Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Πριν 15 χρόνια, οι λιγνιτικές μονάδες στη Δ. Μακεδονία κάλυπταν πάνω από τη μισή ζήτηση στο Σύστημα Ηλεκτρισμού. 

    Πριν λίγες μέρες, στις 20 Μαϊου, πρώτη φορά το Σύστημα λειτούργησε χωρίς καθόλου λιγνίτη από τη Δ. Μακεδονία.

    Τον Απρίλιο, όλοι οι λιγνίτες της χώρας κάλυψαν μόλις το 3% της ζήτησης. Οι ΑΠΕ κάλυψαν το 35% όσο και το φυσικό αέριο, οι εισαγωγές 22% και τα ΥΗ 5%.

    Η εξίσωση έχει αρκετές παραμέτρους αλλά είναι σαφής:

    Αν θέλουμε 

    i) να πετύχουμε τους αναμενόμενους νέους πιο φιλόδοξους πανευρωπαϊκούς στόχους, και ταυτόχρονα 
    ii) να μειώσουμε την εξάρτηση από εισαγωγές (ΦΑ και ηλ. ενέργειας)
    iii) να αποφύγουμε το lock-in σε μελλοντικά άχρηστες/πανάκριβες νέες μονάδες ΦΑ

    τότε μόνη λύση είναι η εμπροσθοβαρής και ταχεία ανάπτυξη ΑΠΕ μαζί με μέγιστη αξιοποίηση κάθε δυνατότητας εξοικονόμησης.

    Η συζήτηση για την ορθή χωροθέτηση είναι προφανώς κι αυτή κρίσιμη, αλλά παράλληλη.

    100046109_1959232330877611_6203589803871

    Δείτε εδώ την δημοσίευση:

     

     


    Πηγή: https://www.facebook.com/584738212/posts/10158147599448213/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    beatrice_stop

    Δημοσιεύτηκε

    Οι  ΑΠΕ είναι εισαγώμενη τεχνολογία και μαζί με τις ΑΠΕ θα αυξάνεται και η ανάγκη για εισαγωγές σε ΦΑ γιατί συλειτουργούν.  Επίσης, για αναβάθμιση των ανεμογεννητριών πάλι θα χρειαζόμαστε να εισάγουμε ανταλλακτικά κ.ο.κ.

    Ο λιγνίτης είναι εθνικό προϊόν. Και δυστυχώς αντί να χρησιμοποιούμε τον λιγνίτη που είναι δικός μας εθνικός πόρος, έχουμε καταντήσει να κάνουμε εισαγωγές σε ηλεκτρική ενέργεια παραγώμενη από λιγνίτη από τη Βουλγαρία.

    Μια ενδιαφέρουσα κουβέντα για το ποιο θα ήταν ένα ποιοτικό ενεργειακό μίγμα και σε τι ποσοστά θα είχε νόημα να αντλούμε ενέργεια είτε από τη μία πηγή είτε από την άλλη -με τα θετικά της και τα αρνητικά της η κάθε μία- θα είχε νόημα αν δεν ήταν απελευθερωμένη η αγορά της ενέργειας και δε γινόντουσαν όλα για το κέρδος.

    Δυστυχώς η ΕΕ δεν έχει κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η πράσινη ανάπτυξη με έμφαση στο ανάπτυξη δλδ την οικονομική ανάπτυξη. Που και που βέβαια, ασχολείται και με το πράσινη για να καθησυχάζονται οι διάφοροι περίεργοι οικολόγοι. 

    Panagiotis T.

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Καλησπέρα Beatrice,

    είναι πολλοί οι λόγοι που τόσα χρόνια δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ανάπτυξη σε ολοκληρωμένα εργοστάσια κατασκευής ΑΠΕ μεγάλης ισχύος με πολλά πολιτικά λάθη στο συγκεκριμένο κομμάτι (ας το αφήσουμε αυτό όμως γιατί θα ξεφύγουμε από την ουσία του θέματος). Για τους ίδιους λόγους κάνουμε και εισαγωγή ανταλλακτικών ΑΠΕ αντίστοιχα.

    Οι μεγάλες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και κατ' επέκταση η ενεργειακή εξάρτηση από τα καύσιμα άλλων χωρών είναι επίσης μεγάλο φάουλ της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής εδώ και χρόνια.

    Επέτρεψέ μου να διαφωνήσω ως προς την τοποθέτησή σου για αναγκαστική συλ-λειτουργία ΑΠΕ με Φ.Α. γιατί αυτό νομίζω μπορεί κάποιος να εκλάβει από την τοποθέτηση. Το ότι αθροιστικά ΑΠΕ+ Φ.Α. μπορούν να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του ενεργειακού μείγματος μιας χώρας δε συνεπάγεται και την αναγκαστική συλ-λειτουργία. Αναγκαστική είναι η συνύπαρξη των ΑΠΕ με τεχνολογίες αποθήκευσης (για τεχνικούς λόγους) με απώτερο σκοπό την ολοένα και μεγαλύτερη ενσωμάτωσή τους στο ενεργειακό μείγμα. 

    Ο λιγνίτης είναι μεν εγχώριο προϊόν, αλλά εξίσου εγχώρια κι αρκετά διογκωμένα παραμένουν και τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται στους κατοίκους των ευρύτερων περιοχών όπου είναι εγκατεστημένες λιγνιτικές μονάδες στην Ελλάδα.

    Ένα άλλο σημείο που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι απ' όσο γνωρίζω (ας με διορθώσει κάποιος συνάδελφος που μπορεί να ξέρει περισσότερα) δεν έχει εφευρεθεί τεχνολογία που να συμβάλλει σε 100% μείωση των οικολογικών επιπτώσεων από τις λιγνιτικές μονάδες (ΠΡΟΣΟΧΗ 100%, δηλαδή πλήρη αντιμετώπιση).

    Το βέλτιστο (που το αναφέρεις κι εσύ) είναι ο προσδιορισμός του κατάλληλου μεριδίου κάθε καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα για αρμονική τεχνο-οικονομική συνύπαρξη κι αξιοποίηση τόσο των εγχώριων κοιτασμάτων λιγνίτη όσο και του εγχώριου κατά τόπους πλούσιου δυναμικού ΑΠΕ.

    Edited by Panagiotis T.
    Dio_the_Theo

    Δημοσιεύτηκε

    Όλα εισαγόμενα. Μήπως να εξάγουμε το λιγνίτη ως πρώτη ύλη για τα εργοστάσια της Γερμανίας;

    VirusX2

    Δημοσιεύτηκε

    https://www.carbonbrief.org/mapped-worlds-coal-power-plants

    Η Ελλάδα θα κλείσει τα λιγνιτικά που έχει για να σώσει τον πλανήτη... Μάλιστα... 

    Προφανως και δεν λεω να λειτουργούν σαν χρεπια, αλλά με τις νέες τεχνολογίες άνετα μπορούν να σταθούν χωρίς προβλήματα.

    Αν εξαιρέσουμε τις ΑΠΕ (άλλο μεγάλο κεφάλαιο σανού), φυσικο αέριο και εισαγωγές έχουν ίδιο παρονομαστή, εισαγόμενα!

    Υποδομές σε ξένα χέρια, ενέργεια σε ξένα χέρια, τίποτα εθνικό δεν έχει μείνει.. 

    Το Ελλάδα 2021 μας μάρανε... 

     

    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Πράγματι υπάρχουν τεχνολογίες, όχι και τόσο νέες (από το 1970 περίπου) που μπορούν να παράγουν ρεύμα από λιγνίτη με ελάχιστη έως καθόλου περιβαλλοντική επιβάρυνση. Αλλά αφ' ενός χρειάζεται καλής ποιότητας λιγνίτης, και αφ' εταίρου με τις μεθόδους αυτές ανεβαίνει πάλι το κόστος της παραγόμενης ενέργειας.   

    Σανό δεν είναι οι ΑΠΕ, σανό πουλάνε οι πρασινέμποροι, που υπόσχονται στους ανυποψίαστους καταναλωτές, πράσινα άλογα και αποσβέσεις εξπρές. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει αυτή η εμπορική αλητεία, καθώς ο καταναλωτής είναι έτοιμος να πληρώσει αδιαμαρτύρητα, το οποιοδήποτε κόστος καθαρής ενέργειας. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και σήμερα η τιμή της kWh στη Γερμανία, τη χώρα με τις περισσότερες εγκατεστημένες μονάδες ΑΠΕ στην Ευρώπη, παραμένει διπλάσια της ελληνικής.

    Ο στόχος λοιπόν μιας σύγχρονης εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, είναι η παραπέρα μείωση της εγχώριας ενεργειακής κατανάλωσης. Και μάλλον, απ ότι φαίνεται, αποδίδει. Ας το προχωρήσουμε λοιπόν.

     

    Edited by Konstantinos IB
    VirusX2

    Δημοσιεύτηκε

    Είναι άστοχο να συγκρίνουμε μόνο τιμές kWh/κράτος χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν όλα τα άλλα οικονομικά στοιχεία του κάθε κράτους.

    beatrice_stop

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Είναι γεγονός ότι όσο αυξάνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα τόσο περισσότερο θα αυξάνεται και η τιμή του ρεύματος, οπότε ας κάνουμε λίγο υπομονή γιατί τώρα που θα αυξάνονται οι ανεμογεννήτριες σε όλη την Ελλάδα θα αυξάνεται και η τιμή του ρεύματος. Μπορεί σιγά σιγά να τους πλησιάσουμε τους Γερμανούς. :(

     

    Edited by beatrice_stop
    συντακτικό λάθος
    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    On 26/5/2020 at 12:07 ΠΜ, Panagiotis T. said:

    Ο λιγνίτης είναι μεν εγχώριο προϊόν, αλλά εξίσου εγχώρια κι αρκετά διογκωμένα παραμένουν και τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται στους κατοίκους των ευρύτερων περιοχών όπου είναι εγκατεστημένες λιγνιτικές μονάδες στην Ελλάδα.

    Ένα άλλο σημείο που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι απ' όσο γνωρίζω (ας με διορθώσει κάποιος συνάδελφος που μπορεί να ξέρει περισσότερα) δεν έχει εφευρεθεί τεχνολογία που να συμβάλλει σε 100% μείωση των οικολογικών επιπτώσεων από τις λιγνιτικές μονάδες (ΠΡΟΣΟΧΗ 100%, δηλαδή πλήρη αντιμετώπιση).

    Υπάρχει η λεγόμενη "αεριοποίηση του λιγνίτη", που στην πιο απλή μορφή της παρουσιάζει κατακράτηση 100% όλων των ρύπων μικροσωματιδίων, αυτών δηλαδή που ευθύνονται για αναπνευστικές ασθένειες του πληθυσμού. Αυτή όμως έχει μια βασική ιδιομορφία που δυσκολεύει την κατάσταση. Εφευρέθηκε και αναπτύχθηκε στην πρώην Σοβιετική Ένωση, που σημαίνει ότι το κόστος αποτίμησής της είναι τελείως διαφορετικό στην καπιταλιστική οικονομία. Μια σχετική μελέτη απλής αεριοποίησης λιγνίτη για την Ελλάδα, έχει γίνει πριν 10 χρόνια.

    Η πιο προχωρημένη μορφή αεριοποίησης μπορεί να δεσμεύει μέσα στη γη τελείως τον άνθρακα από το παραγόμενο CO2, και να αποδίδει στο περιβάλλον καθαρό Ο2 και υδρατμούς!!! Δηλαδή εδώ δεν μιλάμε απλώς για "μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση" αλλά για περιβαλλοντική αναβάθμιση! 

    Αυτή τη στιγμή όμως, αφού η ανάπτυξη του ενεργειακού παιχνιδιού έχει φύγει υποχρεωτικά από τα κράτη του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης,  η μοναδική εταιρεία που έχει προσπαθήσει να μελετήσει τρόπους αεριοποίησης λιγνίτη, είναι η κρατική Σουηδική Vattenfall.

    Κοινώς δεν υπάρχει φθηνή τεχνογνωσία.  

    Edited by Konstantinos IB
    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    .

    Edited by Konstantinos IB


    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.