διαδρομή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» -> «Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης» -> «Αίτηση - Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης». Η φόρμα της υπηρεσίας περιλαμβάνει δύο ενότητες: «Ταυτοτικά Στοιχεία»

      Εμφανίζονται προ-συμπληρωμένα τα στοιχεία του ασφαλισμένου (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατρός και Όνομα Μητρός), όπως τηρούνται στο Μητρώο του e-ΕΦΚΑ.
      «Πίνακας εμφάνισης και μεταβολής δήλωσης μισθωτής απασχόλησης ανά μήνα»

      Εμφανίζεται πίνακας στον οποίο περιλαμβάνονται οι μήνες του τρέχοντος έτους και πεδίο επιλογής «Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης», για κάθε μήνα ξεχωριστά, με συμπληρωμένη ή μη την ένδειξη για μισθωτή απασχόληση, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ή τις δηλώσεις του ασφαλισμένου.

      Στα πλαίσια της υπηρεσίας οι ενεργοί ασφαλισμένοι:

      1. Μπορούν να δηλώσουν τους μήνες που έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση (√), ή αντίστοιχα τους μήνες που απασχολούνται αποκλειστικά ως μη μισθωτοί επιλέγοντας (□).

      Επισημαίνεται ότι:
      - Η δήλωση, περί παράλληλης μισθωτής απασχόλησης αφορά τον τρέχοντα μήνα και ισχύει έως την υποβολή νεότερης αίτησης-δήλωσης η οποία θα μεταβάλει την κατάσταση από τον μήνα υποβολής της και μετέπειτα.
      - Η υποβολή νέας αίτησης - δήλωσης περί παράλληλης μισθωτής απασχόλησης, εντός του ίδιου μήνα, ακυρώνει κάθε προηγούμενη αίτηση, του ίδιου μήνα.
      - Η Υπηρεσία δρομολογεί τη λήψη στοιχείων εισφορών ανά κλάδο από μισθωτή απασχόληση, μέσω διαλειτουργίας, σε μηνιαία βάση. Για περιόδους που έχουν ληφθεί οικονομικά στοιχεία, δε γίνονται δεκτές δηλώσεις.
      - Το αίτημα απορρίπτεται αν υποβληθεί από μη ενεργό ασφαλισμένο.

      2. Λαμβάνουν ενημέρωση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας με σχετικό μήνυμα, αποκτώντας παράλληλα αριθμό πρωτοκόλλου που αποδίδεται αυτόματα από το σύστημα (ID συστήματος). Παράδειγμα:
      Ασφαλισμένος με έναρξη μη μισθωτής δραστηριότητας από 01/10/2020, τον Ιουλίου 2021 προσλαμβάνεται ως μισθωτός.

      Εντός του ίδιου μήνα πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση δηλώνοντας την παράλληλη μισθωτή του απασχόληση.

      Μετά την οριστικοποίηση της αίτησης, για τον Ιούλιο 2021 και για κάθε επόμενο μήνα αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίων πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών. Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος διακόψει την μισθωτή του απασχόληση τον Οκτώβριο 2021, πρέπει να υποβάλλει αντίστοιχα ηλεκτρονική αίτηση δηλώνοντας τον μήνα που απασχολείται αποκλειστικά ως μη μισθωτός.

      Δηλαδή, σε περίπτωση διακοπής μισθωτής απασχόλησης την 15/10/2021 (ή οποιαδήποτε μέρα του Οκτωβρίου 2021), πρέπει να δηλωθεί ο Νοέμβριος 2021 χωρίς παράλληλη μισθωτή απασχόληση. Ως εκ τούτου για το μήνα Νοέμβριο και για κάθε επόμενο μήνα θα επανεκδίδονται ειδοποιητήρια πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών.

      ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ «ΑΣΦΑΛΙΣΗ-ΕΣΟΔΑ»

      Στις περιπτώσεις που δεν καθίσταται δυνατή η ολοκλήρωση της υποβολής της δήλωσης περί παράλληλης ή μη μισθωτής απασχόλησης μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, παρέχεται η αντίστοιχη δυνατότητα στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες.

      Για το σκοπό αυτό παραμετροποιήθηκε η μηχανογραφική εφαρμογή «Ασφάλιση - Έσοδα Μη Μισθωτών» e- ΕΦΚΑ, και πλέον δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες του συστήματος να καταχωρούν/τροποποιούν το διάστημα παράλληλης μισθωτής απασχόλησης, μέσω της οθόνης «Διαστήματα παράλληλης μισθωτής απασχόλησης». Ειδικότερα:
      - Για το έτος 2021 έχουν δημιουργηθεί διαστήματα μισθωτής απασχόλησης.
      - Επιλέγοντας συγκεκριμένη εγγραφή, με την επιλογή «F9», αναδύεται παράθυρο στο οποίο εμφανίζονται - ανά μήνα - η πηγή προέλευσης της πληροφορίας περί παράλληλης μισθωτής απασχόλησης.

      Οι χρήστες μπορούν να μεταβάλουν, μετά από αίτηση του ασφαλισμένου και εξέταση σχετικών δικαιολογητικών (πρόσληψη, απόλυση, οριστικοποιημένες ΑΠΔ κλπ.), το διάστημα της μισθωτής απασχόλησης από 01/01/2021, για κάθε μήνα.

      Παράδειγμα:
      Για τον ασφαλισμένο του παραδείγματος, ενημερώνεται η μηχανογραφική εφαρμογή «Ασφάλιση - Έσοδα Μη Μισθωτών» και ειδικότερα η οθόνη που αφορά το «Διάστημα παράλληλης μισθωτής απασχόλησης», με έναρξη του διαστήματος περί παράλληλης μισθωτής απασχόλησης από 01/07/2021 (1η αίτηση - δήλωση περί παράλληλης μισθωτής απασχόλησης) χωρίς λήξη διαστήματος.

      Μετά την υποβολή της 2ης αίτησης- δήλωσης του ασφαλισμένου (11/2021), ενημερώνεται η λήξη του διαστήματος μισθωτής απασχόλησης την 31/10/2021.

      ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ

      - Αιτήσεις - δηλώσεις εκάστου μηνός λαμβάνονται υπόψη, κατά την μηνιαία μηχανογραφική επεξεργασία για την έκδοση των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να αναστέλλονται ή να εκδίδονται, κατά περίπτωση, ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτού.
      - Κατά την πρώτη εφαρμογή και έως την Τρίτη 31η Αυγούστου 2021, παρέχεται δυνατότητα υποβολής αίτησης - δήλωσης περί παράλληλης ή μη μισθωτής απασχόλησης, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 έως Ιούνιο 2021.
      Ηλεκτρονική Υπηρεσία Αίτησης - Δήλωσης παράλληλης μισθωτής απασχόλησης
      Συνημμένο 1   Συνημμένο 2
    20. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του μηνός Μαρτίου 2021 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021.
    21. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Όπως είναι γνωστό, είναι ήδη σε παραγωγική λειτουργία, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες «Βεβαίωση Υποβολής Απογραφικής Δήλωσης» και «Βεβαίωση Επανεγγραφής» για μη μισθωτούς Ασφαλισμένους, Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες που προτίθενται να πραγματοποιήσουν έναρξη ατομικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ.
      Στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ και της επέκτασης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς ασφαλισμένους, διευρύνθηκε η λειτουργικότητα των προαναφερόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, περιλαμβάνοντας μη μισθωτούς ασφαλισμένους οι οποίοι υπόκεινται σε υποχρεωτική ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ λόγω συμμετοχής τους σε Νομικά Πρόσωπα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του π. ΟΑΕΕ και π. ΤΣΜΕΔΕ. 
      Με τη νέα εγκύκλιο 18/2021 του e-ΕΦΚΑ γνωστοποιούνται τα πρόσωπα που προστίθενται στο πεδίο εφαρμογής των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι νέες λειτουργικότητες που αναπτύχθηκαν για την ασφάλισή τους καθώς και η διαδικασία που ακολουθείται μέσω διαδικτύου και της μηχανογραφικής εφαρμογής «Έσοδα -Ασφάλιση Μη Μισθωτών» για την εγγραφή ή την επανεγγραφή τους.
      ΓΕΝΙΚΑ
      Η απογραφή φυσικών προσώπων, για τα οποία προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης λόγω της συμμετοχής τους σε Νομικά Πρόσωπα, αποτελεί καθοριστική επιχειρησιακή διαδικασία, άμεσα συνδεδεμένη με την ορθή ασφαλιστική τακτοποίηση και εισφοροδότηση.
      Στη ροή εκτέλεσής της εμπλέκονται η εφαρμογή των οικείων ασφαλιστικών διατάξεων (π. ΤΣΜΕΔΕ - π. ΟΑΕΕ), οι διαδικασίες σύστασής του, η μορφή του νομικού προσώπου, ο σκοπός και το αντικείμενό του, η ιδιότητα με την οποία συμμετέχει το φυσικό πρόσωπο, ο προσδιορισμός της ασφαλιστέας ιδιότητας, ο τόπος άσκησης δραστηριότητας, ο οικονομικός έλεγχος και η ορθή εισφοροδότηση.
      Στο πλαίσιο της επέκτασης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση, με πλήρη και έγκυρο τρόπο, του φυσικού κύκλου εργασιών.
      Ειδικότερα, εξασφαλίζονται μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών:
      - Η ανάκτηση στοιχείων Μητρώου ΑΜΚΑ
      - Διαλειτουργία με το ΓΕΜΗ και την ΑΑΔΕ, για άντληση στοιχείων Νομικού Προσώπου και δραστηριότητας
      - Η συμπλήρωση στοχευμένων, κατά περίπτωση, ερωτηματολογίων
      - Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για κύρια ασφάλιση, επικουρική και εφάπαξ παροχή (ανάλογα με την προσδιορισθείσα ιδιότητα)
      - Εγγραφή στο Μητρώο e-ΕΦΚΑ
      - Έκδοση διοικητικής πράξης Εγγραφής ή Επανεγγραφής
      - Έναρξη ασφάλισης και εισφοροδότησης
      ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
      Στο πεδίο εφαρμογής των ηλεκτρονικών υπηρεσιών «Απογραφική Δήλωση» και «Βεβαίωση Επανεγγραφής» περιλαμβάνονται εφεξής φυσικά πρόσωπα - Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενοι - που έχουν υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ - π. ΟΑΕΕ και e-ΕΦΚΑ - π. ΤΣΜΕΔΕ, λόγω της συμμετοχής τους σε νομικά πρόσωπα (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΑΕ) και τα οποία:
      • ασφαλίζονται για πρώτη φορά στον e-ΕΦΚΑ ως μη Μισθωτοί ή
      • έχουν διακόψει την ασφάλισή τους ως μη μισθωτοί και λόγω συμμετοχής τους σε νομικό πρόσωπο ασφαλίζονται εκ νέου.
      ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
      Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης της εταιρείας (καταχώρηση στο μητρώο ΓΕΜΗ και απόδοση ΑΦΜ Νομικού Προσώπου), ο χρήστης υποχρεούται να απογραφεί στον e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις των π. Φορέων ΟΑΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ.
      Για την υποστήριξη της διαδικασίας απογραφής στις υπάρχουσες ηλεκτρονικές υπηρεσίες «Βεβαίωση Υποβολής Απογραφικής Δήλωσης» και «Βεβαίωση Επανεγγραφής» στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), προστέθηκε επιλογή —> για εγγραφή ή επανεγγραφή εταίρου, ή διαχειριστή ή μέλους Δ.Σ Νομικού Προσώπου (Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε, Ι.Κ.Ε, Α.Ε).
      Συνιστάται πριν από την είσοδο στην υπηρεσία και για την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, ο χρήστης να διαθέτει τους κωδικούς taxisnet, τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ καθώς και τον ΑΦΜ του Νομικού Προσώπου στο οποίο συμμετέχει.
      ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ - ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
      Για τη χρήση της υπηρεσίας ακολουθούνται τα πιο κάτω βήματα:
      • Είσοδος στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr -> Υπηρεσίες για ασφαλισμένους -> Επιλογή ηλεκτρονικής υπηρεσίας -> Απογραφική δήλωση ή Βεβαίωση Επανεγγραφής
      • Ταυτοποίηση του χρήστη με τη χρήση των κωδικών taxisnet της ΓΓΠΣ
      • Καταχώριση ΑΜΚΑ - ανακτώνται τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο ΑΜΚΑ- ΕΜΑΕΣ
      • Έλεγχος και επιβεβαίωση των προσωπικών στοιχείων - ζητείται η επιβεβαίωση ορθότητάς τους. Αν τα στοιχεία δεν είναι ορθά ο ασφαλισμένος ενημερώνεται να τα διορθώσει, κατά τα γνωστά, και να επανέλθει στην Υπηρεσία.
      • Επιλογή διαδικασίας - στην επόμενη οθόνη επιλέγεται η υπηρεσία «Εταίρος, ή Διαχειριστής ή μέλος Νομικού Προσώπου (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΑΕ)»
      • Καταχώρηση ΑΦΜ του Νομικού Προσώπου
      • Εμφάνιση στοιχείων Νομικού και Φυσικού Προσώπου: Μετά από διαλειτουργία με το ΓΕΜΗ και την ΑΑΔΕ απεικονίζονται:
      Α. ΓΕΜΗ: - ο αριθμός ΓΕΜΗ,
      - ΑΦΜ εταιρείας,
      - ημερομηνία έναρξης εταιρείας,
      - επωνυμία και μορφή εταιρείας και
      - διεύθυνση εταιρείας
      Β. ΑΑΔΕ: - η ιδιότητα με την οποία το Φυσικό Πρόσωπο συμμετέχει στο Νομικό Πρόσωπο (π.χ εταίρος ή διαχειριστής ή μέλος Δ.Σ),
      - ημερομηνία έναρξης συμμετοχής,
      - το ποσοστό συμμετοχής, (για ΟΕ,ΕΕ,ΕΠΕ,ΑΕ),
      - ημερομηνία απόκτησης ποσοστού μετοχών για Α.Ε (>3% για υπαγωγή στην ασφάλιση του π. ΟΑΕΕ)
      Σε περίπτωση που κάποιο από τα ανωτέρω στοιχεία δεν είναι προσυμπληρωμένο, ο χρήστης θα πρέπει υποχρεωτικά να το συμπληρώνει.
      • Επιλογή οικογενειακής κατάστασης/συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας - συμπληρώνονται υποχρεωτικά από τον χρήστη
      • Εμφάνιση των ΚΑΔ του Νομικού Προσώπου (κωδικός και περιγραφή)
      • Απάντηση ερωτηματολογίων:
      Έχουν συνταχθεί στοχευμένα ερωτηματολόγια προς απάντηση μέσω των οποίων επιβεβαιώνονται:
      - ο προσδιορισμός της ασφαλιστέας ιδιότητας που προκύπτει μέσω του/των ΚΑΔ της εταιρείας, για κάθε νομική μορφή,
      - η ορθή απεικόνιση των ασφαλιστικών κατηγοριών, που πρόκειται να επιλέξει ο ασφαλισμένος,
      - η υποχρεωτική ή προαιρετική υπαγωγή στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών,
      - η ύπαρξη ή μη παράλληλης μισθωτής απασχόλησης.
      • Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας
      Σύμφωνα με τις δραστηριότητες (ΚΑΔ) του νομικού προσώπου, στο οποίο συμμετέχει ο χρήστης, σε συνδυασμό με τις απαντήσεις που έχουν δοθεί στα ερωτηματολόγια, εμφανίζονται οι λίστες ασφαλιστικών κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών - αυτοαπασχολούμενων για κύρια ασφάλιση, επικουρική και εφάπαξ παροχή. Για το σκοπό αυτό, έχουν συνδεθεί οι ΚΑΔ του νομικού προσώπου με τις ιδιότητες ασφάλισης, λαμβάνοντας υπόψη και τους κανόνες ασφάλισης που ισχύουν ανά νομική μορφή εταιρείας για τα πρόσωπα που συμμετέχουν σ' αυτήν
      • Έλεγχος και επιβεβαίωση στοιχείων - ο ασφαλισμένος καλείται να επιβεβαιώσει τα προαναφερόμενα στοιχεία, πριν την οριστική υποβολή
      • Υποβολή αίτησης
      Τα στοιχεία της αίτησης αποθηκεύονται
      • Έκδοση Απόφασης Εγγραφής/Επανεγγραφής - παράγεται αυτόματα Απόφαση Εγγραφής /Επανεγγραφής
      • Ενημέρωση
      Ο χρήστης μετά την επιτυχή υποβολή της αίτησης, ενημερώνεται ότι έχει εγγραφεί ή επανεγγραφεί αντίστοιχα στον e-ΕΦΚΑ και η Απόφαση Εγγραφής /Επανεγγραφής, αναρτάται στον ατομικό του λογαριασμό στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ rwww.efka.aov.gr) -> Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για ασφαλισμένους -> Εισφορές Μη Μισθωτών).
      Σε αντίθετη περίπτωση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής ή επανεγγραφής θα πρέπει να απευθύνεται στην αρμόδια υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ.
      ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ - ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΣΩ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ «ΈΣΟΔΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ»
      Για τις περιπτώσεις που υφίσταται αντικειμενική αδυναμία χρήσης της νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω διαδικτύου, η διαδικασία απογραφής δύναται να εκτελείται από τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, Περιφερειακές Υπηρεσίες.
      Για το σκοπό αυτό έχουν επέλθει αντίστοιχες αλλαγές στις εφαρμογές «Απογραφική Δήλωση» και «Βεβαίωση Επανεγγραφής» που τηρούνται στην μηχανογραφική εφαρμογή «Έσοδα - Ασφάλιση Μη Μισθωτών» και υποστηρίζεται η Εγγραφή ή Επανεγγραφή εταίρου, διαχειριστή, μέλους Δ.Σ Νομικού Προσώπου.
      Συγκεκριμένα, ακολουθούνται τα πιο κάτω βήματα:
      • Είσοδος στην οθόνη «Μητρώο Μη Μισθωτών»
      • Επιλογή -> Διαχείριση ασφάλισης από ΑΑΔΕ
      • Επιλογή -> Νέα αίτηση
      • Καταχώρηση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ φυσικού προσώπου
      • Επιλογή ηλεκτρονικής υπηρεσίας -> Απογραφική δήλωση ή Βεβαίωση Επανεγγραφής
      • Έλεγχος και επιβεβαίωση των στοιχείων, με τη συνδρομή του υποψήφιου ασφαλισμένου
      • Επιλογή διαδικασίας -> στην επόμενη οθόνη επιλέγεται η υπηρεσία «Εταίρος, ή Διαχειριστής ή μέλος Νομικού Προσώπου (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΑΕ)»
      • Εισαγωγή του ΑΦΜ του Νομικού Προσώπου στο οποίο συμμετέχει ο ενδιαφερόμενος
      • Εμφάνιση στοιχείων Νομικού και Φυσικού Προσώπου - ως περιγραφή υπηρεσίας διαδικτύου
      Σε περίπτωση που κάποιο από τα στοιχεία που αποτυπώνονται δεν είναι προσυμπληρωμένο, ο χρήστης - υπάλληλος θα πρέπει υποχρεωτικά να το συμπληρώνει.
      • Επιλογή οικογενειακής κατάστασης και συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας του ενδιαφερόμενου
      • Εμφάνιση των ΚΑΔ του Νομικού Προσώπου - ως περιγραφή υπηρεσίας διαδικτύου
      • Απάντηση ερωτηματολογίων - ως περιγραφή υπηρεσίας διαδικτύου
      • Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας που επιθυμεί να καταταγεί ο ενδιαφερόμενος
      • Έλεγχος και επιβεβαίωση στοιχείων - ο ασφαλισμένος καλείται να επιβεβαιώσει τα προαναφερόμενα στοιχεία, πριν την οριστική υποβολή
      • Υποβολή αίτησης
      • Έκδοση Απόφασης Εγγραφής/Επανεγγραφής - επιδίδεται αντίγραφο στον ασφαλισμένο.
       
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.