Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Ένα μεγάλο βήμα προς την υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου παλιρροϊκής ενέργειας παγκοσμίως πραγματοποίησε η Atlantis Resources που ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 83 εκατ. δολαρίων.

     

    Όταν ολοκληρωθεί, η παλιρροϊκή συστοιχία υποθαλάσσιων γεννητριών MeyGen, συνολικής ισχύος 398 Μεγαβάτ, θα παράγει καθαρή, αειφόρο ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει 175.000 νοικοκυριά στη Σκωτία και να μειώσει αντίστοιχα τις εκπομπές ρύπων.

    Πιλοτικά θα εγκατασταθούν τέσσερεις γεννήτριες ισχύος 1,5 Μεγαβάτ έκαστη και οι χερσαίες υποδομές που απαιτούνται για την υποστήριξη του έργου.

     

    Συνολικά, θα εγκατασταθούν 269 γεννήτριες, αλλά σε πρώτη φάση μόνο 61 που θα ηλεκτροδοτήσουν 42.000 νοικοκυριά. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του έτους και η πρώτη σύνδεση με το δίκτυο να πραγματοποιηθεί το 2016.

     

    Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Atlantis, Τιμ Κορνέλιους εταιρεία του θα γίνει “η πρώτη εταιρεία που θα αναπτύξει ένα τέτοιο έργο, σε τόσο μεγάλη κλίμακα, επίτευγμα που θα την καταστήσει τον πρώτο ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας από μια παλιρροϊκή συστοιχία”.

     

    Αναλυτές χαρακτηρίζουν το έργο MeyGen ως καταλύτη για την παγκόσμια ανάπτυξη του κλάδου της παλιρροϊκής ενέργειας καθώς, ως πρώτο έργο μεγάλης κλίμακας σε αυτή την τεχνολογία ΑΠΕ, σηματοδοτεί τη μετάβαση από πιλοτικά σχέδια σε μεγάλες, εμπορικά εκμεταλλεύσιμες μονάδες.

     

    Η κυματική και η παλιρροϊκή ενέργεια θεωρείται ότι μπορούν να καλύψουν το ένα πέμπτο των συνολικών ενεργειακών αναγκών της Βρετανίας με τη Σκωτία να αναδεικνύεται σε παγκόσμιο ηγέτη μιας τεχνολογίας, επίδοση που μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας, ενεργειακή ασφάλεια και δημιουργία εξαγωγικών ενεργειακών πόρων.

     

    Άλλωστε η βορειότερη χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου ελέγχει το ένα τέταρτο της υπεράκτιας αιολικής και θαλάσσιας ενέργειας στην Ευρώπη και αυτό την καθιστά μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση.

     

    Συγκεκριμένα, στη δέκατη τέταρτη θέση των πλουσιότερων εθνών του κόσμου κατατάσσεται η Σκωτία στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

     

    Η Σκωτία διαθέτει πέντε από τα 200 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, μια ακμάζουσα βιομηχανία τροφίμων και ποτών αξίας άνω των 15 δισ. ευρώ το χρόνο, μια τεράστια αγορά για τον τουρισμό,το 25% της υπεράκτιας αιολικής και παλιρροϊκής ενέργειας της Ευρώπης, αλλά και αυξανόμενες δυνατότητες σε τομείς όπως η επιστήμη της ζωής, η κατασκευή χαμηλών εκπομπών του άνθρακα και οι αγροτικές και νησιωτικές οικονομίες.

     

    Πηγή: http://www.econews.gr/2014/09/01/palirroiki-energeia-skotia-117216/




    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Είναι μια "σταθερή" πηγή ενέργειας καθότι το φαινόμενο λειτουργεί αμφίδρομα και περιοδικά. Η ισχύς της υπολογίζεται σε όλη τη γη περίπου σε 5TW. Αν είναι σωστά τα νούμερα (και η απόδοσή τους στο κείμενο) 83/398 η δαπάνη φαίνεται μεν μεγάλη αλλά εκείνο που θα κρίνει τελικά την επένδυση θα είναι η μακροβιότητα του έργου, η απρόσκοπτη λειτουργία των γεννητριών καθώς και ο βαθμός απόδοσής τους σε σχέση με το χρόνο. 

    Edited by Konstantinos IB
    • Upvote 1
    ernesto48

    Δημοσιεύτηκε

    Πάει ... Λύθηκε το ενεργειακό πρόβλημα της Σκωτίας!!! Θα μαζεύουν ταυτόχρονα και ... Κεφάλια από τους ... Καρχαρίες που θα κόβουν τα ... πτερύγια;;; Τέλεια!!!

    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε

    Πάει ... Λύθηκε το ενεργειακό πρόβλημα της Σκωτίας!!! Θα μαζεύουν ταυτόχρονα και ... Κεφάλια από τους ... Καρχαρίες που θα κόβουν τα ... πτερύγια;;; Τέλεια!!!

    .... :roll:

    antloukidis

    Δημοσιεύτηκε

    Λέτε να τους περισέψει καμμιά γεννητριούλα να τη βάλουμε κατά Χαλκίδα μεριά?  :???:

    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Τυχεράκια. Ένα σημείο έχουμε και αυτό είναι δίπλα στο σπίτι σου!  :grin:

    Edited by Konstantinos IB
    antloukidis

    Δημοσιεύτηκε

    Mπαααα δεν πρόκειται ούτε στον αιώνα

     

    Σκέψου τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν, σκοτώνοντας χιλιάδες τσούχτρες, που ακολούθως θα μείνουν νηστικά τα ψαράκια κλπ κλπ κλπ.....

    • Upvote 1
    george_RES

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    θα μπουνε 4-6 αρχικα, η εκκινηση θα γινει το 2015, στοχος ειναι να δουν πως λειτουργει μια συστοιχια, γιατι εως τωρα εχουν μονο πειραματικα στην Βορεια Σκωτια, θελουν να δουν ποσο θα μειωθει το κοστος.

     

    Προς το παρον τα στοιχεια που εχουμε ειναι οτι 1 τουρμπινα (εταιρια δεν λεμε :P) λειτουργει απροσκοπτα εδω και 5 χρονια.

     

    Απο εκει και περα συζητανε για διπλασιασμο ανα 2-4 χρονια, προς το παρων το κοστος ειναι εξαιρετικα ακριβο αν MW

     

    τουρμπινες θα μπουνε το κυριοτερο ειναι αυτη η πρωτη real-time συνδεση to ποσο θα μειωσει το κοστοs

    Edited by george_RES
    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Σκέψου τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν, σκοτώνοντας χιλιάδες τσούχτρες, που ακολούθως θα μείνουν νηστικά τα ψαράκια κλπ κλπ κλπ.....

    :D :D :D

     

    Σκέψου όμως τα πολλαπλά τουριστικά οφέλη που θα έχουμε αν καθαρίσουν οι παραλίες από τις τσούχτρες... :D

    Βέβαια υπάρχει και το αρνητικό της υπόθεσης. Σκέψου λέει να πας να ρίξεις πετονιά και να κοπεί το ρεύμα... :D

     

     

    προς το παρων το κοστος ειναι εξαιρετικα ακριβο αν MW

     Αυτό βλέπουμε κατ' αρχήν.

    Υπάρχουν δυο τρία είδη τουρμπίνων. Τι είδος είναι η συγκεκριμένη που λες;   

    Edited by Konstantinos IB
    st2

    Δημοσιεύτηκε

    πολύ δύσκολο έργο για να πραγματοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα

     

    η επέμβαση στην μορφολογία του βυθού είναι πολύ μεγάλη 

    και οι επιπτώσεις σε υποθαλάσσια χλωρίδα και πανίδα ειναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν

     

    το περιβαλλοντικό κόστος είναι μεγαλύτερο από το ενεργειακό όφελος

     

    η καλύτερη προσέγγιση παραγωγής ενέργειας από την θάλασσα την έχει κάνει η αυστραλία στα δυτικά της στο Περθ

    http://enviroml.wordpress.com/2013/09/02/%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%BA%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA/

    george_RES

    Δημοσιεύτηκε

    για ις κυματικες μηχανες, υπαρχουν πολλες περισσοτερες επιλογες απο οτι για την παλλοιριακη ενεργεια που εως τωρα εχει 3-4 προτεινομενα ηδη τουρβινων, ενω τα κυματικα ειμαστε πανω απο 15-20 διαφορετικες τεχνολογιες.

     

    Το ζητημα στα κυματικα ειναι τι συσκευες θα χρησιμοποιηθουν και σε τι βαθος, η συσκευση στο αρ8ρο βασιζετε σε ενα πρωτοτυπο μου φαινετε απο την Δανια που ονομαζετε Αρχιμhδhς. αυτες ομως εχουν το μειονεκτημα τις αποστασεις απο την στερια πρεπει να ειναι πολυ κοντα. Επισης οσο μεγαλωνει το βαθος το κοστος ανεβαινει, οποτε πιθανοτατα θα καταληξουμε σε 4 μηχανες κυματικες, 2 για κοντα στην ακτη και ισως 2 για βαθη πανω απο 40μ, προς το παρoν, πρωτοτυπα υπαρχουν αλλα το πιο δυσκολο ειναι η ακριβης εκτιμηση της επιδρασης των κυματων στις μηχανες αφου η κυματικη θεωρια ειναι πολυ δυσκολη να εχει ντετερμινιστικη λυση. 



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.