Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Ημερομηνία ορόσημο θα είναι η 14η Φεβρουαρίου, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, για την τύχη των περικοπών ενέργειας στα φωτοβολταϊκά έργα που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

    Στις 13 του μηνός λήγει η προθεσμία για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού «set-point» στα φωτοβολταϊκά από 400 kV (κιλοβάτ) έως 1 MW (μεγαβάτ) τα οποία είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο διανομής. Να θυμίσουμε ότι στο τέλος του 2024 είχε λήξει η ημερομηνία για την εγκατάσταση αντίστοιχου εξοπλισμού στα έργα πάνω από 1 MW, η οποία αφορούσε σχετικά μικρό αριθμό έργων, δηλαδή περίπου 1.600 πάρκα.

    H εγκατάσταση του εξοπλισμού «set-point» κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη προκειμένου να μην καθυστερήσει η έναρξη της επιβολής των απαιτούμενων περικοπών στα έργα που είναι εγκατεστημένα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι ο Διαχειριστής να αποκτήσει τη δυνατότητα να ελέγχει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που βρίσκεται συνδεδεμένο με το δίκτυό του και να επικοινωνεί με τον ΑΔΜΗΕ ώστε να μεταφέρονται και να υλοποιούνται οι εντολές για περικοπές όποτε χρειάζεται.

    Περικοπές για την ευστάθεια του συστήματος

    Και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς πλησιάζει ο Μάρτιος ο οποίος «παραδοσιακά» είναι ένας μήνας που η ζήτηση αρχίζει να περιορίζεται και οι περικοπές να εκτοξεύονται ώστε να διασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος.

    Έτσι, όπως αναφέρει παράγοντας της αγοράς, εάν υπάρξουν πολλοί παραγωγοί ΑΠΕ που δεν εγκαταστήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, η …μπάλα θα τους πάρει όλους, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δεν θα μπορεί να προχωρά σε οργανωμένες περικοπές αφού δεν θα έχει τη δυνατότητα να «βλέπει» ποιον θα πρέπει να περικόψει και ποιον όχι (αφού δεν θα έχει αποκτήσει για όλα τα πάρκα δυνατότητα τηλεδιαχείρισης και τηλε-εποπτείας) και έτσι θα βάζει «ψαλίδι» σε ολόκληρες γραμμές περικόπτοντας όλα τα έργα που βρίσκονται συνδεδεμένα σε αυτές, όπως δηλαδή κάνει σήμερα.

    Η μεγαλύτερη αδικία θα είναι για τα χιλιάδες μικρά φωτοβολταϊκά έργα – κάτω των 400 kV - τα οποία εξαιρούνται και από τις άμεσες περικοπές με τη βοήθεια του εξοπλισμού «set-point», αλλά και από τις έμμεσες μέσω του Μηχανισμού Αντιστάθμισης Περικοπών για τα μικρά υδροηλεκτρικά, τους σταθμούς βιομάζας – βιοαερίου και τις μονάδες ΣΗΘΥΑ.

    Ποιοι θα χάσουν έσοδα

    Να θυμίσουμε ότι για τα μεγαλύτερα έργα (άνω του 1 MW) τα οποία δεν έχουν εγκαταστήσει τον εξοπλισμό set point, ο οποίος θα δίνει στον ΔΕΔΔΗΕ τη δυνατότητα τηλεχειρισμού, θα δουν τα έσοδά τους από την αγορά να μειώνονται σε περιόδους υπερβάλλουσας παραγωγής ΑΠΕ καθώς προβλέπεται ότι κάθε φορά που θα εκδίδεται εντολή περιορισμού έγχυσης, θα επιστρέφουν το 25% των εσόδων που λαμβάνουν από τις χονδρεμπορικές αγορές και δεν θα παίρνουν αποζημίωση από τον ΔΑΠΕΕΠ για την ενέργεια που παράγουν.

    Ανάλογη θα είναι η ποινή και για τα μικρότερα έργα, δηλαδή από 400 kV έως 1 MW, εκτός εάν δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία της 13ης Φεβρουαρίου, η οποία για την ώρα δεν διακρίνεται στον ορίζοντα.


    Πηγή: https://www.worldenergynews.gr/ananeosimes/articles/564608/eos-14-2-i-egkatastasi-tou-eksoplismoy-set-point-sta-fotovoltaika-400-kv-eos-1-mw



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.