Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Ανεπαρκείς οι εναλλακτικές όσον αφορά το ρωσικό πετρέλαιο - Περιορισμένη η ικανότητα των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ+ και της Βενεζουέλας - Τι υποστηρίζουν οι αναλυτές.

    Aν και υπάρχουν εναλλακτικές όσον αφορά το ρωσικό πετρέλαιο  οι Δυτικές κυρώσεις στη ρωσική αγορά ενέργειας καθιστούν τις επιλογές από δύσκολες έως ανεπαρκείς όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα τόσο για τις ΗΠΑ όσο και τους συμμάχους της, σύμφωνα με αναλυτές.

    «Δεν υπάρχει περίπτωση το πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα και το Ιράν να μπορέσει να υπερκαλύψει τη χαμένη προσφορά του ρωσικού πετρελαίου», ανέφερε η Vandana Hari, ιδρυτής της Vanda Insights σε συνέντευξή της στο CNBC. 

    Χωρίς τελειωμό συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ήδη την επιβολή εμπάργκο στις ρωσικές πηγές ενέργειας με αποτέλεσμα να συντηρούνται οι φόβοι πως η Ρωσία ενδέχεται να άρει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ως αντίποινα για τις κυρώσεις, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τον Πούτιν.

    Η Ρωσία εξάγει περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, σύμφωνα με την ΙΕΑ. Εξ αυτών, σύμφωνα με τη Hari, τα 2 εκατομμύρια ενδέχεται να αντικατασταθούν από πιθανή «αύξησης της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, Ιράκ, Κουβέιτ και ΗΑΕ στο μάξιμουμ» Παρ’ όλα αυτά, η Hari τόνισε πως μεγάλο ποσοστό της δυνητικής αύξησης της παραγωγής των κρατών-μελών του OΠEK+ οφείλεται στη Ρωσία. Οποιεσδήποτε αυξομειώσεις στην ποσότητα παραγωγής των κρατών του καρτέλ προσμετρώνται έναντι ενός ορίου βάσης. Όσο υψηλότερο είναι το όριο αυτό, τόσο περισσότερο μπορεί να αντλούν τα κράτη-μέλη.

    Σύμφωνα με την Regina Mayor, στέλεχος της KPMG, ο ΟΠΕΚ+ «έχει παραμείνει εξαιρετικά πειθαρχημένος όσον αφορά την παροχή πετρελαίου στην αγορά. Υπάρχουν άλλες πηγές πετρελαίου αλλά κανείς δε γνωρίζει πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και πως θα επηρεαστεί η εφοδιαστική αλυσίδα».

    Σύμφωνα με πηγές του CNBC, οι ΗΠΑ έχουν προσεγγίσει τη Βενεζουέλα για πιθανή άρση των κυρώσεων προς τη χώρα, προς διευκόλυνση της τρέχουσας κρίσης στην Ευρώπη.

    Για τη Hari, όμως, ακόμα και αν αρθούν οι κυρώσεις προς τη Βενεζουέλα, η χώρα θα μπορέσει να παρέχει μόλις 100.000 βαρέλια ημερησίως, πολύ χαμηλότερα από τα 5 εκατομμύρια της Ρωσίας.

    Σημειωτέον πως η Ρωσία είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου του κόσμου μετά τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται, επίσης, και για τη μεγαλύτερη εξαγωγέα πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και τη σημαντικότερη πάροχο φυσικού αερίου στην Ευρώπη στο 43%.

    Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της Επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε., Kadri Simson, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εναλλακτικό σχέδιο το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία εάν η Ρωσία σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου προς την ήπειρο. Μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης, η Κομισιόν φαίνεται πως τώρα έχει  αποφασίσει να απεξαρτηθεί από την προβληματική Ρωσία.




    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.