ΕΠΑ Αττικής: Επιδοτήσεις 50 εκατ. ευρώ για εσωτερικές εγκαταστάσεις στην επόμενη 10ετία
Σε πέντε εκατ. ευρώ το χρόνο ή πενήντα εκατ. ευρώ για την επόμενη 10ετία θα ανέλθει το πρόγραμμα επιδότησης εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της ΕΠΑ Αττικής.
Τα ποσά αυτά, με βάση και τους υπολογισμούς της εταιρείας, μεταφράζονται σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress", σε επιδότηση 1.500 ευρώ ανά πολυκατοικία ή σε 700 ευρώ για κάθε αυτονομία.
Ένα ωστόσο μέρος από το κόστος επιδότησης, η ΕΠΑ έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ να ενσωματωθεί στην τελική ταρίφα, δίχως ακόμη να είναι σαφές πως και με ποιό τρόπο αυτό θα γίνει. Το θέμα σχετίζεται με την πρόσφατη έγκριση από τη ΡΑΕ των τιμολογίων διανομής για τα δίκτυα φυσικού αερίου της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλίας και της Λοιπής Ελλάδας, και δεν είναι το μοναδικό που μένει να αποσαφηνιστεί.
Αυτός είναι και ο λόγος που η αγορά πρόκειται να διαμορφώσει τελική άποψη για την από εδώ και πέρα στάση της, μόνο όταν η ΡΑΕ εγκρίνει τα τιμολόγια εμπορίας για το 2017 που αφορούν τους μη επιλέγοντες πελάτες. Στα τέλη Οκτωβρίου, οι εταιρείες θα υποβάλουν στη ΡΑΕ τις σχετικές προτάσεις τους, και η Αρχή αναμένεται να αποφανθεί επί αυτών μέσα στο Νοέμβριο.
Τότε μόνο οι εταιρείες θα σχηματίσουν ολοκληρωμένη εικόνα, και από τα τιμολόγια εμπορίας που θα εγκρίνει η ΡAE, θα καθορίσουν και οι μέτοχοι των ΕΠΑ (Shell, ENI), την περαιτέρω πολιτική τους, αναφορικά με το αν θα εγείρουν ή όχι θέμα αποζημίωσης από το Δημόσιο για τη κατάργηση του μονοπωλίου τους στη αγορά.
Το θέμα πάντως της έγκρισης από τη ΡΑΕ των τιμολογίων εμπορίας αφορά μόνο τους μη επιλέγοντες, αφού για τους επιλέγοντες, αποφασίζει η ελεύθερη αγορά τι ποσό θα προσθέσει πάνω στο ρυθμιζόμενο τέλος διανομής. Θυμίζουμε ότι από τον Ιανουάριο του 2017 μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα προμηθευτή όλοι οι μη οικιακοί πελάτες ανεξαρτήτως κατανάλωσης, και από τον Ιανουάριο του 2018 αυτό θα αφορά και όλους τους οικιακούς πελάτες.
Έτερο θέμα που σχετίζεται με την προηγούμενη κουβέντα, είναι το λεγόμενο μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) που προσδιορίστηκε στο 9,23%. Κύκλοι της ΕΠΑ Αττικής χαρακτηρίζουν χαμηλό το ποσοστό 9,23% που δεν συνάδει ούτε με το ρίσκο χώρας, ούτε με τη χαμηλή διείσδυση στην ελληνική αγορά του φυσικού αερίου. Το 9,23% όπως λένε, δεν είναι ικανοποιητικό, καθώς δεν έχουν ακόμη αποσβεστεί οι μεγάλες παλαιότερες επενδύσεις στην ανάπτυξη του δικτύου. Εγείρεται επομένως ένα θέμα που και γι’ αυτό καλούνται να τοποθετηθούν οι ξένοι μέτοχοι των ΕΠΑ, κατά πόσο μια τέτοια απόδοση είναι ικανοποιητική για νέες επενδύσεις επέκτασης του δικτύου σε περιοχές όπου δεν υπάρχει.
Από εκεί και πέρα μισογεμάτο βλέπουν κύκλοι της αγοράς το ποτήρι, αναφορικά με τα τέλη σύνδεσης. Η ΡΑΕ αποδέχθηκε τα μηδενικά τέλη σύνδεσης για τους νέους καταναλωτές, γεγονός που διευκολύνει αναμφίβολα την αύξηση των νέων συνδέσεων επί τους υπάρχοντος δικτύου. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η του 2017 οι δραστηριότητες της Διανομής και της Προμήθειας (Εμπορίας) θα είναι απολύτως ανεξάρτητες για κάθε εταιρεία.
Τα σπουδαία πάντως αναμένονται προς το τέλος του έτους, οπότε και η ΡΑΕ θα εγκρίνει τα τελικά τιμολόγια για τους μη επιλέγοντες. Τότε ακριβώς και οι μέτοχοι των ΕΠΑ θα πάρουν τις αποφάσεις τους σχετικά με το αν θα ζητήσουν αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο ή όχι. Το θέμα ξεκινά από τότε που δημιουργήθηκαν οι ΕΠΑ, καθώς οι συμβάσεις που είχαν υπογράψει οι ξένοι μέτοχοι για το 49% προέβλεπαν το αποκλειστικό δικαίωμα διάθεσης του φυσικού αερίου στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται, για ορισμένο χρονικό διάστημα. Η αποκλειστικότητα αυτή είχε δοθεί στις ΕΠΑ, ως παροχή έναντι των επενδύσεων για την επέκταση των αστικών δικτύων, στα οποία και είχαν δεσμευτεί οι μέτοχοί τους.
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα