Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΔΕΗ: Έξι μονάδες αντλησιοταμίευσης δημιουργούνται στα ορυχεία λιγνίτη


    Ταχύτατα βήματα προς την ανάπτυξη και της αντλησιοταμίευσης κάνει τα τελευταία χρόνια και η ΔΕΗ, η οποία έχει εξασφαλίσει άδειες για νέα έργα, ενώ διαθέτει ήδη εδώ και χρόνια σε λειτουργία δύο μονάδες, μία στο φράγμα της τεχνητής λίμνης Σφηκιάς στον ποταμό Αλιάκμονα και μια άλλη στο φράγμα του Θησαυρού στον ποταμό Νέστο.

    Άλλωστε, το νέο ΕΣΕΚ αναμένεται να ιεραρχήσει την αποθήκευση ενέργειας πολύ υψηλά και η ΔΕΗ ως ο μεγαλύτερος καθετοποιημένος παίκτης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
     
    Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το e-ptolemeos, ο όμιλος έχει στα σκαριά ακόμα έξι projects, εκ των οποίων τα τέσσερα αναμένεται να ξεκινήσουν στις περιοχές που βρίσκονται εγκατεστημένα τα ορυχεία λιγνίτη. Με την εγκατάλειψη των εξορύξεων, δημιουργούνται στα ορυχεία τεχνητές λίμνες, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης με την ώριμη τεχνολογία της άντλησης νερού.
     
    Πιο συγκεκριμένα, στις 26 Ιουνίου η ΔΕΗ εξασφάλισε άδεια για αντλησιοταμιευτικό έργο, εγκατεστημένης ισχύος 227 MW από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), το οποίο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Δύο μεγαλύτερες άδειες κατέχει η επιχείρηση για μονάδες αντλησιοταμίευσης, ισχύος περίπου 460 MW η κάθε μία, οι οποίες χωροθετούνται στη λίμνη Βεγορίτιδα και σε εκείνη της Σφηκιάς, όπου η εταιρεία διατηρεί ήδη μια μονάδα.
     
    Επίσης, ακόμα δύο σταθμοί αντλησιοταμίευσης θα κατασκευαστούν στα πρώην λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολη (ισχύος 183 MW) και της Μαυροπηγής (156 MW). Οσο για τη μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Καρδιά, ισχύος 148 MW, η ΔΕΗ έχει ήδη εξασφαλίσει την άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ. Συνολικά τα έξι έργα ξεπερνούν σε ισχύ τα 1.600 MW.
     
    Συνολικά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα περίπου 700 MW αντλησιοταμίευσης που λειτουργούν στην Ελλάδα ανήκουν στη ΔΕΗ, ενώ διακηρυγμένος στόχος είναι μέσα στην επόμενη 25ετία οι μονάδες αντλησιοταμίευσης σταδιακά να αναλάβουν τον ρόλο μονάδων βάσης του ηλεκτρικού συστήματος ώστε να στηρίξουν τον εθνικό στόχο για χρήση ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρισμού κατά 87% το 2030, 97% το 2040 και 100% το 2050.
     
    Με τα νέα αυτά έργα η ΔΕΗ έρχεται να υλοποιήσει τον στόχο που έχει από καιρό θέσει, να ενισχύσει αποφασιστικά το πράσινο χαρτοφυλάκιό της και ειδικότερα τον απολύτως απαραίτητο βραχίονα του energy storage, με βάση την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης που επιτρέπει μεγάλης διάρκειας αποθήκευση ενέργειας.
     
    Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα καθώς ενισχύει αποφασιστικά την ικανότητα του συστήματος να αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλής παραγωγής ΑΠΕ κατά τη διάρκεια αιχμής της ζήτησης, ενώ μπορεί να παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες για την ενσωμάτωση υψηλής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών, όπως απόκριση συχνότητας, σημαντική συμβολή στην αδράνεια του συστήματος και στα αποθεματικά λειτουργίας. Παράλληλα, υποστηρίζει την αποτελεσματική διαχείριση της συμφόρησης του δικτύου.


    Πηγή: https://www.worldenergynews.gr/energeia/articles/558249/dei-eksi-monades-antlisiotamiefsis-dimiourgoyntai-sta-oryxeia-ligniti



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.