Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Σε χαμηλή θέση εξακολουθεί να παραμένει η Ελλάδα όσον αφορά τη λίστα με τις 40 πιο ελκυστικές χώρες για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καταλαμβάνοντας την 33η θέση, μετά τις Φιλιππίνες και πριν από την Κένυα, τη Ρουμανία, τη Φινλανδία, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

     

    Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία μελέτης που δημοσίευσε η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Ernst & Young, στους επενδυτικούς «πρωταθλητές» εξακολουθούν και φιγουράρουν η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ενώ η δεκάδα συμπληρώνεται με την παρουσία της Ιαπωνίας, της Ινδίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Βραζιλίας και της Αυστραλίας.

     

    Οι γειτονικές χώρες, η Ιταλία και η Τουρκία, βρίσκονται σε σημαντικά υψηλότερες θέσεις, κατέχοντας την 16η θέση και την 19η αντίστοιχα. Στο νέο δελτίο της Ernst & Young, για τον μήνα Μάρτιο, η Ελλάδα πέτυχε σκορ 45,1 στον δείκτη RECAI, ο οποίος μετρά την «ελκυστικότητα», ενώ στις επιμέρους τεχνολογίες έλαβε 34 στα χερσαία αιολικά, 35 στα θαλάσσια αιολικά, 27 στα φωτοβολταϊκά, 15 στα συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά, 35 στη βιομάζα, 23 στη γεωθερμία, 38 στα υδροηλεκτρικά και 31 στη θαλάσσια ενέργεια.

     

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μια ακριβώς θέση πάνω από τη χώρας μας βρίσκονται οι Φιλιππίνες, με σκορ 45,4 στον δείκτη RECAI, ενώ στις επιμέρους τεχνολογίες έλαβε 33 στα χερσαία αιολικά, 29 στα θαλάσσια αιολικά, 30 στα φωτοβολταϊκά, 21 στα συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά, 26 στη βιομάζα, 5 στη γεωθερμία, 19 στα υδροηλεκτρικά και 4 στη θαλάσσια ενέργεια. Στις τελευταίες θέσεις, από κάτω προς τα επάνω, βρίσκεται η Ρωσία, με ταξινόμηση «ελκυστικότητας» 40,1, με την Αίγυπτο, την Ινδονιαία και την Σαουδική Αραβία να συμπληρώνουν την πεντάδα. H Ινδία και o Καναδάς είναι αντίστοιχα ο νικητής και ο ηττημένος της «μάχης» της κατάταξης της ελκυστικότερης χώρας για επενδύσεις ΑΠΕ, όσον αφορά στα διεθνή φόρα, με την Ινδία να κερδίζει έδαφος στην τελευταία ταξινόμηση, έναντι του Καναδά, που έχασε μια θέση.

     

    Όπως αποκαλύπτεται στην έρευνα «Renewable Energy Investment Attractiveness Index», δεν υπήρξαν μεταβολές στην κατάταξη των πρώτων 4 θέσεων του δείκτη RECAI, καθώς την πρώτη θέση στην ελκυστικότητα στις επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατέλαβε η Κίνα με σκορ 75,6, τη δεύτερη οι ΗΠΑ με 73,3, την τρίτη η Γερμανία 66,3 και την τεταρτη θέση η Ιαπωνία με σκορ 64,5.

     

    assets_LARGE_t_942_44000816.JPG

     

    Ωστόσο, τη μεγαλύτερη έκπληξη αποτελεί η επόμενη παρτίδα χωρών, καθώς η Ινδία κέρδισε την πέμπτη θέση, ο Καναδάς βρέθηκε στην έκτη, η Γαλλία ανέβηκε μια θέση, φτάνοντας στην έβδομη και η Βρετανία κέρδισε επίσης μια θέση, καταλαμβάνοντας την όγδοη. Σύμφωνα με την Ernst & Young, η άνοδος τόσο σε Ινδία και Γαλλία, όσο και η πτώση στη Βρετανία σχετίζονται με την ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική.

     

    Καταλήγοντας, η Ernst&Young κάνει focus στις αγορές ΑΠΕ της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας και των Φιλιππίνων, ενώ στο εισαγωγικό σημείωμα ο Ben Warren, Chief Editor του RECAI, κάνει εκτενή αναφορά για την υπό εξέλιξη ενεργειακή «επανάσταση» που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην Ινδία και την υπο-σαχάρια Αφρική. «Η κερδοσκοπία από τον πιθανό αντίκτυπο της πτώσης των τιμών του πετρελαίου στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ωστόσο, πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφευχθούν υπεραπλουστευμένα συμπεράσματα αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις και τους μακροπρόθεσμους στόχους» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ben Warren, τονίζοντας ότι «ας συνεχίσουμε να καινοτομούμε μέσω της ζήτησης και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά, με τον ανταγωνισμό να αποτελεί τον πλέον κρίσιμο παράγοντα. Ας συνεχίσουμε να μειώνουμε τις δαπάνες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ας μην αποσπάτε η προσοχή μας από τις προσωρινές μετατοπίσεις της τιμής του πετρελαίου».

     

    «Καλπάζουν» οι ΑΠΕ στην Ε.Ε.

    Μολονότι η πορεία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη παραμένει ανοδική τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου. Ωστόσο, υπολείπονται ακόμα των απαιτήσεων για μια αποφασιστική στροφή με σκοπό την αποφυγή της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αιολική και ηλιακή ενέργεια, βιομάζα και όλες οι άλλες ανανεώσιμες ενεργειακές τεχνολογίες αυξήθηκαν αξιοσημείωτα και το 2013 στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Μάλιστα, στο διάστημα 2005-2012, η παραγόμενη από ΑΠΕ ηλεκτρική ενέργεια στην Ε.Ε. αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,1% (αρκετά υψηλότερο από το 4,1% της περιόδου 1990-2012). Μόνο από την ανάπτυξη της «πράσινης ενέργειας», από το 2005 έως το 2012 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 7% στα τέλη του 2012, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΠ «Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ευρώπη - Προσέγγιση της πρόσφατης ανάπτυξής τους και των αλυσιδωτών συνεπειών τους». Η μείωση των εκπομπών προήλθε από αντικατάσταση ρυπογόνων καυσίμων από ΑΠΕ. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στον άνθρακα, του οποίου η κατανάλωση θα ήταν υψηλότερη κατά 13%. Με τον ίδιο τρόπο αποφεύχθηκε χρήση φυσικού αερίου σε ποσοστό 7%, γεγονός που εκτιμάται από τον ΕΟΠ ως ιδιαίτερα θετικό, σε μια εποχή που τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου φθίνουν. Το 2013, η ανάπτυξη των ΑΠΕ συνεχίστηκε. Σε επίπεδο Ε.Ε., το μερίδιο της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα έφτασε σχεδόν το 15%, ενώ ο στόχος της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις ΑΠΕ ήταν 12%. Μέχρι το 2020, η Ε.Ε. στοχεύει να λαμβάνει τουλάχιστον το 20% της ενέργειάς της χρησιμοποιώντας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μερίδιο που θα αυξηθεί σε 27% έως το 2030.

     

    Το ποσοστό αυτό, όμως, θεωρείται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις χαμηλό και ανεπαρκές στο να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάσχεση του φαινομένου της υπερθέρμανσης και της κλιματικής αλλαγής.

     

    Χαμηλοί οι στόχοι

     

    Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Ε.Ε. σημειώνει επιτυχία, αλλά με βάση χαμηλούς στόχους. Ακόμα και ως προς αυτούς, όμως, σημειώνονται μεγάλες αποκλίσεις. Υπάρχουν χώρες, όπως η Σουηδία, η Λετονία, η Φινλανδία και η Αυστρία, όπου οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καλύπτουν περισσότερο από το ένα τρίτο της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2013. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κάτω από 5%. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα μέσο επίπεδο, λίγο κάτω από τον μέσο όρο, στο 12%.

     

    Το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών είναι μεγαλύτερο στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου το 2012 έφτασε το 24,1%. Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε θέσει για την ηλεκτροπαραγωγή στόχο το 21% έως το 2010.

     

    Τον στόχο έπιασαν 14 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Εχει ενδιαφέρον το πώς κατανέμεται αυτό το 24,1% στις διάφορες μορφές πράσινης ενέργειας. Η μερίδα του λέοντος προέρχεται από τα υδροηλεκτρικά φράγματα, που παρέχουν περίπου το μισό πράσινο ηλεκτρικό ρεύμα (11% του συνόλου). Με 6% συμμετέχει η αιολική ενέργεια, που αποτελεί τη δεύτερη πιο διαδεδομένη ΑΠΕ, ακολουθεί η βιομάζα (στην οποία περιλαμβάνεται και η ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων στον Βορρά) με 3%, η ηλιακή ενέργεια πιο πίσω με 2% και η γεωθερμία και άλλες μικρότερες μορφές δίνουν το 2%.

     

    Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&subid=2&pubid=113474268




    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.