Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΔΕΔΔΗΕ: Σχέδιο αντιμετώπισης του κορεσμένου δικτύου των 7500 MW μικρών μονάδων ΑΠΕ


     Ξεπερνά τα 7500 MW η εγκατεστημένη ισχύς των λεγόμενων μικρών μονάδων ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ με αποτέλεσμα το φαινόμενο του κορεσμού των δικτύων να είναι εκτεταμένο σε πολλές περιφέρειες της χώρας όπως για παράδειγμα την Πελοπόννησο και την Κρήτη ενώ ταυτόχρονα επεκτείνονται συνεχώς οι περικοπές ενέργειας που παράγεται από μονάδες ΑΠΕ.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ στο τέλος του 2023, η ισχύς των μονάδων ΑΠΕ που είχαν τεθεί σε λειτουργεία και ήταν συνδεδεμένες στη Μέση και Χαμηλή Τάση ήταν 6.049 MW συνδεδεμένα στη Μέση Τάση και 1.496 MW συνδεδεμένα στη Χαμηλή Τάση.

    Έτσι σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές με υψηλή συγκέντρωση σταθμών ΑΠΕ, οι δυνατότητες απορρόφησης ισχύος από νέους σταθμούς ΑΠΕ έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα την εμφάνιση συνθηκών κορεσμού. Για τον λόγο αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ σκοπεύει να πραγματοποιήσει μέσα στην επόμενη τετραετία ενισχύσεις σε συγκεκριμένους υποσταθμούς.

    Εξάντληση περιθωρίου στάθμης

    Οι κύριοι παράγοντες που έχουν προκαλέσει κορεσμό στο δίκτυο διανομής είναι η εξάντληση του περιθωρίου της στάθμης βραχυκύκλωσης των Υποσταθμών Υψηλής και Μέσης Τάσης καθώς και του θερμικού περιθωρίου τους. Για το λόγο αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιεί ενισχύσεις σε συγκεκριμένους Υποσταθμούς Υψηλής και Μέσης Τάσης και προγραμματίζει επιπλέον έργα ανάπτυξης στη Μέση Τάση.

    Αναλυτικότερα:
    • Δεκατέσσερις Υποσταθμοί αναβαθμίζονται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)
    • Δεκαοκτώ Υποσταθμοί αναβαθμίζονται με ιδίους πόρους.
    • Δύο Υποσταθμοί κατασκευάζονται από ιδιώτες παραγωγούς με συμφωνία να ενταχθούν στο Δίκτυο.

    Επιπλέον διενεργούνται μελέτες σε Υποσταθμούς Μέσης και Υψηλής Τάσης που παρουσιάζουν κορεσμό λόγω αυξημένης στάθμης βραχυκύκλωσης με σκοπό την αύξηση της στάθμης σχεδιασμού από τα 7,2 kA στα 10 kA. Με βάση τα αποτελέσματα των μελετών αυτών ο ΔΕΔΔΗΕ θα δρομολογήσει τα απαραίτητα έργα αναβάθμισής τους.

    Σημαντική επίδραση στην αύξηση του δυναμικού ΑΠΕ αναμένεται επίσης να έχουν οι διασυνδέσεις Μέσης Τάσης των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (αρμοδιότητας ΔΕΔΔΗΕ), οι οποίες αποτελούν τη συνέχεια των έργων διασύνδεσης των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα από την Υψηλή Τάση (αρμοδιότητας ΑΔΜΗΕ), καθώς και οι νέοι Υποσταθμοί που θα κατασκευαστούν στα νησιά αυτά.

    Μέτρα αντιμετώπισης

    Για την αντιμετώπιση φαινομένων κορεσμού του δικτύου και προς διευκόλυνση της σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ έχουν ληφθεί σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ και μια σειρά από μέτρα όπως:
    • Διάθεση μικρού περιθωρίου ισχύος, πλέον του υφιστάμενου περιθωρίου του Δικτύου. Ο ΔΕΔΔΗΕ αποδέχεται την πρόσβαση στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο σταθμών μικρής ισχύος έως 10,8 kW και κατ’ εξαίρεση μεγαλύτερων σταθμών έως 200 kW, ακόμα και σε περιπτώσεις που το Δίκτυο έχει χαρακτηριστεί κορεσμένο. Ο πρόσθετος ηλεκτρικός χώρος προς αξιοποίηση έχει οριστεί σε 10 MW ανά Υ/Σ ΥΤ/ΜΤ που αντιστοιχεί σε συνολικά πάνω από 2 GW στο σύνολο της χώρας.

    • Επιβολή λειτουργίας χωρίς έγχυση στο Δίκτυο σε αυτοπαραγωγούς (zero feed-in). Σε μια εγκατάσταση κατανάλωσης στην οποία λειτουργεί σταθμός παραγωγής, είναι δυνατόν να επιβληθούν λειτουργικοί περιορισμοί ώστε να μην εγχέεται ενέργεια στο Δίκτυο. Το σχήμα αυτό (‘zero feed-in’) καθιστά δυνατή τη σύνδεση σταθμού παραγωγής σε κορεσμένο δίκτυο, εφόσον ο κορεσμός οφείλεται στην υπέρβαση της ονομαστικής ισχύος των στοιχείων του Δικτύου ή στην υπέρβαση των επιθυμητών ορίων της τάσης σε κόμβους του Δικτύου.

    • Επιβολή λειτουργικών περιορισμών με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών του Δικτύου. Στους ΦΒ σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο, εφαρμόζεται πλέον μόνιμος περιορισμός ώστε η μέγιστη ισχύς παραγωγής να μην υπερβαίνει το 73% της εγκατεστημένης ισχύος τους, όπως προβλέπεται από το άρθρο 10 του ν. 4951/2022 σε σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και εξειδικεύτηκαν με την ΥΑ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/53563/1556 (ΦΕΚ Β’ 3328/19.5.2023). 


    Πηγή: https://www.worldenergynews.gr/energeia/articles/558820/deddie-koresmos-sta-diktya-dianomis-pano-apo-7500-mw-i-isxys-mikron-monadon



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.