Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Τα διασυνδεδεμένα και σταθερά ενεργειακά δίκτυα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ και είναι καίριας σημασίας για τη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης. Προκειμένου να συμβάλει στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Επιτροπή σήμερα προτείνει ένα σχέδιο δράσης που αποσκοπεί στην αποδοτικότερη λειτουργία και στην ταχύτερη περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

    Μαζί με το σχέδιο δράσης παρουσιάζονται τα καίριας σημασίας διασυνοριακά έργα ενεργειακών υποδομών που επελέγησαν στον ενωσιακό κατάλογο έργων κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τα οποία θα συμβάλουν στην ευθυγράμμιση των ενεργειακών υποδομών της ΕΕ με τους κλιματικούς της στόχους.

    Σε ομιλία που θα εκφωνήσει στις Ημέρες των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος 2023, η Επίτροπος κ. Κάντρι Σίμσον παρουσιάζει τις προτάσεις αυτές. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία ζωντανά στο EbS.

    Σε τρία από τα έργα του καταλόγου συμμετέχει και η Ελλάδα. Πρόκειται για τα εξής:

    · Διασυνδετήριος αγωγός Ισραήλ — Κύπρου — Ελλάδας (γνωστή ως EUROASIA Interconnector), η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα έργα κοινού ενδιαφέροντος: Διασύνδεση μεταξύ Hadera (Ισραήλ) και Κοφίνου (Κύπρος) και Διασύνδεση μεταξύ Κοφίνου και Κορακιάς στην Κρήτη.

    · Αγωγός διασύνδεσης υδρογόνου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, που περιλαμβάνει την εσωτερική υποδομή υδρογόνου στην Ελλάδα, ως τα σύνορα με τη Βουλγαρία, και την εσωτερική υποδομή υδρογόνου στη Βουλγαρία, ως τα σύνορα με την Ελλάδα.

    · Αγωγός από τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου ως την ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω Κύπρου και Κρήτης γνωστός ως αγωγός EastMed, με σταθμό μέτρησης και ρύθμισης στη Μεγαλόπολη.

    Παράλληλα στους καταλόγους των ενταγμένων έργων πέραν της σημερινής επίσημης ανακοίνωσης της Κομισιόν περιλαμβάνονται: Το έργο δέσμευσης άνθρακα του Πρίνου, η μονάδα Αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, το Grecy υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου - Ελλάδας και η μονάδα μπαταριών της Eunice.

    Στην Ευρώπη

    Στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η Κομισιόν προκειμένου το ενεργειακό σύστημα της ΕΕ να καταστεί βιώσιμο και ενισχυμένο ως προς τις μελλοντικές προκλήσεις, παρουσιάζει τον κατάλογο των έργων που έχουν εγκριθεί.

    Πρόκειται για τον πρώτο κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMI) που είναι πλήρως σύμφωνος με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Τα έργα θα επωφεληθούν από απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης και ρυθμιστικών διαδικασιών και θα είναι επιλέξιμα για οικονομική στήριξη της ΕΕ από τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF).

    Η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν γρήγορα και μπορεί να συμβάλει στον διπλασιασμό της χωρητικότητας του δικτύου της ΕΕ έως το 2030 και στην επίτευξη του στόχου της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 42,5%.

    Από τα 166 επιλεγμένα PCI και PMI:

    πάνω από τα μισά (85) είναι έργα ηλεκτρικής ενέργειας, υπεράκτιων και έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, πολλά από τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μεταξύ 2027 και 2030.

    για πρώτη φορά, περιλαμβάνονται έργα υδρογόνου και ηλεκτρολυτικών κυψελών (65), τα οποία θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση της ενοποίησης του ενεργειακού συστήματος και της απανθρακοποίησης της βιομηχανίας της ΕΕ.

    ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης 14 έργα δικτύων CO2 σύμφωνα με τους στόχους που έχουμε θέσει όσον αφορά τη δημιουργία αγοράς για τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.


    Πηγή: https://www.worldenergynews.gr/ananeosimes/articles/550263/komision-poia-einai-ta-166-erga-pci-kai-pmi-pou-piran-prasino-fos



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.