ΔΕΔΔΗΕ: Το έργο για το «έξυπνο νησί» θα αποτελέσει πιλότο για την διείσδυση των ΑΠΕ
Στο ρόλο του ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξη των ηλεκτρικών συστημάτων των νησιών αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος, Νίκος Χατζηαργυρίου, μιλώντας στο συνέδριο «Βιώσιμες Ενεργειακές Εφαρμογές στα Νησιά».
Ο ίδιος ανέφερε ότι «προσπαθουμε να εισάγουμε νέες τεχνολογίες, να κάνουμε το δίκτυο έξυπνο με τηλεμέτρηση και αυτοματισμό. Σήμερα λειτουργούν 5.000 σταθμοί ΑΠΕ με 500 μεγαβάτ ισχύ στα νησιά. Το 2015 είχαμε παραγωγή ΑΠΕ 17-18% στα νησιά και αυξάνεται φέτος στο 18-19%».
Όπως τόνισε ο κ. Χατζηαργυρίου, για να μπορέσει να πετυχει τους στόχους του ο ΔΕΔΔΗΕ, θα πρέπει να αυξηθούν οι ΑΠΕ, να γίνουν οι κατάλληλες υποδομές και να πέσει το κόστος λειτουργίας στα νησιά. «Το πρόβλημα στα νησιά είναι περίπλοκο. Εχουμε νησιά με διαφορετικά μεγέθη και πρόσβαση. Έχουμε συστήματα μη διασυνδεδεμένα, άρα χρειάζεται πολλή θερμική παραγωγή. Υπάρχει, πάντως, καλό δυναμικό για τις ΑΠΕ. Μπορεί εύκολα να μεταβληθεί η συχνότητα στα δίκτυα των νησιών, άρα υπάρχουν προβλήματα ποιότητας ισχύος», ανέφερε.
Ο κ. Χατζηαργυρίου έφερε ως παράδειγμα την Κρήτη, λέγοντας ότι η ισχύς στην περιπτωσή της είναι 820 μεγαβάτ, εκ των οποίων ωφέλιμα είναι τα 716 μεγαβάτ. Στα 662 μεγαβάτ ανέρχεται το μέσο φορτίο κατά το 2015-16. «Βλέπουμε μήνες στους οποίους είναι κοντά το μέγιστο φορτίο με τη διαθέσιμη παραγωγή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία ανάπτυξης ενός «έξυπνου νησιού»: Είπε ότι «για να φτάσει ένα νησί το 60% ΑΠΕ, πρέπει να σβήνεις κάποιες ώρες τις θερμικές μονάδες και να λειτουργείς με αποθήκευση ενέργειας. Αυτό εμπεριέχει πολλές τεχνικές προκλήσεις».
Όπως πρόσθεσε, «ήδη σε συνεργασία και με τη ΡΑΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει συντάξει κανόνες λειτουργίας ώστε να δούμε την προκήρυξη του έργου σύντομα, να αναδειχτεί επενδυτής και να ολοκληρωθεί ως το 2018. Θα αποτελέσει πιλότο για τη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ και στα υπόλοιπα νησιά».
Ο ίδιος τόνισε ότι δεν θα ανακοινωθεί ακόμα ποιο συγκεκριμένο νησί θα επιλεγεί για το παραπάνω έργο, αλλά διευκρίνισε ότι θα πρέπει να διαθέτει καλό ανανεώσιμο δυναμικό και παλιές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες.
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα