Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Παρά τις περικοπές, οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) αναδεικνύονται και πάλι «πρώτη δύναμη» στην ηλεκτροπαραγωγή. Ειδικότερα, συνολικά για τους εννέα μήνες  του 2024, η καθαρή ενέργεια κάλυψε παραπάνω από τη μισή ζήτηση (50,2%), παρά το γεγονός ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα περικόπηκαν 673 GWh που αντιστοιχούν στο 3,4% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ.   

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Green Tank, με παραγωγή 19.060 GWh (γιγαβατώρες) κατά το πρώτο εννεάμηνο του έτους, oι ΑΠΕ (χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) βρέθηκαν μεν στην πρώτη θέση της ηλεκτροπαραγωγής, έμειναν όμως πίσω σε σχέση με την αθροιστική παραγωγή των τριών ορυκτών καυσίμων (ορυκτό αέριο, λιγνίτης και πετρέλαιο) κατά 1.928 GWh. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω της αυξημένης συνεισφοράς του αερίου τους μήνες Ιούλιο-Σεπτέμβριο, αναστρέφοντας έτσι την εικόνα του εξαμήνου όταν οι ΑΠΕ ξεπερνούσαν την αθροιστική παραγωγή των τριών ορυκτών καυσίμων.

    Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το φυσικό αέριο (15.496 GWh), το οποίο ξεπέρασε τα επίπεδα του 2022 απέχοντας μόλις 564 GWh από το ιστορικό υψηλό του εννιαμήνου του 2021 (16.060 GWh) και σημειώνοντας αύξηση 29,5% σε σχέση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2023. Στην τρίτη θέση κατατάσσεται το    πετρέλαιο στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, εκτοπίζοντας τα μεγάλα υδροηλεκτρικά   που έπεσαν στην τέταρτη θέση. 

    Στην πέμπτη θέση   ακολούθησε ο λιγνίτης, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό παραγωγής τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. 

    Σε χαμηλό δεκαετίας οι εισαγωγές

    Tη μικρότερη συνεισφορά στην κάλυψη της ζήτησης τους πρώτους εννέα μήνες του 2024 είχαν οι καθαρές εισαγωγές (809 GWh), οι οποίες ήταν οι χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας για αυτή την περίοδο, με μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο χαμηλό του 2022 (2.359 GWh).

     Οι αντίστοιχες ποσοστιαίες μεταβολές τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, σε σχέση με το 2023, ήταν:

    Λιγνίτης: -29.3%

    Αέριο: +29.5%

    ΑΠΕ: +19.3%

    Μεγάλα υδροηλεκτρικά: +9.1%

    Καθαρές εισαγωγές: -81.6%

    Πετρέλαιο: +9.1%

    Ζήτηση: +5.9%

    Η καθαρή ενέργεια (ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά μαζί) τους πρώτους εννέα μήνες του 2024 ήταν (με 21.990 GWh)  η υψηλότερη της δεκαετίας, αυξημένη κατά 17% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (18.792 GWh). Μάλιστα, ξεπέρασε κατά 1.002 GWh την ηλεκτροπαραγωγή από τα τρία ορυκτά καύσιμα μαζί, η οποία σημείωσε επίσης αύξηση, αλλά ελαφρώς μικρότερη, κατά 15,6% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του 2023. 

    Η καθαρή ενέργεια κάλυψε τους πρώτους εννέα μήνες του έτους περισσότερη από τη μισή ζήτηση (50,2%), ενώ το μερίδιό της στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν ακόμα μεγαλύτερο 51,2%. Οι ΑΠΕ (κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά) κυριάρχησαν στην κάλυψη της ζήτησης με μερίδιο 43,5%, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά είχαν μερίδιο 6,7%.  Τις ΑΠΕ ακολουθεί το φυσικό αέριο με   35, 4%,  το πετρέλαιο με 7,2% και τέλος ο λιγνίτης με 5,3%. Οι καθαρές εισαγωγές κάλυψαν μόλις το 1,9% της ζήτησης, το χαμηλότερο μερίδιο της δεκαετίας.

    Οι περικοπές

    Το μερίδιο των ΑΠΕ θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν περικοπές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διαδικασίας του ενοποιημένου προγραμματισμού που δημοσιεύει καθημερινά ο ΑΔΜΗΕ, τους πρώτους εννέα μήνες του έτους περικόπηκαν 673 GWh ΑΠΕ, που αντιστοιχούν στο 3,4% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στο ίδιο χρονικό διάστημα. Τον Απρίλιο περικόπηκε η περισσότερη καθαρή ενέργεια (259 GWh) συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες του έτους, αλλά και με το σύνολο των περικοπών του 2023 (228 GWh). Τον Μάρτιο περικόπηκαν 49 GWh, τον Μάιο 122 GWh, τον Ιούνιο 64 GWh, τον Ιούλιο 33 GWh,τον Αύγουστο 37 GWh, ενώ τον Σεπτέμβριο 108 GWh.

    Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ, οι υψηλότερες περικοπές για τον μήνα Σεπτέμβριο σημειώθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου με 17,6 GWh, μια ποσότητα που ήταν πάντως αρκετά χαμηλότερη από το υψηλό περικοπών του έτους (41.7  GWh) που σημειώθηκε στις 28 Απριλίου.

    Η αποφυγή των περικοπών κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους θα μπορούσε να περιορίσει ακόμα περισσότερο τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα ή τη χρήση   αερίου, συνεισφέροντας έτσι στη μείωση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος.

    Ειδικά για τον μήνα Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά το 2024, η παραγωγή ΑΠΕ  ήταν χαμηλότερη από την αντίστοιχη του 2023.  Ωστόσο, ήταν ο  μήνας με τις περισσότερες -ιστορικά- ώρες χωρίς καμία λιγνιτική μονάδα σε λειτουργία (463 ώρες ή το 64,3% του συνόλου).  Η ανάλυση του Green Tank αφορά την ηλεκτροπαραγωγή σε ολόκληρη την επικράτεια και βασίζεται στα τελευταία διαθέσιμα μηνιαία δεδομένα του ΑΔΜΗΕ  και του ΔΕΔΔΗΕ, en;v αξιοποιούνται και δεδομένα του  ΔΑΠΕΕΠ.


    Πηγή: https://www.worldenergynews.gr/ananeosimes/articles/560818/kyriarxes-oi-ape-para-tis-perikopes-kalypsan-to-50-2-tis-zitisis-to-enneamino-tou-2024


    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.