Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Τους στόχους των προτάσεών της για τη θέρμανση κτιρίων, για τη διευκόλυνση της επέκτασης της χρήσης φυσικού αερίου για τη θέρμανση των πολυϊδιόκτητων κτιρίων, εν όψει της έναρξης της διαδικασίας επιδότησης του κόστους μετατροπής των καυστήρων κεντρικής θέρμανσης, αναλύει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ.

     

    Συγκεκριμένα:

     

    1. Να καταστεί δυνατή η επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου σε όλα τα πολυόροφα κτίρια των περιοχών με δίκτυο, με προτεραιότητα στην κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο.

     

    Εως σήμερα, για κάθε αλλαγή στον τρόπο θέρμανσης και στην κατανομή βαρών των συνιδιοκτητών οριζοντίων ιδιοκτησίων των πολυκατοικιών:

     

    *Η ισχύουσα από το έτος νομοθεσία (ν. 3741/1929) απαιτεί παμψηφία των συνιδιοκτητών.

     

    *Οι κανονισμοί των πολυκατοικιών που συντάσσονταν κατ΄εξουσιοδότηση του παραπάνω νόμου απαιτούν και αυτοί άλλοτε παμψηφίακαι άλλοτε αυξημένη ή τουλάχιστον την απόλυτη πλειοψηφία όλων των συνιδιοκτητών του οικοπέδου (δηλ. και των καταστημάτων, αποθηκών, πάρκιν κλπ. που δεν θερμαίνονται).

     

    * Η ισχύουσα διάταξη του π.δ.420/1987 απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία (501 χιλιοστά επί του οικοπέδου) για να αποφασιστεί η χρήση Φ.Α. είτε για την κεντρική θέρμανση, είτε για την αυτόνομη θέρμανση κάθε ενδιαφερόμενου συνιδιοκτήτη. Συνεπώς η πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης μπορεί σήμερα να προβάλει «βέτο» και στα δύο, δηλαδή να παρεμποδίσει κυριαρχικά τόσο τη σύνδεση του κεντρικού καυστήρα, όσο και την αυτονόμηση με Φ.Α. οποιουδήποτε ιδιοκτήτη! Η υιοθέτηση της πρότασης της ΠΟΜΙΔΑ αίρει το απόλυτο αυτό εμπόδιο, αφού για πρώτη φορά ανοίγει την πόρτα στη χρήση του Φ.Α. ΣΕ ΟΛΑ τα πολυόροφα κτίρια των περιοχών με δίκτυο Φ.Α., είτε για την κεντρική θέρμανση όλου του κτιρίου, είτε για αυτόνομη θέρμανση κάθε ενδιαφερόμενου συνιδιοκτήτη, ανάλογα με το τι θα αποφασίσει η γενική συνέλευση όχι όλων των ιδιοκτητών, αλλά μόνον των θερμαινομένων ιδιοκτησιών!

     

    2. Να μην καταστεί απαγορευτική η συνέχιση της λειτουργίας της παλαιάς κεντρικής θέρμανσης για τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες. Η διατήρηση μικρής συμμετοχής των αυτονομουμένων στην περίπτωση συνέχισης της λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης επιβάλλεται όχι μόνον για λόγους ουσιαστικούς, αφού αυτοί θα επωφελούνται από την θέρμανση των εφαπτομένων ιδιοκτησιών τους, αλλά και για σημαντικούς λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους οικονομικά ασθενέστερους συγκατοίκους τους. Αλλωστε, αφού ο λόγος που οδηγεί στην αυτονόμηση όσους συνιδιοκτήτες έχουν οικονομική ευχέρεια, είναι η διακοπή της λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης του όλου κτιρίου, τότε στην ουσία ουδεμία οικονομική υποχρέωση θα έχουν επί της μηδενικής αυτής δαπάνης!

     

    3. Να καταστεί δυνατή η αυτονόμηση σε φυσικό αέριο σε κτίρια όπου έχει διακοπεί η λειτουργία της υπάρχουσας κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο και η συνέλευση των θερμαινόμενων ιδιοκτησιών είτε δεν αποφασίσει είτε αδιαφορήσει για την σύνδεση της κεντρικής θέρμανσης με το δίκτυο Φ.Α,.

     

    4. Να καταστεί δυνατή η αυτονόμηση και στα κτίρια όλης της υπόλοιπης χώρας (χωρίς δίκτυο φυσικού αερίου) στα οποία έχει διακοπεί η λειτουργία κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο, αν οι ενδιαφερόμενοι για να θερμάνουν τα υπάρχοντα σώματα εγκαταστήσουν αντλίες θερμότητας αέρος-νερού. Η μέθοδος αυτή είναι η μόνη οικονομική και οικολογική που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το πετρέλαιο για την καθολική θέρμανση κατοικιών. Μόνη η ύπαρξη τζακιών ή απλών κλιματιστικών ή άλλων υποδεέστερων μέσων θέρμανσης, δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί ως ικανή αιτία του να αποστεί κανείς από τις υποχρεώσεις του έναντι του κανονισμού του κτιρίου και των συνιδιοκτητών του.

     

    5. Επιπλέον, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τη χωρίς προηγούμενη απόφαση γενικής συνέλευσης δυνατότητα αυτονόμησης μεμονωμένων ιδιοκτησιών:

     

    *Στα κτίρια στα οποία κατά την κατασκευή τους η νομοθεσία προέβλεπε την υποχρεωτική προεγκατάσταση σωληνώσεων φυσικού αερίου (π.δ. 420/87, όπως τροποποιήθηκε με το ν.3175/2003) αλλά σήμερα η κεντρική θέρμανση λειτουργεί με πετρέλαιο, ή δεν λειτουργεί καθόλου.

     

    *Στα κτίρια της περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας όπου είναι από τότε υποχρεωτική η χρήση αποκλειστικά φυσικού αερίου για κεντρική θέρμανση (ΚΥΑ 4241/796/2000) αλλά σήμερα η κεντρική θέρμανση εξακολουθεί να λειτουργεί με πετρέλαιο, ή δεν λειτουργεί καθόλου.

     

    *Στα κτίρια στα οποία κατά την κατασκευή τους δεν εγκαταστάθηκε ποτέ σύστημα κεντρικής θέρμανσης (κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα).

     

    *Στους μη θερμαινόμενους χώρους κάθε κτιρίου που υπάγεται στη νομοθεσία της οριζοντίου ιδιοκτησίας.

     

    Πηγή: http://energypress.gr/news/POMIDA:-Oi-5-stohoi-twn-protasewn-gia-th-thermansh-ktiriwn





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    sdim

    Δημοσιεύτηκε

    Όλες οι προτάσεις είναι καλές αρκεί να συνοδεύονται από σαφές νομοθετικό πλαίσιο.

    Πολλοί δεν έχουν εμπεδώσει ακόμα το ΠΔ του 85 για την κατανομή δαπανών κεντρικής θέρμανσης, σχεδόν 30 χρόνια μετά και γίνονται ακόμα πίνακες κατανομής δαπανών θέρμανσης χωρίς την σχετική μελέτη που στο κάτω κάτω είναι και υποχρεωτική στα κτήρια με κεντρικό σύστημα θέρμανσης.

    georgios_m

    Δημοσιεύτηκε

    καμία πρόταση δεν είναι καλή διότι μάλλον σε λιγότερη αυτονομία οδηγεί και με μεγαλύτερο κόστος.

     

    το ιδανικό θα 'ταν να πληρώνει κανείς ακριβώς όση ενέργεια κατανάλωσε χωρίς καμία ελάχιστη χρέωση σε δεη, αέριο, κοινόχρηστα κλπ. τα πάγια να ενσωματωθούν στις τιμές ανά Wh και να έρχεται μηδενικός λογαριασμός σε όποιον δε κατανάλωσε τίποτα.

    vlasis13

    Δημοσιεύτηκε

    Αντλίες θερμότητας παντού λέμε!!! Τι φυσικό αέριο και λέβητες και...

    Ένα μπαλκόνι ανά διαμέρισμα θα έχει μία μονάδα με ένα ανεμιστήρα και θα δίνει θέρμανση και ψύξη κι όχι το καραγκιοζιλίκι που βλέπουμε σε όλες τις όψεις των κτιρίων. Τα υπόλοιπα όλα είναι για τους αδαείς-εξυπνάκηδες που δεν σκέφτονται τον καταναλωτή αλλά τον εκάστοτε σπόνσορα.

    Απορώ πώς επιτρέπεται εν έτει 2014 να βγάζουν μελέτη νέας οικοδομής με ΚΕΝΑΚ και να βάζουν λέβητα και 5-6 split ανάλογα με τα δωμάτια του κάθε διαμερίσματος.

    Ποιός εγκέφαλος που έβγαλε πολυτεχνείο προτείνει λύσεις που εφαρμόζαμε εδώ και 20 χρόνια!!! Και για να βγει Β κατηγορία, κλείνουν πόρτες και παράθυρα και βάζουν κουφώματα ανοιγόμενα αντί για συρόμενα. Έρχεται και η κυρία του σπιτιού που δεν θέλει τα ανοιγόμενα γιατί θέλει το χώρο για έπιπλα κτλ και της λένε ότι δεν περνούσε η άδεια! Με τέτοια μελέτη ρε ... τι περίμενες? Ήμαρτον!!!

    georgios_m

    Δημοσιεύτηκε

    Η αντλία θερμότητας είναι κάτι σαν το γνωστό κλιματιστικό?

    sdim

    Δημοσιεύτηκε

    @georgiosmadonanakis

    Η πλήρης αυτονομία αδικεί τους ακρινούς ορόφους. Θα μου πεις πως αυτός που πήρε το ρετιρέ έχει λεφτά (ή μάλλον είχε όταν το αγόρασε), αλλά και έτσι να' ναι τι φταίει αυτός στον 1ο όροφο να πληρώνει μόνος του τις απώλειες για την πυλωτή;

    Με το τωρινό σύστημα οι θερμικές απώλειες από την πυλωτή, την ταράτσα και τους κοινόχρηστους χώρους επιμερίζεται σε όλα τα διαμερίσματα, αυτό είναι το πάγιο.

     

    Χώρια που θα υπήρχαν κάποιοι ανεύθυνοι που αν δεν πληρώνανε πάγιο θα αφήνανε ανοιχτό το σπίτι να αεριστεί από το πρωί μέχρι το βράδυ και θα παγώνανε τα γειτονικά διαμερίσματα.

     

    @vlasis13

    Οι αντλίες θερμότητας παντού θεωρητικά είναι καλή ιδέα, πρακτικά όμως όχι.

    Αυτή την στιγμή κάποιοι παράγουν θερμότητα (λέβητες, τζάκια) και κάποιοι την απορροφάνε με την αντλία θερμότητας.

    Αν βάλουν όλοι αντλία θερμότητας τότε θα επηρεαστεί το μικροκλίμα, η εξωτερική θερμοκρασία θα πέσει μερικούς βαθμούς οπότε θα αυξηθεί η κατανάλωση της αντλίας θερμότητας.

    Η χρυσή τομή συνολικά είναι κάπου στην μέση, κάποιοι να έχουν λέβητα και κάποιοι αντλία θερμότητας.

     

    @georgiosmadonanakis
    Το γνωστό κλιματιστικό είναι τοπική αντλία θερμότητας.

    Συνήθως όταν λέμε αντλία θερμότητας εννοούμε  κεντρική αντλία θερμότητας.

    Στα συνηθισμένα κλιματιστικά η μεταφορά θερμότητας από την εξωτερική μονάδα προς την εσωτερική μονάδα στον χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε ή να ψύξουμε γίνεται με ειδικό ψυκτικό υγρό (παλιά φρέον, τώρα ειδικό ψυκτικό υγρό φιλικό προς το περιβάλλον).

    Στις αντλίες θερμότητας η μεταφορά θερμότητας γίνεται αρχικά από την εξωτερική μονάδα σε μια εσωτερική και από εκεί μεταφέρεται με νερό στην τερματική μονάδα σε κάθε χώρο.

    Η κεντρική αντλία θερμότητας μπορεί καλύπτει τις ανάγκες περισσότερων του ενός δωματίων.

    Συχνά χρησιμοποιείται και ένα δοχείο αδράνειας για να περιορίσουμε τις επανεκκινήσεις.

    Η εγκατάσταση είναι πιο ασφαλής καθώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διαρροής ψυκτικού υγρού στον χώρο, ακόμα και αν κατά λάθος σπάσει ένας σωλήνας.

    georgios_m

    Δημοσιεύτηκε

     

    1)Η πλήρης αυτονομία αδικεί τους ακρινούς ορόφους. Θα μου πεις πως αυτός που πήρε το ρετιρέ έχει λεφτά (ή μάλλον είχε όταν το αγόρασε),

    2)αλλά και έτσι να' ναι τι φταίει αυτός στον 1ο όροφο να πληρώνει μόνος του τις απώλειες για την πυλωτή;

    3)Χώρια που θα υπήρχαν κάποιοι ανεύθυνοι που αν δεν πληρώνανε πάγιο θα αφήνανε ανοιχτό το σπίτι να αεριστεί από το πρωί μέχρι το βράδυ και θα παγώνανε τα γειτονικά διαμερίσματα.

     

    4)Οι αντλίες θερμότητας παντού θεωρητικά είναι καλή ιδέα, πρακτικά όμως όχι. Αυτή την στιγμή κάποιοι παράγουν θερμότητα (λέβητες, τζάκια) και κάποιοι την απορροφάνε με την αντλία θερμότητας. Αν βάλουν όλοι αντλία θερμότητας τότε θα επηρεαστεί το μικροκλίμα, η εξωτερική θερμοκρασία θα πέσει μερικούς βαθμούς οπότε θα αυξηθεί η κατανάλωση της αντλίας θερμότητας. Η χρυσή τομή συνολικά είναι κάπου στην μέση, κάποιοι να έχουν λέβητα και κάποιοι αντλία θερμότητας.

     

    5) Το γνωστό κλιματιστικό είναι τοπική αντλία θερμότητας. Συνήθως όταν λέμε αντλία θερμότητας εννοούμε  κεντρική αντλία θερμότητας. Στα συνηθισμένα κλιματιστικά η μεταφορά θερμότητας από την εξωτερική μονάδα προς την εσωτερική μονάδα στον χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε ή να ψύξουμε γίνεται με ειδικό ψυκτικό υγρό (παλιά φρέον, τώρα ειδικό ψυκτικό υγρό φιλικό προς το περιβάλλον). Στις αντλίες θερμότητας η μεταφορά θερμότητας γίνεται αρχικά από την εξωτερική μονάδα σε μια εσωτερική και από εκεί μεταφέρεται με νερό στην τερματική μονάδα σε κάθε χώρο.

     

    1) τα ρετιρέ που συνήθως είναι και τα μεγαλύτερα διαμερίσματα έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στα κοινόχρηστα αλλά τη λιγότερη ζεστασιά. Συνεπώς είναι οι πρώτοι που θέλουν αυτονομία διότι τους συμφέρει να ζεσταθούν με ηλεκτρικά σώματα.

     

    2) οι πολυκατοικίες που δεν έχουν αυτόνομη θέρμανση είναι τόσο παλιές που δεν έχουν pilotis!

     

    3) δε καταλαβαίνω γιατί το πάγιο τους αποτρέπει..

     

    4) χα χα! δηλαδή σα το wi-fi πάει? κλέβεις θερμότητα από τα καυσαέρια του γείτονα? πολύ ήπια μορφή ενέργειας για να "πιάσει"...

     

    5) άρα σα μηχανές είναι ακριβώς το ίδιο? η εξωτερική μονάδα της αντλίας θ. με ψυκτικό υγρό δε λειτουργεί κι αυτή? η διαφορά τους είναι ότι στα κλιματιστικά το σπίτι κλιματίζεται με αέρα, ενώ στις αντλίες θ. με σωληνώσεις ύδατος?

    • Downvote 1
    sdim

    Δημοσιεύτηκε

    1) Το κόστος του πετρελαίου που καλύπτει τις θερμικές απώλειες τις ταράτσας τώρα το μοιράζονται όλοι (μέρος του παγίου στις μελέτες κατανομής θέρμανσης μετά το '85), αν βάλει αυτόνομη θέρμανση θα το επιβαρύνεται εξ'ολοκλήρου.

     

    3) Επειδή: περισσότερες ώρες είναι ανοιχτό και αερίζεται το σπίτι τους -> περισσότερες απώλειες έχουν τα γειτονικά διαμερίσματα -> ο λέβητας καταναλώνει περισσότερο καύσιμο για να καλύψει αυτές τις θερμικές απώλειες -> το κόστος θέρμανσης αυξάνεται -> αυξάνεται το πάγιό τους.

     

    4) Δεν κλέβεις. Σκέψου το αντίθετο το καλοκαίρι. Έστω πως σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη, υπάρχουν παντού καταστήματα και κτήρια γραφείων. Έστω πως οι πιο ευαίσθητοι ανοίγουν το κλιματιστικό στους 35°C. Η θερμοκρασία του αέρα θα αυξηθεί μερικούς βαθμούς, έστω θα ανέβει στους 37°C. Τότε θα ανοίξουν το κλιματιστικό και κάποιοι άλλοι, η θερμοκρασία θα ανέβει στους 38°C, και σαν ντόμινο θα αναγκαστούν όλοι να ανοίξουν τα κλιματιστικά. Όσο αυξάνει η θερμοκρασία μειώνεται ο βαθμός απόδοσης του κλιματιστικού.

     

    5) Ακριβώς έτσι.

    georgios_m

    Δημοσιεύτηκε

    1)υπάρχουν όμως και πολλές πολυκατοικίες πολύ πριν το 85. στη δική μου ας πούμε η κατανομή των κοινοχρήστων, σε συνδυασμό και με την ποιότητα της θέρμανσης που παρέχεται, καθιστά εντελώς ασύμφορη τη συμμετοχή του τελευταίου ορόφου που είναι και ο μόνος πανταχόθεν ελεύθερος. πληρώνουμε για ένα καλοριφέρ ανύπαρκτο και τελικά τη δουλειά μας την κάνουμε με κλιματιστικά και άλλα ηλεκτρικά σώματα, τα οποία κοστίζουν λιγότερο από τα κοινόχρηστα.

     

    3)νομίζω πως είναι αρκετά προχωρημένη σκέψη για να τη σκεφτούν αυτοί που έχουν τις μεγάλες εξάψεις! και πιθανώς να είναι αυτοί με τα μικρά ποσοστά στα κοινόχρηστα αλλά και με τα θερμότερα σπίτια οπότε είτε δε τους νοιάζει, είτε πραγματικά σκάνε από τη ζέστη την ώρα που άλλοι τουρτουρίζουν. 

     

    4)καλά ντε! αστεία το είπα.. προς τι η αρνητική ψήφος? 

    dimitrispsi

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    To 30% που ισχύει στις περισσότερες πολυκατοικίες είναι υπερβολικό κατά τη γνώμη μου. Θα μπορούσε να είναι 10-15%.

    Θα σας πάω στην ακραία περίπτωση γνωστού μου στα βόρεια προάστεια Αττικής, ο οποίος διαμένει στο διαμέρισμα (κατασκευής 1977 - χωρίς ίχνος θερμομόνωσης) 2 μήνες το χρόνο (μόνο καλοκαίρι) και αναγκάζεται να πληρώνει το 30% όλου του χειμώνα, με το καλοριφέρ να λειτουργεί 10-12 ώρες τη μέρα!!! Φυσικά για να πληρώνει μόνο το "πάγιο" 30% τον ανάγκασαν να κόψει/ταπώσει όλα τα σώματα στο διαμέρισμά του. Όταν όμως ζήτησε να μονωθεί η ταράτσα (γιατί είναι στον τελευταίο όροφο και το καλοκαίρι ψήνεται), η γενική συνέλευση δεν συμφώνησε! Να σημειωθεί ότι στον τελευταίο όροφο που είναι, συνολικά υπάρχουν 4 διαμερίσματα, ενώ ο ίδιος έχει περίπου 50 χιλιοστά. Για την μόνωση συμφώνησαν μόνο τα 4 διαμερίσματα του τελευταίου ορόφου.

    Τι έχει να πει η ΠΟΜΙΔΑ για αυτό; Στις πολυκατοικίες δεν υπάρχουν μόνο "Φτωχοί VS πλούσιοι"...

    Υγ: Κι εγώ έχω αντίστοιχο θέμα σε δική μου ιδιοκτησία μη μόνιμης κατοίκησης στην Αττική, αλλά το παράδειγμα του φίλου μου που ανέφερα είναι τραγικό!!!

    Edited by dimitrispsi
    georgios_m

    Δημοσιεύτηκε

    Μπράβο, για τέτοιες περιπτώσεις μιλώ κι εγώ. 



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.