Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΔΕΗ: Νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα διανομής στη Ρουμανία


    Επιταχύνει το επενδυτικό της πλάνο για την αγορά της Ρουμανίας η ΔΕΗ που έχει ανακοινώσει το τελευταίο διάστημα σειρά στρατηγικών κινήσεων που κινούνται σε δυο άξονες: Ο πρώτος αφορά στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που έχει στη χώρα, με αυξημένη έμφαση στα αιολικά πάρκα -κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της διαφοροποίησης και του εμπλουτισμού του πράσινου ενεργειακού μείγματος στο οποίο στην παρούσα φάση κυριαρχούν τα αιολικά. Ο δεύτερος στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων διανομής που απέκτησε η ΔΕΗ από την Enel Romania στις περιοχές Muntenia, Banat και Dobrogea και βρίσκονται υπό την ομπρέλα της εταιρείας Retele Electrice.

    Ενδεικτικό της βούλησης της επιχείρησης να «ανεβάσει ταχύτητα» για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής είναι ότι μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα η Retele Electrice προχώρησε σε δυο συμφωνίες χρηματοδότησης. Η πρώτη ύψους, 201 εκατ. ευρώ, συνήφθη μεταξύ της ρουμανικής θυγατρικής της ΔΕΗ και κοινοπραξία τραπεζών, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και όπως έγινε γνωστό τα κονδύλια θα καλυφθούν για την κάλυψη αναγκών σε επενδυτικά προγράμματα διαχείρισης διανομής ηλεκτρικής ενέργειας των τριών εταιρειών στους τομείς δραστηριότητάς τους. Η δεύτερη συμφωνία ανακοινώθηκε στις αρχές του μήνα και αφορά σε χρηματοδότηση ύψους 38,3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού της ΕΕ προς τη Retele Electrice για την υλοποίηση τριών project εκσυγχρονισμού των δικτύων διανομής στις τρεις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η ρουμανική θυγατρική. Μάλιστα, για το πρώτο εξ αυτών που αφορά στην περιοχή Muntenia, προκηρύχθηκε προ ημερών και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου που θα υλοποιήσει το project που αφορά σε υπογειοποίηση μέρους του δικτύου της μέσης τάσης και σε προστασία των μετασχηματιστών. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Retele Electrice Μιχάι Πέστε, «Εκσυγχρονίζουμε το δίκτυο διανομής για να το κάνουμε πιο ανθεκτικό και εισάγουμε στοιχεία ψηφιοποίησης ώστε να μπορούμε να το παρακολουθούμε καλύτερα με χειρισμούς εξ αποστάσεως. Μετά την ολοκλήρωση των έργων, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής θα απολαμβάνουν τα οφέλη μιας πολύ βελτιωμένης υπηρεσίας διανομής ηλεκτρισμού».

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του Ομίλου ΔΕΗ, η αγορά της Ρουμανίας θα εμφανίσει μεγάλη αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρισμό τα επόμενα χρόνια (κάτι που δεν συμβαίνει στην παρούσα φάση στην Ελλάδα), το σύστημα ηλεκτρισμού θα αυξηθεί κατά 48% και θα προστεθούν 6,4 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ, εκ των οποίων ένα σημαντικό μέρος θα προέλθει από την ωρίμανση του χαρτοφυλακίου της ίδιας της Επιχείρησης, με το βάρος να πέφτει στα αιολικά πάρκα. Το πρώτο ισχυρό σήμα προς την κατεύθυνση αυτή δόθηκε προ λίγων ημερών όταν η ΔΕΗ ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής νέου αιολικού πάρκου ισχύος 140 MW στην ανατολική Ρουμανία, που θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ του πράσινου χαρτοφυλακίου στη χώρα που διαχειρίζεται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και αφορά κυρίως σε αιολικά πάρκα -συμπληρώνοντας το χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα όπου κυριαρχούν τα φωτοβολταϊκά- σε περίπου 850 ΜW. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ, έως το τέλος του 2026, οι ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ στη χώρα θα ξεπεράσουν τα 2 GW, ισχύς που θα προέλθει από την οργανική ανάπτυξη της «δεξαμενής» έργων που διαθέτει (5,3 GW), από στρατηγικές συνεργασίες αλλά και από πιθανές εξαγορές.

    Σημειώνεται τέλος ότι ο σχεδιασμός της Επιχείρησης προβλέπει κατασκευή 0,5-1 GW νέων πράσινων έργων σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τις αγορές της Βουλγαρίας και της Ιταλίας να σκανάρονται εντατικά. Η διοίκηση της ΔΕΗ θα δώσει το στίγμα της υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου σε Ελλάδα και εξωτερικό αύριο 6 Αυγούστου, οπότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εξαμήνου και θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.


    Πηγή: https://www.energygame.gr/epicheiriseis/405947/dei-pataei-gkazi-gia-ependyseis-se-ape-kai-diktya-dianomis-sti-roumania/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.