Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Ενέργεια-ΑΠΕ

    Ενέργεια-ΑΠΕ

    1585 ειδήσεις in this category

    1. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      ενέργεια κρατά τα “σκήπτρα” στους ρυθμούς ανάπτυξης επενδύσεων από το 2019 και μέχρι το 2023 με βάση τα στοιχεία και τις επεξεργασίες, που κάνει στην τριμηνιαία έκθεση, που δημοσιοποίησε χθες το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Ωστόσο, παραμένει, τουλάχιστον, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, καθώς παρατηρείται στον κλάδο των ακινήτων η μεγαλύτερη “συσσώρευση” ενδιαφέροντος. Ακολουθούν, με βάση τα στοιχεία, κλάδοι, όπως αυτοί της Μεταποίησης και της Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας , η συνεισφορά των οποίων, όπως αναφέρεται, ωστόσο, σημείωσε μικρή πτώση και όχι αύξηση την τετραετία 2019-2022.
      Αναλυτικά, όπως αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού, “δεδομένου του σημαντικού ρόλου των επενδύσεων στην εθνική οικονομία, είναι χρήσιμο να εξετάσουμε πως οι επενδύσεις κατανέμονται μεταξύ των διαφόρων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.  
      Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα ετήσια στοιχεία της Eurostat, οι δημόσιες επενδύσεις στη δημόσια διοίκηση, την άμυνα και την κοινωνική ασφάλιση έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο σύνολο των επενδύσεων, με τη συνεισφορά αυτή να έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία τετραετία (από 13,6% το 2019 σε 17,1% το 2022). 
      Ακολουθεί ο κλάδος της Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας (13,2% το 2022), η συνεισφορά του οποίου αυξήθηκε ομοίως σημαντικά μέσα στην τετραετία 2019-2022 (το 2019 ήταν 9,8%). Στη τρίτη και τέταρτη θέση βρίσκονται οι κλάδοι της Μεταποίησης (10,5%), και της Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας (9,0%), η συνεισφορά των οποίων, ωστόσο, σημείωσε μικρή πτώση και όχι αύξηση την τετραετία 2019-2022. 
      Μια πιο δυναμική εικόνα της συνεισφοράς του κάθε κλάδου οικονομικής δραστηριότητας στις συνολικές επενδύσεις, αποτυπώνεται τους συγκεντρωτικούς ρυθμούς μεγέθυνσης για την περίοδο 2019-2022, πάντα σε όρους επενδύσεων. 
      Ρυθμοί μεγέθυνσης
      Την μεγαλύτερη ανάπτυξη, φτάνοντας ποσά κοντά στα 2 δισ. ετησίως, σημείωσε ο κλάδος της Ενέργειας (+ 118,8%), που περιλαμβάνει, (1) Παραγωγή, μετάδοση και διανομή/εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, (2) Παραγωγή φυσικού αερίου, διανομή/εμπόριο αερίων καυσίμων με αγωγούς, (3) Παραγωγή και διανομή ατμού και ζεστού νερού για θέρμανση ή παραγωγή ενέργειας, (4) παραγωγή και διανομή ψυχρού αέρα, κρύου νερού για ψύξη, πάγου, ως τροφή αλλά και για ψύξη.
      Την ίδια ώρα, τη μεγαλύτερη συρρίκνωση ο κλάδος των Ορυχείων και Λατομείων(-43,6%), αλλαγές που πιθανώς να μπορούν να αποδοθούν στην απολιγνιτοποίηση και τη στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που επέβαλε η “πράσινη” ενεργειακή πολιτική, η οποία αποτέλεσε σημαντικό πυλώνα των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 
      Η  δεύτερη μεγαλύτερη επέκταση παρατηρήθηκε στον κλάδο Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας (83,1%). 
      Τέλος, συρρίκνωση παρατηρήθηκε στον κλάδο Μεταφορά και Αποθήκευση (- 9,0%), ενώ στασιμότητα παρατηρήθηκε στο κλάδο του Τουρισμού (+ 0,3%), απότοκα της οικονομικής ύφεσης που έφερε η πανδημία με βάση την επεξεργασία των στοιχείων της Eurostat, που κάνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
      Ο ρόλος των επενδύσεων
      Με βάση όσα αναφέρονται από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, η μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη εξαρτάται καθοριστικά από τις επενδύσεις σε πάγιο και ανθρώπινο κεφάλαιο. Ιστορικά, για παράδειγμα χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπως η Κορέα, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Ταιβάν, Χονγκ-Κονγκ κατά την περίοδο 1965-1990, αλλά και Ευρωπαϊκές, όπως η Ιρλανδία και Φιλανδία βασίστηκαν στις επενδύσεις ως μοχλό για να επιτύχουν μικρά οικονομικά θαύματα. 
      Η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων ενισχύει τη ρευστότητα και την εξωτερική ανταγωνιστικότητα της χώρας, ενώ οι εγχώριες επενδύσεις δημιουργούν άμεσα αυξημένο εισόδημα οδηγώντας σε βραχυχρόνια τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ. 
      Όπως αναφέρεται, ο αντίκτυπος της τριπλής κρίσης (δημοσιονομική, οικονομική και τραπεζική) που έπληξε τη χώρα μας την προηγούμενη δεκαετία, ήταν πολύ ισχυρός για τις επενδύσεις, ισχυρότερος ακόμα και από αυτόν στο ΑΕΠ και την κατανάλωση.Σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία της Eurostat, η ελληνική οικονομία απώλεσε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της (μείωση κατά 26,5% από το δ’ τρίμηνο του 2009 στο ίδιο τρίμηνο του 2014) και πάνω από τις μισές της επενδύσεις (μείωση κατά 59,4% για την ίδια περίοδο αναφοράς). Από το 2015 έως το 2019 οι επενδύσεις ήταν αναιμικές: ο σωρευτικός ακαθάριστος ρυθμός σχηματισμού παγίου κεφαλαίου ήταν μόλις 3,8%, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία της Eurostat. 
      Έκτοτε και μέχρι το 2023, ο αντίστοιχος σωρευτικός ρυθμός ανέκαμψε σημαντικά και διαμορφώθηκε στο 41,3%. Από το 2021 και μετά, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), και στο ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον, οι επενδύσεις έχουν αρχίσει και ανακάμπτουν, ωστόσο παραμένουν υποδιπλάσιες σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα τους. Το επενδυτικό κενό της χώρας παραμένει μεγάλο. Ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ βρίσκεται το 2023 στο 13,9% του ΑΕΠ ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης για το ίδιο έτος είναι 22,2%. Η κάλυψη αυτού του κενού δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί μέσα σε λίγα μόνο χρόνια και θα απαιτήσει από την οικονομία να αναζητήσει επιπρόσθετους πόρους και μετά την λήξη του ΤΑΑ το 2026.
    2. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Μέσα στο καλοκαίρι προβλέπεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο που αναπτύσσει κοινή εταιρεία της Μότορ Όιλ και της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής, ενώ έως τις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται η εμπορική λειτουργία της μονάδας, ανέφεραν πηγές της Μότορ Όιλ στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
      Η νέα μονάδα, ισχύος 877 μεγαβάτ και επενδυτικού κόστους 375 εκατ. ευρώ και οι άλλες μονάδες φυσικού αερίου που αναπτύσσονται αφενός καλύπτουν το κενό των λιγνιτικών μονάδων που αποσύρονται και αφετέρου λειτουργούν συμπληρωματικά στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναφερόμενες στις ΑΠΕ οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πλειονότητα των μονάδων που διαθέτει ο όμιλος (κυρίως αιολικά) έχουν συμβάσεις με εγγυημένη αποζημίωση, ενώ τα νέα φωτοβολταϊκά που αναπτύσσονται συνδέονται με συμφωνίες αγοράς «πράσινης» ενέργειας (PPA) και εξαιρούνται από τις περικοπές της ενέργειας που εγχέουν οι ΑΠΕ στο σύστημα σε περιόδους υπερβάλλουσας παραγωγής.  Τόνισαν ακόμη ότι οι κινήσεις του ομίλου στις ΑΠΕ εφόσον δεν υπάρχουν αντίστοιχες εγγυήσεις είναι πολύ επιλεκτικές.
      Τέλος επισημαίνεται ότι θα προχωρήσει έως τις 6 Μαΐου 2025, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία, η πώληση του 7,5% περίπου των μετοχών της Ελλάκτωρ στην REGGEBORGH στην τιμή που είχε επίσης συμφωνηθεί(1,75 ευρώ ανά μετοχή) όπως και η επιστροφή κεφαλαίου 0,5 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους.
    3. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Ο κόσμος έχει αρκετή ικανότητα ηλιακής ενέργειας για να καλύψει το ένα πέμπτο των μεσημεριανών αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου στο βόρειο ημισφαίριο, από 16% πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση του thinktank Ember την Παρασκευή.
       Η ηλιακή ενέργεια είναι αυτή τη στιγμή η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της πτώσης του κόστους τεχνολογίας και αναμένεται να γίνει η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας πριν από το 2050,  σύμφωνα με ερευνητές.
      Πέρυσι, η ηλιακή ενέργεια παρήγαγε ένα ρεκόρ 5,5% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας,  σύμφωνα με την Ember, και 34 οικονομίες στον κόσμο παράγουν τώρα πάνω από το 10% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από ηλιακή ενέργεια.
       Το θερινό ηλιοστάσιο του βορείου ημισφαιρίου στις 21 Ιουνίου είναι η μεγαλύτερη ημέρα του έτους, αλλά όλες οι ημέρες του Ιουνίου είναι αρκετά παρόμοιες σε διάρκεια, ώστε η ηλιακή παραγωγή εκείνη την ημέρα να είναι κοντά στον μηνιαίο μέσο όρο, με βάση τους υπολογισμούς του σταθμισμένου μέσου όρου της ωριαίας ηλιακής ενέργειας δεδομένα παραγωγής.
       Το Ember εκτιμά ότι το 89% των ηλιακών συλλεκτών στον κόσμο είναι εγκατεστημένα στο βόρειο ημισφαίριο.
      Τα μερίδια 
      Με βάση έναν μέσο όρο 24 ωρών, η ηλιακή ενέργεια μπορεί να παρέχει το 8,2% της παγκόσμιας συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας στις 21 Ιουνίου.
      Για τον Ιούνιο συνολικά, η Ember αναμένει ότι το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα φτάσει το 9,6% στην Κίνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στον κόσμο.
      Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας προβλέπεται να είναι 20% τον Ιούνιο, ενώ το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας αναμένεται να είναι 6,9% και 7,1% αντίστοιχα.
       «Με μερίδιο 20%, η ηλιακή ενέργεια είναι πλέον μια σοβαρή παγκόσμια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε η Kostantsa Rangelova, αναλύτρια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ember.
      «Το κόστος της μπαταρίας έχει καταρρεύσει, πράγμα που σημαίνει ότι η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται ήδη το βράδυ, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας».
    4. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η Ελλάδα έχει ανέβει επίπεδο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ωστόσο η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί καθώς η επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας δεν θα έλθει αυτόματα, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας Παναγιώτης Λαδακάκος σε χθεσινή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας.
       Παναγιώτης Λαδακάκος προσδιόρισε ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον κλάδο, τις περικοπές "πράσινης" ενέργειας όταν δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης από τη ζήτηση, την μονόπλευρη ανάπτυξη προς τα φωτοβολταϊκά, τις δυσκολίες στην αδειοδότηση και τα fake news σε βάρος της αιολικής ενέργειας που συνδέουν τις ανεμογεννήτριες με τις δασικές πυρκαγιές.
      Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα κατέχει πλέον ηγετική θέση παγκοσμίως στην διείσδυση τόσο της ηλιακής όσο και της αιολικής ενέργειας. Γεγονός που είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας των επενδυτών, των εργαζόμενων αλλά και των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι, τόνισε. ένα ελληνικό επίτευγμα για το οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι".
      Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου επανέλαβε τον στόχο για διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στα 23,5 γιγαβάτ ως το 2030 ενώ ανήγγειλε την λήψη μέτρων για τα προβλήματα του κλάδου. "Δεν θα αφήσουμε τις μηδενικές και αρνητικές τιμές στο Χρηματιστήριο και τις περικοπές να υπονομεύσουν το μέλλον του κλάδου που ταυτίζεται με το "πράσινο" μέλλον της χώρας", ανέφερε. Στις πρωτοβουλίες που επίκεινται περιλαμβάνονται η αύξηση της ζήτησης και η προσαρμογή της στο νέο προφίλ της παραγωγής, η επιτάχυνση των μονάδων αποθήκευσης, η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων και νέων διεθνών διασυνδέσεων.
      Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου επεσήμανε την επέτειο των 30 χρόνων από την ψήφιση του νόμου 2244/1994, που επέτρεψε για πρώτη φορά στη χώρα μας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιωτικούς φορείς, αποκλειστικά (τότε) από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ήταν όπως είπε το πρώτο βήμα προκειμένου οι ΑΠΕ να φθάσουν σήμερα να καλύπτουν το 50 % της ζήτησης (64 % τον Απρίλιο).
      Στο πλαίσιο της απονομής των ετήσιων βραβείων "Αίολος", τιμήθηκαν από την ΕΛΕΤΑΕΝ ο τότε διευθυντής ΑΠΕ του υπουργείου Βιομηχανίας, Χαράλαμπος Πίππος, η εταιρεία Ελληνικά Καλώδια (το βραβείο παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος Κώστας Σαββάκης) και ο καθηγητής του ΜΙΤ, με εξειδίκευση στα πλωτά αιολικά πάρκα Πάνος Σκλαβούνος.
    5. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Αυξημένη αιχμή της ζήτησης και κατανάλωση φέρνει στο ηλεκτρικό σύστημα για σήμερα ο καύσωνας, ωστόσο σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και θα καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες από το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό. Πάντως ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, εντούτοις υπάρχει εγρήγορση για τα δίκτυα τα οποία λόγω της ζέστης αναμένεται να δεχθούν μεγάλες επιβαρύνσεις. Για αυτό το λόγο οι διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε επιφυλακή για το διήμερο του καύσωνα. 
      Τώρα ως προς τον προγραμματισμό της αγοράς ηλεκτρισμού, σύμφωνα με την πρόβλεψη του διαχειριστή η αιχμή της ζήτησης θα κορυφωθεί στα 8990MW στις 12:30 το μεσημέρι, ενώ η συνολική ζήτηση θα φτάσει τις 173,560 GWh.
      Για να καλυφθεί η ζήτηση θα επιστρατευτούν συνολικά 12 θερμικές μονάδες, μεταξύ των οποίων και η λιγνιτική Πτολεμαΐδα 5. Συγκεκριμένα για σήμερα συμμετέχουν στην κατανομή οι μονάδες Αλιβέρι 5, Λαύριο 4,5, Κομοτηνή, Μεγαλόπολη 5, Ήρων, Θίσβη, Αλουμίνιο, Protergia, Κόρινθος Power , Πτολεμαΐδα 5 και Άγιος Νικόλαος 2. 
      Από τη συνολική ζήτηση των 173,560 GWh, οι ΑΠΕ θα καλύψουν 61,365GWh, οι θερμικές μονάδες 84,979GWh και τα υδροηλεκτρικά 11,653GWh. Επίσης οι εισαγωγές θα φτάσουν τις 18,543GWh. 
      Η αυξημένη ζήτηση οδηγεί προς τα πάνω και την τιμή της αγοράς, η οποία θα φτάσει τα 110,15 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 15,21% σε σχέση με χθες. Η μέγιστη τιμή του ηλεκτρικού συστήματος θα φτάσει τα 209,49 ευρώ/MWh και η ελάχιστη τα 65,12 ευρώ/MWh. 
    6. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Σε εξέλιξη βρίσκονται τα πρώτα προπαρασκευαστικά βήματα για την υλοποίηση του Προγράμματος Απόλλων, μέσω του οποίου θα μειωθεί κατακόρυφα το ενεργειακό κόστος των 127.500 δικαιούχων του ΚΟΤ Α, των ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, των ΔΕΥΑ και των  ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού όλης της χώρας. 
      Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη «τρέχει» η προθεσμία για την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών (ΕΚΠ) από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), η οποία θα αναλάβει την κάλυψη του 90% των ενεργειακών αναγκών των κοινωνικά ευάλωτων καταναλωτών, ενώ και οι 13 Περιφέρειες έχουν ξεκινήσει την προεργασία για την ίδρυση των ισάριθμων Κοινοτήτων. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνονται τα πρώτα στοιχεία των ωφελούμενων, στη βάση των οποίων θα διαστασιολογηθούν τα φωτοβολταϊκά που απαιτούνται για την κάλυψη των καταναλώσεων των μελών τους. 
      Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν συγκεντρωθεί για κάθε ΕΚΠ τα στοιχεία των καταναλώσεων που πρόκειται να καλυφθούν μέσω του Προγράμματος, ώστε να ακολουθήσουν από τη ΡΑΑΕΥ οι διαγωνισμοί για τα φωτοβολταϊκά, τα οποία θα επιφορτιστούν με την τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια. Πάντως, όπως δήλωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε εκδήλωση στον Δήμο Νότιου Πηλίου, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως η έναρξη θα γίνει με την ΕΚΠ της Ε.Ε.Τ.Α.Α., καθώς και με την Κοινότητα της πλημμυρόπληκτης Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι ανάγκες της οποίας είναι και οι πιο επείγουσες. 
      Όπως αναφέρει το πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, με το οποίο θεσπίσθηκε το πρόγραμμα, για κάθε μία Κοινότητα πρόκειται να διεξαχθεί ανεξάρτητος διαγωνισμός από τη ΡΑΑΕΥ, από τον οποίο θα προκριθούν τα υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκά με όρους σύνδεσης, που απαιτούνται για την κάλυψη των καταναλώσεων. Η κάλυψη θα γίνει μέσω εικονικού ταυτοχρονισµένου συµψηφισµού (virtual net-billing), με τους ιδιοκτήτες των πάρκων να υπογράφουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ, για τη σταθερή ταρίφα με την οποία θα διαθέτουν προς συμψηφισμό την ενέργεια που παράγουν. Η σύμβαση θα είναι 20ετούς διάρκειας. 
      Την ίδια στιγμή, στα σκαριά βρίσκεται και η κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών που θα «κλειδώσει» τις επιμέρους εκτέλεσης του προγράμματος. Τέτοιες παράμετροι είναι ο τρόπος χρηµατοδότησής του και αποζηµίωσης των επιλέξιµων έργων, ήτοι των µελετών που απαιτείται να εκπονηθούν για τη διαστασιολόγηση των απαιτούµενων έργων και της αποζηµίωσης των έργων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ωφελούµενων, η αποζηµίωση ή όχι τυχόν περίσσειας παραγόµενης ενέργειας, κίνητρα για περαιτέρω µείωση των καταναλώσεών τους µετά τη συµµετοχή στο Πρόγραµµα και ο τρόπος αποζηµίωσης των Προµηθευτών για την προς συµψηφισµό ενέργεια. 
    7. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Ο γαλλικός σύνδεσμος Hespul εγκατέστησε το 1991 το πρώτο φωτοβολταϊκό της χώρας που συνδέθηκε με το δίκτυο, ονόματι Phebus 1, το οποίο λειτούργησε ένα χρόνο αργότερα.
      Όπως αναφέρει το PV-Magazine, η εγκατάσταση των μόλις 10 τ.μ. και ισχύος 1 κιλοβάτ συνεχίζει σήμερα να παράγει ηλεκτρισμό στο 75,9% της αρχικής του απόδοσης παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 31 χρόνια.
      Οι σχετικές μετρήσεις έγιναν από την Certisolis και την Isowatt. Προέκυψε ότι η απόδοση έφθινε με ρυθμό 0,66% ετησίως και 1,11% τα τελευταία 11 χρόνια.
      Πλήρες άρθρο: https://www.pv-magazine.com/2024/06/07/solar-modules-deployed-in-france-in-1992-still-provide-75-9-of-original-output-power/
    8. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το σύστημα HotTwist ότι παρέχει 350% έως 400% περισσότερη θερμότητα από την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει - Interesting engineering   Ένας νέος τύπος αντλίας θερμότητας βρίσκεται υπό δοκιμή στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου για τη βιώσιμη ηλεκτροδότηση σπιτιών και γραφείων στη Σκωτία.

      Σύμφωνα με το Interesting engineering, η καινοτομία αυτή έχει αναπτυχθεί από την SeaWarm, μια Spin-Off εταιρεία του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, η οποία αξιοποιεί τη δύναμη των υδάτινων πηγών από θάλασσες, ποτάμια, λίμνες, ακόμη και νερό ορυχείων για να παρέχει επαρκή θέρμανση και ψύξη σε σπίτια και επιχειρήσεις.

      Γνωστό ως Αντλία Θερμότητας Πηγής Νερού (Water Source Heat Pump - WSHP), το σύστημα χρησιμοποιεί τη θερμική ενέργεια που είναι αποθηκευμένη σε αυτά τα υδάτινα σώματα.

      Θερμότητα από το νερό

      Το σύστημα διαθέτει έναν εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για την εξαγωγή θερμότητας από το νερό.

      Ο εναλλάκτης θερμότητας συλλέγει θερμική ενέργεια από το νερό και τη μεταφέρει στην αντλία θερμότητας, όπου συμπιέζεται σε υψηλότερη θερμοκρασία κατάλληλη για σκοπούς θέρμανσης.

      Αυτό το σύστημα είναι βελτιστοποιημένο για σταθερές θερμοκρασίες νερού, εξασφαλίζοντας σταθερή απόδοση, και μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ακόμη και σε ακραίες συνθήκες, αξιοποιώντας τη θερμότητα της τήξης του πάγου, σύμφωνα με την εταιρεία.

      Όπως αναφέρει ο Guardian, η αντλία θερμότητας της SeaWarm δοκιμάζεται επί του παρόντος από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σε ένα έργο κοντά στο Firth of Forth, κοντά στη γέφυρα του Forth, σε ένα μουσείο εξόρυξης χρυσού στη νοτιοδυτική Σκωτία και σε ένα εμπορικό θερμοκήπιο στο Fife.

      Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι ένα άλλο σύστημα αντλίας θερμότητας σχεδιάζεται να εγκατασταθεί αυτό το καλοκαίρι στο Scottish Seabird Centre στο North Berwick, το οποίο επίσης θα αξιοποιήσει την ενέργεια από το Firth of Forth.

      Η τελευταία λέξη στην τεχνολογία των αντλιών θέρμανσης

      Πρόκειται για την πιο πρόσφατη μέθοδο αξιοποίησης της φυσικής θερμότητας που υπάρχει στο περιβάλλον για τη θέρμανση κτιρίων, με τεχνολογίες παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται στις αντλίες θερμότητας αέρα και εδάφους.

      «Ενώ ο εναλλάκτης θερμότητας SeaWarm είναι συνδεδεμένος με μια τυπική αντλία θερμότητας από το έδαφος, συλλέγει τη θερμότητα από τα υδάτινα σώματα αντί για το έδαφος», εξήγησε η εταιρεία.

      «Το νερό μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 2 φορές περισσότερη θερμική ενέργεια σε δεδομένο όγκο από το έδαφος και περίπου 3.400 φορές περισσότερη θερμική ενέργεια από τον αέρα, προσφέροντας ένα μοναδικό πλεονέκτημα απόδοσης σε σχέση με τις παραδοσιακές αντλίες θερμότητας από το έδαφος ή τον αέρα».

      Ο ρόλος της γλυκόλης

      Το σύστημα SeaWarm έχει ένα βασικό συστατικό - τη γλυκόλη, ένα υγρό που χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό.

      Η γλυκόλη λοιπόν, κυκλοφορεί μέσα στον εναλλάκτη θερμότητας, όπου απορροφά θερμική ενέργεια από την πηγή νερού.

      Αυτή η θερμαινόμενη γλυκόλη συμπιέζεται στη συνέχεια στην αντλία θερμότητας, αυξάνοντας επαρκώς τη θερμοκρασία της για να θερμάνει νερό για διάφορους σκοπούς, όπως θερμαντικά σώματα και λουτρά.

      Καθώς η γλυκόλη ταξιδεύει μέσα στο σύστημα, ψύχεται και επαναλαμβάνει τη διαδικασία, εξασφαλίζοντας συνεχή μεταφορά θερμότητας από την πηγή νερού στο κτίριο, ακόμη και σε πιο κρύες συνθήκες.

      Μάλιστα, η ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δήλωσε ότι τα σχέδιά τους που ονομάζονται SeaWarm και RiverWarm μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν την ενέργεια από το παγωμένο νερό.

      «Πρόκειται για τη δοκιμή μιας ολόκληρης σειράς τεχνολογιών, αλλά στην καρδιά τους βρίσκεται η ίδια τεχνολογία», δήλωσε ο καθηγητής Chris McDermott από τη σχολή γεωεπιστημών του Εδιμβούργου, ο επικεφαλής του project.

      Ο Gus Fraser-Harris, ένας υδρογεωλόγος που εργάζεται επίσης στο σχεδιασμό, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι το σύστημα θα είναι πιο ακριβό στην αγορά και την εγκατάσταση από μια αντλία θερμότητας πηγής αέρα, αλλά φθηνότερο από μια αντλία θερμότητας πηγής εδάφους, όταν η τελική του έκδοση βγει στην αγορά.

      Πρόσθεσε ότι το σύστημα HotTwist ότι παρέχει 350% έως 400% περισσότερη θερμότητα από την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει.
    9. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η ηλιακή ενέργεια θα γίνει η μεγαλύτερη πηγή εγκατεστημένης ανανεώσιμης ισχύος στον κόσμο, ξεπερνώντας την υδροηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με την νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Η τελευταία έκθεση του ΔΟΕ περιγράφει τις φιλοδοξίες και τα σχέδια εφαρμογής των χωρών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σημειώνει ότι δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους ανάπτυξης που τέθηκαν στο COP28.
      Υπό παρακολούθηση βρίσκονται οι στόχοι των χωρών και ο προσδιορισμός των πολιτικών για τη γεφύρωση του χάσματος . Σύμφωνα με την έκθεση μόνο 14 από τις 194 Εθνικές Καθορισμένες Συνεισφορές (NDC) ορίζουν ρητά τους στόχους του 2030 για την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι δεσμεύσεις ισοδυναμούν με 1.300 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 – 12% των 11.000 GW που απαιτούνται για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου τριπλασιασμού που τέθηκε στο COP28 στο Ντουμπάι. Η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% αυτού του συνόλου NDC, έχοντας ρητά θέσει ως στόχο 1.200 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
      Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε ότι οι εγχώριες φιλοδοξίες των κυβερνήσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τις συνεισφορές. Μια ανάλυση πολιτικών, σχεδίων και εκτιμήσεων σχεδόν 150 χωρών αποκάλυψε την πρόθεση να εγκατασταθούν σχεδόν 8.000 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως έως το 2030, αντιπροσωπεύοντας το 70% του απαιτούμενου ποσού για την επίτευξη του τριπλασιασμού έως το 2030.
      Για να φτάσει τα 11 GW, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας  τονίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης «πρέπει να επιταχυνθεί» στις περισσότερες περιοχές και στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας. Η έκθεση σημείωσε την ανάγκη για περισσότερη ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Υποσαχάρια Αφρική. Προσδιόρισε την επέκταση της Κίνας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη του στόχου των 11 GW, με τη χώρα να βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο να υπερβεί τους στόχους του 2030 κατά 2,5 φορές.
      «Αυτή η έκθεση καθιστά σαφές ότι ο στόχος του τριπλασιασμού είναι φιλόδοξος αλλά εφικτός – αν και μόνο εάν οι κυβερνήσεις μετατρέψουν γρήγορα τις υποσχέσεις σε σχέδια δράσης», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol. «Με την επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν στο COP28 – συμπεριλαμβανομένου του τριπλασιασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του διπλασιασμού των βελτιώσεων στην ενεργειακή απόδοση έως το 2030 – οι χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν μια σημαντική ευκαιρία να επιταχύνουν την πρόοδο προς ένα πιο ασφαλές, προσιτό και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα».
      Η έκθεση ανέφερε ότι οι ετήσιες προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν τριπλασιαστεί από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015. Ο ΔΟΕ το απέδωσε στη στήριξη της πολιτικής, στις οικονομίες κλίμακας και στην τεχνολογική πρόοδο.
      Η ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύει το μισό της μελλοντικής χωρητικότητας που προσδιορίζεται ρητά από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Προέβλεψε ότι εάν οι χώρες εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους για το 2030, η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς θα ξεπερνούσε την υδροηλεκτρική ενέργεια ως τη μεγαλύτερη πηγή εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών στον κόσμο.
      Η έκθεση εντόπισε τις κύριες προκλήσεις για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων χρόνων αναμονής αδειών, των ανεπαρκών επενδύσεων σε υποδομές δικτύου, της ανάγκης για γρήγορη και οικονομικά αποδοτική ενσωμάτωση μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υψηλού κόστους χρηματοδότησης, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ζήτησε χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης για τη βελτίωση της τραπεζικής ικανότητας των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την υποστήριξη έργων στην προ-ανάπτυξη φάση.
       Τον Απρίλιο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ζήτησε εξαπλάσια αύξηση της παγκόσμιας ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας για να μπορέσει ο κόσμος να επιτύχει τους στόχους του για το 2030.
    10. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η πλεονάζουσα παραγωγή ρεύματος, κατά το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου με μηδενικές ή και αρνητικές τιμές, οδηγεί τις τράπεζες σε επαναστάθμιση κινδύνου ως προς τη δανειοδότηση ΑΠΕ. Υψηλότερη τιμολόγηση για τα έργα που δεν διαθέτουν «ταρίφα» ή PPAs.
      Αυστηρότερα κριτήρια χρηματοδότησης για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  (ΑΠΕ), στην περίπτωση που δεν διαθέτουν συμβάσεις διάθεσης του παραγόμενου ρεύματος, υιοθετούν οι εγχώριες τράπεζες, μετά την ένταση του φαινομένου μηδενικών ή και αρνητικών τιμών ρεύματος, κατά το τελευταίο δίμηνο και τη νομοθετική παρέμβαση κατάργησης του πλαφόν 5%, ως προς τη δυνατότητα διακοψιμότητας του ΑΔΜΗΕ.
      Το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου, το φαινόμενο μηδενικών ή και αρνητικών τιμών, κατά τις μεσημβρινές ώρες, έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις από κάθε άλλη χρονιά. Παρότι ενέχει εποχικά και συγκυριακά χαρακτηριστικά (σ.σ. μεγαλύτερη ηλιοφάνεια κατά τη φετινή Άνοιξη, σε συνδυασμό με καλές ανεμολογικές συνθήκες και θερμοκρασίες, που δεν επέβαλαν μαζική χρήση κλιματιστικών), το δείγμα, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, είναι ενδεικτικό της ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης, λόγω δυναμικής επέκτασης των ΑΠΕ κατά τα τελευταία χρόνια.
      Στην Ελλάδα βρίσκονται σε λειτουργία ΑΠΕ ισχύος 12,5 GW (σ.σ. μαζί με τα υδροηλεκτρικά) και εκκρεμεί η κατασκευή πρόσθετων έργων, ισχύος 15 GW, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα υπεράκτια αιολικά. Αν υλοποιηθούν οι παραπάνω επενδύσεις, η δυναμικότητα των ΑΠΕ στο σύστημα θα ξεπεράσει τον στόχο του εθνικού συστήματος, την ώρα που η ζήτηση της εγχώριας αγοράς δεν αυξάνεται με αντίστοιχο ρυθμό.
      Αν η Ελληνική Δημοκρατία προσφύγει στην ορατή λύση μη καταβολής αποζημιώσεων για την ηλεκτρική ενέργεια που «πετάει» εκτός συστήματος ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να διαφυλάξει την ευστάθειά του, αρκετοί από τους επενδυτές θα επανεξετάσουν μόνοι τους τη σκοπιμότητα της ανάπτυξης ΑΠΕ καθώς συρρικνώνεται η προσδοκώμενη απόδοση, σε βαθμό, μάλιστα, που δεν μπορεί να εκτιμηθεί, μετά την άρση του πλαφόν 5%.
      Την ίδια στιγμή, η αγορά μακροπρόθεσμων συμβάσεων παροχής ρεύματος σε ενεργοβόρες βιομηχανίες εξελίσσεται αργά, λόγω αφενός της περιορισμένης βιομηχανικής βάσης (σ.σ. η εγχώρια βιομηχανία καταναλώνει μόλις το 17% της ηλεκτρικής ενέργειας) και αφετέρου εξαιτίας της απροθυμίας αρκετών επιχειρήσεων να συνάψουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ρεύματος σε περίοδο χαμηλών τιμών. Ακόμη και ενεργοβόροι όμιλοι επιδιώκουν, τους τελευταίους μήνες, να επαναδιαπραγματευθούν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ρεύματος (PPAs), τις οποίες έχουν υπογράψει κατά την προηγούμενη διετία.
      Επαναξιολόγηση ρίσκου
      Οι παραπάνω συνθήκες αυξάνουν το ρίσκο τραπεζικής χρηματοδότησης για νέες επενδύσεις, που δεν διαθέτουν εγγυημένες τιμές ή PPAs και οδηγούν σε πιο «αλμυρή» τιμολόγηση. Σχετικό καμπανάκι είχε σημάνει προ διμήνου από το βήμα του Φόρουμ Δελφών ο επικεφαλής εταιρικών χορηγήσεων της Πειραιώς, Θ. Τζούρος.
      Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις νέες διασυνδέσεις Ελλάδας με Ευρώπη, μέσω Ιταλίας και Βουλγαρίας, ώστε να διευρυνθεί η δυνατότητα εξαγωγών και να επιταχυνθούν οι επενδύσεις εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίες) ή να συνδεθούν οι επενδύσεις ανάπτυξης ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος σχετικός διαγωνισμός κατακυρώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι.
      Ωσότου ξεκαθαρίσει τους όρους του παιχνιδιού η κυβέρνηση (σ.σ. κυρίως για το αν «στήσει» και με ποιους όρους μηχανισμό αποζημίωσης της χαμένης ενέργειας για λόγους ευστάθειας), οι τράπεζες θα υιοθετήσουν συντηρητική πολιτική ως προς τις χρηματοδοτήσεις νέων έργων, ενώ επανεξετάζουν υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων χορηγήσεις που έχουν εγκριθεί.
      Παρέμβαση επί του θέματος πραγματοποίησε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος και CEO της Metlen (Mytilineos) Ευάγγελος Μυτιληναίος, προβλέποντας ότι θα καταργηθούν οι άδειες και θα επικρατήσουν καθαρά κριτήρια αγοράς για το ποιες τελικά επενδύσεις θα προχωρήσουν.
      Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά θα συγκεντρωθεί σε χέρια λίγων και ισχυρών ομίλων, υπονοώντας πιθανώς ότι όσοι δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ρεύματος (ΔEΗ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ, ΕΛΠΕΕΛΠΕ) διαθέτουν πλεονέκτημα, έναντι των ανεξάρτητων παραγωγών ΑΠΕ.
    11. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Συνολικά 21 ημέρες, συνεχόμενες, χωρίς λιγνίτη κλείνουν σήμερα το πρωί στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά στη χώρα μας, η ηλεκτροπαραγωγή των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ήταν μηδενική για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ  των 235 ωρών χωρίς «κάρβουνο» (περίπου ένα δεκαήμερο)  που είχαν καταγραφεί στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου.
      Σύμφωνα με στοιχεία που είχε επεξεργαστεί το Green Tank, άλλες τέσσερις φορές στο παρελθόν είχε μηδενιστεί η λιγνιτική παραγωγή, αλλά ποτέ για τόσο μεγάλη περίοδο. Εντός  του 2023 η χώρα είχε καλύψει τη ζήτηση χωρίς λιγνίτη  για ένα οκταήμερο το διάστημα 26 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου, για 87 ώρες την περίοδο 1 - 5 Ιουλίου,  για  64 ώρες από  7 έως 10 Ιουλίου και για 38 ώρες στις 20-21 Αυγούστου.  Η πρώτη φορά που δεν είχε παρουσία στο ενεργειακό μείγμα της χώρας ήταν μεταξύ 8 και 9 Ιουνίου του 2020 για 38 ώρες.
    12. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      «Εάν υπάρχουν τιμολόγια από την 1η Μαΐου και ενώ ακόμη δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»- το οποίο είναι θέμα λίγων ημερών για να ξεκινήσει-, θα μπορούν να μπουν σε αυτό το πρόγραμμα, όταν αυτό ανοίξει». Αυτό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποκάλυψε η υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του τριήμερου Balkan Energy Forum που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη με διοργανωτές το ΥΜΑΘ και τη ΔΕΘ-Helexpo.
       Αναφερόμενη στα προγράμματα που τρέχουν στην Ελλάδα για την ηλεκτροκίνηση η υφυπουργός επισήμανε πως: «σήμερα υπάρχουν τέσσερα προγράμματα για την ηλεκτροκίνηση. Σε λίγες ημέρες θα ανοίξει το νέο πρόγραμμα «κινούμαι ηλεκτρικά 3». Σύντομα θα παρουσιάσουμε και τα ποσά με τα οποία θα επιδοτούνται οι ενδιαφερόμενοι. Θέλω να πω ότι ακόμη και αν υπάρχουν τιμολόγια από την 1η Μαΐου αυτά θα ικανοποιηθούν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.
      Άλλο πρόγραμμα για την ηλεκτροκίνηση είναι τα πράσινα ταξί. Η επιδότηση αγγίζει και τα 22.500 ευρώ, ενώ αν συντρέχουν και άλλοι λόγοι, όπως για παράδειγμα ΑμεΑ, αυτό το ποσό μπορεί να φθάσει και τα 28.000 ευρώ. Είναι ένα σημαντικό ποσό για την απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου που θα χρησιμοποιηθεί για ταξί και με δεδομένο ότι κάθε μήνα οι τιμές των αυτοκινήτων μειώνονται, αποτελεί μια καλή ευκαιρία. Υπάρχει το πρόγραμμα «φορτίζω παντού» που επιδοτείται με 80 εκατομμύρια. Τα 30 εκατομμύρια είναι για την υποδομή που θα μπει στους δήμους και τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια για τις εταιρείες που θέλουν να τοποθετήσουν δημόσιους προσβάσιμους φορτιστές. Τέλος, υπάρχει το πρόγραμμα «Αστυπάλαια - έξυπνο και αειφόρο νησί», όπου στόχος μας είναι να μην υπάρχει θερμικός κινητήρας και όλα να είναι ηλεκτρικά. Θα θέλαμε και άλλα νησιά να γίνουν πράσινα».
      Ωστόσο αναφέρθηκε και στην εκπαίδευση φορέων για την ηλεκτροκίνηση. «Τα παιδιά μαθαίνουν από παραδείγματα. Αυτά βλέπουν και κρίνουν τους γονείς και επεμβαίνουν όταν ένας γονέας δεν φοράει ζώνη. Αυτά θα μάθουν εύκολα γιατί θα ζήσουν στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Το σίγουρο είναι ότι την ηλεκτροκίνηση την μαθαίνουμε. Έχει εκπαιδευτεί πάνω σε αυτό το θέμα η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, ενώ κάθε μήνα έχουμε νέους μηχανικούς που έχουν ειδικευτεί στην ηλεκτροκίνηση. Όσο αυτή προχωράει, τόσο και εμείς εξελισσόμαστε».
      Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, Βασίλειος Καππάτος τόνισε πως «η ακαδημαϊκή κοινότητα παίζει σπουδαίο ρόλο για την μάθηση και διάδοση της πράσινης κινητικότητας. Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε το γεγονός ότι λαμβάνουμε τεχνογνωσία από την Ευρώπη», για να συμπληρώσει η τεχνική εμπειρογνώμονας στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Motor Oil, Βασιλική Παναρέτου, ότι «στο πλαίσιο της μετάβαση της εταιρείας προς την πράσινη κινητικότητα επενδύουμε 4 δις ευρώ για να μειώσουμε το CO2. Οι βασικοί πυλώνες που δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα είναι η ηλεκτροκίνηση, το δίκτυο φόρτισης, η ανάπτυξη των εναλλακτικών καυσίμων και το υδρογόνο».
      Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τεχνογνωσία που απέκτησε η Ελλάδα και τον ρόλο που διαδραματίζει στην διεθνή σκηνή, στον τομέα της φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων φάνηκε ο κ. Χαράλαμπος Μαρμάγγελος, ένας εκ των δύο ιδρυτών της εταιρίας MC CHARGERS η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και παραγωγή Σταθμών Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων. «Πλέον μπορούμε να ικανοποιήσουμε κάθε ανάγκη που αφορά την φόρτιση. Από τις ανάγκες ενός σπιτιού μέχρι και τις ανάγκες μιας εταιρείας. Αναπτύξαμε την τεχνογνωσία της φόρτισης και πλέον κάνουμε συνεργασία και στο εξωτερικό. Η θέση της Ελλάδας σε αυτό τον τομέα είναι πολύ καλή και βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά. Γενικά η Ευρώπη είναι πολύ πίσω στο κομμάτι των φορτιστών. Όπως συμβαίνει και στην χώρα μας. Σήμερα σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν μόλις το 10% των φορτιστών. Φανταστείτε τι δυναμική υπάρχει. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και στα Βαλκάνια που είναι πίσω σε αυτό το κομμάτι», επισήμανε.
      Τέλος, ο Flavio Grazian που εργάζεται ως διευθυντής έργου στο Bus, που είναι μια μονάδα του τμήματος Γνώσης και Καινοτομίας στη Διεθνή Ένωση Δημοσίων Μεταφορών τόνισε πως: «η μετάβαση προς την πράσινη κινητικότητα δίνει πολλές ευκαιρίες. Στόχος μας είναι να υπάρξει πλήρης ανθρακοποίηση και η ΕΕ προσπαθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να αναπτυχθεί το δίκτυο υδρογόνου, να γίνουν σταθμοί πλήρωσης και να βγουν στην παραγωγή αυτοκίνητα με αυτό το καύσιμο».
    13. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η ΕΛΕΤΑΕΝ δημοσιοποίησε κατάλογο αναλυτικών απαντήσεων σε fake news και ερωτήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο   Στο συμπέρασμα ότι κανένα αιολικό πάρκο δεν έχει εγκατασταθεί σε αναδασωτέα περιοχή της χώρας καταλήγει η σχετική ποσοτική και χωρική ανάλυση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

      Σημειώνεται πως η εν λόγω ανάλυση βασίζεται στα δημόσια διαθέσιμα γεωχωρικά δεδομένα των κυρωμένων δασικών χαρτών και του προγράμματος Copernicus.

      Έτσι λοιπόν, η αντίληψη που διακινείται στο διαδίκτυο ότι «όπου καίγεται μια έκταση, φυτρώνουν ανεμογεννήτριες», καταρρίπτεται ως μη αληθής.

      Μαζί με την μελέτη αυτή, η ΕΛΕΤΑΕΝ δημοσιοποίησε κατάλογο αναλυτικών απαντήσεων σε fake news και ερωτήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

      Πιο αναλυτικά, για τις ανάγκες της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν:

      -Αναλυτικά δημόσια γεωχωρικά δεδομένα των εκτάσεων που επλήγησαν από πυρκαγιά,  από 1.1.2008 έως 31.8.2023, μαζί με την πληροφορία για το χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς (πρόγραμμα Copernicus).

      -Οι αναδασωτέες εκτάσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα της Ελλάδας, έτσι όπως περιέχονται στους ενημερωμένους κυρωμένους δασικούς χάρτες που καλύπτουν όλη την επικράτεια.

      -Τα στοιχεία για τις ανεμογεννήτριες που είχαν εγκατασταθεί έως το τέλος του Ιουνίου 2023 στην Ελλάδα. Ελέγχθηκαν επίσης 65 επιπλέον ανεμογεννήτριες που εγκαταστάθηκαν το Β’ εξάμηνο του 2023.

      Από την ποσοτική ανάλυση προκύπτει ότι:

      -Το σύνολο των αιολικών πάρκων που είναι εγκατεστημένα σε αναδασωτέες εκτάσεις καταλαμβάνει κάτω από το 0,06% των εκτάσεων αυτών.

      -Το ποσοστό κατάληψης μειώνεται σε 0,02% αν ληφθούν υπόψη μόνο τα αιολικά πάρκα που εγκαταστάθηκαν μετά την πυρκαγιά.

      Αποδεικνύεται δηλαδή ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των πυρκαγιών με τις ανεμογεννήτριες.

      Από τη μελέτη των δεδομένων προέκυψε επίσης ότι σε μια τυχαία περιοχή μπορεί να φθάσει πυρκαγιά είτε πριν είτε μετά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Και εξ αυτού του λόγου λοιπόν, δεν προκύπτει καμία συσχέτιση.

      Ταυτόχρονα με τη μελέτη, η ΕΛΕΤΑΕΝ δημοσιοποίησε κατάλογο αναλυτικών απαντήσεων σε ισάριθμες ερωτήσεις (καλόπιστες και κακόπιστες) που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Οι απαντήσεις αυτές συμπληρώνουν προηγούμενες ανακοινώσεις:

      -Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών επιτρέπεται, υπό όρους, εντός δασικών εκτάσεων σύμφωνα με το Σύνταγμα, το νόμο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν υπάρχει δηλαδή κανένας λόγος να καταστραφεί η δασική έκταση για να γίνει κάτι που ήδη επιτρέπεται.

      -Αντίθετα, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης από πυρκαγιά δυσκολεύει, αδειοδοτικά και κατασκευαστικά, την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και των συνοδών τους έργων και δεν προσφέρει πλεονέκτημα (οικονομικό, τεχνικό ή άλλο) κατά την κατασκευή ή τη λειτουργία.

      -Τα αιολικά πάρκα συμβάλλουν στην προστασία του τοπικού δασικού περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε περιλαμβάνονται παραδείγματα όπου η οδοποιία των αιολικών πάρκων χρησιμοποιήθηκε για την κατάσβεση παρακείμενων πυρκαγιών.

      -Τα αιολικά πάρκα υποχρεούνται και εκτελούν αναδάσωση ίσης έκτασης με αυτή που καταλαμβάνουν ή ισοδύναμα δασοτεχνικά έργα σε περιοχές που υποδεικνύουν οι δασικές αρχές. Οι αναδασώσεις αυτές είναι επιπρόσθετες των αποκαταστάσεων των εδαφών στις θέσεις εγκατάστασής τους.

      -Η οδοποιία των αιολικών πάρκων σχεδιάζεται κατά τις υποδείξεις των δασικών υπηρεσιών και εγκρίνεται από αυτές, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο επιχειρησιακό σχεδιασμό της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας και στη διαχείριση των δασών και των δασικών εκτάσεων.   Δείτε αναλυτικά την μελέτη: 2024-05-30-WTs-and-Fires-in-Greece_Eletaen-Quantitative-Analysis.pdf
    14. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα ξεπεράσει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032, υπογραμμίζοντας τις αυξανόμενες επενδύσεις και την υιοθέτηση ηλιακών τεχνολογιών σε όλο τον κόσμο.
      Πρωτοπόρος στην ενεργειακή μετάβαση είναι η ηλιακή ενέργεια, συμβάλλοντας στην προσπάθεια των κρατών να μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα και να ανταποκριθούν στις ενεργειακές απαιτήσεις τους με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Τα φωτοβολταϊκά, με την αφθονία τους και τις μηδενικές εκπομπές ρύπων, έχουν γίνει η προτιμώμενη επιλογή για χώρες που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τη δύναμη της φύσης.
      Η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα ξεπεράσει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032, υπογραμμίζοντας τις αυξανόμενες επενδύσεις και την υιοθέτηση ηλιακών τεχνολογιών σε όλο τον κόσμο.
      Ποιες είναι οι 10 κορυφαίες χώρες παραγωγής φωτοβολταϊκών που διερευνούν την ηλιακή τους ισχύ και τις προοπτικές ανάπτυξής τους;
      Κίνα – 584 TWh
      Η Κίνα ηγείται της παγκόσμιας επανάστασης των φωτοβολταϊκών, παράγοντας 584 TWh ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια. Με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ ηλιακών φωτοβολταϊκών πάνελ παγκοσμίως, οι κινεζικές εταιρείες κυριαρχούν στη λίστα των 10 κορυφαίων κατασκευαστών ηλιακών πάνελ. Αυτές οι εταιρείες εξάγουν τα προϊόντα τους ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική. Η επιτυχία της Κίνας στα φωτοβολταϊκά οφείλεται σε τεράστιες επενδύσεις, επιθετική νομοθεσία και τεχνολογικές εξελίξεις. Οι υποστηρικτικές πολιτικές και οι κρατικές επιδοτήσεις δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για ανάπτυξη και καινοτομία.
      ΗΠΑ – 238 TWh
      Επωφελούμενοι από το άφθονο ηλιακό φως και τους ευνοϊκούς κανονισμούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτοστατούν στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Με τεράστιες μάζες γης να δέχονται ηλιακό φως για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, η χώρα παράγει περίπου 90 GWh ηλεκτρικής ενέργειας. Πολιτεία όπως η Καλιφόρνια, η Αριζόνα και το Τέξας οδηγούν αυτήν την ανάπτυξη, σημειώνοντας σημαντικές επεκτάσεις ηλιακών έργων.
       
      Ινδία – 113 TWh
      Η Ινδία εκμεταλλεύεται τους άφθονους ηλιακούς πόρους της, που βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση στη βροχερή ζώνη, εξασφαλίζοντας συνεπή έκθεση στο ηλιακό φως όλο το χρόνο. Πρωτοποριακές λύσεις εκτός δικτύου ηλιακής ενέργειας για αγροτικές περιοχές, η χώρα επιδεικνύει τη δέσμευσή της για κοινωνικοοικονομική πρόοδο μέσω της προηγμένης ηλιακής τεχνολογίας.
      Για να προωθήσει την υιοθέτηση της ηλιακής ενέργειας, η ινδική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει διάφορα υποστηρικτικά προγράμματα και πολιτικές. Αυτές οι πρωτοβουλίες διευκολύνουν τη δημιουργία συστημάτων και επιχειρήσεων ηλιακής ενέργειας, με επιδοτούμενο κόστος κατασκευής ηλιακών συλλεκτών, προωθώντας την προσβασιμότητα και την οικονομική προσιτότητα.
      Ιαπωνία – 110 TWh
      Η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011 ώθησε την Ιαπωνία να στραφεί προς την ηλιακή ενέργεια για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Η Ιαπωνία παράγει τώρα 110 TWh ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια. Οι κορυφαίοι Ιάπωνες κατασκευαστές και εξαγωγείς φωτοβολταϊκών, όπως η Kyocera, η Mitsubishi Electric, η Mitsubishi Heavy Industries, η Sanyo, η Sharp Solar, η Solar Frontier και η Toshiba, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη μετάβαση.
      Γερμανία – 62 TWh
      Η Γερμανία, εστιάζοντας στην αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας, έχει βελτιώσει σημαντικά την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, παράγοντας 62 TWh παρά την περιορισμένη διαθεσιμότητα ηλιακού φωτός. Η δέσμευση της Γερμανίας για βελτιστοποίηση της ηλιακής ενέργειας αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα.
       
      Βραζιλία – 52 TWh
      Η Βραζιλία κατέχει ηγετική θέση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Νότια Αμερική, επωφελούμενη από εξαιρετικά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας λόγω του ευνοϊκού γεωγραφικού της πλάτους. Η χώρα έχει αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες για να προωθήσει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως το net metering, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η σταθεροποίηση του αποτυπώματος άνθρακα είναι παράγοντες που βοηθούν την αυξανόμενη παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη Βραζιλία.
      Αυστραλία – 47 TWh
      Η δέσμευση της Αυστραλίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Το τεράστιο τοπίο της χώρας και οι απομακρυσμένες κοινότητες έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη έργων ηλιακής ενέργειας εκτός δικτύου.
       
      Ισπανία – 45 TWh
      Η Ισπανία ήταν πρώιμος ηγέτης στην παραγωγή ηλιακών φωτοβολταϊκών μεγάλης κλίμακας και συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας. Αρχικά, η χώρα διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, προσφέροντας γενναιόδωρες τιμές για ηλιακή ενέργεια συνδεδεμένη στο δίκτυο για να τονώσει τη βιομηχανία. Αυτό οδήγησε σε μια ταχεία αλλά μη βιώσιμη έκρηξη, τοποθετώντας την Ισπανία δεύτερη μόνο μετά τη Γερμανία σε εγκατεστημένη ηλιακή ισχύ. Ωστόσο, η οικονομική κρίση του 2008 ώθησε την ισπανική κυβέρνηση να μειώσει δραστικά τις επιδοτήσεις και να αυξήσει την ανώτατη δυναμικότητα στα 500 MW ετησίως, επηρεάζοντας τη βιομηχανία παγκοσμίως. Μεταξύ 2012 και 2016, οι νέες εγκαταστάσεις παρέμειναν στάσιμες στην Ισπανία, ενώ άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Κίνα και η Ιαπωνία σημείωσαν άνοδο, με αποτέλεσμα η Ισπανία να χάσει την ηγετική της θέση στην ηλιακή ενέργεια.
       
      Ιταλία – 31 TWh
      Η δέσμευση της Ιταλίας για καθαρή ενέργεια έχει οδηγήσει σε σημαντική ανάπτυξη στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Η ισχυρή αποφασιστικότητα της χώρας να στραφεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τους ευρύτερους στόχους της Ευρώπης για την πράσινη ενέργεια. Τα τιμολόγια τροφοδοσίας και τα προγράμματα καθαρής μέτρησης έχουν ενθαρρύνει την εγκατάσταση ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικιακούς και εμπορικούς τομείς, υποστηρίζοντας τη μετάβαση της Ιταλίας σε βιώσιμες πηγές ενέργειας.
       
      Νότια Κορέα – 29 TWh
      Η Νότια Κορέα είναι η δέκατη χώρα με την υψηλότερη παραγωγή ηλιακής ενέργειας στον κόσμο λόγω των ανώτερων τεχνολογικών της δυνατοτήτων. Η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας της χώρας αναπτύσσεται σταθερά χάρη στις μεγάλες δαπάνες που γίνονται για την παραγωγή, την εγκατάσταση και τη χρήση φωτοβολταϊκών. 
    15. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Έκλεισαν 11 ημέρες σερί δίχως λιγνίτη στη ζωή μας. Για πρώτη φορά στην ενεργειακή ιστορία της Ελλάδας, η ηλεκτροπαραγωγή των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ήταν μηδενική για 264 συνεχόμενες ώρες, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 235 ωρών χωρίς «κάρβουνο» που είχε καταγραφεί στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου.
      Άλλες τέσσερις φορές, σύμφωνα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το Green Tank, είχε μηδενιστεί η λιγνιτική παραγωγή εντός του 2023: για ένα οκταήμερο το διάστημα 26 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου, για 87 ώρες την περίοδο 1 – 5 Ιουλίου, για 64 ώρες από 7 έως 10 Ιουλίου και για 38 ώρες στις 20-21 Αυγούστου.
      Η πρώτη φορά που το άλλοτε «εθνικό» μας καύσιμο δεν είχε παρουσία στο ενεργειακό μείγμα της χώρας ήταν μεταξύ 8 και 9 Ιουνίου του 2020 για 38 ώρες.
      Η απολιγνιτοποίηση
      Την τελευταία πενταετία, το σχέδιο απολιγνιτοποίησης επιταχύνθηκε, ακόμη και στα χρόνια της ενεργειακής κρίσης. Μάλιστα, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024 ο λιγνίτης με 1.050 GWh (γιγαβατώρες) είχε τη χαμηλότερη παραγωγή συγκριτικά με τα αντίστοιχα τρίμηνα της τελευταίας δεκαετίας, καλύπτοντας μόλις το 8,4% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι αξιοσημείωτο ότι, δέκα χρόνια πριν, τους τρεις πρώτους μήνες του 2014, η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη έφτανε τις 6.119 GWh.
      Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνο του 2024 το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα μειώθηκε σε 33% από 39% το α’ τρίμηνο 2023.
      Η μείωση οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη παραγωγή από τις λιγνιτικές μονάδες καθώς η επιχείρηση, όπως αναφέρεται στη σχετική παρουσίαση, «συνεχίζει την υλοποίηση του πλάνου της για την πλήρη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού της μείγματος μέχρι το 2026». Μάλιστα, η πτώση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 27% (σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2023) οδήγησε και σε περιορισμό των εκπομπών CO2 κατά 18%.
      Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αναλυτής πολιτικής του Green Tank κ. Νίκος Μάντζαρης, μπορεί ο λιγνίτης να μηδενίζεται, όμως στο ενεργειακό μείγμα της χώρας επανέρχεται το φυσικό αέριο, παρά την κατακόρυφη μείωση που πέτυχε η Ελλάδα τη διετία της ενεργειακής κρίσης χάρη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και τον περιορισμό της ζήτησης.
      Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «η συνταγή για τη μετάβαση είναι να πάμε από το κάρβουνο στις ΑΠΕ».
      Αναγκαίος μηχανισμός διαθεσιμότητας ισχύος για το αέριο
      Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος μεγάλου ενεργειακού ομίλου, μιλώντας στο περιθώριο του Eurelectric Eurelectric Power Summit 2024 που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διήμερο στο Λαγονήσι, η απόσυρση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής δημιουργεί «χώρο» στο ηλεκτρικό σύστημα για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, οι οποίες, λόγω της αυξημένης διείσδυσης των στοχαστικών ΑΠΕ, καθίστανται αναγκαίες ως εφεδρικές πηγές ενέργειας (και όχι ως μονάδες βάσης) που θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμες για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος.
      Ωστόσο, όπως επεσήμανε η ίδια πηγή, για τη βιωσιμότητα των μονάδων αερίου είναι απαραίτητος ένας μηχανισμός αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος που θα εξασφαλίζει ότι θα ανακτούν το κόστος για τη λειτουργία και τη συντήρησή τους, παρότι θα λειτουργούν για πολύ λιγότερες ώρες στο μέλλον, σε σχέση με σήμερα, ώστε να παραμείνουν ως εφεδρείες.
      Ήδη από την περασμένη Τρίτη, οι Μηχανισμοί Διαθεσιμότητας Ισχύος, έπειτα από την έγκριση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού (Target Model), αποτελούν ένα νέο «εργαλείο» το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει και η Ελλάδα.
    16. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Ένα συμπαγές χαρτοφυλάκιο που φτάνει τα 20 GW έργων ΑΠΕ σε όλα τα στάδια ανάπτυξης περιλαμβάνει η στρατηγική της ΔΕΗ για την «επόμενη μέρα», όπως επισήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Γιώργος Στάσσης κατά το χθεσινό conference call με την συμμετοχή 80 αναλυτών για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2024.
      Ειδικότερα, όπως αποτυπώνεται και στην παρακάτω διαφάνεια από την παρουσίαση της Διοίκησης, η παραγωγική δραστηριότητά της ΔΕΗ διαμοιράζεται σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία – μετά και την εξαγορά της θυγατρικής της Enel στη χώρα -, Ιταλία και Κροατία – σε συνέχεια του deal με την Mytilineos.
        Αξίζει να σημειωθεί ότι η «πράσινη» στρατηγική του Ομίλου συνδυάζει την ανάπτυξη ενός εταιρικού χαρτοφυλακίου που σήμερα φτάνει τα 11.3 GW με ένα pipeline έργων συνολικής ισχύος 8.9 GW που προκύπτει από συνέργειες με άλλες εταιρείες.
      Σε αυτή την κατεύθυνση η ΔΕΗ φιλοδοξεί να καταστεί ένας ολοκληρωμένος ενεργειακός όμιλος σε επίπεδο Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διαθέτοντας και το ανάλογο χαρτοφυλάκιο σε παραγωγή και εμπορία.
      Επαναγορά μετοχών
      Επιπρόσθετα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επαναγοράς ιδίων μετοχών από την πλευρά της ΔΕΗ κατά μέγιστο σε ποσοστό 10% με σκοπό κατά το 1/3 να ακυρωθούν, κατά 1/3 να αξιοποιηθούν για άλλες εξαγορές, εφόσον προκύψουν και κατά 1/3 να αξιοποιηθούν για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα κινήτρων (LTIP), δηλαδή για αποζημιώσεις και αμοιβές στελεχών με την μορφή μετοχών απόδοσης ή μετοχών της εταιρείας.
      ΑΙ και data centers
      Ανάλογη πρόοδο με το παραγωγικό κομμάτι γνωρίζει και ο τομέας της ψηφιοποίησης και της τεχνολογίας, όπου, όπως αναφέρθηκε, τα σχέδια της ΔΕΗ για το αμέσως επόμενο διάστημα περιλαμβάνουν την είσοδο του Ομίλου στο κομμάτι της ανάπτυξης υποδομών και υπηρεσιών ΑΙ και data centers. Μάλιστα, ο κ. Στάσσης αποκάλυψε την απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει στην κατασκευή ενός data center ισχύος 25 MW, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.
      Πληροφορίες που δημοσιεύονται στο Liberal αναφέρουν ότι σε αυτόν τον τομέα η ΔΕΗ έχει κλείσει την πρώτη συμφωνία με την εταιρεία Damac από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αραβική εταιρεία, ένας παγκόσμιος πάροχος ψηφιακών υποδομών, αναζητά καιρό τώρα ευκαιρίες στην ελληνική αγορά και αναμένεται να λειτουργήσει σε πρώτη φάση ως anchor tenant για τον όμιλο ΔΕΗ. Διασφαλίζοντας καταρχήν τις δικές του ανάγκες, αλλά και λειτουργώντας ως μαγνήτης για περαιτέρω συνεργασίες της ΔΕΗ τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, με στόχο την ανάπτυξη mega data centers.
      Λιανική
      Στο τομέα της λιανικής, όπως φαίνεται στη παρακάτω διαφάνεια, η ΔΕΗ συνεχίζει την υλοποίηση της στρατηγικής της με την αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό του πελατόλογίου της, διατηρώντας τους καλούς πελάτες σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών.
       
    17. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Την ταχύτατη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών αποτυπώνουν τα στοιχεία της διεθνούς εταιρείας ηλιακής ενέργειας (ISES), όπου το 2023 κάλυψαν το 80% των νέων εγκαταστάσεων ανάμεσα στις υπόλοιπες «καθαρές» τεχνολογίες.
      Την τελευταία δεκαετία η παγκόσμια παραγωγή των φωτοβολταϊκών αυξήθηκε 9 φορές, φτάνοντας τις 1.500 TWh ετησίως, ενώ η αιολική παραγωγή τριπλασιάστηκε, στις 2.300 TWh ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί σε ρυθμό ανάπτυξης 22% και 11%. Στο αντίποδα, τα υδροηλεκτρικά, τα πυρηνικά και η παραγωγή άνθρακα κατέγραψαν  ρυθμούς αύξησης περίπου 1% ετησίως και το φυσικό αέριο 3%.
      Ειδικότερα, ο ρυθμός αυτός σημαίνει ότι η ηλιακή παραγωγή διπλασιαζόταν κάθε δύο χρόνια και εκτιμάται ότι θα αγγίξει τις 100.000 TWh ετησίως το 2042, ποσότητα αρκετή για την απανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.
      Η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση όσον αφορά την κατά κεφαλήν παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας παγκοσμίως, με τις πρώτες θέσεις να καταλαμβάνονται από τις ευρωπαϊκές χώρες.
       
      Σημειώνεται ότι, η πυρηνική ενέργεια έχει παγκόσμιο μέσο συντελεστή δυναμικότητας 74%, ακολουθούμενη από τον άνθρακα (50% έως 70%), το φυσικό αέριο συνδυασμένου κύκλου (40% έως 60%), την αιολική ενέργεια (30% έως 60%), τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (30% έως 50%) και τα φωτοβολταϊκά (12% έως 25%).
      Ωστόσο, παρά τον σχετικά χαμηλό συντελεστή δυναμικότητας, η παραγωγή των φωτοβολταϊκών πρόκειται να ξεπεράσει αυτή των πυρηνικών το 2026, των αιολικών το 2027, των υδροηλεκτρικών το 2028, του αερίου το 2030 και του άνθρακα το 2032.
      Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό στην κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, ενώ η κατασκευή όλων των άλλων τεχνολογιών παραγωγής είναι μικρή και στάσιμη. Ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσαν να εξαληφθούν στην πλειοψηφία τους μέχρι τα μέσα του αιώνα, όταν οι αποσύρσεις ξεπεράσουν τις νέες κατασκευές.
    18. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Εκδόθηκε η υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/Δ ΕΠΕΑ/48362/558 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2692/Β'/09.05.2024) Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/502/2022 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Επικρατείας «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις που ανήκουν σε ή χρησιμοποιούνται από φορείς του Δημόσιου Τομέα» (Β’ 3424). 
      «Άρθρο 1
      Σκοπός και πεδίο εφαρμογής
      1. Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εμπίπτουν όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα κατά την έννοια του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), καθώς και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) που δεν περιλαμβάνονται στο μητρώο φορέων Γενικής Κυβέρνησης.
      Για τους φορείς αυτούς για το έτος 2023 τίθεται στόχος μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 3% σε σχέση με τις καταναλώσεις του έτους 2022. Για τα επόμενα έτη ο στόχος θα επαναπροσδιοριστεί.
      2. Για την επίτευξη του στόχου της προηγούμενης παραγράφου, οι φορείς της παρ. 1 υλοποιούν τις δράσεις του άρθρου 3 της παρούσας.
      3. Η εξειδίκευση των δράσεων και του συνολικού ετήσιου στόχου σε επιμέρους στόχους ανά κτίριο ή/και ανά λεκτροδοτούμενη εγκατάσταση γίνεται από τους Υπευθύνους Ενεργειακών Υποδομών/Εγκαταστάσεων της παρ. 1 του άρθρου 4.»
      «Άρθρο 3
      Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας
      1. Σε ιδιόκτητα και μισθωμένα κτίρια και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από τους φορείς του άρθρου 1 εφαρμόζονται οι παρεμβάσεις του παρόντος άρθρου για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας. Ειδικά στα μισθωμένα ακίνητα, εφόσον απαιτείται, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα υλοποιούνται με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.
      2. Η εξειδίκευση των παρεμβάσεων ανά κτίριο ή/και ανά ηλεκτροδοτούμενη εγκατάσταση γίνεται από τους Υπευθύνους Ενεργειακών Υποδομών/Εγκαταστάσεων των φορέων του άρθρου 4 της παρούσας.
      α. Άμεσα Μέτρα
      (i) Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος. Για κάθε έτος ισχύος της παρούσας, η προληπτική συντήρηση για τα συστήματα ψύξης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου και για τα συστήματα θέρμανσης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
      Μετά την ολοκλήρωση κάθε συντήρησης, συμπληρώνεται και υπογράφεται από τον Διοικητικό Υπεύθυνο το “Φύλλο συντήρησης και ρύθμισης του συστήματος κλιματισμού (θέρμανση/ψύξη)” του Παραρτήματος I της παρούσας.
      (ii) Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας (μέγιστης/ελάχιστης) τόσο σε θερμαινόμενα/κλιματιζόμενα όσο και σε μη κτίρια βάσει των προδιαγραφών του προτύπου ΕΛΟΤ EN 16798-1:2019. Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του δημόσιου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά την θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά την χειμερινή στους 19ο C.
      (iii) Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
      (iv) Απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
      (v) Χρήση του νυχτερινού αερισμού των κτιρίων, όπου αυτό είναι δυνατό.
      (vi) Σκίαση του κτιρίου προς βελτίωση της ενεργειακής του συμπεριφοράς, εφόσον αυτό δεν μειώνει σε μη ανεκτό επίπεδο τον φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων.
      (vii) Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 5% τουλάχιστον, ενδεικτικά μέσω βελτιστοποίησης του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και εξορθολογισμού του καλλωπιστικού/διακοσμητικού φωτισμού.
      (viii) Δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των αντλιοστασίων (π.χ. τοποθέτηση inverter).
      β. Μεσοπρόθεσμα Μέτρα
      (i) Αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων φωτισμού με τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών λαμπτήρων συγκεκριμένου τύπου και διατάξεων αυτοματισμού για τον έλεγχο της σβέσης ή/και μείωσης της φωτεινότητάς τους.
      (ii) Προμήθεια συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης βάσει του πλαισίου ενεργειακής σήμανσης και των προδιαγραφών EnergyStar.
      (iii) Διατάξεις ανάκτησης θερμότητας από τα καυσαέρια λεβήτων.
      (iv) Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, το οποίο θα διευκολύνει τη μέτρηση, παρακολούθηση, καταγραφή, επεξεργασία και επιτόπια και διαδικτυακή προβολή των λειτουργικών στοιχείων και αποτελεσμάτων τόσο των επιμέρους ενεργειακών συστημάτων του κτιρίου, όσο και συστημάτων Building Energy Management Systems (ΒEMS) συμπεριλαμβανομένης της παρουσίασης δεδομένων και αποτελεσμάτων
      (v) Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης.
      (vi) Εγκατάσταση συστήματος ελέγχου θερμότητας (θερμοστάτες, είτε συμβατικοί είτε έξυπνοι, και ελεγκτές
      θερμοστατικών βαλβίδων θερμαντικών σωμάτων.
      (vii) Εγκατάσταση συστήματος αναλογικού ελέγχου σταθερής θερμοκρασίας σε κεντρικές κλιματιστικές μονάδες
      (viii) Εγκατάσταση προγράμματος για αφή-σβέση συστημάτων θέρμανσης-ψύξης.
      (ix) Εγκατάσταση κυκλοφορητών υψηλής ενεργειακής απόδοσης. (x) Μόνωση σωληνώσεων συστημάτων θέρμανσης. (xi) Εγκατάσταση έξυπνων μετρητών».
      «Άρθρο 7 Ανακοίνωση αποτελεσμάτων
      1. Εντός του πρώτου τριμήνου εκάστου έτους από την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του άρθρου 2 εξάγεται για κάθε φορέα που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας ετήσια αναφορά κατανάλωσης ενέργειας και υλοποίησης των δράσεων του άρθρου 3. Από την αναφορά αυτή προκύπτει εάν την 31η Δεκεμβρίου του έτους αναφοράς ο φορέας έχει υλοποιήσει τα προβλεπόμενα στα άρθρα 1, 3, 4 και 5 ήτοι την υλοποίηση των προβλεπόμενων δράσεων και το στοχευόμενο ποσοστό μείωσης κατανάλωσης ενέργειας.
      2. Η συγκεντρωτική ετήσια αναφορά της προηγούμενης παραγράφου για τις Υπηρεσίες και τους φορείς αρμοδιότητας/εποπτείας κάθε Υπουργείου εξάγεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή, διαβιβάζεται στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών κάθε Υπουργείου και Αποκεντρωμένης Διοίκησης και συνοδευόμενη από βεβαίωση της Γ.Δ.Ο.Υ. διαβιβάζεται στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η Βουλή των Ελλήνων, η Προεδρία της Δημοκρατίας, η Προεδρία της Κυβέρνησης και οι ΑΔΑ που δεν ανήκουν στην κεντρική διοίκηση ως ειδικοί φορείς του τακτικού προϋπολογισμού εξάγουν από την εφαρμογή και διαβιβάζουν την ανωτέρω αναφορά με την αντίστοιχη βεβαίωση απευθείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».
      «Άρθρο 8
      Όλοι οι φορείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα και να προμηθεύονται τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό, ο οποίος πρέπει να συνάδει με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα που εξειδικεύονται ανωτέρω εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση ενέργειας.».
      ΚΥΑ-ΥΠΕΝΔ-ΕΠΕΑ48362558-01.05.2024-ΦΕΚ-2692-09.05.2024-Β Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο Τομέα.pdf
    19. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Σε ηγέτιδα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αναδεικνύεται η ηλιακή ενέργεια, αφού η επέκταση και η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών είχε ως αποτέλεσμα 33 χώρες να παράγουν μέσω αυτών πάνω από το ένα δέκατο της ηλεκτρικής τους ενέργειας. H Ελλάδα είχε το δεύτερο υψηλότερο μερίδιο παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας (19%), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (18%) και την Ολλανδία (17%). Η Χιλή ήταν στην πρώτη θέση, με σχεδόν 20% το 2023. Σύμφωνα με ανάλυση του think tank για την καθαρή ενέργεια Ember η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του μελλοντικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας σχεδόν το 70% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050.
      © Ember
      Οι φωτοβολταϊκές και αιολικές εγκαταστάσεις συνεισέφεραν το 13,4% του ηλεκτρισμού που παρήχθη διεθνώς και το υπόλοιπο ποσοστό της «καθαρής» ενέργειας προήλθε από άλλες ανανεώσιμες πηγές, ιδίως υδροηλεκτρικές μονάδες. Σε κατά κεφαλήν βάση, η Αυστραλία παρήγαγε την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακή ενέργεια με 1.810 kWh, ενώ η Ολλανδία ήρθε δεύτερη με 1.208 kWh. Η Ισπανία έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ηλιακής ενέργειας σε κατά κεφαλήν βάση το 2023, αφού κατέλαβε την πέμπτη θέση το 2022. Ιδιαίτερη μνεία κάνει το think tank και στην κυριαρχία της Κίνας. Η εν λόγω χώρα παρήγαγε την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακή ενέργεια (584 TWh), ξεπερνώντας ακόμα και τις Ηνωμένες Πολιτείες (238 TWh). Η Ινδία ξεπέρασε την Ιαπωνία και έγινε η τρίτη μεγαλύτερη γεννήτρια ηλιακής ενέργειας το 2023 (113 TWh). Αυτή η κατάταξη δεν συμπεριλαμβάνει χώρες με λιγότερο από 5 TWh ηλιακής παραγωγής.
      Η ΕΕ παράγει το 44% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ΑΠΕ
      Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει σταθερά ανοδικά βήματα παράγοντας το 44% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ΑΠΕ, με το μπλοκ να συνεισφέρει το 17% της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023. Σημειώνεται πως περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 προήλθε από πέντε τεχνολογίες: ηλεκτρικά οχήματα (EV), αντλίες θερμότητας, ηλεκτρολύτες, κλιματισμός και κέντρα δεδομένων. Η εξάπλωση αυτών των τεχνολογιών θα επιταχύνει την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η συνολική ζήτηση ενέργειας θα μειωθεί, καθώς η ηλεκτροκίνηση είναι πολύ πιο αποδοτική από τα ορυκτά καύσιμα. Σημειώνεται πως η Solar ήταν ο κύριος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο πέρυσι, παρέχοντας διπλάσια νέα ενέργεια από τον άνθρακα. Διατήρησε το καθεστώς της ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας για 19η συνεχή χρονιά.
      To Ember αναμένει η αύξηση της καθαρής ενέργειας να υπερκαλύψει τη συνολική αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα σε πτώση κατά 2% το 2024. Περισσότερες από τις μισές οικονομίες βρίσκονται ήδη τουλάχιστον πέντε χρόνια από την κορύφωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Οι εκπομπές από αυτούς τους 118 τομείς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν μειωθεί κατά ένα τέταρτο την τελευταία δεκαετία. Συνολικά, αντιπροσωπεύουν το 43% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή ορυκτών καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειωθεί κατά 63% από την κορύφωσή της το 2008, στην Ελλάδα κατά 57% (έχοντας κορυφωθεί το 2007), στην Ισπανία κατά 59% (2005) και στη Γερμανία κατά 42% (2007). Η πτώση αυτή είναι αλληλένδετη με την υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ. Άλλες βασικές ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν κορυφωθεί και έχουν δει μικρότερες πτώσεις. Η παραγωγή ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 16% από την κορύφωσή της το 2007, τον Καναδά κατά 26% (έχοντας κορυφωθεί το 2001), την Αυστραλία κατά 24% (2009), την Ιαπωνία κατά 29% (2012) και τη Νότια Κορέα κατά 13% (2018). Συνολικά, οι χώρες του ΟΟΣΑ είδαν τις εκπομπές του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας να κορυφώνονται το 2007, με πτώση 28% από τότε. Η μείωση των εκπομπών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ήδη η πραγματικότητα για πολλές χώρες και το σκηνικό είναι πλέον έτοιμο για να αρχίσουν να μειώνονται οι παγκόσμιες εκπομπές.
      Οι ΑΠΕ κατέλαβαν για πρώτη φορά το 30% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2023, θέτοντας την πράσινη ενέργεια σύμμαχο στην απεξάρτηση από τον άνθρακα. Η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά συνέχισε να επεκτείνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αμφότερες έφτασαν σε νέο υψηλό ρεκόρ 13,4% (3.935 TWh) το 2023, κερδίζοντας άλλες 1,5 ποσοστιαίες μονάδες του παγκόσμιου μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με το 2022 (11,9%, 3.422 TWh). Η Κίνα ήταν ο κύριος συνεισφέρων, αντιπροσωπεύοντας το 51% της πρόσθετης παγκόσμιας παραγωγής από φ/β το 2023 και το 60% της νέας παγκόσμιας παραγωγής αιολικής ενέργειας. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην παγκόσμια ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας περιλαμβάνουν την ΕΕ (24%) και τη Βραζιλία (7%), ενώ η παγκόσμια ανάπτυξη φωτοβολταϊκών προέρχεται από την ΕΕ (12%) και τις ΗΠΑ (11%). Μαζί, οι τέσσερις κορυφαίες οικονομίες – η Κίνα, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία – αντιπροσώπευαν το 81% της αύξησης της ενέργειας από φωτοβολταϊκά το 2023.
      Τι αναμένουμε για το 2024
      Η Ember προβλέπει ότι η παραγωγή από ορυκτά καύσιμα θα μειωθεί ελαφρώς το 2024, οδηγώντας σε μεγαλύτερες μειώσεις τα επόμενα χρόνια. Η αύξηση της ζήτησης το 2024 αναμένεται να είναι υψηλότερη από ό,τι το 2023 (+968 TWh), ενώ αύξηση της καθαρής παραγωγής προβλέπεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη (+1300 TWh), οδηγώντας σε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής ορυκτών καυσίμων κατά 2% (-333 TWh). Ήδη η εξάπλωση της καθαρής παραγωγής, με αιχμή την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, έχει συμβάλει στην επιβράδυνση της αύξησης των ορυκτών καυσίμων κατά σχεδόν δύο τρίτα τα τελευταία δέκα χρόνια. Ως αποτέλεσμα, οι μισές οικονομίες του κόσμου έχουν ήδη περάσει τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την κορύφωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Οι χώρες του ΟΟΣΑ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με τις εκπομπές του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας να κορυφώνονται συλλογικά το 2007 και να μειώνονται έκτοτε κατά 28%.
      Την επόμενη δεκαετία η ενεργειακή μετάβαση θα εισέλθει σε νέα φάση. Η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στον τομέα της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αναπόφευκτη. Οι προσθήκες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας – με αιχμή την παραγωγή από φωτοβολταϊκά και αιολικά – προβλέπεται ήδη ότι θα ξεπεράσουν την αύξηση της ζήτησης κατά την επόμενη δεκαετία, εξασφαλίζοντας μέτριες μειώσεις στη χρήση ορυκτών καυσίμων.
      Οι διεθνείς στόχοι για την κλιματική αλλαγή βρίσκονται σε συγκερασμό με τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι ο πρώτος που θα απαλλαγεί από τις ανθρακούχες εκπομπές – έως το 2035 στις χώρες του ΟΟΣΑ, έως το 2045 στον υπόλοιπο κόσμο. Ο εν λόγω τομέας είναι εκείνος με τις υψηλότερες εκπομπές, καθώς παράγει περισσότερο από το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια. Η καθαρή ηλεκτρική ενέργεια είναι το κλειδί για την απαλλαγή από τον άνθρακα στις μεταφορές, τη θέρμανση και σε μεγάλο μέρος της βιομηχανίας, αντικαθιστώντας την καύση ορυκτών καυσίμων που πραγματοποιείται σήμερα στους κινητήρες αυτοκινήτων και λεωφορείων, στους λέβητες, στους κλιβάνους και σε άλλες εφαρμογές.
    20. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το ποσοστό της «καθαρής» ενέργειας θα ήταν ακόμη υψηλότερο αν η υδροηλεκτρική παραγωγή δεν είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας.
      Εφτασε και ξεπέρασε τα επίπεδα του 30% για πρώτη φορά η συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως.
      Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σε διεθνές επίπεδο, η ενέργεια από ΑΠΕ έφθασε από το 19% το 2020 στο 30% και πλέον το 2023, χάρη κυρίως στην αλματώδη αύξηση των εγκαταστάσεων ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αναφέρει το κείμενο.
      Το ποσοστό της «καθαρής» ενέργειας θα ήταν ακόμη υψηλότερο αν η υδροηλεκτρική παραγωγή δεν είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, εξαιτίας ξηρασιών, ιδίως στην Κίνα.
      Οι φωτοβολταϊκές και αιολικές εγκαταστάσεις συνεισέφεραν το 13,4% του ηλεκτρισμού που παρήχθη διεθνώς και το υπόλοιπο ποσοστό της «καθαρής» ενέργειας προήλθε από άλλες ανανεώσιμες πηγές, ιδίως υδροηλεκτρικές μονάδες. Το ποσοστό της ενέργειας από καθαρές πηγές στο μείγμα δεν ξεπερνούσε το 2% το 2010.
      Για το Ember, η αύξηση αυτή ενδέχεται να επιτρέψει ο κόσμος, «πιθανόν από φέτος», να μειώσει δραστικά την παραγωγή ενέργειας με την καύση ορυκτών καυσίμων.
      «Η μείωση των εκπομπών του ενεργειακού τομέα είναι πλέον αναπόφευκτη», σημείωσε ο Ντέιβ Τζόουνς, ειδικός της Ember, κατά τον οποίο «το 2023 ίσως ήταν (...) σημείο καμπής στην ιστορία» της παραγωγής ηλεκτρισμού.
      Ωστόσο «ο ρυθμός μείωσης των εκπομπών θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα συνεχιστεί η επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», πρόσθεσε.
      Τα κράτη δεσμεύτηκαν στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στα τέλη του 2023, την COP28, να δράσουν για να τριπλασιαστεί το παγκόσμιο παραγωγικό δυναμικό από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το 2030. Αυτό θα επέτρεπε η συνεισφορά ανανεώσιμων πηγών στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα να φθάσει το 60%, τονίζει το Ember.
    21. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Σημαντική αύξηση των περικοπών πράσινης ενέργειας καταγράφεται στο ηλεκτρικό σύστημα, καθώς ήδη από την αρχή της χρονιάς μέχρι και σήμερα, η παραγωγή ΑΠΕ που δεν αξιοποιήθηκε, υπερβαίνει τις 380 GWh.
      Μόνο τον Απρίλιο, ο συνδυασμός της υψηλής πράσινης ηλεκτροπαραγωγής και της χαμηλής ζήτησης, κυρίως ως αποτέλεσμα του ήπιου καιρού, οδήγησε στην απόρριψη περίπου 250 GWh, όταν το αντίστοιχο νούμερο για το σύνολο του 2023 διαμορφώθηκε στις 228 GWh, με το φαινόμενο να προβληματίζει την αγορά των ΑΠΕ.
      Ο πολλαπλασιασμός των περικοπών «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, οφείλεται βέβαια και στη μεγάλη αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος νέων μονάδων καθαρής ενέργειας με λειτουργική ενίσχυση, δεδομένου ότι μόνο κατά την περασμένη χρονιά αυτή διευρύνθηκε κατά περίπου 1,7 GW.
      Για το 2024, η Κυριακή 28/4 είναι μέχρι στιγμής η μέρα κατά την οποία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος όγκος περικοπών ύψους 40 GWh, με την Κυριακή του Πάσχα 5/5 να ακολουθεί με 23,5 GWh.
      Εκτιμήσεις για περικοπές 1 TWh το 2024 – Αυξητική τάση και το 2025
      Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ενεργειακής αγοράς, μέχρι το τέλος του 2024 οι περικοπές θα προσεγγίσουν την 1 TWh, κινούμενες σε περίπου τετραπλάσια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι ενώ η αυξητική τάση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025.
      Κι αυτό γιατί, κατά την επόμενη χρονιά η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας δεν προβλέπεται να σημειώσει κάποια αξιόλογη μεταβολή προς τα πάνω ενώ οι αυτόνομες μπαταρίες δεν θα έχουν ακόμη ενσωματωθεί στο σύστημα, ώστε να συνεισφέρουν στην απορρόφηση μέρους της πλεονάζουσας «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής.
      Μάλιστα, βάσει προβλέψεων του ΑΔΜΗΕ, το πλεόνασμα της «πράσινης» ενέργειας μέχρι το 2030 αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 10 TWh, κάτι που, όπως επισημαίνεται από τον Διαχειριστή, για να μπορέσει να αξιοποιηθεί θα απαιτήσει τεχνολογίες αποθήκευσης (π.χ. μπαταρίες αυτόνομες ή σε συνδυασμό με έργα ΑΠΕ), ηλεκτρικές διασυνδέσεις με μεγάλα βιομηχανικά κέντρα στην Ευρώπη και ταχύτερη διείσδυση του ηλεκτρισμού σε περισσότερους τομείς, όπως η βιομηχανία, οι μεταφορές κ.λπ.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.