Απελευθέρωση φυσικού αερίου με ορίζοντα 4ετίας
Τέλος στο μονοπώλιο της ΔΕΠΑ και των τριών υφιστάμενων Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) να προμηθεύονται και να πωλούν φυσικό αέριο στους καταναλωτές από το 2018 βάζει με νόμο η κυβέρνηση έπειτα από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με νομοσχέδιο, που παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο να ψηφιστεί ως μνημονιακή υποχρέωση ώς το τέλος του έτους, η ΔΕΠΑ χάνει την αποκλειστικότητα στην προμήθεια φυσικού αερίου προς τις ΕΠΑ και μεγάλους επιλέγοντες πελάτες, μια εξέλιξη που αποτέλεσε τελικά και τον βασικό λόγο ματαίωσης όχι μόνο της εξαγοράς από την Gazprom αλλά και των μετέπειτα σχεδίων ιδιωτικοποίησης.
Χρονική επέκταση των αδειών
Παράλληλα οι Εταιρείες Παροχής Αερίου της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας που ελέγχονται κατά 51% από τη ΔΕΠΑ και κατά 49% από τη Shell (Αττική) και την Eni αντίστοιχα, παύουν να έχουν την υποχρέωση να προμηθεύονται φυσικό αέριο αποκλειστικά από τη ΔΕΠΑ, αλλά ταυτόχρονα χάνουν και το μονοπώλιο να προμηθεύουν τους οικιακούς, βιομηχανικούς και επαγγελματικούς πελάτες στις περιοχές εντός των οποίων λειτουργούν. Επειδή η άρση του μονοπωλίου τους γίνεται με τη μονομερή παραβίαση των συμβάσεων αποκλειστικότητας για 30 χρόνια που είχαν υπογράψει το 2000 και προκειμένου να μη ζητηθούν αποζημιώσεις προβλέπεται χρονική επέκταση των αδειών δραστηριότητας της προμήθειας, παράλληλα με τη γεωγραφική επέκταση των ορίων των τριών ΕΠΑ.
Οι «επιλέγοντες πελάτες»
Με την απελευθέρωση οι καταναλωτές φυσικού αερίου, και ειδικότερα οι βιομηχανίες για τις οποίες γίνεται και ο μεγαλύτερος «ντόρος», θα έχουν θεωρητικά τη δυνατότητα στο μέλλον να επιλέξουν όποιον προμηθευτή επιθυμούν εφόσον υπάρξει ανταγωνισμός σε ποσότητες και τιμές.
Στο νομοσχέδιο ως «επιλέγοντες πελάτες», δηλαδή οι καταναλωτές που θα έχουν δικαίωμα ελεύθερης επιλογής προμηθευτών, ορίζονται: άμεσα όλοι οι πελάτες που βρίσκονται εκτός των ορίων των τριών υφιστάμενων ΕΠΑ και όσοι βιομηχανικοί πελάτες έχουν κατανάλωση άνω των 2,2 γιγαβατώρων. Από 1ης Ιανουαρίου 2016 όλοι οι μη οικιακοί πελάτες με κατανάλωση άνω των 2,2 GWh, από 1ης Ιανουαρίου 2017 όλοι οι μη οικιακοί πελάτες ανεξαρτήτως κατανάλωσης, και τέλος από 1ης Ιανουαρίου 2018 όλοι οι οικιακοί πελάτες.
Επιβάλλεται σταδιακά πλήρης διαχωρισμός των εμπορικών δραστηριοτήτων από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την κατασκευή και τη διαχείριση των δικτύων τόσο για την ΔΕΠΑ όσο και για τις Εταιρείες Παροχής Αερίου. Για τη διαχείριση των υφιστάμενων δικτύων και τη δημιουργία νέων θα δημιουργηθούν τρεις νέες Εταιρείες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, στις οποίες θα παραχωρηθεί ο κλάδος διανομής των τριών ΕΠΑ όπως συμβαίνει σήμερα με την εταιρεία ΔΕΔΔΗΕ της ΔΕΗ, ενώ θα δημιουργηθεί ακόμη μια εταιρεία για την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι Εταιρείες Διανομής Αερίου θα αδειοδοτηθούν για 20+20 χρόνια λειτουργίας κι έτσι ενώ οι άδειες των σημερινών ΕΠΑ έληγαν το 2030, στην ουσία μέσω των ΕΔΑ επεκτείνονται για το 2055 και μετά. Επιπλέον το νομοσχέδιο προβλέπει και τη δυνατότητα να μην απαγορευτεί άδεια διανομής σε γεωγραφικές περιοχές εφόσον έχει ήδη κατασκευαστεί δίκτυο από υφιστάμενη εταιρεία.
Το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς αερίου δίνει τη δυνατότητα πάντως τόσο στις Εταιρείες Παροχής Αερίου όσο και στις Εταιρείες Διανομής Αερίου να συγχωνευτούν μεταξύ τους. Τον δρόμο αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν οι ΕΠΑ και οι μελλοντικές ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλονίκης. Δεν αποκλείεται μελλοντικά το δίκτυο διανομής σε όλη την Ελλάδα να ενοποιηθεί κάτω από μια Εταιρεία Διαχείρισης προκειμένου να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ των εταιρειών και οφέλη σε επίπεδο κόστους.
Οι ΕΠΑ θα είναι οι εμπορικές εταιρείες, οι οποίες θα εμπορεύονται στη λιανική το φυσικό αέριο και στις οποίες οι καταναλωτές, όπως και σήμερα, θα πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.
Το χρονοδιάγραμμα
Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα διανομής που έχουν ήδη κατασκευαστεί είτε από τη ΔΕΠΑ είτε από τις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, αυτά θα παραμείνουν στην αποκλειστική κυριότητα της ΔΕΠΑ, ωστόσο η εταιρεία υποχρεούται να τα παραχωρήσει χωρίς αντάλλαγμα στις Εταιρείες Διανομής Αερίου μέχρι τη λήξη της άδειάς τους.
* Στις 30 Μαΐου 2015 ξεκινά ο διαχωρισμός των δικτύων διανομής για τη ΔΕΠΑ.
* Μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2015 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο λογιστικός διαχωρισμός δραστηριοτήτων.
* Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2017 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο νομικός και λειτουργικός διαχωρισμός των δικτύων διανομής Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης και οι εταιρείες να εισφέρουν τον κλάδο διανομής που έχουν σε νέα ΕΔΑ που θα δημιουργηθεί.
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα