Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Μετά τα «έξυπνα» νησιά, έρχονται τα ενεργειακά – Τέλος του έτους οι διαγωνισμοί για να αυξηθεί το ενεργειακό IQ Αστυπάλαιας, Σύμης και Καστελόριζου.

    Ένα «πράσινο» μοντέλο, με καινοτόμες υβριδικές τεχνολογίες σχεδιάζει να εφαρμόσει ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) σε αιγαιοπελαγίτικα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Το… πείραμα μιας διαφορετικής ανάπτυξης, που θεμελιώνεται στην ενεργειακή αυτονομία των νησιωτικών περιοχών, βρίσκεται στα σκαριά. Μια κίνηση που επιχειρεί να προσδώσει προφίλ… ευρωπαϊκό, σε σύμπνοια με την πολιτική διακήρυξης καθαρής ενέργειας για τα νησιά της ΕΕ, η οποία υπογράφηκε τον Μάιο του 2017 στη Βαλέτα της Μάλτας.

    Το είπε άλλωστε προ ημερών και ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση Νοτίου Αιγαίου, τονίζοντας ότι η χώρα μετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία για τη μετάβαση των ευρωπαϊκών νησιών στην καθαρή ενέργεια. «Στη λίστα των νησιών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα  επιδιώκεται να είναι η Ρόδος, καθώς και νησιά των Κυκλάδων», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

    Στα λεγόμενα «ενεργειακά νησιά», σύμφωνα με πληροφορίες, θα εφαρμοστούν προηγμένες υβριδικές τεχνολογίες, κάνοντας χρήση εργαλείων που δίνει ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες, αλλά και με ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ των νησιών. Το επιστημονικό προσωπικό του Διαχειριστή βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση και σχεδιάζει να ενσωματώσει στον σχεδιασμό και εξηλεκτρισμό των συγκοινωνιών.

    Έτσι, δεν αποκλείεται στο κοντινό μέλλον μικρά πλοία που εξυπηρετούν τις ανάγκες των νησιών να χρησιμοποιούν, αντί για πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια _ τόσο κατά τον ελλιμενισμό τους, αλλά και για την κίνησή τους _ και μάλιστα προερχόμενη από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Σε μικρά νησιά όπου δεν υπάρχει άπλετος χώρος, υπάρχει η σκέψη, οι ανεμογεννήτριες να είναι πλωτές.

    Στο πρόγραμμα των ενεργειακών νησιών σχεδιάζεται να ενταχθούν εκείνα που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των έργων του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η χρηματοδότηση των έργων θα προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

    Τέλος του έτους οι διαγωνισμοί για τα «Έξυπνα νησιά»

    Οι πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε νησιά τα οποία δεν θα διασυνδεθούν εξελίσσονται, χρονολογικά, σε τρεις φάσεις, με την πρώτη να ξεκινά από την Τήλο. Εκεί εγκαταστάθηκε πέρυσι ένα «έξυπνο», καινοτόμο υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας (με χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας και ενσωμάτωση αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες), το οποίο έχει προβάδισμα πανευρωπαϊκά. Εταίροι του έργου ήταν ο Όμιλος Eunice, ο ΔΕΔΔΗΕ, το ΑΕΙ Πειραιά Τ. Τ., ο Δήμος Τήλου και το WWF Ελλάς. Παράλληλα, έγινε επανεκκίνηση υβριδικών έργων, που είχαν βαλτώσει για χρόνια, σε Ικαρία και Αη Στράτη.

    Η δεύτερη φάση αφορά στη δυνατότητα υλοποίησης από τον ΔΕΔΔΗΕ και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) των Ειδικών Πιλοτικών Έργων σε Καστελόριζο, Σύμη και Αστυπάλαια για να ξεκινήσει παράλληλα και η τρίτη φάση με τα «Ενεργειακά Νησιά».

    Όσον αφορά στα τρία «έξυπνα» νησιά, ο ΔΕΔΔΗΕ προετοιμάζει την εισήγηση για τις προδιαγραφές τους, προκειμένου να σταλούν στη ΡΑΕ και να προχωρήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Όπως αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος της Αρχής, θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να ετοιμαστεί η προκήρυξη των έργων για τα τρία νησιά που έχουν επιλεγεί. «Δεν βλέπω να ξεκινούν οι διαγωνισμοί πριν το τέλος του έτους», σημειώνει η ίδια πηγή.

    Σε αυτά θα εφαρμοστούν έξυπνα συστήματα με μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας. «Δεν θα εφαρμοστεί το ίδιο σύστημα και στα τρία νησιά. Γίνονται σχετικές μελέτες. Για παράδειγμα στην Αστυπάλαια μπορεί να συμφέρει καλύτερα ένας συνδυασμός ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών και συσσωρευτών ενώ στη Σύμη διαφαίνεται ως προτιμότερη λύση η εφαρμογή ενός συστήματος φωτοβολταικών και μπαταρίας», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Νίκος Χατζηαργυρίου.

    Όπως αναφέρει ο ίδιος, ο αποτελεσματικός ενεργειακός σχεδιασμός για τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, με αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του Διαχειριστή στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.


    Πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=968441



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.