Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Στη χαμηλότερη κατηγορία το 65% των κτηρίων στη χώρα μας - Η κατανομή των εκδοθέντων ενεργειακών πιστοποιητικών ανά Περιφέρεια.

     

     

    Ενεργειακά πιστοποιητικά που καθορίζουν την ενεργειακή κλάση των κτηρίων διαθέτει το 25% του κτηριακού αποθέματος της χώρας, με το αντίστοιχο νούμερο να υπολογίζεται σήμερα ότι ξεπερνά το 1 εκατομμύριο.

     

    Σύμφωνα με το newmoney.gr, εάν υπολογιστεί, η δεξαμενή κτηρίων στον οικιστικό τομέα που εκτιμάται με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε 4.122.088, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται από 15 έως 17%. Μάλιστα σε χώρες όπως η Ολλανδία, τα πιστοποιητικά, χορηγήθηκαν δωρεάν εν αντιθέσει με την χώρα μας που ξεκίνησαν με υψηλό κόστος και σήμερα έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 100 ευρώ.

     

    Στα νούμερα αυτά, όπως επισημαίνουν από το ΚΑΠΕ, δεν περιλαμβάνονται όσοι κατοικούν στα σπίτια καθώς πιστοποιητικά, υποχρεούνται να εκδίδουν μόνο όσοι πουλούν ή μισθώνουν ακίνητα.

     

    Σύμφωνα με τον ενεργειακό κόμβο για την απόδοση των κτηρίων «EnergyHub for All» στις κατοικίες παρατηρείται ότι, ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 65% κατατάσσεται στη χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία Ε-Η. Το 32% κατατάσσεται στην Γ-Δ, ενώ μόλις το 3% στην Α-Β. Αντίστοιχα, από την κατανομή των πιστοποιητικών ανά ενεργειακή κατηγορία σε επίπεδο Περιφέρειας προκύπτει ότι, και στην περίπτωση αυτή, οι περισσότερες κατοικίες ανήκουν στη χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία Ε-.

    Το διάστημα 2011 έως Μάιο του 2016 εκδόθηκαν συνολικά 641,662 ΠΕΑ σε κτήρια κατοικίας. Από αυτά, το 83% αφορούν σε κτήρια ή διαμερίσματα πολυκατοικιών (535.517 ΠΕΑ), ενώ το 17% σε μονοκατοικίες.

     

    Από την κατανομή των εκδοθέντων ΠΕΑ για τις κατοικίες στις 13 Περιφέρειες της χώρας, φαίνεται ότι το 39.8% έχουν εκδοθεί στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό 17.1%.

     

    Από τη συσχέτιση μεταξύ του κτηριακού οικιακού αποθέματος και των εκδοθέντων ΠΕΑ ανά Περιφέρεια, διαπιστώνεται ότι στην Περιφέρεια Ηπείρου έχουν εκδοθεί τα περισσότερα πιστοποιητικά με ποσοστό 35%, ενώ τα λιγότερα στην Περιφέρεια Κρήτης με ποσοστό 10%.

     

    Πηγή: https://www.voria.gr/article/energiaka-spatala-ennea-sta-deka-spitia-stin-ellada





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    BAS

    Δημοσιεύτηκε

     

    Μάλιστα σε χώρες όπως η Ολλανδία, τα πιστοποιητικά, χορηγήθηκαν δωρεάν εν αντιθέσει με την χώρα μας που ξεκίνησαν με υψηλό κόστος και σήμερα έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 100 ευρώ.

     Για να τα βλέπετε όσοι ασχολείστε με το αντικείμενο , πόσο υποβιβάζεται η δουλειά από τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων .

    Ροδοπουλος

    Δημοσιεύτηκε

    Περιμένετε μέχρι τον Ιούλιο του 2017 που θα απαιτείται energy signature και θα σπάσουμε πολύ πλάκα διότι ακόμα και υφιστάμενα ΠΕΑ θα πρέπει να επανελεχθούν. 

    panos-vicious

    Δημοσιεύτηκε

    Τι εστί "energy signature";

    Elounda

    Δημοσιεύτηκε

    Κάτσε να δείς εσύ οταν θα τα ασφαλίζουμε υποχρεωτικώς όλοι,(τα κτίρια) τα γέλια τότε.Υψηλό κόστος τα ΠΕΑ μάλιστα; μάλιστα άρα κάτω από 100 ευρώ είναι η λογική τιμή που θέτουν ?για μια δεκαετία ισχύ πές για 10 ευρώ το χρόνο έ?Πολλά λεφτά!!!!

    antboton

    Δημοσιεύτηκε

    Δεν ισχύει η δεκαετία

     

    Sent from my LG-D802 using Tapatalk

    nik

    Δημοσιεύτηκε

    Γιατί δεν ισχύει ?!

    panos-vicious

    Δημοσιεύτηκε

    Άρθρο 49 (Τροποποιήσεις του Ν. 4122/2013 (Α’42)) παρ. 2 του Ν. 4409/2016: <<2. Στο άρθρο 11 του Ν. 4122/2013 (Α’42) προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:
    «6. Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) είναι δεκαετούς ισχύος κατ’ ανώτατο όριο. Εάν στο κτίριο ή στην κτιριακή μονάδα γίνει ριζική ανακαίνιση πριν παρέλθει το διάστημα των δέκα (10) ετών, η ισχύς του ΠΕΑ λήγει κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της ανακαίνισης. Εφόσον υπάρχει ΠΕΑ σε ισχύ, δεν απαιτείται έκδοση νέου ΠΕΑ για τις περιπτώσεις της πώλησης ή μίσθωσης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας»>>
    .

    Ροδοπουλος

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Τι εστί "energy signature";

     

    σημαίνει πλήρης εφαρμογή του ΕΛΟΤ EN 15203 και του ISO 16346:2013 Energy performance of buildings — Assessment of overall energy performance

     

    Δηλαδή τα δημόσια κτίρια ανάλογα με τον Energy Signature θα πληρώνουν διαφορετικά τιμολόγια ρεύματος!!!!! Θα γίνει πανικός !!!! 

     

    Επειδή είμαι καλό παιδί θα σας βάλω και το πρότυπο σε prEn για να μην με βάλουν φυλακή.

    WI_02+04_TC-approval_version_prEN_15203+15315.pdf

    Edited by Ροδοπουλος
    panos-vicious

    Δημοσιεύτηκε

    Μάλιστα.

    Αλλά ποια διαφορετικά τιμολόγια, αφού με την χρήση των έξυπνων μετρητών, θα υπάρχουν διαφορετικές ταρίφες χρέωσης στη διάρκεια μιας ημέρας; Έτσι δεν λένε ότι θα γίνει; Εκτός κι να εννοείς πως με τη χρήση της ενεργειακής υπογραφής του κάθε κτηρίου, θα υπάρχει συντελεστής επιβάρυνσης (ή ελάφρυνσης) της (αυξομειούμενης) τιμής της κιλοβατώρας.

    Ροδοπουλος

    Δημοσιεύτηκε

    Μάλιστα.

    Αλλά ποια διαφορετικά τιμολόγια, αφού με την χρήση των έξυπνων μετρητών, θα υπάρχουν διαφορετικές ταρίφες χρέωσης στη διάρκεια μιας ημέρας; Έτσι δεν λένε ότι θα γίνει; Εκτός κι να εννοείς πως με τη χρήση της ενεργειακής υπογραφής του κάθε κτηρίου, θα υπάρχει συντελεστής επιβάρυνσης (ή ελάφρυνσης) της (αυξομειούμενης) τιμής της κιλοβατώρας.

     

    ακριβώς!!!!!! και μάλιστα το εύρος θα κυμαίνεται απο +180 ως -65%. Στην ουσία το energy signature συνδέεται άμεσα με το CO2 footprint.




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.