Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural

  • Ενέργεια-ΑΠΕ

    Ενέργεια-ΑΠΕ

    1667 ειδήσεις in this category

    1. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Η EDP, μέσω της EDP Renewables, εγκαινίασε δύο νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, προσθέτοντας σχεδόν 70 MW καθαρής ενέργειας στο εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο. Ως επισφράγιση αυτού του ορόσημου, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή εγκαινίων στο αιολικό πάρκο Ξηρονομή στη Βοιωτία, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της EDP να στηρίξει τους ενεργειακούς στόχους της Ελλάδας και να ενισχύσει την παρουσία της στην ενεργειακή μετάβασή της.
      Όπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, τα δύο αιολικά πάρκα, της Ξηρονομής στη Βοιωτία, και του Χαλκοδόνιου στη Μαγνησία, έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ κοντά στα 70 MW. Τα έργα αυτά θα παράγουν πάνω από 143 GWh ανανεώσιμης ενέργειας ετησίως, αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 37.000 νοικοκυριά. Παράλληλα, θα συμβάλουν στη μείωση εκπομπών CO2 άνω των 102.000 τόνων ετησίως, στην κατεύθυνση ενός βιώσιμου ενεργειακού συστήματος.
      Για τον εορτασμό της έναρξης λειτουργίας, η EDP διοργάνωσε επίσημη τελετή εγκαινίων στο αιολικό πάρκο Ξηρονομή, στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι, όπως ο Jorge Domecq, πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα, ο Rui Maciera, πρέσβης της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, ο Jorge Andreu, γενικός γραμματέας της ισπανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, ο Laurent Armaos, γενικός γραμματέας της πορτογαλικής πρεσβείας στην Ελλάδα, καθώς και στελέχη της EDP.
      Η εκδήλωση ανέδειξε τη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας στη μετάβαση της Ευρώπης προς την καθαρή ενέργεια.
      Η έναρξη λειτουργίας των αιολικών πάρκων στη Ξηρονομή και το Χαλκοδόνιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς ένα καθαρότερο ενεργειακό μέλλον για την Ελλάδα. Η EDP παραμένει προσηλωμένη στην επιτάχυνση της παγκόσμιας μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την Ελλάδα να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδρομή.
      «Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε περιφερειακό ηγέτη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς οι άφθονοι αιολικοί και ηλιακοί πόροι της προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες. Η δέσμευση της χώρας για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% έως το 2030, σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ, την καθιστά ελκυστική αγορά για επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια. Η EDP είναι υπερήφανη που συμβάλλει σε αυτό το όραμα, υποστηρίζοντας την Ελλάδα στις προσπάθειές της να εκσυγχρονίσει το ενεργειακό της μείγμα και να οικοδομήσει μια βιώσιμη οικονομία», δήλωσε ο Διονύσιος Ανδρωνάς, Country Manager της EDP Renewables στην Ελλάδα.
      Η στρατηγική της EDP υπερβαίνει την κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς ενισχύει τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και το περιβάλλον, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας την καινοτομία και την περιφερειακή ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται.
      Κοιτάζοντας μπροστά, η EDP σχεδιάζει την ανάπτυξη επιπλέον 3 GW ανανεώσιμης ενεργειακής δυναμικότητας ετησίως, εστιάζοντας στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και σε λύσεις αποθήκευσης. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό της σχέδιο για την περίοδο 2023-2026, η εταιρεία θα επενδύσει 12 δισ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο, επεκτείνοντας το αποτύπωμά της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με αυτές τις επενδύσεις, συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός ενεργειακού τομέα με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και στην επίτευξη των δεσμεύσεών της για βιωσιμότητα.
    2. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Έτος-ρεκόρ για τα φωτοβολταϊκά ήταν το 2024, καθώς ο σύνδεσμος ΣΕΦ εκτιμά ότι εγκαταστάθηκαν 2,5 γιγαβάτ νέων έργων, ξεπερνώντας κατά 1.000 MW την επίδοση του 2023.
      Από το σύνολο των νέων έργων, τα 1,7 GW συνδέθηκαν στο δίκτυο μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, και 800 MW στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, όπως ανέφερε ο σύνδεσμος στο PV-Magazine. Σύμφωνα με τον λειτουργό της αγοράς των ΑΠΕ, ΔΑΠΕΕΠ, τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία για το Νοέμβριο έδειξαν ότι προστέθηκαν σε μηνιαία βάση 178,2 MW φωτοβολταϊκών, με τη συνολική ισχύ τους στο ελληνικό σύστημα να φτάνει τα 8.446 MW.
      Από το σύνολο των έργων, σχεδόν 4 GW λειτουργούν με βάση συμβόλαια διαφορικής προσαύξησης, δηλαδή τα λεγόμενα CfD που εξασφάλισαν μέσω διαγωνισμών. Άλλα 514 MW λαμβάνουν σταθερή τιμή για την ενέργεια που προσφέρουν, 2.181 MW έχουν σταθερή σύμβαση πώλησης, ενώ 1.017 MW συμμετέχουν απευθείας στην αγορά δίχως κάποιου είδους στήριξη.
      Αξίζει να αναφέρουμε επίσης, ότι ο ΔΑΠΕΕΠ αναμένει για τα τέλη του 2024 ένα έλλειμμα της τάξης των 105 εκατ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό με τον οποίο αμείβονται οι μονάδες ΑΠΕ, δηλαδή τον λεγόμενο ΕΛΑΠΕ.
      Ο λειτουργός εκτιμά ότι μέσω του ειδικού “πράσινου” τέλους που επιβλήθηκε στο ντίζελ, το έλλειμμα θα καλυφθεί πλήρως και ο λογαριασμός θα κλείσει το έτος με μικρό πλεόνασμα. Η εκτίμησή του για το 2025 είναι για μια “τρύπα” της τάξης των 88 εκατ. ευρώ που θα μπορέσει να κλείσει και πάλι μέσω του τέλους στο ντίζελ.
    3. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταριών της Ευρώπης αναμένεται να πενταπλασιαστεί περίπου έως το 2030, φέρνοντας μαζί της αυξημένες αποδόσεις για τους μεγάλους ενεργειακούς κλάδους, τους κατασκευαστές έργων και τους εμπόρους, καθώς μειώνεται το κόστος των νέων έργων.
      Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, νέες επενδύσεις μεγάλων ενεργειακών εταιρειών είναι στα σκαριά.
      Επίσης τα κέρδη από την αποθήκευση μπορούν να έρθουν με πολλούς τρόπους.
      Η χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας έχει αυξηθεί για να αποτελεί περίπου το 1/3 του ενεργειακού μείγματος της Ευρώπης, αλλά επειδή αυτές οι ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) είναι διακοπτόμενες, έχουν επίσης οδηγήσει τη ζήτηση για μπαταρίες για εφεδρεία.
      Ταυτόχρονα, η τεχνολογία μπαταριών έχει κάνει βήματα προόδου, επιτρέποντας σε μικρότερες μπαταρίες να αποθηκεύουν μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας, μειώνοντας το κόστος.
      Ακόμη και το αναμενόμενο άλμα στην παραγωγική ικανότητα είναι απίθανο να επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση για εξισορρόπηση των εθνικών ενεργειακών δικτύων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της βιομηχανίας.
      Πρόβλεψη έως το 2030
      Η δυνατότητα πρόβλεψης της Aurora Energy Research θα αυξηθεί σε πάνω από 50 γιγαβάτ (GW) έως το 2030, αντιπροσωπεύοντας επενδύσεις ύψους περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ (82,80 δισεκατομμύρια δολάρια).
      Αυτό θα εξακολουθούσε να αφήνει ένα έλλειμμα, σε σύγκριση με τις προσδοκίες του βιομηχανικού ομίλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αποθήκευση Ενέργειας.
      Η εκτίμηση είναι ότι θα χρειαστούν 200 GW έως το 2030.
      Ήδη ένα ρεκόρ 3,7 GW έργων προστέθηκαν το 2024, ανεβάζοντας τη συνολική χωρητικότητα μπαταριών της Ευρώπης στα 10,8 GW, σύμφωνα με στοιχεία της Aurora Energy Research.
      Πολλοί τρόποι για κέρδη μέσω της αποθήκευσης μπαταρίας
      Η αποθήκευση μπαταρίας προσφέρει ευκαιρίες εξοικονόμησης κέρδους.
      Ένας τρόπος είναι οι διαχειριστές έργων να εξασφαλίσουν τις γνωστές ως βοηθητικές συμβάσεις από τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύου που τους πληρώνουν για να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του συστήματος.
      Τα συμβόλαια της αγοράς δυναμικότητας, για παράδειγμα, οι γεννήτριες πληρωμών ή οι ιδιοκτήτες μπαταριών να είναι διαθέσιμα όταν η ζήτηση ενέργειας είναι υψηλή.


      Τώρα που η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί μεγαλύτερο μερίδιο του μείγματος ενέργειας, η αστάθεια των τιμών προσφέρει επίσης την προοπτική πλούσιων αποδόσεων για τους εμπόρους στις χονδρικές αγορές ενέργειας.
      Σε περιόδους που παράγεται περισσότερη αιολική ή ηλιακή ενέργεια από αυτή που απαιτεί το δίκτυο, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν γίνει αρνητικές και οι χειριστές μπαταριών μπορούν να πληρωθούν για να αποθηκεύουν την ενέργεια για στιγμές ανάγκης.
      «Αν πληρώνεστε για να φορτίζετε την μπαταρία σας επειδή οι τιμές είναι αρνητικές και στη συνέχεια πουλάτε την ηλεκτρική ενέργεια σε εξαιρετική τιμή όταν ο ήλιος δύει στις 6 η ώρα, τότε αυτό μπορεί να είναι επικερδές για τους εμπόρους», δήλωσε ο Roberto Jimenez (Εκτελεστικός Διευθυντής της BW ESS, μέλος της παγκόσμιας εταιρείας υποδομής BW Group).
      Αριθμός ωρών με αρνητική ή περίπου μηδενική τιμή
      Τα δεδομένα από το LSEG δείχνουν ότι ο αριθμός των ωρών με αρνητική ή περίπου μηδενική τιμή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για την επόμενη μέρα της Βρετανίας έφτασε το ρεκόρ 176 ωρών το 2024.
      Προβλέπει σχεδόν τετραπλάσια αύξηση στις 792 ώρες το 2026.
      Η εικόνα σε όλη την Ευρώπη είναι παρόμοια.
      Ο αριθμός των γερμανικών αρνητικών ωρών προβλέπεται να αυξηθεί από λιγότερες από 500 ώρες το 2024 σε πάνω από 900 ώρες το 2026, σύμφωνα με την πρόβλεψη της LSEG.
      Επενδύσεις μεγάλων εταιρειών
      Η BW ESS έχει συνάψει συμφωνία με τη μεγάλη πετρελαϊκή Shell για τη χωρητικότητα ενός έργου μπαταριών 331 MW στη Βρετανία.
      Σύμφωνα με την επταετή συμφωνία, η Shell θα καταβάλει ένα πάγιο τέλος στην BW ESS για να διαθέσει την μπαταρία όταν η Shell δει μια ευκαιρία διαπραγμάτευσης.
      Μια άλλη μεγάλη (TotalEnergies) αγόρασε τη γερμανική εταιρεία αποθήκευσης μπαταριών Kyon Energy πέρυσι, με το πρώτο έργο από τον αγωγό της, ένα έργο 200 μεγαβατώρες με επένδυση 75 εκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2026.
      Εκπρόσωπος της TotalEnergies είπε ότι η γερμανική αγορά έχει διασυνδέσεις με 11 χώρες, παρέχοντας άφθονο πεδίο για διασυνοριακή εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.
      Οι νέες αγορές αναμένεται επίσης να προσφέρουν συμβατικά έσοδα αρχικά για να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις.
      Η Ιταλία θα πραγματοποιήσει μια πρώτη δημοπρασία για τη χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταριών μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2025, δήλωσε ο πάροχος δικτύου Terna, με τα έργα να αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2028.
      Η Statkraft (η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη), διαθέτει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο μπαταριών που περιλαμβάνει έργα στη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Γερμανία.
      Δεν αποκλείεται να υποβάλει προσφορά στην ιταλική δημοπρασία.
      Αυξημένα έσοδα - Πτώση τιμών μπαταριών
      Η υπερπροσφορά από την Κίνα και οι τεχνολογικές βελτιώσεις συρρικνώνουν το μέγεθος των πακέτων μπαταριών. Συνέπεια είναι η τιμή της αποθήκευσης μπαταριών να έχει μειωθεί.
      «Τα αυξανόμενα έσοδα από το εμπόριο και τα συμβόλαια έχουν ωθήσει τα έσοδα των μπαταριών του Ηνωμένου Βασιλείου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών, σε περίπου 90.000 λίβρες (112.617 $) ανά MW ετησίως», δήλωσε ο Joseph Pepper (αναλυτής της RBC).
      Ο Pepper είπε ότι το κόστος κατασκευής ενός έργου στη Βρετανία μειώθηκε περίπου 30% σε 2 χρόνια (λίγο πάνω από 500.000 λίρες ανά MW για ένα έργο διάρκειας 2 ωρών).
      Το αποτέλεσμα για ένα βρετανικό έργο θα ήταν επιστροφές περίπου 12%, είπε.
      Οι μέσες τιμές των μπαταριών μειώθηκαν από 153 $ ανά κιλοβατώρα (kWh) το 2022 σε 149 $ το 2023 και θα μπορούσαν να πέσουν έως και 80 $/kWh έως το 2026, ανέφεραν αναλυτές της Goldman Sachs.
    4. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Σε υλοποίηση των αποτελεσμάτων της  από 30.01.2025 Ολομέλειας του Κλάδου Ενέργειας της Ρ.Α.Α.Ε.Υ και σε συνέχεια της υποπ. ββ) της περ. α) της  παρ. 2 του άρθρου 12 και της παρ. 2 του άρθρου 25 του ν.4685/2020 καθώς και των οριζόμενων στην παρ. 2 του άρθρου 30 του Κανονισμού Βεβαιώσεων (ΦΕΚ Β΄ 5291, ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/114746/4230/1-12-2020) και παρ.8 του άρθρου 5 του ν.4951/2022, αναρτάται ο Προσωρινός Πίνακας Αδειών Παραγωγής/Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ οι οποίες παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν λόγω μη υποβολής πλήρους αιτήματος έκδοσης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.
      Σε περίπτωση ενστάσεων παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν την ένστασή τους μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά εντός 15 ημερών στο [email protected] με την ένδειξη «Ενσταση κατά παύσης άδειας παραγωγής/Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ λόγω μη υποβολής πλήρους αιτήματος έκδοσης ΟΠΣ.
    5. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Επένδυση σε τρία νέα έργα ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε  η Amazon, ανεβάζοντας στις οκτώ τον συνολικό αριθμό των συμφωνιών προμήθειας ενέργειας (PPAs) που έχει υπογράψει στη χώρα.
      Όπως αναφέρει, τα εν λόγω έργα αποτελούν μέρος της ευρύτερης προσπάθειας για επενδύσεις σε νέες πηγές ενέργειας, καθαρής από άνθρακα, υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία Climate Pledge μέσω της οποίας η εταιρεία δεσμεύεται να επιτύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακας σε όλο το εύρος της δραστηριότητάς της έως το 2040.
      Η ισχύς των μονάδων είναι 657 MW χωρίς άνθρακα, που αντιστοιχεί στο ισοδύναμο για την ηλεκτροδότηση 330.000 ελληνικών νοικοκυριών.
      «Η Amazon δεσμεύεται να προωθήσει τη μετάβαση προς την ενέργεια χωρίς άνθρακα τόσο για τις δραστηριότητές μας όσο και για τις τοπικές κοινωνίες όπου ζουν και εργάζονται οι πελάτες μας», δήλωσε ο κ. Θανάσης Πατσάκας, Country Manager Ελλάδος της Amazon Web Services (AWS). «Γι’ αυτό είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε μέχρι σήμερα οκτώ συμφωνίες για αιολική και ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα, καθιστώντας την Amazon τον κορυφαίο εταιρικό αγοραστή ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη το 2024».
      Οι πρόσφατες συμφωνίες της Amazon περιλαμβάνουν τον ηλιακό σταθμό «Elzet» και το αιολικό πάρκο «Μενελού», τα οποία ανήκουν στην Greenvolt Energias Renovaveis, εταιρεία ανάπτυξης έργων ανανεώσιμης ενέργειας με έδρα την Πορτογαλία.
      Ο ηλιακός σταθμός Elzet βρίσκεται στην περιφέρεια Θεσσαλίας ενώ το αιολικό πάρκο Μενελού βρίσκεται στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο ηλιακός σταθμός Hellas Green, που αναπτύχθηκε από την Luxcara βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία.
      Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Η Ελλάδα, από τη φύση της, έχει στην κατοχή της ένα πολύτιμο εργαλείο για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Amazon, με την απόφασή της να επενδύσει, για ακόμη μια φορά, στη χώρα μας, σε τρία νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας -συγκεκριμένα στη Θεσσαλία, στη Δυτική Ελλάδα και στη Δυτική Μακεδονία- συμβάλλει, καταλυτικά, στην επίτευξη του συγκεκριμένου, εθνικού στόχου.
      Πρωτοβουλίες όπως αυτή, για την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό μας σύστημα, οδηγούν σε σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες: Δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα τα νοικοκυριά αποκτούν πρόσβαση σε φθηνό, ηλεκτρικό ρεύμα. Από την πλευρά μας, στην ελληνική Κυβέρνηση, με σκοπό να πετύχουμε την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διατηρήσουμε αυτήν την αγορά υγιή, στην παρούσα, απαιτητική φάση της ενεργειακής μετάβασης».
      Το 2024 η Amazon ανακοίνωσε αντίστοιχες συμφωνίες για το αιολικό πάρκο Βερμίου σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία καθώς και τα αιολικά πάρκα στις περιοχές Μεσοκορφή και Κούκουρας στην Πελοπόννησο. Τα εν λόγω έργα αναμένεται να ξεκινήσουν την παραγωγή ενέργειας το 2026.
    6. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Τον Ιανουάριο του 2025 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περισσότερες επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά από ό,τι κατά τους δώδεκα μήνες του 2024 μαζί, σύμφωνα με την WindEurope.
      Μεταξύ των project που έκανε αναφορά ο Σύνδεσμος σε ανάρτησή του στο LinkedIn, περιλαμβάνεται το Baltica 2W, ισχύος 1,5 GW στην Πολωνία, για το οποίο η PGE Polska και η Ørsted κατέληξαν σε τελική επενδυτική απόφαση. Η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίζεται από 24 διεθνή και τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).
      Επιπλέον, μέσα στον Ιανουάριο η ESB και η Red Rock Renewables ανακοίνωσαν την τελική επενδυτική απόφαση για το Inch Cape στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το έργο θα περιλαμβάνει 72 ανεμογεννήτριες 15 MW της Vestas, για συνολική ισχύ 1.080 MW. Το ύψος της επένδυσης που ανακοινώθηκε ανέρχεται σε 3,5 δισ. λίρες.
      “Οι συνολικές υπεράκτιες αιολικές επενδύσεις στην Ευρώπη το 2025 έχουν ήδη ξεπεράσει το ορόσημο των 10 δισ. ευρώ. Ένα ισχυρό ξεκίνημα για το 2025”, υπογραμμίζει η WindEurope στην ανάρτησή της.
    7. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Ημερομηνία ορόσημο θα είναι η 14η Φεβρουαρίου, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, για την τύχη των περικοπών ενέργειας στα φωτοβολταϊκά έργα που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
      Στις 13 του μηνός λήγει η προθεσμία για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού «set-point» στα φωτοβολταϊκά από 400 kV (κιλοβάτ) έως 1 MW (μεγαβάτ) τα οποία είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο διανομής. Να θυμίσουμε ότι στο τέλος του 2024 είχε λήξει η ημερομηνία για την εγκατάσταση αντίστοιχου εξοπλισμού στα έργα πάνω από 1 MW, η οποία αφορούσε σχετικά μικρό αριθμό έργων, δηλαδή περίπου 1.600 πάρκα.
      H εγκατάσταση του εξοπλισμού «set-point» κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη προκειμένου να μην καθυστερήσει η έναρξη της επιβολής των απαιτούμενων περικοπών στα έργα που είναι εγκατεστημένα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι ο Διαχειριστής να αποκτήσει τη δυνατότητα να ελέγχει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που βρίσκεται συνδεδεμένο με το δίκτυό του και να επικοινωνεί με τον ΑΔΜΗΕ ώστε να μεταφέρονται και να υλοποιούνται οι εντολές για περικοπές όποτε χρειάζεται.
      Περικοπές για την ευστάθεια του συστήματος
      Και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς πλησιάζει ο Μάρτιος ο οποίος «παραδοσιακά» είναι ένας μήνας που η ζήτηση αρχίζει να περιορίζεται και οι περικοπές να εκτοξεύονται ώστε να διασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος.
      Έτσι, όπως αναφέρει παράγοντας της αγοράς, εάν υπάρξουν πολλοί παραγωγοί ΑΠΕ που δεν εγκαταστήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, η …μπάλα θα τους πάρει όλους, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δεν θα μπορεί να προχωρά σε οργανωμένες περικοπές αφού δεν θα έχει τη δυνατότητα να «βλέπει» ποιον θα πρέπει να περικόψει και ποιον όχι (αφού δεν θα έχει αποκτήσει για όλα τα πάρκα δυνατότητα τηλεδιαχείρισης και τηλε-εποπτείας) και έτσι θα βάζει «ψαλίδι» σε ολόκληρες γραμμές περικόπτοντας όλα τα έργα που βρίσκονται συνδεδεμένα σε αυτές, όπως δηλαδή κάνει σήμερα.
      Η μεγαλύτερη αδικία θα είναι για τα χιλιάδες μικρά φωτοβολταϊκά έργα – κάτω των 400 kV - τα οποία εξαιρούνται και από τις άμεσες περικοπές με τη βοήθεια του εξοπλισμού «set-point», αλλά και από τις έμμεσες μέσω του Μηχανισμού Αντιστάθμισης Περικοπών για τα μικρά υδροηλεκτρικά, τους σταθμούς βιομάζας – βιοαερίου και τις μονάδες ΣΗΘΥΑ.
      Ποιοι θα χάσουν έσοδα
      Να θυμίσουμε ότι για τα μεγαλύτερα έργα (άνω του 1 MW) τα οποία δεν έχουν εγκαταστήσει τον εξοπλισμό set point, ο οποίος θα δίνει στον ΔΕΔΔΗΕ τη δυνατότητα τηλεχειρισμού, θα δουν τα έσοδά τους από την αγορά να μειώνονται σε περιόδους υπερβάλλουσας παραγωγής ΑΠΕ καθώς προβλέπεται ότι κάθε φορά που θα εκδίδεται εντολή περιορισμού έγχυσης, θα επιστρέφουν το 25% των εσόδων που λαμβάνουν από τις χονδρεμπορικές αγορές και δεν θα παίρνουν αποζημίωση από τον ΔΑΠΕΕΠ για την ενέργεια που παράγουν.
      Ανάλογη θα είναι η ποινή και για τα μικρότερα έργα, δηλαδή από 400 kV έως 1 MW, εκτός εάν δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία της 13ης Φεβρουαρίου, η οποία για την ώρα δεν διακρίνεται στον ορίζοντα.
    8. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Το 2024, για δεύτερη φορά από το 1990, η Ελλάδα υπήρξε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας. Η καθαρή ενέργεια (ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά) κάλυψε λίγο περισσότερο από τη μισή ζήτηση στην επικράτεια (50.5%). Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 5.5% σε σχέση με το 2023, έπειτα από 2 συναπτά έτη μείωσης. Την αύξηση της ζήτησης κάλυψε κυρίως το ορυκτό αέριο, το οποίο αυξήθηκε περισσότερο από τις ΑΠΕ μεταξύ 2023-2024.
      Η παρούσα ανάλυση αφορά την ηλεκτροπαραγωγή σε ολόκληρη την επικράτεια και βασίζεται στα τελευταία διαθέσιμα μηνιαία δεδομένα του ΑΔΜΗΕ για το διασυνδεδεμένο δίκτυο (Δεκέμβριος 2024) και του ΔΕΔΔΗΕ για τα μη διασυνδεμένα νησιά (Νοέμβριος 2024). Επιπλέον, αξιοποιεί τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ για τη χαμηλή και μέση τάση, καθώς και για την εγκατεστημένη ισχύ συστημάτων αυτοπαραγωγής (Αύγουστος 2024). Για την ακριβέστερη προσέγγιση της ηλεκτροπαραγωγής από ΣΗΘΥΑ στη χαμηλή και μέση τάση, όπως και για τους συντελεστές χρησιμοποίησης φωτοβολταϊκών που απαιτούνται για την εκτίμηση της αυτοπαραγωγής, αξιοποιούνται τα δεδομένα του δελτίου του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) του ΔΑΠΕΕΠ ως τον Οκτώβριο του 2024. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικότερα τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε εδώ.
      Mε 25,269 GWh το 2024, oι ΑΠΕ (χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) βρέθηκαν μεν στην πρώτη θέση της ηλεκτροπαραγωγής, έμειναν όμως πίσω σε σχέση με την αθροιστική παραγωγή των τριών ορυκτών καυσίμων (ορυκτό αέριο, λιγνίτης και πετρέλαιο) κατά 3,171 GWh.  Η εικόνα αυτή είναι αντίθετη με ό,τι ίσχυε μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2024, όταν οι ΑΠΕ ξεπερνούσαν σε παραγωγή τα ορυκτά καύσιμα αθροιστικά. Η αντιστροφή κατά το δεύτερο εξάμηνο συνέβη κυρίως λόγω της αυξημένης συνεισφοράς του αερίου.
      Το ορυκτό αέριο με 21,343 GWh βρέθηκε στη δεύτερη θέση, απέχοντας μόλις 623 GWh από το ιστορικό υψηλό του 2021 (21,966 GWh). Αυξήθηκε κατά 35.9% σε σχέση με το 2023, μια πολύ ισχυρότερη αυξητική τάση σε σχέση με την αντίστοιχη των ΑΠΕ (+19.8%). Μάλιστα, η αύξηση αυτή ήρθε έπειτα από 2 έτη συνεχόμενης μείωσης.
      Με 3,860 GWh, το πετρέλαιο στα μη διασυνδεδεμένα νησιά κατατάχθηκε στην τρίτη θέση, με μικρή σχετικά διαφορά από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (3,482 GWh) που βρέθηκαν στην τέταρτη θέση. Στην πέμπτη θέση με 3,236 GWh ακολούθησε ο λιγνίτης, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό το 2024.
      Το 2024 οι καθαρές εξαγωγές έφτασαν τις 307 GWh. Από το 1990 που υπάρχουν σχετικά δεδομένα της Eurostat, αυτό συνέβη μόνο μια φορά ακόμα, το 2000 με μόλις 11 GWh.

      Η μεγάλη αύξηση του ορυκτού αερίου (+5,641 GWh) και δευτερευόντως των ΑΠΕ (+4,177 GWh), καθώς και η πολύ μικρότερη αύξηση του πετρελαίου (+202 GWh) το 2024 συγκριτικά με το 2023, αντιστάθμισαν την κατακόρυφη πτώση των καθαρών εισαγωγών (-5,219 GWh), τη σημαντική αύξηση της ζήτησης (+2,960 GWh), την περαιτέρω συρρίκνωση της λιγνιτικής παραγωγής (-1,277 GWh) και τη μικρή μείωση των μεγάλων υδροηλεκτρικών (-565 GWh).
      Οι αντίστοιχες ποσοστιαίες μεταβολές το 2024, σε σχέση με το 2023, ήταν:
      Λιγνίτης: -28.3% Ορυκτό αέριο: +35.9% ΑΠΕ: +19.8% Μεγάλα υδροηλεκτρικά: -14% Καθαρές εισαγωγές: -106.3% Πετρέλαιο: +5.5% Ζήτηση: +5.5%
      Με 28,751 GWh, η καθαρή ενέργεια (ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά μαζί) το 2024 ήταν η υψηλότερη της δεκαετίας, αυξημένη κατά 14.4% σε σχέση το 2023 (25,138 GWh). Μάλιστα, ξεπέρασε κατά 311 GWh την ηλεκτροπαραγωγή από τα τρία ορυκτά καύσιμα μαζί (28,439 GWh), η οποία όμως σημείωσε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση κατά 19.1% σε σχέση με το 2023.
      Ωστόσο, παρατηρείται μια επιδείνωση σε σχέση με το 2023, όταν η καθαρή ενέργεια είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα κατά 1,265 GWh, πολύ περισσότερο δηλαδή από ότι το 2024. Αυτό οφείλεται στην αύξηση του ορυκτού αερίου μέσα στο 2024.

      Η καθαρή ενέργεια το 2024 κάλυψε λίγο παραπάνω από τη μισή ζήτηση (50.5%), ενώ το μερίδιό της στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν χαμηλότερο (50.3%). Οι ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) κυριάρχησαν στην κάλυψη της ζήτησης με μερίδιο 44.4%, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά είχαν μερίδιο 6.1%.
      Την πρωτοκαθεδρία στην κάλυψη της ζήτησης ανάμεσα στα ορυκτά καύσιμα είχε το ορυκτό αέριο με 37.5%, λίγο χαμηλότερο από το υψηλότερο μερίδιο της δεκαετίας (38.2%) που καταγράφηκε το 2021. Ακολούθησε το πετρέλαιο με 6.8% και τέλος ο λιγνίτης με μόλις 5.7%. Καθώς η Ελλάδα ήταν καθαρά εξαγωγική το 2024, οι καθαρές εισαγωγές είχαν αρνητική συνεισφορά στην κάλυψη της εγχώριας ζήτησης (-0.5%).
      Όσον αφορά την εγκατεστημένη ισχύ από αιολικά και φωτοβολταϊκά, η πρόοδος συνεχίστηκε και το 2024. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα του ΔΑΠΕΕΠ (Οκτώβριος 2024) και του ΔΕΔΔΗΕ (Αύγουστος 2024), η ισχύς που έχει εγκατασταθεί από φωτοβολταϊκά (8.93 GW) έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο του ΕΣΕΚ για το 2025 (8.5 GW). Τα αιολικά αναπτύχθηκαν με μικρότερο ρυθμό μεταξύ 2023-2024 (+2.4%), σε σχέση με το προηγούμενο έτος 2022-2023 (11.6%). Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ για το 2024, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών έως το 2024 έφτασε τα 5.355 GW.

      Το μερίδιο των ΑΠΕ στη ζήτηση το 2024 θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν περικοπές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διαδικασίας του ενοποιημένου προγραμματισμού που δημοσιεύει καθημερινά ο ΑΔΜΗΕ, το 2024 περικόπηκαν 860 GWh ΑΠΕ, που αντιστοιχούν στο 3.3% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στο ίδιο χρονικό διάστημα.
      Τον Απρίλιο περικόπηκε η περισσότερη καθαρή ενέργεια (259 GWh) συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες του έτους, αλλά και με το σύνολο των περικοπών του 2023 (228 GWh), ενώ τον Οκτώβριο καταγράφηκαν οι δεύτερες υψηλότερες περικοπές δηλαδή 141 GWh. Όσον αφορά τους υπόλοιπους μήνες, τον Μάρτιο περικόπηκαν 49 GWh, τον Μάιο 122 GWh, τον Ιούνιο 64 GWh, τον Ιούλιο 33 GWh,τον Αύγουστο 37 GWh, τον Σεπτέμβριο 108 GWh και τον Νοέμβριο 32 GWh. Τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν οι χαμηλότερες μηνιαίες περικοπές τους έτους 14 GWh, με εξαίρεση τους δύο πρώτους μήνες του έτους που ήταν μηδενικές.
      Η αποφυγή αυτών των περικοπών θα μπορούσε να περιορίσει τη χρήση ορυκτού αερίου, συνεισφέροντας έτσι στη μείωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

      Μέσα στο 2024:
      Τον Μάιο: Η λιγνιτική παραγωγή ήταν η χαμηλότερη από καταγραφής μετρήσεων (50 GWh), ενώ η δεύτερη χαμηλότερη σημειώθηκε τον Οκτώβριο 2024 (65 GWh). Τον Ιούλιο: Καταγράφηκε ρεκόρ μηνιαίας παραγωγής από ΑΠΕ (2,639 GWh) στην επικράτεια. Η ζήτηση (6,475 GWh) ήταν η υψηλότερη μηνιαία της τελευταίας δεκαετίας. Η παραγωγή από ορυκτό αέριο (2,412GWh) ήταν η δεύτερη υψηλότερη της τελευταίας δεκαετίας μετά τον Ιούλιο 2021 (2,490 GWh). Τον Νοέμβριο Καταγράφηκε ρεκόρ μηνιαίων καθαρών εξαγωγών (646 GWh). Η μέση μηνιαία τιμή στην χονδρεμπορική αγορά (Day Ahead Market) ήταν η υψηλότερη του έτους (137.4 €/MWh) Συνολικά το 2024 5 από τους 12 μήνες ήταν καθαρά εξαγωγικοί. Το 2023 αυτό είχε συμβεί μόνο για 2 μήνες. Η λιγνιτική παραγωγή ήταν 0 για το 22.9% των ωρών του 2024 (2009 ώρες), τριπλάσιο ποσοστό από αυτό του 2023 (7.7%, 672 ώρες). Καταγράφηκαν επίσης οι περισσότερες συνεχόμενες μέρες με 0 λιγνίτη (21 ημέρες το 2024, ενώ το 2023 ήταν 9).
      Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2024 στην επικράτεια (56,899 GWh) αυξήθηκε κατά 5.5% (+2,960 GWh) σε σχέση με το 2023, έπειτα από 2 έτη συνεχόμενης μείωσης. Αύξηση παρατηρήθηκε και σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας 2019-2023 κατά 1.8%.

    9. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Την απόλυτη κυριαρχία των μεγάλων καθετοποιημένων ομίλων στην αγορά των μπαταριών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των χιλιάδων μικρών παικτών, καταδεικνύει ο τρίτος και τελευταίος σχετικός διαγωνισμός της ΡΑΑΕΥ με επιδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
      Ακτινογραφώντας τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν και τα ονόματα πίσω από αυτές, οι μεγάλοι αναμένεται να «σκουπίσουν» και πάλι τη συντριπτική πλειονότητα της δημοπρατούμενης ισχύος για έργα 200 MW, με τη συμμετοχή των μικρομεσαίων επενδυτών να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.
      Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι συνολικά οι φάκελοι δεν ξεπέρασαν τους 21, διαψεύδοντας τις αρχικές εκτιμήσεις για πολλαπλάσιο αριθμό, καθώς οι μικροί γνωρίζουν ότι τα περιθώρια να ανταγωνιστούν σε «μπινταρίσματα» τους μεγάλους είναι ανύπαρκτα.
      Σε ένα κεφάλαιο που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στον ταχύτερο εκτοπισμό των αδύναμων παικτών από την αγορά, τα τελικά στοιχεία για τις υποβληθείσεις αιτήσεις δείχνουν ότι οι πέντε μεγάλοι καθετοποιημένοι ελληνικοί όμιλοι διεκδικούν πάνω από 200 MW, καλύπτοντας τον στόχο της προκήρυξης. Συγκεκριμένα: 
      Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατέβηκε στον διαγωνισμό με αιτήσεις για 50 MW (όσο και το μέγιστο όριο ανά συμμετέχοντα). Η ΔEΗ Ανανεώσιμες επίσης για 50 MW. Η Metlen, όπως και η Helleniq Energy, με δύο αιτήσεις των 25 MW, έκαστη. Η Motor Oil («MS Φλώρινα») με 20 MW. Η EDF («Ηλιόθερμα Ενεργειακή») διεκδικεί 50 MW. Η Eunice («Arcadia Stοrage») όπως και η Principia (πρώην Enel Green Power) από 10 MW η καθεμία. Λιγότερο «επιθετικοί», πολλά τα ρίσκα
      Συνολικά ο διαγωνισμός επιδοτεί αυτόνομες μπαταρίες (standalone) 4ωρης διάρκειας, έναντι των 2ωρων στους δύο προηγούμενους, συνολικής ισχύος 200 MW και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει υπερδιπλάσια αιτήματα. Γύρω στα 700 MW, με τις προσφορές των μεγάλων να υπερκαλύπτουν ήδη τη δημοπρατούμενη ισχύ.
      Συνυπολογίζοντας τα συνεχώς αυξανόμενα ρίσκα στην πράσινη αγορά, είναι λογικό τούτη τη φορά οι επενδυτές να μην είναι τόσο «επιθετικοί» όσο στους προηγούμενους διαγωνισμούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα «μπινταρίσματα», που θα αποσφραγιστούν τον Μάρτιο, αφού πρώτα θα έχουν ελεγχθεί τα νομικά και τεχνικά έγγραφα, μπορεί και να κινούνται στη σφαίρα των 60.000 με 67.000 ευρώ /MW/έτος, δηλαδή ψηλότερα από άλλες φορές.
      Ενας επιπλέον λόγος γι' αυτό είναι ότι η πλειοψηφία των μεγάλων παικτών της αγοράς έχει πλέον κατοχυρώσει ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο έργων. Δεν έχει την αγωνία να μπει με όποιο κόστος στο παιχνίδι της μπαταρίας, το οποίο με τον τρέχοντα διαγωνισμό κλείνει έναν κύκλο.
      Είναι ο τελευταίος με λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση. Επίκειται η πρόσκληση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας για μαζική εγκατάσταση σε αδειοδοτημένα έργα, μπαταριών, γύρω στα 2 GW, δηλαδή το 50% του εθνικού στόχου, χωρίς ωστόσο αυτή τη φορά κάποιου είδους στήριξη και ενίσχυση.
      Το bonus είναι διαφορετικό αλλά εξίσου σημαντικό και αφορά τη fast-track αδειοδότηση όσων επενδυτών «περάσουν», δηλαδή δεσμευτούν, καταθέτοντας υψηλές εγγυητικές επιστολές ότι θα καταφέρουν να ηλεκτρίσουν τα έργα τους εντός των επόμενων 18 μηνών.
      Κόστη, εξάρτηση από Κίνα, αβεβαιότητα
      Αποτελεί υπ’ αυτή την έννοια ένα πρώτο crash test για την πράσινη ενεργειακή αγορά, που μέχρι σήμερα έχει εθιστεί στις επιδοτήσεις. Την ίδια στιγμή, τα κόστη για τις μπαταρίες παραμένουν ψηλά. Αν και έχουν πέσει κατά 50%-60% σε ενάμιση χρόνο, εντούτοις υπολογίζονται στα 250.000 ευρώ ανά MWh για ένα σύστημα αποθήκευσης 2ώρης διάρκειας, χωρίς να έχει μειωθεί η συνολική επενδυτική δαπάνη, καθώς έχουν αυξηθεί οι δαπάνες σύνδεσης.
      Ταυτόχρονα, η εξάρτηση από την Κίνα μεγαλώνει εκθετικά. Η πτώχευση της Northvolt ισοδυναμεί για πολλούς με χρεοκοπία της όποιας «ελπίδας» είχε απομείνει στην Ευρώπη για παραγωγή μπαταριών. Το δίδυμο των κατασκευαστών της Κίνας και της Νότιας Κορέας «δένει» ακόμη πιο σφιχτά στο άρμα του τη Γηραιά Ηπειρο και τους Ευρωπαίους επενδυτές, μετά και τους τίτλους τέλους για τη σουηδική εταιρεία. Την τελευταία ίσως αξιόλογη προσπάθεια της Γηραιάς Ηπείρου να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη εφοδιαστική αλυσίδα στον συγκεκριμένο τομέα.
      Σε ένα πάντως τοπίο υψηλής αβεβαιότητας, με πληθώρα ενδείξεων επαναξιολόγησης των πράσινων στόχων και των προτεραιοτήτων, με ή χωρίς επιδότηση, οι μπαταρίες αποτελούν μονόδρομο απέναντι στις αλματώδεις περικοπές από την πράσινη υπερπροσφορά και τις αρνητικές τιμές.
      Τα σινιάλα από την Ισπανία και η Ελλάδα
      Στην Ισπανία, από τους πρωταγωνιστές των ΑΠΕ στην Ευρώπη, οι εκτιμήσεις των αναλυτών που μίλησαν χθες στο εξιδεικευμένο στα ενεργειακά θέματα Montelnews.com μιλούν για διπλασιασμό ωρών φέτος με αρνητικές τιμές ενέργειας, καθώς το capacity των φωτοβολταϊκών συνεχίζει να αυξάνεται αλματωδώς, μειώνοντας την κερδοφορία των νέων έργων.
      Τα ελληνικά στοιχεία των ωρών με αρνητικές τιμές θεωρούνται σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε αυτά που βιώνουν άλλες, πιο ανεπτυγμένες αγορές. Το ίδιο και οι περικοπές, που πέρυσι άγγιξαν τις 900 GWh στη χώρα μας (294% έναντι του 2023) και φέτος αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.
      Αν και η υπερθέρμανση είναι προφανής παντού στην Ευρώπη, παρότι τα σινιάλα των μεγάλων που σπεύδουν να εμπλουτίσουν το portfolio τους με αιολικά, πληθαίνουν, εντούτοις η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών δείχνει ότι επιμένει να κινείται κόντρα στο ρεύμα. Ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου στην Ευρώπη επιβραδύνονται, εδώ, η ουρά νέων αιτήσεων που κατατίθενται κάθε μήνα στον ΑΔΜΗΕ μεγαλώνει.
    10. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σε συνέχεια της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις εταιρείες Chevron και HELLENiQ Energy.
      Συγκεκριμένα,  υπεγράφη ήδη (23/1), η Απόφαση με την οποία προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών, για τις οποίες παραχωρείται το εν λόγω δικαίωμα, όπως αυτά απεικονίζονται στους κάτωθι χάρτες.
      Στο πλαίσιο της Υπουργικής Απόφασης προσδιορίζεται ως διαδικασία παραχώρησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων η Σύμβαση Μίσθωσης, το ίδιο πρότυπο, δηλαδή, με τις αντίστοιχες διαδικασίες των προηγούμενων διαγωνισμών.
      Σημειώνεται πως έχει προηγηθεί η Υπουργική Απόφαση με την οποία γίνεται αποδεκτό το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την αμερικανική εταιρεία Chevron, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη, παγκοσμίως, ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, καθώς και από την HELLENiQ Energy, για τις περιοχές «Νότια της Πελοποννήσου» και «Μπλοκ Α2».
      Μέσα στις επόμενες ημέρες, δημοσιεύεται η Διακήρυξη του Διαγωνισμού, κατόπιν εισήγησης από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η οποία αφορά στην αδειοδότηση νέων περιοχών, με σκοπό την ανάθεση αποκλειστικών δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.
      Η Διακήρυξη θα περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς υποφακέλους:
      α) νομιμοποιητικά έγγραφα,
      β) έγγραφα οικονομικής ικανότητας,
      γ) έγγραφα τεχνικής ικανότητας και
      δ) ανταγωνιστικά στοιχεία και θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 90 ημέρες.
      Αφού υποβληθούν οι προσφορές από ενδιαφερόμενα μέρη (θα μπορούσαν να είναι και άλλες εταιρείες, εκτός δηλαδή από τις Chevron και HELLENiQ Energy που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον), θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών από Επιτροπή της ΕΔΕΥΕΠ. Θα επιλεχθεί η καλύτερη προσφορά (ανά περιοχή) και θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους αναδόχους για την οριστικοποίηση των Συμβάσεων Μίσθωσης.
      Τέλος, θα γίνει η υποβολή των τελικών Συμβάσεων Μίσθωσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και η Κύρωσή τους από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.


    11. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Το δρόμο για τέσσερα νέα μεγάλα ενεργειακά projects άνοιξε η ΡΑΑΕΥ με αποφάσεις της που ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες. Οι τρεις από αυτές αφορούν έργα αποθήκευσης, εκ των οποίων οι δύο αντλησιοταμίευσης και η μία με μπαταρίες, ενώ η τέταρτη εγκρίνει τη συνένωση 4 βεβαιώσεων παραγωγού που «γεννούν» ένα νέο mega φωτοβολταϊκό στο Κιλκίς με… σουηδική σφραγίδα.
      Οι άδειες αντλησιοταμίευσης
      Οι δυο άδειες αντλησιοταμίευσης αφορούν εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Κατσέλη, οι οποίες συστάθηκαν στις 27 Νοεμβρίου 2024 και εδρεύουν στην Αλεξανδρούπολη. Με απόφαση του Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ αποφασίστηκαν συγκεκριμένα:
      -Η χορήγηση άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 515 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 470 MW στη θέση «ΚΑΨΑΛΑ» των Δημοτικών Ενοτήτων ΟΡΕΙΝΟΥ & ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ των Δήμων ΝΕΣΤΟΥ & ΞΑΝΘΗΣ των Περιφερειακών Ενοτήτων ΚΑΒΑΛΑΣ & ΞΑΝΘΗΣ, της εταιρείας «ΥΔΡΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ».

      Η σχετική αίτηση υποβλήθηκε προς τη Ρυθμιστική Αρχή στις 9 Δεκεμβρίου 2024. Το έργο που θα αφορά την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης προβλέπεται να έχει εγκαταστημένη χωρητικότητα 4886 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 4015 MWh.
      -Η χορήγηση άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 510 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 464 MW στη θέση «ΒΑΘΥΤΟΠΟΣ» των Δημοτικών Ενοτήτων ΟΡΕΙΝΟΥ & ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ των Δήμων ΝΕΣΤΟΥ & ΞΑΝΘΗΣ των Περιφερειακών Ενοτήτων ΚΑΒΑΛΑΣ & ΞΑΝΘΗΣ, της εταιρείας «ΠΟΤΑΜΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Ι.Κ.Ε.». Και σε αυτή την περίπτωση η σχετική αίτηση υποβλήθηκε προς τη Ρυθμιστική Αρχή στις 9 Δεκεμβρίου 2024, ενώ το έργο αντλησιοταμίευσης προβλέπεται να έχει εγκαταστημένη χωρητικότητα 4833 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 3971 MWh.
      Η Helleniq Energy
      Παράλληλα, άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 50 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 50 MW στη θέση «ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ» της Δημοτικής Ενότητας ΦΙΛΛΥΡΑΣ του Δήμου ΑΡΡΙΑΝΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΡΟΔΟΠΗΣ, έλαβε από τη ΡΑΑΕΥ η «HELLENIQ RENEWABLES ΜΑΕ». Η σχετική αίτηση είχε υποβληθεί στις 10 Απριλίου 2024. Πρόκειται για έργο με την τεχνολογία των συσσωρευτών, το οποίο προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 268,32 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 200 MWh.
      Το νέο αυτό project έρχεται να ενισχύσει το διαρκώς διευρυνόμενο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου Helleniq Energy στις ΑΠΕ και ιδιαίτερα στον τομέα της αποθήκευσης.
      Mega φωτοβολταικό στο Κιλκίς
      Την ίδια ώρα, ένα νέο mega φωτοβολταικό πάρκο βρίσκεται στα σκαριά στην περιοχή του Κιλκίς.
      Με βάση την πρόσφατη απόφαση της ΡΑΑΕΥ, αφορά φωτοβολταικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 243.7344 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 243.7344 MW, με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο, στη θέση ΧΕΡΣΟΤΟΠΙ, της Δημοτικής Ενότητας ΚΙΛΚΙΣ,ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗΣ,ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΚΙΛΚΙΣ, της εταιρείας «ΙΣΙΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Μ.Α.Ε.».
      Πρόκειται για εταιρεία που ανήκει στην «οικογένεια» της «Ιδέα Φως» (Ι. Δημητρίου-Αν. Τσουχλαράκη), με την οποία συνεργάζεται ως στρατηγικός επενδυτής ο σουηδικός όμιλος ΟΧ2.

      Στην προκειμένη περίπτωση το νέο project έχει προκύψει από τη συνένωση 3 παλαιότερων βεβαιώσεων παραγωγού (της «ΙΣΙΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ») για φωτοβολταικούς σταθμούς με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης και συγκεκριμένα:
      -Εγκατεστημένης ισχύος 24.387480 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 24.387480 MW, στη θέση ΝΕΟ ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟ, της Δημοτικής Ενότητας ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗΣ, του Δήμου ΚΙΛΚΙΣ,
      -Εγκατεστημένης ισχύος 37.613160 MW, και μέγιστης ισχύος παραγωγής 37.613160 MW, στη θέση ΚΟΤΥΛΗ-ΒΑΦΕΙΟΧΩΡΙ, της Δημοτικής Ενότητας ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ, του Δήμου ΠΑΙΟΝΙΑΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΚΙΛΚΙΣ,
      -Εγκατεστημένης ισχύος 181.733760 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 181.733760 MW, στη θέση ΧΕΡΣΟΤΟΠΙ, της Δημοτικής Ενότητας ΚΙΛΚΙΣ,ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ, του Δήμου ΚΙΛΚΙΣ,ΠΑΙΟΝΙΑΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΚΙΛΚΙΣ.
      Με βάση σχετική αίτηση της εταιρείας που υποβλήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2025 δόθηκε από τη ΡΑΑΕΥ το πράσινο φως για τη συνένωση των παραπάνω βεβαιώσεων παραγωγού με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 243.7344 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 243.7344 MW, με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης.
      Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο όμιλος ΟΧ2, -με παρουσία σε 11 χώρες-, αναπτύσσει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και συνδυάζοντας όλες τις τεχνολογίες, όπως χερσαία αιολικά, φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά και συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
    12. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Πλησίασε τα 5,4 GW η αιολική ισχύς που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο. Συγκεκριμένα, 5.355 MW ήταν η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα στο τέλος του 2024. Αυτό προκύπτει από την ετήσια Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

      Με βάση τη Στατιστική, κατά το 2024 συνδέθηκαν στο δίκτυο 39 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 125,5 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος 150 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί αύξηση 2,4% σε σχέση με το τέλος του 2023.

      Πρόκειται για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, που φυσικά παραμένει θετικός. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης οφείλεται στο συνδυασμό δύο παραγόντων:
        Το προηγούμενο έτος (2023) ήταν το δεύτερο καλύτερο έτος για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα, διότι ολοκληρώθηκαν και συνδέθηκαν πάρα πολλά νέα αιολικά πάρκα. Ομοίως, το επόμενο έτος (2025) αναμένεται πολύ πιο θετικό, διότι αυτή την περίοδο κατασκευάζονται ή έχουν συμβολαιοποιηθεί πολλές νέες αιολικές επενδύσεις που θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες. Εκτιμάται λοιπόν ότι η υστέρηση του 2024 μπορεί να οφείλεται και σε συγκυριακούς παράγοντες χρονοπρογραμματισμού των επενδύσεων.
        Σημαντικός παράγοντας παραμένει η καθυστέρηση που οφείλεται στα γραφειοκρατικά εμπόδια και τη συχνή αδυναμία υπηρεσιών να εφαρμόζουν ορθά τις προβλέψεις και τις προθεσμίες της αδειοδοτικής νομοθεσίας. Ως αποτέλεσμα τα αιολικά πάρκα αντιμετωπίζουν ένα καθεστώς αδειοδότησης που είναι σαφώς χειρότερο από των άλλων τεχνολογιών.
      Οι δρομολογημένες επενδύσεις

      Κατά το τέλος του 2024 ήταν υπό κατασκευή ή είχαν συμβολαιοποιηθεί πάνω από 1,1 GW νέων αιολικών πάρκων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός των επόμενων 18 μηνών. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν ακόμα 300 MW περίπου, που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς, έχουν καταθέσει τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης αλλά δεν ανήκουν σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες. Ως αποτέλεσμα η συνολική αιολική ισχύς θα ξεπεράσει τα 6,5 GW εντός της επόμενης διετίας.

      Η γεωγραφική κατανομή

      Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί  2.346 MW (44%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 667 ΜW (12%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 535 MW (10%).
      Οι επενδυτές

      Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο Top-5 κατατάσσονται: η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 1.034 MW (19,3%) η ΜORE με 766 MW (14,3%) η Iberdrola Rokas με 409 MW (7,6%) η Principia με 368 MW (6,8%) και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 276 MW (5,2%) Ακολουθούν η Total Energies, η EDF, η METLEN, η Jasper Energy, η Cubico, η HELENiQ Energy κ.α.
       
      Οι κατασκευαστές

      H εικόνα για τους κατασκευαστές των ανεμογεννητριών είναι η εξής:

      H Vestas έχει προμηθεύσει το 44,7% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος στην Ελλάδα.

      Ακολουθούν η Enercon με 25,8%, η Siemens Gamesa με 16,8%, η Nordex με 7,3% και η GE Renewable Energy με 3,8%. Μικρότερα μερίδια κατέχουν οι EWT, Goldwind και Leitwind.

      To 2024 τις νέες ανεμογεννήτριες προμήθευσαν: η Enercon (44,1ΜW – 35,1%), η Vestas (39,6MW – 31,6%), η Siemens Gamesa (39,2MW – 31,2%) και η Goldwind (2,6MW – 2,1%).

      Σημειώνεται ότι όλα τα ως άνω αναφερόμενα μεγέθη αφορούν αιολική ισχύ που αποδίδεται στο δίκτυο.

      Τα έργα των διαγωνισμών

      Κατά την περίοδο 2018-2022 έχουν επιλεγεί μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1.592MW, δηλαδή ώριμα έργα που θα έπρεπε ήδη να έχουν όλα τεθεί σε λειτουργία.

      Όμως εξαιτίας κυρίως των καθυστερήσεων που προκαλούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, μόλις τα 680 MW, δηλ. το 42,7%, είχαν κατορθώσει να λειτουργούν κατά το τέλος του 2024.

      Οι καθυστερήσεις αυτές δεν είναι χωρίς συνέπειες. Η τιμή αποζημίωσης των αιολικών πάρκων που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς και δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα είναι πολύ μικρότερη από το κόστος παραγωγής από φυσικό αέριο ή λιγνίτη. Τα αιολικά αυτά έργα, συνολικής ισχύος πάνω από 900 MW, εάν είχαν ολοκληρωθεί έγκαιρα, θα πρόσφεραν περισσότερη φθηνή ενέργεια και μόνιμη ανακούφιση στους Έλληνες καταναλωτές και την εθνική οικονομία.
       
      Οι ωριαίες συμμετοχές της αιολικής ενέργειας στο Σύστημα το 2024

      Κατά το 2024, στο Ελληνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα: η μεγαλύτερη ωριαία διείσδυση αιολικής ισχύος ήταν 90,3% και παρατηρήθηκε τη Δευτέρα 08.04.2024 (03:00 – 04:00)
        συνολικά για 2.575 ώρες του έτους, η διείσδυση αιολικής ισχύος ήταν πάνω από 30% της ζήτησης ενέργειας
        συνολικά για 5.253 ώρες η διείσδυση αιολικών και φωτοβολταϊκών ήταν πάνω από 30% και για 2.618 ώρες ήταν πάνω από 60%
        η συνολική ωριαία διείσδυση των αιολικών και φωτοβολταϊκών ξεπέρασε το 100% της ζήτησης για 306 ώρες κατά το 2024. Το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα της χώρας ανταποκρίθηκε χωρίς πρόβλημα στις μεγάλες αυτές διεισδύσεις.


      O χάρτης της αιολικής ενέργειας
        Τις επόμενες ημέρες θα ενημερωθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή με τον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΕΛΕΤΑΕΝ.

      Κατεβάστε την Στατιστική ΕΔΩ   Κατεβάστε το χάρτη με τη γεωγραφική κατανομή ΕΔΩ   Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου σε pdf ΕΔΩ
    13. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Σε διαβούλευση έθεσε η Κομισιόν την Παρασκευή τη νέα πράξη Net Zero Industry Act (NZIA), της οποίας στόχος είναι η παραγωγή τεχνολογιών που απαιτούνται για την απαλλαγή  από τον άνθρακα.
      Με τη μορφή τριών εκτελεστικών κανονισμών και ενός κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού, αυτοί οι κανόνες στοχεύουν στην υποστήριξη του στόχου της NZIA για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου που θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ και θα προάγει τεχνολογίες ζωτικής σημασίας για την απανθρακοποίηση. 
      Τα νέα κείμενα και τα σχόλια που θα προκύψουν από τη διαβούλευση περίπου τεσσάρων  εβδομάδων, ήτοι έως την 21η  Φεβρουαρίου 2025, θα «τροφοδοτήσουν» την προετοιμασία από την Επιτροπή των τελικών σχεδίων, προτού τελικά υποβληθούν στις σχετικές ομάδες εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών πριν την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου 2025, δηλαδή έως τα τέλη Μαρτίου.
      Non-price κριτήρια στις δημοπρασίες ΑΠΕ 
      Ειδικότερα, στο άρθρο 26 της   NZIA θεσπίζονται κανόνες για τις δημοπρασίες των κρατών μελών που πραγματοποιούνται για τη στήριξη της  ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μη τιμολογιακών κριτηρίων που πρέπει να εφαρμόζονται στο 30% του όγκου των δημοπρασιών (ή στα  6 GW ανά κράτος μέλος) από τον Ιανουάριο του 2026 και έπειτα.
      Τα κριτήρια που αναφέρονται είναι: υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ασφάλεια δεδομένων, ικανότητα πλήρους και έγκαιρης παράδοσης του έργου και κριτήρια αξιολόγησης της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας της δημοπρασίας. 
      Ουσιαστικά η ΕΕ κάνει άλλο ένα αποφασιστικό βήμα προς τις δημοπρασίες έργων ΑΠΕ προωθώντας εκείνα τα έργα που δημιουργούν τη μεγαλύτερη αξία για την κοινωνία και επιχειρεί να απομακρυνθεί από τις δημοπρασίες που αφορούν μόνο στην «ταρίφα». Στόχος είναι τα κριτήρια προεπιλογής και τα μη τιμολογιακά κριτήρια ανάθεσης να διαδραματίσουν στο μέλλον κεντρικό ρόλο στην επιλογή των έργων ΑΠΕ που θα προκρίνονται στις δημοπρασίες. 
      Η συγκεκριμένη  εκτελεστική πράξη (Implementing Act on non-price criteria in renewable energy auctions) διευκρινίζει τι συνεπάγεται αυτό. Στόχος είναι να σκιαγραφηθεί ένας γενικός ορισμός και πιο λεπτομερείς παράμετροι για την εναρμόνιση της εφαρμογής αυτών των κριτηρίων, αφήνοντας ωστόσο κάποια ευελιξία στα κράτη μέλη. Η εκτελεστική πράξη υπενθυμίζει ότι τα καλά σχεδιασμένα αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια που επιβραβεύουν προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και προωθούν τη βιομηχανική κλίμακα μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα μια καινοτόμο και ανταγωνιστική μεταποιητική βιομηχανία. 

      Καθαρές τεχνολογίες
       Επίσης, η NZIA στοχεύει στην ενίσχυση των παραγωγικών ικανοτήτων της ΕΕ σε βασικές καθαρές τεχνολογίες, όχι μόνο λαμβάνοντας υπόψη το τελικό προϊόν αυτών των τεχνολογιών, αλλά και τα συστατικά/εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή των τελικών προϊόντων. Η συγκεκριμένη κατ' εξουσιοδότηση πράξη (προβλέπεται στο άρθρο 46 παράγραφος 7), αποσκοπεί στην τροποποίηση του παραρτήματος της NZIA.  Τα κράτη μέλη θα υποστηριχθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. 
      Επίσης, απαιτείται (άρθρο 29 παράγραφος 2 της NZIA) υιοθέτηση εκτελεστικού νόμου ο οποίος θα απαριθμεί καθένα από τα net-zero τελικά προϊόντα τεχνολογίας και τα κύρια ειδικά συστατικά τους ώστε να προσδιοριστούν τελικά εκείνα που ενδέχεται να ενεργοποιήσουν την υποχρεωτική εφαρμογή του μη τιμολογιακού κριτηρίου.  Αυτό το κριτήριο πρέπει να εφαρμόζεται στις δημόσιες συμβάσεις (άρθρο 25), στους πλειστηριασμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (άρθρο 26) και σε άλλες μορφές δημόσιας παρέμβασης (άρθρο 28) όταν υπάρχει υπερβολική εξάρτηση από μία μόνο πηγή προμήθειας για ένα από αυτά τα προϊόντα ή εξαρτήματα. 
       Επίσης, η NZIA θα δίνει τη δυνατότητα  στις επενδύσεις έργων  κατασκευής τεχνολογιών net zero να υποβάλλουν αιτήσεις στα κράτη μέλη για να κατηγοριοποιηθούν σε καθεστώς  «net zero στρατηγικού έργου», επενδύσεις στις οποίες παρέχονται ειδικά οφέλη. Το άρθρο 13 παράγραφος 2 της NZIA απαιτεί την έκδοση εκτελεστικής πράξης που παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τη διασφάλιση ομοιόμορφων συνθηκών μεταξύ των κρατών μελών για την εφαρμογή των στρατηγικών κριτηρίων επιλογής έργων.
      Αυτή η νομική εξουσιοδότηση απαιτεί επίσης συγκεκριμένες οδηγίες για ορισμένες έννοιες στα κριτήρια επιλογής, όπως  η παραγωγική ικανότητα που είναι «πρώτη στο είδος της» ή «η καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία», καθώς και η «σημαντική παραγωγική ικανότητα».   
    14. Ενέργεια-ΑΠΕ

      tetris

      Τα σημάδια για αλλαγή του ενεργειακού τοπίου στην Ευρώπη πυκνώνουν. Η πιο πιστή μέχρι τώρα οπαδός του Green Transition, η Γερμανία, υπό την αυξανόμενη πίεση της κοινής γνώμης που βλέπει τον λογαριασμό να φουσκώνει και την οικονομία της να παραπαίει, ετοιμάζεται για τη μεγάλη στροφή.
      Σηκώνει σταδιακά το πόδι από το γκάζι της πράσινης μετάβασης και επιβεβαιώνοντας τις πρόσφατες ενδείξεις, δείχνει έτοιμη να αλλάξει στρατηγική, κρίνοντας και από τα όσα τονίζει συνεχώς ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς, που προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου, με δεύτερο κόμμα το AFD.
      «Τα τελευταία χρόνια συμφωνήσαμε για τον ποιο ενεργειακό πόρο πρέπει να καταργήσουμε, δηλαδή τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια. Εφόσον όμως δεν βρήκαμε αντικαταστάτη, είναι εκτός συζήτησης να καταργήσουμε αυτά που έχουν απομείνει. Εάν συνεχίσουμε σ’ αυτή τη γραμμή, θα θέσουμε σε τεράστιο κίνδυνο τη Γερμανία ως βιομηχανικό προορισμό, κάτι που δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε», είπε προ ημερών ο Μερτς, από το Μπόχουμ, το κέντρο της κοιλάδας της Ρουρ, όπου κάποτε χτυπούσε η καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας.
      Το φαβορί για την Καγκελαρία επανήλθε με χθεσινή του συνέντευξη στο t-online, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση Σολτς ότι «ήταν σοβαρό στρατηγικό της λάθος να κλείσει τους τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς» και προαναγγέλλοντας τη δημιουργία 50 νέων μονάδων με καύσιμο το φυσικό αέριο, εφόσον κερδίσει τις εκλογές.
      Η πίεση από την κοινή γνώμη
      Τα όσα λέει ο Μερτς δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία. Αντικατοπτρίζουν τον τρόπο σκέψης για ένα αυξανόμενο μέρος της γερμανικής (και όχι μόνο) κοινής γνώμης που βλέπει το πράσινο κόστος να ξεφεύγει, τις φθηνές ΑΠΕ να μη φτάνουν στην τσέπη της και που αντιλαμβάνεται ότι είτε μειώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση τις εκπομπές CO2 είτε όχι, όσο ο υπόλοιπος πλανήτης θα καλυτερεύει τις συνθήκες διαβίωσής του καίγοντας άνθρακα, οι παραπάνω προσπάθειες δεν θα έχουν καμία σημασία.
      Σε μελέτη του ινστιτούτου CSA που έγινε για λογαριασμό της εταιρείας Engie και δημοσιεύθηκε στη Handelsbatt, το 39% των πολιτών θεωρεί ότι η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί απειλή για την αγοραστική τους δύναμη. Τα ποσοστά αυτά φτάνουν το 48% στο Βέλγιο, το 44% στη Γαλλία και το 41% στην Ολλανδία.
      Σε άλλη μελέτη που έγινε στη Γερμανία, το 90% δηλώνει υπέρ της πράσινης μετάβασης, ωστόσο στο δεύτερο ερώτημα, κατά πόσο είστε διατεθειμένοι να δώσετε γι’ αυτήν το 30% του μισθού σας, η απάντηση είναι κατά 80% «όχι».
       
      Στην πράξη, ένα σημαντικό ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών, που ανήκουν στη μεσαία τάξη και όχι στην άκρα δεξιά, αντιλαμβάνονται ότι δεν είχαν ποτέ όλα τα δεδομένα στα χέρια τους, ούτε για τον χρόνο ούτε για το κόστος που θα αναληφθεί για την πράσινη μετάβαση.
      Το ερώτημα που τους τέθηκε από τις πολιτικές ηγεσίες ήταν «μισό». Τώρα, ακριβώς επειδή αποδίδουν ευθύνες στα συστημικά κόμματα για μια σειρά από αποτυχίες, από την πράσινη μετάβαση και το μεταναστευτικό μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις οικονομικές του επιπτώσεις, στρέφονται στα άκρα.
      Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, το AFD που υποστηρίζεται από τον Μασκ («θα γκρεμίσουμε τις ανεμογεννήτριες», είπε πρόσφατα η Αλις Βάιντελ), ποντάρει στις επόμενες εκλογές, όπου αν αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά του (21%, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις), θα γίνει πολύ κρίσιμος πολιτικός παράγοντας.
      Τα αδιέξοδα και η Κομισιόν
      Το αδιέξοδο για την πρόεδρο της Κομισιόν είναι προφανές. Την ίδια στιγμή που η Φον ντερ Λάιεν καλείται να υποστηρίξει το Green Transition, δηλαδή το δικό της ακριβό αφήγημα της προηγούμενης πενταετίας, πρέπει να βρει λεφτά για την άμυνα, όπου η ΕΕ χρειάζεται 500 δισ. ευρώ για να ενισχύσει την αυτονομία της σε προμήθειες όπλων στη νέα εποχή. Επομένως από κάπου πρέπει να κόψει.
      Αν και το 2019, η πράσινη μετάβαση αποτελούσε τη νούμερο ένα προτεραιότητα για την τότε Κομισιόν, τώρα δεν βρίσκεται ούτε μέσα στις 10 πρώτες κατευθυντήριες γραμμές της νέας Επιτροπής, όπως τις ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο η κα Φον ντερ Λάιεν, με τις πρώτες έξι θέσεις να καταλαμβάνονται από την οικονομική ανταγωνιστικότητα, την ευρωπαϊκή άμυνα, την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα ζωής, την προστασία της Δημοκρατίας και το γεωπολιτικό βάρος της ΕΕ.
      Και την ίδια στιγμή που σήμερα ορκίζεται πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντ. Τραμπ, ο οποίος δεν απέστειλε πρόσκληση στην πρόεδρο της Κομισιόν -όπως σχολιάζουν πηγές της αγοράς, τη θεωρεί μέρος της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας και όχι αρχηγό κράτους με ουσιαστικές πολιτικές ευθύνες-, πολλά απ’ όσα ο ίδιος έχει κατά καιρούς πει, όπως η ανάγκη τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος όχι μόνο σε ακραία ευρωπαϊκά κόμματα, όπως το AFD, αλλά και σε ευρύτερα στρώματα.
      Η έλευση Τραμπ «απελευθερώνει» την κριτική προς την ευρωπαϊκή ηγεσία για τους χειρισμούς της στην Ουκρανία και τις ενεργειακές και οικονομικές του συνέπειες, με ό,τι πίεση αυτό συνεπάγεται προς τα συστημικά κόμματα, στα οποία ανήκουν οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι.
      Οι ανατροπές
      Τα παραπάνω μπορεί μέσα στο επόμενο διάστημα να φέρουν, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, τεκτονικές ανατροπές στο ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης, που συνοψίζονται ως εξής:
      Πρώτον, να αλλάξουν ή να επιβραδύνουν τα χρονοδιαγράμματα για τις πράσινες πολιτικές της Επιτροπής, για τα αυστηρότερα όρια εκπομπών CO2, την επέκταση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών σε κτίρια και μεταφορές, και γενικά τους στόχους του 2030. Τυχόν αλλαγές γύρω από τις εκπομπές CO2, το βασικό εργαλείο πολιτικής της Κομισιόν με το οποίο στηρίζει την πράσινη μετάβαση, ασφαλώς θα ανακατέψουν την τράπουλα. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι φθηνότερες σήμερα τεχνολογίες μπορεί να γίνουν ακριβότερες και τα ακριβότερα καύσιμα, φθηνότερα. Αυτό με τη σειρά του θα έχει επιπτώσεις στις πράσινες επενδύσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να φρενάρουν. Δεύτερον, τυχόν λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, σε ένα εύλογο διάστημα, θα απελευθερώσει την τιμή του φυσικού αερίου από τον γεωπολιτικό κίνδυνο από τον οποίο είναι απόλυτα εξαρτημένο το καύσιμο. Αν σε 6, 8 ή 9 μήνες τερματιστεί ο πόλεμος, η αγορά θα πλημμυρίσει με φυσικό αέριο και μαζί με τις νέες παρτίδες από ΗΠΑ και Κατάρ, η τιμή του μπορεί να πέσει ακόμη και κάτω από τα 10 ευρώ/μεγαβατώρα, εκτιμούν πηγές της αγοράς. «Δεδομένου ότι ο Τραμπ πρόκειται να δώσει νέες άδειες, και σε μια διετία οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αυστραλία μπορεί να έχουν διπλασιάσει την παραγωγή τους, αν ανοίξει και η Ρωσία, τότε ο πλανήτης θα "πνιγεί" στο φυσικό αέριο», λένε οι ίδιες πηγές. Η Ελλάδα
      Στην Ελλάδα, από τους πιο πιστούς μέχρι σήμερα μαθητές της πράσινης μετάβασης, είναι ορατή κι εδώ μια σταδιακή αλλαγή. Η αναφορά Μητσοτάκη στην πρόσφατη επιστολή του προς την Φον ντερ Λάιεν ότι «πρέπει να περιορίσουμε το κόστος που προκύπτει από την υπερρύθμιση των εκπομπών ρύπων», καθώς «... μόνο έτσι θα επιτύχουμε μια μετάβαση το κόστος της οποίας θα μπορούν να αποδεχθούν οι πολίτες μας και οι επιχειρήσεις μας να αντέξουν οικονομικά...», αποτυπώνει το κλίμα.
      Είχε προηγηθεί το «όχι» τον περασμένο Απρίλιο της κυβέρνησης στην κοινοτική πρόταση, η ΕΕ να παράγει το 2040 λιγότερες κατά 90% εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με εκείνες του 1990, το μεγάλο «μαχαίρι» του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα στις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι το 2030, ρίχνοντας τον στόχο στα 94 δισ. (και πάλι ψηλός), έναντι των αρχικών 200 δισ. του draft, και φυσικά το τέλος των επιδοτήσεων για νέα έργα ΑΠΕ, μπαταρίες, κ.λπ.
      Αλλά ο πράσινος λογαριασμός συνεχίζει και παραμένει μεγάλος για τα νοικοκυριά (σε Ελλάδα και ΕΕ), τα οποία βλέπουν ότι το 50% του λογαριασμού τους στο ρεύμα αφορά φόρους και ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Ακούνε ότι η διείσδυση των ΑΠΕ θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις σε δίκτυα, ίσως και 70 δισ. ευρώ τον χρόνο πανευρωπαϊκά, μεγάλο μέρος των οποίων θα κληθούν προφανώς να πληρώσουν τα ίδια και βλέπουν ότι έρχονται αυξήσεις 10%-15% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, λόγω του υψηλού κόστους του νέου καυσίμου μειωμένου θείου που υποχρεούται να χρησιμοποιήσει ο κλάδος.
      Διαβάζουν για νέους κανονισμούς, από το τέλος των συμβατικών καυστήρων πετρελαίου και αερίου και την αντικατάσταση των παλαιών κλιματιστικών με νέα, μέχρι την υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιότερων κατοικιών, δηλαδή νέα κόστη που σε μεγάλο βαθμό θα πληρώσουν οι ίδιοι αφού το ταμείο του Δημοσίου δεν έχει τις αντοχές για επιδότηση κατά 100% τέτοιων δαπανών.
      Κυρίως όμως βλέπουν για χρόνια τις Βρυξέλλες να επιμένουν να «παλεύουν» μόνες τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, όταν όλος σχεδόν ο υπόλοιπος πλανήτης βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος και όταν την ίδια στιγμή η ευρωπαϊκή βιομηχανία φθίνει.
      Αντιλαμβάνονται δηλαδή το απόλυτα παράδοξο ως «τρελό» της υπόθεσης, ότι για να πετύχουμε στην ΕΕ τους υψηλούς στόχους μείωσης των εκπομπών CO2, αναγκαζόμαστε να εισάγουμε όλο και περισσότερο εξοπλισμό για την πράσινη μετάβαση, από φωτοβολταϊκά πάνελ μέχρι μπαταρίες, από την Κίνα. Μια χώρα που για να τα παράγει, καίει όλο και περισσότερο άνθρακα, ακυρώνοντας έτσι τις όποιες ευρωπαϊκές προσπάθειες για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ένα φαύλο κύκλο που ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν.
    15. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας δύο νέων ψηφιακών εργαλείων, που στοχεύουν στην ενίσχυση της διαφάνειας στην Ευρωπαϊκή Χονδρική Αγορά Φυσικού Αερίου. Τα νέα εργαλεία περιλαμβάνουν την ιστοσελίδα «Ροές Φυσικού Αερίου» και την ιστοσελίδα «Σταθμοί Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου».
      Η πρώτη ιστοσελίδα παρέχει γραφήματα με δεδομένα σχετικά με τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή αγορά, καλύπτοντας εισαγωγές, εξαγωγές και εσωτερικές ροές μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δεδομένα προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ENTSOG) και βασίζονται στις πληροφορίες που παρέχουν οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς (TSO).
      Η δεύτερη ιστοσελίδα περιλαμβάνει χάρτη που απεικονίζει τα τερματικά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ ή LNG) στην Ευρώπη, παρέχοντας πληροφορίες για τη λειτουργία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Τα δεδομένα προέρχονται από αξιόπιστες πηγές, όπως ο ENTSOG και το GIE:ALSI, και προορίζονται για την παρακολούθηση και την κατανόηση της διαχείρισης ΥΦΑ στην Ευρώπη.
      Οι νέες ψηφιακές πλατφόρμες συμβάλλουν στην ενίσχυση της διαφάνειας και παρέχουν πολύτιμα εργαλεία για ερευνητές και συμμετέχοντες στην ενεργειακή αγορά, με στόχο την καλύτερη ανάλυση των αγορών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
    16. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Ξεκινά η κατασκευή της Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) από τον Όμιλο ΔΕΗ, με στόχο τη διασφάλιση της κάλυψης των αναγκών τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία.
      Το έργο, που προβλέπεται να εγκατασταθεί εντός του οικοπέδου του πρώην ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, αποτελεί εξολοκλήρου επένδυση του Ομίλου ΔΕΗ, ύψους περίπου €80 εκ. και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2026.
      Όπως αναφέρει η ΔΕΗ σε σχετική ανακοίνωση, η μονάδα ΣΗΘΥΑ αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων που ανέλαβε να υλοποιήσει ο Όμιλος ΔΕΗ, συνυπογράφοντας το Μνημόνιο κατανόησης και στρατηγικής συνεργασίας (MoU) με τη Συντονιστική Επιτροπή Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, και τους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου, καθώς και τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. Η κατασκευή της μονάδας ξεκινά καθώς ολοκληρώθηκαν οι προαπαιτούμενες ενέργειες εκ μέρους των υπόλοιπων συμβαλλομένων.

      Το απαιτητικό αυτό έργο, με τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά,  που σχεδιάστηκε από τον Όμιλο ΔΕΗ, σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα μέρη του Μνημονίου, διασφαλίζει την απρόσκοπτη παροχή θερμικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα τηλεθέρμανσης της Δ. Μακεδονίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και μελλοντικές επεκτάσεις του συστήματος, όπως προσδιορίστηκαν από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης. Ταυτόχρονα, το έργο σχεδιάστηκε με στόχο τη διασφάλιση του χαμηλότερου κόστους παραγωγής θερμικής ενέργειας έναντι οποιασδήποτε εναλλακτικής τεχνολογίας ή επένδυσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βιωσιμότητα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Τηλεθέρμανσης.
      Επάρκεια θερμικής ισχύος για τη Δ. Μακεδονία και αποτελεσματική διαχείριση ενέργειας και διασυνδέσεων
      Η κατασκευή του έργου της Μονάδας ΣΗΘΥΑ, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου κατασκευής νέων μέσων παραγωγής θερμικής ενέργειας τα οποία προβλέπεται να αναπτυχθούν στον πρώην ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ και στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5. Η υλοποίηση του έργου ΣΗΘΥΑ προβλέπει την εγκατάσταση 17 μηχανών εσωτερικής καύσης με καύσιμο φυσικό αέριο, που θα μπορούν να λειτουργούν και με μείγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου χωρίς να επηρεαστεί ο βαθμός απόδοσής τους. Η μονάδα θα καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις για χαρακτηρισμό της ως «πλήρως συμπαραγωγική» βάσει της σχετικής νομοθεσίας εξασφαλίζοντας ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%. 

    17. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Κριτήρια που διασφαλίζουν την ταχεία εκτέλεση, χαμηλές τιμές και την ιδιοκτησιακή διασπορά έτσι ώστε να μην μονοπωληθεί η νέα αγορά της αποθήκευσης από μεγάλους παίκτες περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση για τα πρώτα έργα που θα προχωρήσουν χωρίς ενισχύσεις.
      Η υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδώσει το ΥΠΕΝ την ερχόμενη εβδομάδα θα καθορίζει τους όρους της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 2 GW, αυξημένη κατά 0,5 GW σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς.
      Η πρόσκληση θα απευθυνθεί σε ένα σύνολο αδειοδοτημένων έργων συνολικής ισχύος 20 GW και θέτει μια σειρά από κριτήρια για να δώσει προτεραιότητα σε αυτά που θα καλύψουν το βασικό στόχο εξισορρόπησης παραγωγής- ζήτησης ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι περικοπές ενέργειας των ΑΠΕ, με τον ταχύτερο και οικονομικότερο τρόπο.
      Η υψηλή εγγυητική επιστολή (περί τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και η δέσμευση για ηλέκτριση του έργου σε διάστημα 18 μηνών, θα αποτελέσουν τα ¨φίλτρα¨ για να μείνουν εκτός επενδυτές που δεν στοχεύουν σε πραγματικά έργα, αλλά στη μεταπώληση των δικαιωμάτων που θα διασφαλίσουν, όπως συνέβη τις πρώτες δεκαετίες ανάπτυξης των ΑΠΕ με τα αιολικά και τα τελευταία χρόνια με τα φωτοβολταϊκά, δίνοντας προτεραιότητα σε έργα που μπορούν να υλοποιηθούν γρήγορα.
      Εγκατάσταση έργων
      Η υπουργική απόφαση θα θέτει και χωροταξικά κριτήρια έτσι ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε έργα που θα εγκατασταθούν σε περιοχές που πραγματικά τα έχει ανάγκη το σύστημα και που η σύνδεσή τους με το δίκτυο θα περιορίζει το κόστος για τον καταναλωτή, αφού το 50% του συνολικού κόστους σύνδεσης μεταφέρεται μέσω του λογαριασμού ρεύματος στις χρεώσεις χρήσης δικτύου.
      Για το 1,5 GW από το σύνολο των 2 GW που θα συνδεθούν με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ η κατανομή θα γίνει με πλαφόν ανά γεωγραφική περιφέρεια, που θα λάβει υπόψη του την ισχύ των φωτοβολταϊκών που είναι εγκατεστημένα στην κάθε περιφέρεια ώστε να αποθηκεύεται η μέγιστη περίσσεια παραγωγή τις μεσημεριανές ώρες.
      Για τα 0,5 GW που θα συνδεθούν με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ το ΥΠΕΝ αναμένει από το Διαχειριστή μια τεχνική μελέτη για τα όρια ισχύος ανά υποσταθμό. Προτεραιότητα τόσο στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ όσο και του ΔΕΔΔΗΕ θα έχουν τα έργα που βρίσκονται στην πιο κοντινή απόσταση από τα σημεία σύνδεσης με το δίκτυο. Προαπαιτούμενο για την συμμετοχή των έργων στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα απευθύνει το ΥΠΕΝ, θα είναι και η εγγυημένη θέση του οικοπέδου. Ο επενδυτής θα πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά ιδιοκτησίας ή προσύμφωνο αγοράς του οικοπέδου.
      Ανώτατα όρια
      Η υπουργική απόφαση θα θέτει τέλος ανώτατα όρια ισχύος για κάθε επενδυτή προκειμένου να αποτρέψει φαινόμενα συγκέντρωσης της νέας αγοράς στα πρώτα χρόνια ανάπτυξής της.
      Kανένας επενδυτής δεν θα μπορεί να υλοποιήσει έργα άνω των 200 MW στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα έργα των 2 GW.
      Επιπλέον τίθεται ανώτατο όριο ισχύος στα 500 MW για το σύνολο των έργων αποθήκευσης που μπορεί να αναπτύξει κάποιος σε διάστημα 5ετίας.

      Το ανώτατο αυτό όριο δηλαδή συμπεριλαμβάνει και τα έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 900 MW που έχουν δρομολογηθεί με λειτουργική και κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω των δημοπρασιών της ΡΑΑΕΥ (η τελευταία είναι σε εξέλιξη) αλλά και τα έργα αποθήκευσης που βάσει νόμου θα αντικαταστήσουν άδειες για θερμικές μονάδες. Η υπουργική απόφαση θα προβλέπει μάλιστα ρητά ότι για διάστημα πέντε ετών δεν θα μπορεί κάποιος να αυξήσει την ισχύ του πέραν του ανώτατου ορίου των 500 MW μέσω εξαγοράς.
    18. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η Κίνα σχεδιάζει να δημιουργήσει το μεγαλύτερο φωτοβολταικό πάρκο στον κόσμο γνωστό ως “Solar Great Wall, το οποίο στοχεύει να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει όλες τις ανάγκες του Πεκίνου έως το 2030.
      Το Solar Great Wall θα εκτείνεται περίπου 400 χιλιόμετρα κατά μήκος του Κίτρινου Ποταμού στη βόρεια Κίνα, συγκεκριμένα στην περιοχή Kubuqi Desert της Εσωτερικής Μογγολίας.
      Το τείχος θα έχει πλάτος 5 χιλιόμετρα.
      Αναμένεται να επιτύχει μέγιστη παραγωγική ικανότητα 100 γιγαβάτ, με ετήσια παραγωγή που προβλέπεται στα 180 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh), υπερβαίνοντας σημαντικά την τρέχουσα κατανάλωση του Πεκίνου περίπου 135, 8 δισεκατομμύρια kWh ετησίως.
      https://www.facebook.com/ChinaGlobalTVNetwork/videos/862861272076000/
      Το έργο έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και για την καταπολέμηση της ερημοποίησης στην περιοχή. Στοχεύει στην αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας παρέχοντας σκιά και αποτρέποντας τη διάβρωση του εδάφους, η οποία μπορεί να βελτιώσει τις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες.
      Photovoltaic
      Το “Solar Great Wall” της Κίνας στοχεύει να παράγει 100 γιγαβάτ έως το 2030, παρέχοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το Πεκίνο, δημιουργώντας 50.000 θέσεις εργασίας, καταπολεμώντας την ερημοποίηση, και επενδύοντας έως και 100 δισεκατομμύρια $ σε ηλιακή υποδομή κατά μήκος του Κίτρινου Ποταμού.
      Περίπου 50.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν έως το 2030, ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίες και αυξάνοντας τα μέσα εισοδήματα για τους κατοίκους κατά πάνω από 20.000 RMB (£2.300) ετησίως.
      Η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών αναμένεται να εξοικονομήσει έως και 12, 6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους άνθρακα ετησίως και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 31, 3 εκατομμύρια τόνους.
      Χρονοδιάγραμμα και Επένδυση
      Η πρωτοπορία για το Ηλιακό Σινικό Τείχος ξεκίνησε στις αρχές του 2024, με την ολοκλήρωση να στοχεύει για το 2030. Η εκτιμώμενη επένδυση για το έργο θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 100 δισεκατομμύρια $, αν και δεν έχουν γνωστοποιηθεί συγκεκριμένες οικονομικές λεπτομέρειες.
      Μέχρι στιγμής, έχουν ήδη εγκατασταθεί περίπου 5,4 γιγαβάτ ηλιακής ισχύος, παρουσιάζοντας σημαντική πρόοδο σε αυτό το τεράστιο έργο υποδομής.
      Το Ηλιακό Σινικό Τείχος αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο στοιχείο της στρατηγικής της Κίνας για τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα. Αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια σε τόσο μεγάλη κλίμακα, η Κίνα ελπίζει να δημιουργήσει προηγούμενο για παρόμοιες πρωτοβουλίες παγκοσμίως, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τόσο τις ενεργειακές ανάγκες όσο και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες.
    19. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Ενεργειακή μετάβαση δίχως το τρίπτυχο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και επαρκείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις δεν είναι εφικτή. Με άλλα λόγια, για να πάρει μπροστά η πράσινη επανάσταση απαιτούνται επενδύσεις και στους τρεις τομείς, διαφορετικά η πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα και την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για το 2030 και το 2050 δεν θα ολοκληρωθεί.
      Όσον αφορά την επίτευξη των στόχων διείσδυσης της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας στην πορεία προς το 2030, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Πριν από μια δεκαετία ο λιγνίτης επικρατούσε και η χώρα ήταν βαθιά εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα. Σήμερα, η παραγωγή ρεύματος από… κάρβουνο έχει πέσει στο 5%, ενώ η ηλεκτροπαραγωγή από τον ήλιο και τον άνεμο βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση.
      Τους πρώτους δέκα μήνες του 2024, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επεξεργασμένα στοιχεία του Green Tank, η καθαρή ενέργεια κάλυψε το 51% της ενεργειακής ζήτησης. Οι ΑΠΕ (κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα) κυριάρχησαν στην κάλυψη της ζήτησης με μερίδιο 44,5%, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έφτασαν το 6,5%. Σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα, το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου κυρίαρχη ήταν η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο (35,4%) και περιορισμένη εκείνη των πετρελαϊκών μονάδων στα ελληνικά νησιά (6,2%) και των λιγνιτικών (5%). Οι καθαρές εισαγωγές κάλυψαν μόνο το 1,6% της ζήτησης, το χαμηλότερο ποσοστό της δεκαετίας.
      Όμως, παράλληλα με τις ΑΠΕ, αυξάνονται και οι παρενέργειες που συνδέονται με την ευμετάβλητη παραγωγή τους, τη χωρητικότητα των δικτύων και την κατά περιόδους (κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο) σημαντική απόκλιση της προσφερόμενης ενέργειας από τη ζήτηση. Έτσι, οι διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και του δικτύου διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) προχωρούν σε περικοπές αιολικής και ηλιακής ενέργειας προκειμένου η ζήτηση να ισορροπήσει και να αποφευχθεί ενδεχόμενο μπλακ άουτ. 
      Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 οι περικοπές έφτασαν στο 3,7% της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής. Με άλλα λόγια, μέρος της καθαρής ενέργειας πετιέται στα… σκουπίδια. Παράλληλα, αυξάνονται και οι ώρες με μηδενικές τιμές ρεύματος, γεγονός που καθιστά αναγκαία την επιτάχυνση του σχεδιασμού προκειμένου να προστατευτούν και οι επενδύσεις.   Τα ηλεκτρικά δίκτυα
      Βασική παράμετρος για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας είναι τα δίκτυα. Όπως ανέφερε προ ημερών στο OT Forum ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, το πρόβλημα της χωρητικότητας των δικτύων είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο», τονίζοντας ότι δεν είναι έτοιμα να υποστηρίξουν τις εξελίξεις στις ΑΠΕ. Όπως επισήμανε, δεν πρόκειται για ένα εγχώριο ή ευρωπαϊκό πρόβλημα αλλά παγκόσμιο. Γενικότερα, εκτιμάται ότι απαιτούνται 7 τρισ. ευρώ παγκοσμίως για την ενεργειακή μετάβαση και περίπου 60 δισ. ευρώ ετησίως για τα δίκτυα στην Ευρώπη.
      Πάρα ταύτα, τα δίκτυα δεν μπορεί να επεκτείνονται επ’ αόριστον. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους Διαχειριστές του ελληνικού δικτύου διανομής και του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μια λύση είναι τα σημεία εγκατάστασης των έργων ΑΠΕ να συνυπολογίζουν το υφιστάμενο δίκτυο ή τον σχεδιασμό ανάπτυξης του ηλεκτρικού συστήματος. Αντιθέτως, σήμερα πρώτα κατασκευάζονται οι μονάδες και στη συνέχεια το δίκτυο «τρέχει» να αναπτυχθεί για να καλύψει τις νέες ανάγκες που προκύπτουν ανά την Ελλάδα. 
      Όσον αφορά τα νέα καλώδια μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η ταχύτητα ανάπτυξής τους είναι πιο αργή σε σχέση με την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Γι’ αυτό οι Διαχειριστές, εκτός από τον διαφορετικό τρόπο σχεδιασμού και χωροθέτησης των μονάδων ΑΠΕ, ζητούν την υιοθέτηση ενός πιο ευνοϊκού αδειοδοτικού πλαισίου για τις νέες γραμμές και τους υποσταθμούς, ώστε τα έργα μεταφοράς να κατασκευάζονται έγκαιρα και να είναι σε θέση να υποστηρίξουν το συνεχώς αυξανόμενο επενδυτικό δυναμικό σε μονάδες πράσινης ενέργειας που αιτούνται σύνδεση στο ηλεκτρικό σύστημα.
       
       
      Σήμερα πρώτα κατασκευάζονται οι μονάδες και στη συνέχεια το δίκτυο «τρέχει» να αναπτυχθεί για να καλύψει τις νέες ανάγκες που προκύπτουν ανά την Ελλάδα. Φωτ.: EUROKINISSI
      Πάντως, βάσει του επενδυτικού προγράμματος ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, εκτιμάται πως ο ηλεκτρικός χώρος για ΑΠΕ το έτος 2030 θα είναι της τάξης των 29 GW (γιγαβάτ) συνολικά, δηλαδή θα ανταποκρίνεται στον στόχο που έχει θέσει το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Σήμερα, 15 GW έργων ΑΠΕ βρίσκονται σε λειτουργία, άλλα 15 GW έργων έχουν οριστικές προσφορές σύνδεσης και ηλεκτρικός χώρος για άλλα 2 GW έχει δεσμευθεί για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Παράλληλα, το επενδυτικό κύμα για περαιτέρω ανάπτυξη έργων πράσινης ενέργειας δεν έχει ανακοπεί, καθώς μόνο στον ΑΔΜΗΕ υπάρχουν αιτήματα επενδύσεων ΑΠΕ για λήψη όρων σύνδεσης που αθροίζουν ισχύ περίπου 45 GW.  
      Στο νέο τοπίο υπερθέρμανσης της αγοράς ΑΠΕ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννη Μάργαρη, ο Διαχειριστής έχει ξεκινήσει την τελευταία διετία να προσαρμόζει τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων σύνδεσης νέων παραγωγών πράσινης ενέργειας, ενσωματώνοντας τις λεγόμενες ευέλικτες προσφορές σύνδεσης. Το συγκεκριμένο μοντέλο θα προβλέπει δέσμευση απορρόφησης ισχύος για ένα μέρος και όχι για το σύνολο της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής, κάτι που θα γνωρίζουν εξαρχής οι επενδυτές προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους.
       
      Όσο για την ενίσχυση των εσωτερικών δικτύων, έχουν υλοποιηθεί και προγραμματίζονται έργα που θα συμβάλουν στην απορρόφηση και διακίνηση της παραγόμενης ενέργειας ΑΠΕ. Σε εξέλιξη βρίσκονται επενδύσεις σε διάφορα στάδια υλοποίησης με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2030, όπως είναι οι διασυνδέσεις των νησιών του Αιγαίου και διάφορες άλλες γραμμές μεταφοράς στην ηπειρωτική χώρα.  
      Οι διεθνείς διασυνδέσεις
      Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο διείσδυσης ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα προκειμένου να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια, με παράλληλο στόχο να καταστεί εξαγωγέας ενέργειας. Απαιτείται ωστόσο ενίσχυση των διεθνών ενεργειακών λεωφόρων. Σήμερα, η παράλληλη λειτουργία του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ρεύματος με το ευρωπαϊκό επιτυγχάνεται μέσω διασυνδετικών γραμμών με τα συστήματα της Αλβανίας, της Βουλγαρίας (δύο διασυνδέσεις), της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας.
      Επιπλέον, το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς συνδέεται μέσω υποβρύχιου συνδέσμου συνεχούς ρεύματος τάσης 400 kV με την Ιταλία. Με την προβλεπόμενη ολοκλήρωση των μελλοντικών διασυνδετικών έργων των γειτονικών χωρών έως το τέλος του 2029 το ελληνικό διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα θα πληροί τον ευρωπαϊκό στόχο διασυνδεσιμότητας 15% το 2030.
      Όσον αφορά τη διασύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη, ήδη ωριμάζει το έργο του ΑΔΜΗΕ, «Green Aegean», το οποίο θα διασυνδέει την Ελλάδα με την Κεντρική Ευρώπη μέσω της Αδριατικής Θάλασσας, και θα συνδέει ηλεκτρικά την Ελλάδα με τη Γερμανία. Σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη σκοπιμότητας για το καλώδιο που σχεδιάζεται να μεταφέρει 3 GW πράσινης ενέργειας. 
       

       Η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο διείσδυσης ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα προκειμένου να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια, με παράλληλο στόχο να καταστεί εξαγωγέας ενέργειας. Φωτ.: EUROKINISSI
      Η διασύνδεση θα ξεκινά από τη δυτική Ελλάδα, υποθαλάσσια θα φτάνει στην Ίστρια της Σλοβενίας και θα συνεχίζει τη χερσαία διαδρομή της προς την Αυστρία, καταλήγοντας τελικά στη Βαυαρία. Το καλώδιο μπορεί να διασυνδέει απευθείας Ελλάδα και Γερμανία, αλλά ενδεχομένως να είναι και πολυ-τερματικό με σημεία εξόδου σε Κροατία, Σλοβενία και Αυστρία.
      Παράλληλα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΟΤ Forum ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συζητήσεις για έναν εναλλακτικό διάδρομο με τους αντίστοιχους Διαχειριστές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, προκειμένου το καλώδιο να διασχίσει τα ευρωπαϊκά εδάφη με τα μεγαλύτερα προβλήματα χωρητικότητας στα δίκτυα. Κατά τον ίδιο, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και τα δύο, αν και κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρό.  
      Αποθήκευση και δίκτυα
      Ωστόσο, έως ότου ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες, ένα μέρος της καθαρής ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να εξαχθεί αλλά ούτε να καταναλωθεί στην εγχώρια αγορά, με τη λύση να έρχεται από τις τεχνολογίες αποθήκευσης. Σήμερα, η πράσινη ενέργεια που παράγεται πρέπει να καταναλώνεται, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσής της, παρά μόνο στις τρεις αντλησιοταμιευτικές μονάδες ισχύος περίπου 700 MW (μεγαβάτ) της ΔΕΗ. Το επόμενο μεγάλο έργο που αναμένεται να λειτουργήσει είναι η μονάδα αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας της ΤΕΡΝΑ, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε αποθήκευση ενέργειας στην Ελλάδα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW. 
      Στόχος είναι, εντός της επόμενης 25ετίας, οι μονάδες αντλησιοταμίευσης στη χώρα μας σταδιακά να αναλάβουν τον ρόλο μονάδων βάσης του ηλεκτρικού συστήματος ώστε να στηρίξουν τον εθνικό στόχο για χρήση ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρισμού κατά 87% το 2030, 97% το 2040 και 100% το 2050. Παράλληλα, ωριμάζουν και επενδύσεις σε μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες. Ειδικότερα, έργα αποθήκευσης 17,6 GW έχουν αιτηθεί στον ΑΔΜΗΕ όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό σύστημα από το σύνολο των περίπου 44 GW που έχουν αδειοδοτηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Οι πρώτες μπαταρίες αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία σε περίπου ενάμιση χρόνο.    
    20. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Διττός είναι ο στόχος για το έργο της ΕΥΔΑΠ στη λίμνη των Κρεμαστών. Αν και ο κεντρικός του ρόλος θα είναι η ενίσχυση των αποθεμάτων ύδατος για τη μελλοντική κάλυψη αναγκών της Αττικής, το έργο θα λειτουργεί και ως αποθήκη ενέργειας καθώς θα κατασκευαστεί και μονάδα αντλησιοταμίευσης.
      Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χάρις Σαχίνης μιλώντας σε δημοσιογράφους,η δυναμικότητά της μονάδας θα είναι στα 50 MW.
      Έργα 535 εκατ. ευρώ
      Ολόκληρο το project περιλαμβάνει τη σύνδεση του Εύηνου με τον Κρικελοπόταμο και τον Καρπενησιώτη και σε δεύτερη φάση τη μεταφορά νερού από τη λίμνη Κρεμαστών, παράλληλα με την κατασκευή της μονάδας αντλησιοταμίευσης. Τα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού περίπου 535 εκατ. ευρώ και στόχος είναι ο ανάδοχος να αναδειχθεί εντός του 2025. Για την κατασκευή του συνολικού έργου εκτιμάται ότι απαιτείται μια διετία, ωστόσο μεσολαβεί και η ωρίμανσή του, η οποία δεν είναι ορατό πόσο γρήγορα μπορεί να συντελεστεί.
      Πάντως, πέρα από τη μονάδα αποθήκευσης ενέργειας, ο επόμενος μεγάλος στόχος της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ είναι ο καθορισμός του σχεδίου που θα την οδηγήσει στη μείωση του ενεργειακού της κόστους μέσω της ανάπτυξης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και της εξοικονόμησης ενέργειας.
      Σήμερα, η ΕΥΔΑΠ, η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας η οποία εξυπηρετεί περίπου το 40% του πληθυσμού της Ελλάδας, καλύπτει περίπου το 20% των ενεργειακών αναγκών της από μικρά υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά έργα.
      Ωστόσο, αναζητεί και εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι η ανάπτυξη και άλλων δικών της πράσινων έργων, είτε για ίδια χρήση είτε και για έγχυση στο δίκτυο. Διαφορετικά, ή και συνδυαστικά, μπορεί να προχωρήσει και στη σύναψη διμερών συμβάσεων αγοραπωλησίας ρεύματος με παραγωγούς «πράσινης» ενέργειας (PPAs).
      Παραγωγή σταθμών
      Σήμερα, ο ηλιακός σταθμός της Αχαρνών που λειτουργεί η εταιρεία παράγει 3.280.226 kWh ετησίως, οι πέντε μικροί υδροηλεκτρικοί της σταθμοί (σε Ελικώνα, Κίρφη, Εύηνο, Μάνδρα και Κιθαιρώνα) παράγουν 18.972.099 kWh τον χρόνο και ο Υδροηλεκτρικός της Ψυττάλλειας φτάνει τις 2.180.239 kWh κατ΄ έτος.
      Επίσης, η ανακτώμενη θερμική ενέργεια βιοαερίου στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας φτάνει τις 97.200 MWh, στο ΚΕΛ Μεταμόρφωσης τις 2.810 MWh ενώ η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει το βιοαέριο στο ΚΕΛ Ψυττάλειας υπολογίζεται στις 22.514 MWh.
      Παράλληλα, παράγοντες της εισηγμένης δεν αποκλείουν μελλοντικά, ακόμη και την επέκταση στην αγορά της προμήθειας ρεύματος, με δεδομένο ότι διαθέτει ως «μαγιά» μια τεράστια πελατειακή βάση. Το τι τελικά θα αποφασιστεί από την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, θα προκύψει έπειτα από σχετική μελέτη το επόμενο διάστημα.
    21. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Σημαντικό ορόσημο για το εθνικό σύστημα ηλεκτροδότησης αποτελεί η ολοκλήρωση, την περασμένη εβδομάδα της κατασκευής της Ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής η οποία μετά την εκτέλεση των απαραίτητων δοκιμών αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη του 2025, δηλαδή στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.
      Οι νησιωτικές διασυνδέσεις έχουν πολλαπλά θετικά οφέλη για τους καταναλωτές (μείωση κόστους), την εθνική οικονομία (μείωση εισαγωγών καυσίμων), το περιβάλλον (μείωση εκπομπής ρύπων και αύξηση της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας). Αυτά ισχύουν κατά μείζονα λόγο για τη διασύνδεση της Κρήτης, λόγω μεγέθους του νησιού και όγκου ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που αυξάνεται το καλοκαίρι με την τουριστική κίνηση.
      Με την θέση της διασύνδεσης σε λειτουργία, θα «σβήσουν» οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη, που λειτουργούν με υγρά καύσιμα επιβαρύνοντας τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που χρηματοδοτούν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Το όφελος από τη μείωση των ΥΚΩ εκτιμάται σε 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα θα αποφευχθεί η εκπομπή 500.000 τον. διοξειδίου του άνθρακα ετησίως που παράγουν οι μονάδες της Κρήτης και θα επιτραπεί η περαιτέρω ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ στην Κρήτη.
      http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2024/12/electric-diasindesi-attiki-kriti-2.jpg
      Η διασύνδεση Κρήτης - Αττικής , προϋπολογισμού άνω του 1,1 δις. ευρώ και ισχύος 1000 μεγαβάτ ξεκίνησε το 2020 με την υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους ενώ στο μεσοδιάστημα ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία, το 2021, η μικρή διασύνδεση (Χανιά - Πελοπόννησος) που συνέβαλε καθοριστικά στην διασφάλιση της ηλεκτροδότησης του νησιού την τελευταία τριετία.
      Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ:
       Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είναι το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα, προϋπολογισμού που ξεπερνάει το 1,1 δις Ευρώ, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αιχμής συνεχούς ρεύματος διπολικής σχεδίασης και ονομαστικής ισχύος (2x500MW) καθώς και Voltage Source Converter (VSC) στους Σταθμούς Μετατροπής. Τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του το κατατάσσουν μέσα στα κορυφαία έργα διασυνδέσεων στον κόσμο, καθώς βρίσκεται μέσα στις 3 βαθύτερες διασυνδέσεις παγκοσμίως και στη κορυφή όσον αφορά της μεταφορική ικανότητα ισχύος σε νησιωτικό σύστημα (1000MW) μαζί με την διασύνδεση της Σαρδηνίας.
      Η Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αποτελεί την δεύτερη φάση διασύνδεσης του Συστήματος της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα και σε συνδυασμό με την AC διασύνδεση θα άρει την ηλεκτρική απομόνωση της νήσου και θα εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια. Παράλληλα, μέσω της οριστικής παύσης λειτουργίας των συμβατικών μονάδων παραγωγής θα επιτευχθεί σημαντική μείωση εκπομπών CO2 που ξεπερνά τους 500.000 τόνους ετησίως, ενώ θα προκύψει σημαντικό οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές μέσω της μείωσης των ΥΚΩ.
      http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2024/12/electric-diasindesi-attiki-kriti1-2.jpg
      Τέλος, η ισχυροποίηση του Ηλεκτρικού δικτύου θα συμβάλει στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης ( νέες θέσεις εργασίας, Βιομηχανία, ΑΠΕ).
      Σύντομη περιγραφή του έργου:
      Η ονομαστική τάση του συνδέσμου είναι 525 kV με μεταφορική ικανότητα ισχύος 1.000 MW χρησιμοποιώντας τεχνολογία VSC (Voltage Source Converter) και στις δύο πλευρές, Αττική και Κρήτη.
      Ο Σταθμός Μετατροπής (ΣΜ) Αττικής, AC/DC (400kV / 500kV), διπολικής σχεδίασης και ονομαστικής ισχύος 2x500 MW, βρίσκεται βόρεια του υφιστάμενου υποσταθμού Υπερυψηλής Τάσης 400 kV Κουμουνδούρου. Το άλλο άκρο του συνδέσμου στην πλευρά της Κρήτης, είναι ο ΣΜ (150kV / 500kV) που βρίσκεται στην περιοχή της Δαμάστας. Στην Κρήτη έχει κατασκευαστεί επίσης υποσταθμός υψηλής τάσης GIS 150 kV AC για τη σύνδεση του ΣΜ Δαμάστας με το υφιστάμενο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 150 kV Κρήτης.
      Οι δύο (2) ΣΜ συνδέονται με το καλωδιακό σύστημα, το οποίο διακρίνεται στα ακόλουθα κύρια υποέργα:
      ▪ 2 υποθαλάσσια καλώδια τεχνολογίας Εμποτισμένου Χάρτου (Mass Impregnated) HVDC 525kV και μήκους 335 χλμ το καθένα.
      ▪ 2 υπόγεια καλώδια τεχνολογίας Εμποτισμένου Χάρτου (Mass Impregnated) HVDC 525kV μήκους 32 + 11 χλμ (Αττική και Κρήτη αντίστοιχα) το καθένα.
      ▪ 2 υποθαλάσσια και 2 υπόγεια καλώδια οπτικών ινών συνολικού μήκους 378 τεχνολογία έκαστο.
      Οι Ανάδοχοι του έργου βρίσκονται ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, ενώ παράλληλα, για την πόντιση των υποβρυχίων καλωδίων χρησιμοποιήθηκαν τα 2 πιο σύγχρονα πλοία παγκοσμίως.
      Πρόοδος του έργου
      Η κατασκευαστική φάση του έργου ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 και η έναρξη λειτουργίας του αναμένεται την άνοιξη του 2025.
      Ειδικότερα, έχουν ολοκληρωθεί: η εγκατάσταση του εξοπλισμού στους Σταθμούς μετατροπής (Βαλβίδες Μετατροπής, Μετασχηματιστές, πρωτεύον και δευτερεύον εξοπλισμός), η εγκατάσταση του συνόλου του καλωδιακού συστήματος 500kV (335km x2 υποβρύχια καλώδια, υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών, 32km χ2 υπογείων καλωδίων στην Αττική και 11km χ 2 υπογείων καλωδίων στην Κρήτη) από το Σταθμό Μετατροπής Αττικής έως το Σταθμό Μετατροπής στην Κρήτη.
      Οι δοκιμές του έργου, που έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του Φθινοπώρου με τις προκαταρκτικές δοκιμές εξοπλισμού (pre-commissioning) και τις λειτουργικές δοκιμές των υποσυστημάτων, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Σύντομα, με την ολοκλήρωση των παραπάνω δοκιμών, θα ακολουθήσουν οι δοκιμές αποδοχής συστήματος που αποτελούν τον τελικό και πιο κρίσιμο έλεγχο πριν την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των Σταθμών Μετατροπής.
      Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η διασύνδεση της Κρήτης με το ΕΣΜΗΕ Φάση ΙΙ θα χρηματοδοτηθεί με ποσό έως 313,2 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» για τις εργασίες του 1ου σταδίου του έργου (μέχρι 31/12/2023), αντλώντας έτσι σημαντικούς πόρους και μειώνοντας, κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό, το κόστος του έργου μείζονος σημασίας για τον Έλληνα καταναλωτή. Το 2ο στάδιο του έργου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021 - 2027 «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και θα χρηματοδοτηθεί με ποσό έως 222,3 εκατ. ευρώ.
      Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.