Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Αξιόλογες προοπτικές ανάπτυξης για τις μπαταρίες αποθήκευσης στην Ελλάδα εντοπίζει νεότερη μελέτη της εταιρείας ερευνών E3 Analytics με έδρα το Βερολίνο, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί εντός της εβδομάδας, συμπληρώνοντας αντίστοιχες «επισκοπήσεις» για τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και Ισπανίας.

    Ειδικότερα, οι συντάκτες της έκθεσης, την οποία έχει στα χέρια του το energypress, υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι παρά τα δεδομένα ρίσκα που υπάρχουν, το «outlook» για την αγορά αποθήκευσης στην Ελλάδα παραμένει «υποσχόμενο». Αξίζει δε να σημειωθεί ότι γίνεται ειδική μνεία στο αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο της χώρας, το οποίο, κρίνοντας «ex-post» από άλλες «ώριμες» πλέον αγορές, λύνει ζητήματα και κυρίως αποτρέπει τα «κακώς κείμενα» όπως είναι η συγκέντρωση της αγοράς σε λίγα χέρια ή υπεραπόδοση των μπαταριών με έσοδα.

    Πρόκειται για προβλήματα που έχουν καταγραφεί σε άλλες ώριμες αγορές όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία και επομένως αξιολογείται ως θετικό το γεγονός ότι υπάρχει μια ορισμένη πρόληψη στην περίπτωση της Ελλάδας που τώρα η σχετική αγορά κάνει τα πρώτα της βήματα.

    Μάλιστα, όπως έχει γράψει το energypress, ανάλογη ήταν η πρώτη αντίδραση της αγοράς όταν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης με παράγοντες της αγοράς να επισημαίνουν πως κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, θέτοντας εύλογα παραμέτρους που διασφαλίζουν τη γεωγραφική διασπορά των έργων, αποτρέποντας παράλληλα ιδιοκτησιακή συγκέντρωση στις μονάδες που θα προκριθούν.

    Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν τέσσερα βασικά ρίσκα που χρήζουν προσοχής και παρεμβάσεων στη συνέχεια προκειμένου να λειτουργήσει με ορθό τρόπο η αγορά. Το πρώτο ρίσκο έχει να κάνει με την συνάρτηση που έχουν τα έσοδα μιας μπαταρίας με τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και την εξέλιξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

    Εξακολουθούν επίσης να υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι, όπως χαμηλότερες τιμές αγοράς, κανιβαλισμός από άλλα έργα αποθήκευσης, ή ταχεία αύξηση της «απόκρισης-ζήτησης» που ενδεχομένως να υπονομεύσει την θέση της αποθήκευσης.

    Ένας πρόσθετος κίνδυνος σχετίζεται με την επέκταση των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την προμήθεια και κατά συνέπεια να περιορίσει την ανάγκη για αποθήκευση μέσα στα επόμενα χρόνια. Τέλος, με δεδομένο τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο παραμένει κρίσιμη παράμετρος για την κινητοποίηση επενδύσεων.

    Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία όπως αποτυπώνονται στην έκθεση, μέχρι και τον Απρίλιο, έχουν δοθεί συνολικά 487 άδειες για έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 28.79 GW.

    Το «καλάθι» περιλαμβάνει 420 άδειες για stand-alone μπαταρίες, συνολικής ισχύος 23.17 GW, 47 άδειες σταθμών αποθήκευσης με ΑΠΕ ισχύος 1.67 GW, 2 άδειες για σύγχρονους συμπυκνωτές ισχύος 0.48 GW και 18 άδειες για μονάδες αντλησιοταμίευσης ισχύος 3.47 GW.

    Ενδεικτικό του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος που υπάρχει για μονάδες αποθήκευσης με μπαταρία είναι η «αλματώδης» αύξηση των αδειών που έχουν υποβληθεί και χορηγηθεί, καθώς από 4,7 GW που ήταν τον Ιούνιο του 2021, σήμερα αθροίζονται στα 23,2 GW.


    Πηγή: https://energypress.gr/news/meleti-gia-apothikeysi-ta-4-riska-gia-tis-mpataries-stin-ellada-i-axiologisi-tis-agoras-kai-ta



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.