Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, την περασμένη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου από τις 11 το πρωί ως τις 4 το μεσημέρι η ζήτηση καλύφθηκε κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΗΜΕ στις 7 Οκτωβρίου, η παραγωγή από ΑΠΕ άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό (3.106 MW) καλύπτοντας πλήρως τη ζήτηση καθώς η παραγωγή από μονάδες ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένες στην Υψηλή και Υπερυψηλή Τάση, κινήθηκαν σε επίπεδα από 98% έως 121%, υπερβαίνοντας το μέγεθος του καθαρού φορτίου στο Σύστημα Μεταφοράς.

    «Η άνθηση των ΑΠΕ και το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέες μονάδες πράσινης ενέργειας συνεχίζουν αμείωτα, με τη χώρα να ξεπερνά το φράγμα των 10 GW εγκατεστημένης ισχύος και με 11,5 επιπλέον GW έργων να έχουν λάβει Προσφορές Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Κρίσιμα για τη διατήρηση αυτής της δυναμικής είναι τα έργα ανάπτυξης και ενίσχυσης των ηλεκτρικών δικτύων, μέσα από τα οποία δημιουργείται ικανός ηλεκτρικός χώρος για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα», αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ και προσθέτει:

    Το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, με νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις σε θάλασσα και στεριά πρόκειται να αυξήσει τη χωρητικότητα του Συστήματος Μεταφοράς για μονάδες πράσινης ενέργειας σε περίπου 28 GW -από 17 GW σήμερα- ξεπερνώντας κατά 4 GW τον αντίστοιχο στόχο του ΕΣΕΚ για την ίδια περίοδο.

    Η αυξημένη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό μείγμα, εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, αποφέρει και σημαντικό οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές. Όπως επισημαίνει με αφορμή το ρεκόρ της Παρασκευής η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές (τιμή αποζημίωσης των παραγωγών) για τον Οκτώβριο διαμορφώνεται σε 94 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα αιολικά πάρκα, 190 ευρώ για τους λιγνιτικούς σταθμούς και 499 ευρώ για τους σταθμούς φυσικού αερίου.

    Σημειώνεται ότι για τα νέα αιολικά πάρκα που συμμετείχαν στην τελευταία δημοπρασία της ΡΑΕ και αναμένεται να λειτουργήσουν τα επόμενα χρόνια, η τιμή αποζημίωσης είναι ακόμα χαμηλότερη και διαμορφώνεται στα 58 ευρώ ανά μεγαβατώρα.


    Πηγή: https://www.amna.gr/mobile/articleen/679914/-Prasini-100-i-paragogi-reumatos-gia-proti-fora-stin-istoria-tis-choras



    Engineer
    • Like 2

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Dhmfot

    Δημοσιεύτηκε

    Η αυξημένη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό μείγμα, εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, αποφέρει και σημαντικό οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές.

    Εφόσον υπολογίζουν το τιμολόγιο ολης της ενέργειας που πουλάνε με την ακριβότερη τιμή (του φυσικού αερίου) πως είναι δυνατόν να υπάρχει όφελος για τους καταναλωτές? Τα υπερκέρδη τους μεγαλώνουν, τα οποία φορολογεί το κράτος με 90% και μας τα δίνει πισω με επιδότηση. 

    Apollon

    Δημοσιεύτηκε

    Η λογική είναι το κράτος είναι οι πολίτες, ή τέλος πάντων αντιπροσωπεύει του πολίτες. Κερδίζει το κράτος, κερδίζουν οι πολίτες.

    Εδώ έχουμε το κράτος απέναντι. Το κράτος ως μια μεγάλη Α.Ε. η οποία συμπεριφέρεται στους πολίτες σαν low budget υπαλλήλους. Μας μαλώνουν δηλαδή, και, παρουσιάζονται ότι μας κάνουν και χάρη με ψευτοεπιδοματα.

    tetris

    Δημοσιεύτηκε

    On 12/10/2022 at 4:13 ΜΜ, Dhmfot said:

    ...πως είναι δυνατόν να υπάρχει όφελος για τους καταναλωτές? ...

    Είναι

    ειδικά όταν η είδηση προέρχεται από ένα ανεξάρτητο:mrgreen: μέσο, όπως το ΑΜΠΕ

    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    To 83% περίπου της ετήσιας αγοράς ενέργειας της Ελλάδος είναι εισαγόμενο (NG από Ρωσία και Αζερμπαϊζάν, LNG κυρίως από τις ΗΠΑ, πετρέλαιο από Ρωσία και διάφορους άλλους). 

    Παρατηρείται όμως το φαινόμενο ότι ενώ αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, ενώ ο κακός λιγνίτης μας άφησε χρόνους, ενώ αυξάνεται η διασύνδεση των νησιών άρα μειώνεται η εξάρτηση από το πετρέλαιο, ενώ εισέρχονται στο εμπόριο οι ενεργειακές συσκευές, ενώ θωρακίζονται ενεργειακά τα κτίρια και ενώ το "ενεργοβόρο" τμήμα της κατανάλωσης δηλαδή η εγχώρια βιομηχανία και ο πρωτογενής τομέας παραγωγής βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία (ελεύθερη πτώση) εδώ και χρόνια, η τιμή της ενέργειας αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία 10 χρόνια Γιατί άραγε; Απλά γιατί, παρά τα μνημόνια, τους κορονοϊούς, τους πολέμους, την ανεργία μας κλπ, η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται!

    Και να σημειώσουμε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακόμη πολύ λίγα στην Ελλάδα...

    Edited by Konstantinos IB
    zazeng

    Δημοσιεύτηκε

    Είναι γενικό trend όμως αυτό, δεν παρατηρείται μόνο εδώ. Citius, altius, fortius!

    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε

    Σωστό, αλλά. Άλλο οι καπιταλιστικές μητροπόλεις και άλλο τα μικρομάγαζα. Η απορία μου είναι πως σε ένα χωριό του πλανήτη που λέγεται Ελλάδα με συρρικνωμένο πληθυσμό, αποβιομηχανοποιημένο και καταχρεωμένο, αυξάνεται η εισαγόμενη ζήτηση ενέργειας. Τι την κάνουμε; Που πάει; 

    Ρωτάω για να το πάμε και λίγο μακρύτερα: Είναι σωστό να επιδοτείται το πετρέλαιο θέρμανσης και το ηλεκτρικό ρεύμα; Είναι σωστό να κλείνει ο ανυποψίαστος καταναλωτής τηλε-συμβόλαια με προμηθευτές και να μην ξέρει τι είναι και πως υπολογίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής; Είναι για να υπερηφανευόμαστε που μετά από διείσδυση στο μίγμα καυσίμου πάνω από 35%, μια μέρα επί 5 ώρες οι ΑΠΕ κάλυψαν εντελώς την κατανάλωση, ή είναι για να κρυβόμαστε;  

    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε

    Τώρα κρυβόμαστε σίγουρα. :D



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.