Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Ενα νέο... όραμα, αυτό του «αειφορικού κτιριακού αποθέματος έως το 2050», έθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ετσι, ενέκρινε προ ημερών τη σχετική εθνική στρατηγική, ένα σχέδιο αρχών για τη σταδιακή ενεργειακή αναβάθμιση όλων των –δημόσιων και ιδιωτικών– κτιρίων στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα 34 χρόνια. Το σχέδιο περιλαμβάνει ελάχιστα μέτρα μέχρι το 2020, κυρίως θεσμικού και ενημερωτικού χαρακτήρα, πιθανότατα λόγω των περιορισμένων δημοσιονομικών της χώρας.

     

    Η «Εκθεση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την κινητοποίηση επενδύσεων για την ανακαίνιση του αποτελούμενου από κατοικίες και εμπορικά κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά, εθνικού κτιριακού αποθέματος» εκπονήθηκε με τη συνεργασία στελεχών του ΥΠΕΝ και του Εργαστηρίου Ηπιων Μορφών Ενέργειας του ΤΕΙ Πειραιά. Στόχος είναι το 2050 όλα τα κτίρια «να έχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση και, ιδανικά, μηδενική ή/και την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας». Η εθνική στρατηγική για την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος συνδυάζεται με το 2ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης και το 1ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ, δημιουργώντας όλο εκείνο το πλέγμα των φιλόδοξων στόχων που η χώρα θα μεταθέτει συνεχώς τις επόμενες δεκαετίες.

     

    Εν πάση περιπτώσει, οι στόχοι του παρόντος σχεδίου για την επόμενη τετραετία είναι ενδιαφέροντες: Περιλαμβάνει κυρίως θεσμικού χαρακτήρα κινήσεις, ώστε να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές. Επίσης προβλέπει διάφορες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, όπως όλες οι εθνικές στρατηγικές που έχουν προωθηθεί (εις μάτην) την τελευταία τριακονταετία.

     

    25s6katoikies-thumb-large.jpg

     

    «Η ρευστή οικονομική κατάσταση και η μικρού μεγέθους αγορά στον τομέα της ενεργειακής ανακαίνισης των κτιρίων κρατάνε ακόμη υψηλά τα κόστη για ανακαίνιση, όταν ανάγονται σε μονάδες εξοικονόμησης ενέργειας. Το υψηλό κόστος λειτουργεί αποτρεπτικά σε επίπεδο μεμονωμένων μικροεπενδυτών που δεν εξασφαλίζουν οικονομίες κλίμακας. Ειδικά στη χώρα μας πρέπει να συνεκτιμηθεί το μεγάλο ποσοστό ιδιοκτησίας, που καθιστά τη λήψη αποφάσεων σε κτίρια πολλών ιδιοκτησιών εξαιρετικά δυσχερή», παρατηρεί ορθά η έκθεση.

     

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στη χώρα μας υπάρχουν 6.371.901 κατοικίες, εκ των οποίων οι 4.122.088 κατοικούνται, οι 729.964 είναι κενές εξοχικές και οι 621.881 κενές δευτερεύουσες. Οσον αφορά στο είδος των κτιρίων, το 45% είναι διπλοκατοικίες, το 39% μονοκατοικίες και μόλις το 16% πολυκατοικίες. Οσον αφορά στο μέγεθος, το 25% των κατοικιών της χώρας καταλαμβάνει από 60 έως 79 τετραγωνικά, το 23% από 80 έως 99 τ.μ., το 14% από 100 έως 119 τ.μ. και το 11% από 50 έως 59 τ.μ. Τέλος, το 55% των κατοικιών έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980.

     

    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/861057/article/epikairothta/ellada/ka8olikh-energeiakh-anava8mish-ktiriwn-me-orizonta-to-2050





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    ΙΑΣΟΝΑΣ

    Δημοσιεύτηκε

    Μήπως καταλαβαίνω κάτι λάθος;;;;;

    Υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα συνολικά 458 εκατομμύρια κατοικίες;;;;;

    Δηλαδή 458 εκατομμύρια (οριζόντιες) ιδιοκτησίες;;;;;;

    vagiotis

    Δημοσιεύτηκε

    Όχι βρε Ιάσονα, μπερδεύτηκες. Αυτό που είδες είναι επιφάνεια. Οι κατοικίες είναι 6.371.901.

    ΙΑΣΟΝΑΣ

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Α.... σωστά! Τώρα ήρθαμε στα ίσα μας!!!

    Δηλαδή, με άλλα λόγια, θα πρέπει συνολικά να υποβληθούν περίπου 6,4 εκατομμύρια δηλώσεις 4178!!!

    Κάπως έτσι δεν είναι;;;;

    Γιατί μη μου πείτε ότι, όλες, μα όλες δεν έχουν τη μικροαυθαιρεσία τους.....

    Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
    tasosn

    Δημοσιεύτηκε

    Το  σύνολο των κατοικιών  είναι  6.371.901.....

    Διαιρώντας τα  τ.μ   που  ειναι 458.916.574 με τις κατοικίες προκύπτει ενας ενδιαφέρων μέσος όρος  των 72 τ.μ  ανά  κατοικία και αν θεωρήσουμε  τριμελή πιά την  ελληνική οικογένεια προκύπτει περίπου μια  αναλογια 1.9 προς 2.00 κατοικίες  ανα  οικογένεια. Κύρια  κατοικία και  εξοχικό......

    Πολύ  γενική  προσέγγιση  βέβαια  αλλά  νομίζω  αληθοφανής  για  τα δεδομένα  της  χώρας  μας...

    • Upvote 1
    dim10

    Δημοσιεύτηκε

    Μέχρι το 2050, πόσα θα πρέπει να ελεγχθούν στατικά, να βελτιωθούν αν γίνεται, ή να κατεδαφιστούν; Ποιά είναι η διάρκεια αντοχής του οπλ. σκυροδέματος; Πόσο επιπλέον βάρος-πάχος μονώσεων μπορούν να αντέξουν τα παλαιά διαμερίσματα πολυκατοικιών; Νομίζω, πως όταν βγαίνουν κανονισμοί επέμβασης σε κτίρια, πρέπει πρώτα να αναφέρονται στα παραπάνω στοιχεία στατικότητας.

    BAS

    Δημοσιεύτηκε

    Εχει λάθη η στατιστική , αλλά ανακαίνιση στις παλιές πολυκατοικίες δεν γίνεται . Είναι τεράστιο το κόστος . Αλλά ο στόχος είναι η επανακατασκευή της Αθήνας με τα μπόνους του ΝΟΚ , από λίγους και εκλεκτούς της εξουσίας . Του τραπεζικού και του εργολαβικού κυκλώματος . 

    i_nikol

    Δημοσιεύτηκε

    Μπακάλικου τύπου υπολογισμοί των κρατούντων για να βάλουν ακόμα περισσότερο χέρι στην ιδιοκτησία. Θυμίζουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ.

    Giorgos1987

    Δημοσιεύτηκε

    Ποιο 2050; Περιμένετε πρώτα να πάει 2030.....



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.