Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Η λύση για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός νέων κτιρίων


    "Τα κτίρια καταναλώνουν περίπου 40% της ενέργειας, 35% των πρώτων υλών και ευθύνονται για 10 - 35% των δομικών αποβλήτων, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον".

    Τα παραπάνω ανέφερε η Εύη Τζανακάκη, αρχιτέκτων - μηχανικός στο Τμήμα Κτιρίων, Διεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ, στην ημερίδα, με θέμα: «Σύγχρονα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια στην Αυτοδιοίκηση» που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

     

    Λύση για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός νέων κτιρίων, με ενσωμάτωση αποδοτικών ενεργειακών τεχνολογιών για επίτευξη σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας υφιστάμενων κτιρίων, η ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ορθολογική χρήση κτιρίων και συστημάτων.

     

    Όπως τονίστηκε στην ημερίδα, η βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη σε τομείς, όπως: η προστασία του περιβάλλοντος, ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής, η μείωση των λειτουργικών δαπανών από την εξοικονόμηση ενέργειας και η αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης του πολίτη.

     

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης επιλέχτηκε να παρουσιαστεί ως υπόδειγμα καλής πρακτικής το νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ανεγέρθηκε στην περιοχή του ΦΙΞ, δυτικά της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου AIDA, στο οποίο συμμετέχει το ΚΑΠΕ.

     

    Αποτελεί ένα πρότυπο, σύγχρονο και ενεργειακά αποδοτικό κτίριο σε όλη τη χώρα, καθώς είναι εξοπλισμένο με τρία συστήματα γεωθερμίας, με Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου Κτιρίου, Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου Φωτισμού και αυτόματο σύστημα σκίασης κτιρίου.

     

    Στο νέο περιφερειακό μέγαρο θα στεγαστούν, μέχρι το τέλος του 2015, όλες οι υπηρεσίες πλην των τεχνικών.

     

    Πηγή: http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=14643





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Φοβούμαι πως τα λεφτά τελείωσαν. Τα νέα κτίρια επίσης. Ωραία η κυρία, μας λέει αφενός να κάνουμε βιοκλιματικά τα νέα κτίριο, όταν νεα κτίρια δεν υπάρχουν.

    :(

     

    Θεωρητικά πάντα θα μπορούσε, υπάρχουν νέοι Συνάδερφοι και Ιδιώτες που τους τυγχάνει κανένα εργάκι, σπανίως κτίζουν κανένα κτιριάκι.

    Αυτοί Ναι.

    Να τα κάνουν βιοκλιματικά τα νέα κτίρια που λέει.

    Οχι όπως λέει όμως. Βάζοντας μέσα ηλεκτρονικά συστήματα και αυτοματισμούς που κάνουν τα συστήματα τα ενεργειακά να δουλεύουν, επιβαρύνουν το σπίτι όμως με μηχανισμούς.

    Ο παπούς μου στο χωριό, όταν ζούσε είχε ένα σπίτι, το είχε βιοκλιματικό και κανένας δεν του είπε, ήξεραν τότε οι άνθρωποι που ξημερώνει, που φυσάει ο βοριάς, που κάνει το ψοφόκρυο. Και όμως έκανε σπίτι και το έκανε εκπληκτικά μη ενεργοβόρο βιοκλιματικό.

    Αριστη κατοικία που όλα αυτά που λέει η Συνάδερφος τα είχε μέσα. Το 1950

    • Upvote 6
    Link to comment
    Share on other sites

    Αυτό που δεν μας είπαν, είναι το πόσο κόστισε αυτό το κτίριο, σε πόσο καιρό θα γίνει απόσβεση της επι πλέον δαπάνης, βαθμός απόδοσης των συστημάτων με την πάροδο του χρόνου κλπ.. Κι επειδή παίζεται χοντρό παιχνίδι με τη γεωθερμία, μήπως είναι προτιμότερο ένα ενεργητικό ηλιακό σύστημα?

    Η σωρευμένη εμπειρία αιώνων έχει οδηγήσει σε βιοκλιματικές λύσεις, εδώ και 1000 τουλάχιστον χρόνια. Απλώς στις μέρες μας, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε σε μεγαλύτερο βαθμό τις ΑΠΕ. Δουλειά του μηχανικού, είναι να επιτυγχάνει τον βέλτιστο  συνδυασμό απόδοσης και  οικονομίας, και όχι να εφαρμόζει άκριτα ό,τι του πασάρει η τεχνολογία. 

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Τα πάντα, μα τα πάντα, ξεκινούν λάθος!!! Είναι απίστευτο αυτό που γίνεται, να πιάνουμε τα στατιστικά από τη μέση... Οταν συζητάμε για τον κόσμο, πρέπει να αναφέρονται πολλές παράμετροι αλλιώς γινόμαστε γραφικοί...

    Δηλαδή, αν αύριο γκρεμίζαμε την Αθήνα και όχι αναγκαστικά στο κέντρο, π.χ. τα δυτικά προάστεια... Θα μπορούσαμε ακόμη και με άπειρα χρήματα να κτίσουμε και να στεγάσουμε τον ίδιο κόσμο στην ίδια έκταση με βιοκλιματικά κτίρια; Αμφιβάλλω... 

    Παραθετω λοιπόν το εξής απλό λήμμα από wikipedia...

     

    Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων ή βιοκλιματική αρχιτεκτονική αφορά τον σχεδιασμό κτιρίων και χώρων (εσωτερικών και εξωτερικών – υπαίθριων) με βάση το τοπικό κλίμα, συνήθως αναφερόμενο ως μικροκλίμα, με σκοπό την εξασφάλιση συνθηκών θερμικήςκαι οπτικής άνεσης, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές, αλλά και τα φυσικά φαινόμενα του κλίματος. Η βιοκλιματική είναι κλάδος της αρχιτεκτονικής που λαμβάνει υπ' όψη τις επιταγές της οικολογίας και της βιωσιμότητας. Με τον όρο "βιοκλιματικός σχεδιασμός" εννοείται ο σχεδιασμός ο οποίος αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.

     

    Αυτά που επισημαίνω και υπογραμμίζω στον ορισμό, είναι αυτά που ακυρώνουν συνήθως τον δήθεν βιοκλιματικό σχεδιασμό...

    Δηλαδή, σε οικόπεδα 300-400 τ.μ. με σημερινούς συντελεστές δόμησης και ύψη, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ βιοκλιματικός σχεδιασμός...

     

    Επίσης, στην ελληνική πραγματικότητα, μην ξεχνάτε ότι ΜΕΛΕΤΑ ο μηχανικός, αλλά ΧΤΙΖΕΙ ο ιδιοκτήτης ή ο κατασκευαστής.... Μη παραμυθιαζόμαστε λοιπόν ότι θα είναι ικανός ο μελετητής να εκμεταλλευτεί το μικροκλίμα της περιοχής ή έστω ενός Ο.Τ. για να παρουσιάσει κάποια σοβαρή άποψη... 

    Οι πρακτικές αυτές εφαρμόζονται μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις.. Είτε σε μεγάλα κτίρια που είναι από μόνα τους 1-2 Ο.Τ. ή σε επενδύσεις κατασκευαστικών ομίλων που χτίζουν 30-40 σπίτια, σωστά τοποθετημένα εξαρχής, σωστά κατανεμημένα υψομετρικά, με τη σωστή βλάστηση, τα σωστά συστήματα και ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ την εξαρχής εκπαίδευση και γνώση των ιδιοκτητών - κατοίκων για τις υποχρεώσεις τους! Δηλαδή αν π.χ. σε έναν οικισμό έχουν φυτευτεί βόρεια κυπαρίσια για τους γνωστούς λόγους ανεμοφράγματος κλπ... και δεν διατηρηθούν χάνεται μια παράμετρος του μικροκλίματος... Οπότε αυτό πρέπει κάπου να περιγράφεται και να αναλαμβάνεται η ευθύνη!

    Καλώς ή κακώς όπως λέγαμε κι εμείς στη πτυχιακή μου, η βιοκλιματική κατοικία και ειδικά η παθητική είναι μία "μηχανή του κατοικείν", κάτι ζωντανό δηλαδή που το χειρίζεσαι και το αξιοποιείς... Δεν "πάει" μόνο του!!!

     

    Αν δεν τηρούνται τα παραπάνω σαφώς και μπορούμε να κάνουμε πολλά, στο θέμα της εξοικονόμησης της ενέργειας, της οικολογικής αντιμετώπισης της δόμησης, της αποταμίευσης χρημάτων κλπ.... αλλά ΟΧΙ αυτό που λέμε βιοκλιματική αρχιτεκτονική...

     

    Και κλείνω με ένα ερώτημα.... Γίνεται - όπως λέει ο ορισμός - βιοκλιματική αρχιτεκτονική στο Περιστέρι, τη Νίκαια, τα Πατήσια, το Χαλάνδρι κλπ;;;

     

    Ελπίζω να δώ κάποιες απόψεις γιατί με ενδιαφέρει πράγματι το πώς βλέπουν το πράγμα οι συνάδελφοι... Πάντως οι ιδιώτες το αγνοούν και το θεωρούν κολπάκι της αγοράς για να "σπρώξει" νέα τεχνολογία, να κινείται το χρήμα!

    • Upvote 5
    Link to comment
    Share on other sites

     

    ...

    Δηλαδή, σε οικόπεδα 300-400 τ.μ. με σημερινούς συντελεστές δόμησης και ύψη, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ βιοκλιματικός σχεδιασμός...

     

    Εξαρτάται. Αν είσαι σε πυκνή δόμηση και με κακό προσανατολισμό, ίσως. Σε οικισμούς όμως, μια χαρά σχεδιάζεις βιοκλιματικά κτίρια.  

    Η κοινή γνώμη έχει αρχίσει να μεταστρέφεται, και να ακούει τις προτάσεις μας, εφόσον είναι επαρκώς τεκμηριωμένες. Εκεί που κολλάνε, είναι στην εφαρμογή π.η.σ. όπως ο τοίχος μάζας, διότι δεν είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα μιας (πιθανόν) άσχημης όψης (>τζαμαρία εμπρός από τοίχο).

    Βοηθούντος όμως του ΚΕΝΑΚ, η αρχή έχει γίνει. Η υποχρεωτική ενσωμάτωση π.η.σ. στο κέλυφος έπεται...

     

     

    μην ξεχνάτε ότι ΜΕΛΕΤΑ ο μηχανικός, αλλά ΧΤΙΖΕΙ ο ιδιοκτήτης ή ο κατασκευαστής....

     

    Αυτά τελείωσαν, με τους ελέγχους στην οικοδομή. Το πραγματικό αφεντικό είναι ο μηχανικός. Όποιος συνάδελφος δεν λειτουργεί πλέον έτσι, θα πρέπει να υφίσταται αυστηρότατες κυρώσεις 

    Edited by tetris
    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites

    Εχεις δίκιο στα σχόλιά σου tetris και βέβαια συμφωνώ ότι έτσι πρέπει να γίνεται...Αλλά παραμένω στις απόψεις μου για το αστικό περιβάλλον... Οτι δηλαδή μια νέα οικοδομή στο 95% περίπου της έκτασης του λεκανοπεδίου, δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσει αρχές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής... Σαφώς όμως μπορεί να εξοπλίζεται με τα σύγχρονα συστήματα θέρμανσης και εξοικονόμησης ενέργειας.

    Εκεί βέβαια θα πρέπει να γίνεται μελέτη για τη σχέση κόστους και απόσβεσης που θέτουν οι άλλοι συνάδελφοι...

     

    Δεν θα συμφωνήσω με την αλλαγή της κατάστασης επειδή υπάρχει ο έλεγχος στην οικοδομή.... Συγκεκριμένα το βρίσκω άσχετο... Το αφεντικό είναι ο μηχανικός όταν είναι μελετητής και κατασκευαστής και πωλητής του κτιρίου... Αν το κάνεις για άλλον δεν είναι πάντα εφικτό να επιβάλλεις τη γνώση και τη γνώμη σου...

    Δεν μπορείς να παρανομήσεις, ΟΚ.... Αλλά δεν μπορείς να υποχρεώσεις τον ιδιοκτήτη να κόψει π.χ. έναν όροφο γιατί προκαλεί απαράδεκτα εκτεταμένη σκίαση στον δίπλα! Ή να του επιβάλλεις μεγάλα ανοίγματα στο νότο που βλέπει το πίσω μπαλκόνι του γείτονα ! Ειδικά όταν μιλάμε για κάποιον που θέλει να πουλήσει! 

    Επίσης, για να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, ο ΝΟΚ κάθε άλλο παρά βιοκλιματικές αρχές διδάσκει και προωθεί... αφού σε ελάχιστα ουσιαστικά πράγματα διαφέρει από τον ΓΟΚ...

     

    Επειδή εφαρμόζεις ΚΕΝΑΚ κάνεις εξοικονόμηση ενέργειας... όχι βιοκλιματικό σχεδιασμό...ο οποίος πρακτικά βασίζεται σε αυτό που έχω κοκκινήσει...Γνώση και εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών συνθηκών και του μικροκλίματος - εφόσον ορίζονται αυτά τα δύο- για τη σωστή σχεδίαση της κατοικίας...

     

    Δεν έχω λύση βέβαια εκτός από το να πώ ότι τουλάχιστον σε νέους ή αραιοκατοικημένους οικισμούς θα πρέπει να εφαρμοστούν δραστικά μέτρα ώστε η κατάσταση να μην εξελιχτεί ίδια με αυτή των πόλεων... Αλλά νομίζω ότι η οικοπεδοποίηση έχει προχωρήσει πολύ και μάλιστα με μικρές ιδιοκτησίες οπότε ήδη έχουμε κάνει στραβή αρχή... 

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Με τα υπάρχοντα οικοδομικά τετράγωνα και χαράξεις δρόμων, χλωμή την κόβω την ενσωμάτωση παθητικών ηλιακών συστημάτων και γενικότερα την εφαρμογή αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού και σε νέα κτίρια (όοοοταν και όοοποτε αυτά κατασκευάζονται). Με την εξαρχής, αδυναμία τήρησης σωστού προσανατολισμού - χωροθέτησης στο οικόπεδο και στο ευρύτερο περιβάλλον και με θαμνάκια/χαμηλή βλάστηση (στην καλύτερη) αντί για δενδροφύτευση τι εφαρμογή (και αποτελέσματα) μπορεί να έχει ο βιοκλιματικός σχεδιασμός;

    Ο υπάρχων Κ.Εν.Α.Κ. (και αυτός που θα τον αντικαταστήσει) μπορεί να επιτάσσουν πολλά και διάφορα, μόνο που δεν λένε και το πως όλα αυτά θα μπορέσουν να βρουν εφαρμογή στην πράξη στις υπάρχουσες συνθήκες.

    Εν ολίγοις, μας λένε "εμείς νομοθετήσαμε αυτά που μας ζητά η Ε.Ε. (για να πάψουν οι καμπάνες) κι από 'κει και πέρα κόψτε το λαιμό σας". Τοίχοι μάζας, νότια ανοίγματα, ηλιακές καμινάδες, φωτοσωλήνες και άλλα ωραία που θα "βλέπουν" ....δύση και βορρά και την εξαώροφη απέναντι στα 10 μέτρα.

    Εδώ έφτιαξαν το ολυμπιακό χωριό και το γέμισαν γρασίδι (που απαιτεί πολύ νερό) χωρίς να φυτέψουν μήτε ένα δεντράκι. Έτσι τουλάχιστον το βρήκα πριν περίπου επτά χρόνια. Άσε που δεν έχει κι ένα "σημείο αναφοράς" που λέμε. Όλα ίδια μου φάνηκαν. Και μιλάμε για έναν εξαρχής νέο οικισμό.

    Αυτούς εκεί στο ΚΑΠΕ, θα ήθελα να τους δω να τα εφαρμόζουν όλα αυτά που λένε στις πόλεις που ζούμε κι όχι στα στρέμματα που πάνε και μπορούν να "ζωγραφίσουν "όπως θέλουν και μετά μας τα τρίβουν στη μούρη λέγοντας μας "ορίστε, γίνεται".

    Edited by panos-vicious
    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.