ΕΛΠΕ: Στα σκαριά δάνειο 75 εκατ. ευρώ από την EBRD για το mega φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη
Στα μέσα φθινοπώρου η έναρξη κατασκευής του πάρκου ισχύος 204 MW - Στα 130 εκατ. ευρώ η επένδυση.
Αίτημα στην EBRD για δανειοδότηση ύψους 75 εκατ. ευρώ έχουν υποβάλει τα ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο υλοποίησης του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 204 MW στην Κοζάνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η EBRD στην ιστοσελίδα της, το δάνειο θα είναι μακροπρόθεσμο, ενώ στην παρούσα φάση το αίτημα των Ελληνικών Πετρελαίων βρίσκεται υπό διερεύνηση. Η έγκριση του δανειοδότησης πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου, ώστε να αποτελέσει μία δυνητική πηγή χρηματοδότησης του έργου από τα ΕΛΠΕ.
Όπως είναι γνωστό, η υπό ανάπτυξη μονάδα θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και μέσα στα πέντε μεγαλύτερα της «Γηραιάς Ηπείρου». Εξαγοράστηκε από την Juwi Hellas, με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας τον περασμένο Φεβρουάριο από τη θυγατρική του Ομίλου, ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες.
Το έργο θα υλοποιηθεί από την Juwi Hellas, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ληφθούν και οι τελευταίες άδειες για την υλοποίησή του. Έτσι, εκτιμάται ότι οι εργασίες κατασκευής του αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα μέσα του φθινοπώρου.
Αποτροπή 187.000 τόνων CO2 ετησίως
Περιγράφοντας το πρότζεκτ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης σημειώνει πως θα συμβάλει στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς θα αντικαταστήσει ηλεκτροπαραγωγή που προέρχεται από λιγνιτικές μονάδες.
Έτσι, χάρις στην εγκατεστημένη ισχύ των 204 MW, το πάρκο αναμένεται να μειώσει σε ετήσια βάση κατά 187.000 τόνους τις εκπομπές CO2 από το εγχώριο μίγμα παραγωγής ηλεκτρισμού. Επομένως, αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στο σχέδιο απανθρακοποίησης που δρομολογεί η Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου όλες οι λιγνιτικές μονάδες θα έχουν αποσυρθεί έως το 2028.
350 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή
Η επένδυση ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ, από την οποία το 40% θα είναι ελληνική προστιθέμενη αξία. Κατά τη φάση κατασκευής θα δημιουργηθούν 350 θέσεις εργασίας, στηρίζοντας επομένως την απασχόληση στην περιοχή στην πρώτη φάση της ενεργειακής μετάβασης και της στροφής σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα αναπληρώσει το παραγωγικό «κενό» το οποίο θα δημιουργηθεί με την απόσυρση του λιγνίτη.
Η κατασκευή του πάρκου θα τονώσει και έμμεσα την τοπική οικονομία, καθώς θα χρησιμοποιηθούν οι τοπικές υποδομές για διαμονή, διατροφή, ανεφοδιασμό και υπηρεσίες κατασκευής. Παράλληλα, από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία, οι κάτοικοι των παρακείμενων περιοχών και τα ταμεία των εμπλεκόμενων δήμων θα ενισχύονται ετησίως με ένα ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ, μέσω των ανταποδοτικών τελών που θα καταβάλλονται για μία 30ετία, όσο εκτιμάται πως θα είναι η διάρκεια ζωής του έργου.
Θα εγκατασταθεί σε περιοχή που απέχει 15 χλμ. από την πόλη της Κοζάνης, καταλαμβάνοντας έκταση 4.500 στρεμμάτων. Η αποζημίωση της ηλεκτροπαραγωγής του θα γίνεται μέσω σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης διαφορικής προσαύξησης (Feed in Premium), με την Juwi Hellas να έχει «κλειδώσει» τιμή αναφοράς (57,3 ευρώ/MWh) συμμετέχοντας στον κοινό διαγωνισμό της ΡΑΕ του Απριλίου του 2019.
Θα παράγει σε ετήσια βάση 300 GWh ηλεκτρικής ενέργειας, ποσότητα που ισοδυναμεί με την κατανάλωση 75.000 νοικοκυριών. Έτσι, θα αποτρέπει την εκπομπή στην ατμόσφαιρα τόσων ποσοτήτων CO2, όσων απορροφούν 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους.
Κώστας Δεληγιάννης
[email protected]
Πηγή: https://worldenergynews.gr/index.php?id=48260
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα