Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Προεδρικό Διάταγμα θα καθορίζει τις λεπτομέρειες του νέου προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες


    Η κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα μπορεί να είναι ηλιακή, σύμφωνα με τα όσα υποστήριζε παλαιότερη έκθεση της Greenpeace για το πώς τα ευάλωτα νοικοκυριά στη χώρα μας θα αφήσουν οριστικά πίσω τους την εξάρτηση από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), παράγοντας τα ίδια την ενέργεια που χρειάζονται από τον ήλιο.

    Και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται Υπουργική Απόφαση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δημοσιευθεί και θα καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του νέου προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, το οποίο είχε σταματήσει το 2019, αλλά ουσιαστικά παρέμενε «παγωμένο» από το 2013. Στόχος να μπορούν οι οικιακοί καταναλωτές να πωλούν στο δίκτυο έναντι καθορισμένης τιμής, το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα.

    Για την… ιστορία, το αρχικό «πείραμα» είχε ξεκινήσει στα μέσα του 2009 ως ένα πρώτο βήμα προς την ενεργειακή δημοκρατία, το οποίο ωστόσο δεν πέτυχε τους φιλόδοξους στόχους του. Ειδικότερα, το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες …έκοψε την «κορδέλα» τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς, δίνοντας δυνατότητα πώλησης της ενέργειας που παρήγαγαν τα νοικοκυριά στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με περίπου 550 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα). Η τιμή ωστόσο έφθινε χρόνο με τον χρόνο, φθάνοντας στις αρχές του 2013 στα 125 ευρώ/MWh και το 2019 (οπότε έληξε και το πρόγραμμα) στα 80 ευρώ/MWh. Έτσι, αν και το κόστος της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών έφθινε με τα χρόνια, οι πολίτες (και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που μπορούσαν επίσης να ωφεληθούν την περίοδο εκείνη από το πρόγραμμα) δεν έβρισκαν πλέον ελκυστική την επένδυση.

    Τον Μάρτιο του 2020, προκειμένου να γίνει εφικτό το όραμα της συμμετοχής της κοινωνίας στην παραγωγή ενέργειας, η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), αποφάσισε να δώσει εκ νέου τη δυνατότητα, αυτήν τη φορά μόνο σε κατοικίες, να πωλούν το σύνολο της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά ενέργειας στο δίκτυο έναντι μιας καθορισμένης τιμής. Η διαφορά ήταν ότι το παλιό πρόγραμμα περιελάμβανε συστήματα έως 10 kWp (kilowatts peak – μονάδα ονομαστικής ισχύος του φωτοβολταϊκού), ενώ το νέο προβλέπει ότι θα αξιοποιούνται φωτοβολταϊκοί σταθμοί με εγκατεστημένη ισχύ ≤6 kWp, οι οποίοι θα είναι συνδεδεμένοι με παροχή οικιακής χρήσης και θα ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα με την τιμή πώλησης ρεύματος να καθορίζεται στα 87 ευρώ/MWh (8,7 λεπτά η κιλοβατώρα).

    Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, η ισχύς αναμένεται ότι θα επανέλθει στα 10 kWp, με τις υπόλοιπες λεπτομέρειες εφαρμογής του νέου προγράμματος να αναμένεται να καθοριστούν από την υπουργική απόφαση, η οποία θα υπογραφεί το επόμενο διάστημα. Η αγορά φωτοβολταϊκών αναμένει τη συγκεκριμένη απόφαση εδώ και έναν χρόνο.

    Όπως αναφέρει ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) κ. Στέλιος Ψωμάς, το κέρδος για μια κατοικία από την αυτοπαραγωγή ρεύματος είναι σημαντικό. Όπως εξηγεί ο ίδιος, εάν τοποθετηθεί ένα σύστημα 10 κιλοβάτ, με ένα ενδεικτικό κόστος επένδυσης 12.000 ευρώ και με σταθερή τιμή τα 8,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα για 25 χρόνια, τότε το ετήσιο όφελος από την πώληση της ενέργειας είναι κατά μέσο όρο 1.200 ευρώ ετησίως. Άρα στην 25ετία το συνολικό όφελος φτάνει τις 30.000 ευρώ, μείον τα 12.000 ευρώ της αγοράς του συστήματος, απομένει καθαρό κέρδος 18.000 ευρώ.

    Το κέρδος θα είναι σαφώς μεγαλύτερο για τις εξοχικές κατοικίες, στις οποίες η κατανάλωση ρεύματος είναι πολύ μικρότερη από τις κύριες κατοικίες. Σε κάθε περίπτωση, η αυτοπαραγωγή ρεύματος, δραστηριότητα που προσελκύει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές στην ΕΕ, σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, αυξάνει την αξία των ακινήτων, δημιουργώντας νέα δεδομένα για το αύριο του real estate.


    Πηγή: https://www.ot.gr/2021/05/11/green/epistrefoun-ta-fotovoltaika-stis-steges/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.