Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Η δρομολόγηση της κατασκευής της γραμμής υψηλής τάσης Νέα Μάκρη –Πολυπόταμος η οποία θα συνδέσει την Εύβοια με την Αττική θα επιτρέψει την ολοκλήρωση επενδύσεων εκατοντάδων Μεγαβάτ στην αιολική ενέργεια.

     

    Ειδικότερα, δεκάδες αδειοδοτημένα αιολικά πάρκα στη νότια Εύβοια, αλλά και στις διασυνδεδεμένες κοντινές Κυκλάδες, Άνδρο και Τήνο, που δεν ολοκληρώνονταν εξαιτίας περιορισμών του δικτύου με τη νέα γραμμή θα μπορούν να κατασκευαστούν.

     

    Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του euro2day ορισμένες από αυτές τις άδειες χρονολογούνται από το 2000.

     

    Στις 24 Ιουλίου, ο ΑΔΜΗΕ, ως διαχειριστής του δικτύου υψηλής τάσης, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η ηλέκτριση της νέας γραμμής οπότε ξεκίνησε και η δοκιμαστική λειτουργία της. Η ημερομηνία αυτή αποτελεί το συμφωνημένο με τους επενδυτές χρονικό ορόσημο, προκειμένου εντός τριών μηνών να καταθέσουν τις αιτήσεις για τη σύναψη συμβάσεων σύνδεσης με το δίκτυο.

     

    Ένας από τους λόγους καθυστέρησης του έργου προϋπολογισμού σχεδόν 83 εκατ. Ευρώ ήταν το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Επειδή το έργο θα εξυπηρετήσει τα αιολικά πάρκα της Εύβοιας και των Κυκλάδων θεωρήθηκε “έργο επέκτασης γραμμής” και το κόστος επιμερίστηκε αναλογικά στα αδειοδοτημένα έργα και σε περίπτωση που αυτά δεν υλοποιηθούν στις νέες άδειες που θα εκδοθούν.

     

    Οι υποψήφιοι επενδυτές υποχρεούνται να καταθέσουν δύο τραπεζικές εγγυήσεις για το 8% του κόστους του έργου που τους αντιστοιχεί, ενώ ο ΑΔΜΗΕ με προχθεσινή του επιστολή τους ζήτησε να φροντίσουν, ώστε μέχρι το τέλος Αυγούστου η χρονική ισχύς των εγγυητικών να παραταθεί για την 31 Ιανουαρίου 2016.

     

    Οι καθυστερήσεις οφείλονταν επίσης στη γραφειοκρατία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις συνήθεις προσφυγές στο ΣτΕ (από κατοίκους της Νέας Μάκρης) παρότι το μεγαλύτερο μέρος της γραμμής είναι υπογειοποιημένο.

     

    —Οι αιτήσεις για τα νέα αιολικά πάρκα

     

    Η συνολική ισχύς των αιολικών πάρκων που θα μπορούσαν να κατασκευαστούν ανέρχεται σε περίπου 610 μεγαβάτ με 42 αιτήσεις εκ μέρους εταιρειών.

     

    Από την ισχύ αυτή, τα περίπου 55 μεγαβάτ αιολικών αφορούν τα νησιά Άνδρο και Τήνο (46,8 και 7,5 αντίστοιχα) και όλη η υπόλοιπη ισχύς τη Νότια και Κεντρική Εύβοια.

     

    Ειδικά η Νότια Εύβοια είναι μια από τις περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο αιολικό δυναμικό. Μέχρι στιγμής λειτουργούν αιολικά ισχύος περίπου 210 Μεγαβάτ, έναντι περίπου 800-900 Μεγαβάτ που θα μποροσαν να εγκατασταθούν.

     

    Στους υποψήφιους επενδυτές, περιλαμβάνονται οι περισσότεροι και μεγαλύτεροι «παίκτες» στην αιολική ενέργεια, καθώς από τις αρχές της δεκαετίας είχαν δεσμεύσει χώρους για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

     

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο η Ελλάδα ξεπέρασε το όριο των 2.000 εγκατεστημένων αιολικών Μεγαβάτ, αλλά βρίσκεται στο ήμισυ του εθνικού στόχου των 4.000 Μεγαβάτ για το 2014.

     

    4000 Μεγαβάτ που προβλέπει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία μέχρι το τέλος του έτους.

     

    Ο εθνικός στόχος διείσδυσης της αιολικής ενέργειας ως το 2020 ανέρχεται σε 7500 Μεγαβάτ.

     

    Πηγή: http://www.econews.gr/2015/07/31/aioliki-energeia-nisia-123778/




    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    JasonK

    Δημοσιεύτηκε

    "Η συνολική ισχύς των αιολικών πάρκων που θα μπορούσαν να κατασκευαστούν ανέρχεται σε περίπου 610 μεγαβάτ με 42 αιτήσεις εκ μέρους εταιρειών". 

     

    Δυστυχώς δεν πρόκειται να κατασκευαστεί ούτε 1MW, τουλάχιστον άμεσα. Πολλές εταιρείες βρίσκονται στην καλύτερη περίπτωση σε στάση αναμονής μετά τα capital controls. Άλλες πάλι αποεπενδύουν και φεύγουν από την Ελλάδα. 

     

    Σε πέντε χρόνια και βλέπουμε...



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.