Αυξάνεται η ζήτηση, μειώνονται τα λιγνιτικά – Δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά οι εισαγωγές
Εντυπωσιακή μεταβολή των δεδομένων για το ηλεκτρικό σύστημα καταγράφεται στα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση κατά 8,4%, η οποία , καθώς προέρχεται από το δίκτυο διανομής, παραπέμπει σε αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος από τα νοικοκυριά λόγω κρύου.
Την ίδια στιγμή πάντως, η κατάσταση στο μέτωπο της παραγωγής αρχίζει να εκπέμπει όλο και πιο ξεκάθαρα αρνητικά μηνύματα. Η λιγνιτική παραγωγή κατέγραψε πρωτοφανή μείωση της τάξης του 21,6%. Ένα μέρος αυτής της μείωσης αποδίδεται στα προβλήματα που προέκυψαν από την καταστροφή των δύο μονάδων στην Πτολεμαΐδα. Ωστόσο ο κύριος όγκος της μείωσης προέρχεται από τον εν γένει περιορισμό της χρήσης των λιγνιτικών. Μάλιστα έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπήρξε βεβαίως μια σημαντική αύξηση των υδροηλεκτρικών έναντι του «άνυδρου» 2014, ωστόσο στην πραγματικότητα ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα είναι οι… εισαγωγές.
Έτσι την ίδια στιγμή η λιγνιτική παραγωγή καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα μερίδια επί του συνόλου της παραγωγής (μόλις 34% όταν μέχρι σχετικά πρόσφατα είχε μερίδια άνω του 44%) και οι εισαγωγές έφτασαν να καλύπτουν το 24% των αναγκών του συστήματος. Τα φυσικά αέρια έπεσαν δραματικά στο 11% με αποτέλεσμα επί της ουσίας οι ΑΠΕ (ΑΠΕ και παραγωγή στο δίκτυο) να έχουν μεγαλύτερο συνολικό μερίδιο (10 και 7% αντίστοιχα).
Στο σημείο αυτό βεβαίως πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των βιομηχανιών, οι οποίες θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή με τη δραματική μείωση της λιγνιτικής παραγωγής και την αύξηση των εισαγωγών οφείλεται στην τακτική της ΔΕΗ που διογκώνει αδικαιολόγητα τα λιγνιτικά κόστη και τις προσφορές των λιγνιτικών της (ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες που διαμορφώνουν και την οριακή τιμή).
Ανεξάρτητα από τις διαμαρτυρίες της βιομηχανίας, το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι συντελούνται τεκτονικές και μάλλον άναρχες αλλαγές στη δομή της χονδρεμπορικής αγοράς, ως αποτέλεσμα αφενός κινήσεων τακτικής των παικτών της αγοράς και αφετέρου των πρόσφατων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο που ακόμη δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί πλήρως στη λειτουργία της αγοράς.
Και τα μηνύματα που έρχονται όλο και πιο ξεκάθαρα από τη λειτουργία του συστήματος, δείχνουν ότι οι στρεβλώσεις συνεχίζονται, με τη διαφορά ότι αρχίζουν και δημιουργούνται δομικά προβλήματα όπως η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, η οποία έχει αρχίσει να παγιώνεται. Και επ’ αυτών των κρίσιμων ζητημάτων θα κληθεί άμεσα να δώσει δείγμα γραφής τόσο το αρμόδιο υπουργείο όσο και η νέα διοίκηση της ΔΕΗ, οι οποίοι τουλάχιστον θεωρητικά έχουν μια προσέγγιση πιο φιλική προς τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή και στοχεύουν στη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού συστήματος.
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα