Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Έκθεση IEA: Τα φωτοβολταικά ξεπερνούν για πρώτη φορά τα υδροηλεκτρικά


    Η ηλιακή ενέργεια θα γίνει η μεγαλύτερη πηγή εγκατεστημένης ανανεώσιμης ισχύος στον κόσμο, ξεπερνώντας την υδροηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με την νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Η τελευταία έκθεση του ΔΟΕ περιγράφει τις φιλοδοξίες και τα σχέδια εφαρμογής των χωρών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σημειώνει ότι δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους ανάπτυξης που τέθηκαν στο COP28.

    Υπό παρακολούθηση βρίσκονται οι στόχοι των χωρών και ο προσδιορισμός των πολιτικών για τη γεφύρωση του χάσματος . Σύμφωνα με την έκθεση μόνο 14 από τις 194 Εθνικές Καθορισμένες Συνεισφορές (NDC) ορίζουν ρητά τους στόχους του 2030 για την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι δεσμεύσεις ισοδυναμούν με 1.300 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 – 12% των 11.000 GW που απαιτούνται για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου τριπλασιασμού που τέθηκε στο COP28 στο Ντουμπάι. Η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% αυτού του συνόλου NDC, έχοντας ρητά θέσει ως στόχο 1.200 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

    Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε ότι οι εγχώριες φιλοδοξίες των κυβερνήσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τις συνεισφορές. Μια ανάλυση πολιτικών, σχεδίων και εκτιμήσεων σχεδόν 150 χωρών αποκάλυψε την πρόθεση να εγκατασταθούν σχεδόν 8.000 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως έως το 2030, αντιπροσωπεύοντας το 70% του απαιτούμενου ποσού για την επίτευξη του τριπλασιασμού έως το 2030.

    Για να φτάσει τα 11 GW, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας  τονίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης «πρέπει να επιταχυνθεί» στις περισσότερες περιοχές και στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας. Η έκθεση σημείωσε την ανάγκη για περισσότερη ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Υποσαχάρια Αφρική. Προσδιόρισε την επέκταση της Κίνας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη του στόχου των 11 GW, με τη χώρα να βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο να υπερβεί τους στόχους του 2030 κατά 2,5 φορές.

    «Αυτή η έκθεση καθιστά σαφές ότι ο στόχος του τριπλασιασμού είναι φιλόδοξος αλλά εφικτός – αν και μόνο εάν οι κυβερνήσεις μετατρέψουν γρήγορα τις υποσχέσεις σε σχέδια δράσης», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol. «Με την επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν στο COP28 – συμπεριλαμβανομένου του τριπλασιασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του διπλασιασμού των βελτιώσεων στην ενεργειακή απόδοση έως το 2030 – οι χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν μια σημαντική ευκαιρία να επιταχύνουν την πρόοδο προς ένα πιο ασφαλές, προσιτό και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα».

    Η έκθεση ανέφερε ότι οι ετήσιες προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν τριπλασιαστεί από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015. Ο ΔΟΕ το απέδωσε στη στήριξη της πολιτικής, στις οικονομίες κλίμακας και στην τεχνολογική πρόοδο.

    Η ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύει το μισό της μελλοντικής χωρητικότητας που προσδιορίζεται ρητά από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Προέβλεψε ότι εάν οι χώρες εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους για το 2030, η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς θα ξεπερνούσε την υδροηλεκτρική ενέργεια ως τη μεγαλύτερη πηγή εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών στον κόσμο.

    Η έκθεση εντόπισε τις κύριες προκλήσεις για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων χρόνων αναμονής αδειών, των ανεπαρκών επενδύσεων σε υποδομές δικτύου, της ανάγκης για γρήγορη και οικονομικά αποδοτική ενσωμάτωση μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υψηλού κόστους χρηματοδότησης, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ζήτησε χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης για τη βελτίωση της τραπεζικής ικανότητας των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την υποστήριξη έργων στην προ-ανάπτυξη φάση.

     Τον Απρίλιο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ζήτησε εξαπλάσια αύξηση της παγκόσμιας ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας για να μπορέσει ο κόσμος να επιτύχει τους στόχους του για το 2030.


    Πηγή: https://www.energymag.gr/energeia/ape/97142_iea-ta-fotoboltaika-xepernoyn-gia-proti-fora-ta-ydroilektrika



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.