Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Με ένα διπλό μειοδοτικό διαγωνισμό για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 50 MW, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανοίγει και πάλι την αγορά της ηλιακής ενέργειας στη χώρα μας, μετά από την απόλυτη επενδυτική άπνοια που υπήρξε τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια.

     

    Στην ουσία πρόκειται για δύο πιλοτικούς διαγωνισμούς που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο:

     

    - Ο ένας θα αφορά τα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά (το όριο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αλλά κατά πάσα πιθανότητα «μεγάλα» θα θεωρούνται τα πάνω από 2 MW, παρότι υπάρχουν σκέψεις να τεθεί το όριο στο 1 MW) για έργα συνολικής ισχύος 35 – 40 MW.

     

    - Ο δεύτερος θα αφορά τα «μικρά» φωτοβολταϊκά, δηλαδή εκείνα που έχουν ισχύ από 500 KW έως 1 ή 2 MW (ανάλογα που θα τεθεί το όριο) για έργα συνολικής ισχύος 10 – 15 MW.

     

    Για τη διενέργεια των πιλοτικών διαγωνισμών θα οριστεί ένα ανώτατο όριο τιμής (ταβάνι) και οι υποψήφιοι επενδυτές θα καλούνται να μειοδοτήσουν επί της τιμής αυτής, να δηλώσουν δηλαδή πόσο χαμηλότερα από την ανώτατη τιμή δέχονται να είναι η τιμή που θα εισπράττουν ανά Κιλοβατώρα.

     

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ταβάνι» για τους διαγωνισμούς θα οριστεί στα επίπεδα των 90 – 95 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα για τα νέα έργα η τιμή είναι στο 1,1 της Οριακής Τιμής Συστήματος (δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα κάτω από τα 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), γεγονός που καθιστά απαγορευτική κάθε σκέψη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού.

    Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, παραμένει το σύστημα των σταθερών τιμών feed-in-tariffs, και η ταρίφα διαμορφώνεται στα 110 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

     

    Η διαδικασία των διαγωνισμών είναι ίδια με αυτή που προβλέπεται στο νέο σχέδιο στήριξης των ΑΠΕ που έχει εκπονήσει το ΥΠΕΝ και αναμένεται να κοινοποιηθεί ως τελική πρόταση στους θεσμούς στο επόμενο διάστημα. Όμως οι διαγωνισμοί για τα φωτοβολταϊκά θα προχωρήσουν ανεξάρτητα και παράλληλα με τη διαδικασία κατάρτισης του οριστικού σχεδίου για τις ΑΠΕ. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν απαγορεύει κάτι τέτοιο. Τα δεδομένα μάλιστα που θα προκύψουν από τους πιλοτικούς διαγωνισμούς θα αξιοποιηθούν για τη χάραξη της παραπέρα πορείας.

     

    Παρότι η ισχύς που θα «βγεί» αρχικά είναι μικρή, οι προγραμματιζόμενοι διαγωνισμοί έχουν κυριολεκτικά θέσει σε συναγερμό τις εταιρείες φωτοβολταϊκών, καθώς βλέπουν ότι δημιουργούνται προοπτικές, έστω και με υποτονικό ρυθμό, να αναθερμαθεί ο κλάδος και να διασωθούν, κάποιες έστω από τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάθηκαν το τελευταίο διάστημα.

     

    Ας σημειωθεί τέλος ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ υπολογίζεται σήμερα στη χώρα μας στα 5000 MW. Για το 2015 αμείφτηκαν με 164 ευρώ/MWh μεσοσταθμικά, τα συνολικά έσοδα τους ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ αφορούσε στις κρατικές ενισχύσεις και μόνον τα 430 εκατ. ευρώ προήλθαν από την αγορά. Βέβαια, τα περισσότερα έσοδα, όπως διευκρινίσθηκε, αφορούν στα φωτοβολταϊκά και πολύ λιγότερο τα αιολικά και τις άλλες τεχνολογίες, που έχουν πολύ μικρότερες ταρίφες.

     

    Πηγή: http://energypress.gr/news/diplos-meiodotikos-diagonismos-ton-ioynio-gia-50-mw-fotovoltaikon-epanekkinei-o-klados





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.